2009.03.16.
18:44

Írta: Szekuriti Blogger.

5. A biztonsági ajtókról

A Tékozló Homáron olvastam egy bejegyzést a biztonsági ajtóról, erről jutott eszembe pár gondolat. Érdemes elolvasni a cikket, az a téma inkább fogyasztóvédelmi-ügy, a komolyabb biztonsági ajtók azért pár dologban különböznek.

Alapvető dolog: nincs 100%-os védelem. Igaz ez akkor, ha Barrack Obama-t véded, igaz ez akkor, ha a munkahelyedet véded, és persze igaz ez akkor is, ha a házadat/lakásodat véded.

Elég csak belegondolni abba, hogy ha valami meghibásodás éri az ajtót, akkor is be kell jutnod az otthonodba, nem igaz? Minden zár megfúrható, még a fúrásbiztos zárak is.

Talán a legfontosabb dolog, hogy törődjünk egymással. A legtöbb embernek vannak szomszédai, általában mi is valakinek a szomszédai vagyunk, szóval ha azt látjuk, hogy valakinek az ajtaja körül matatnak ismeretlenek akár már kicsit hosszabb ideje is, vagy valahonnan értékesnek tűnő dolgokat pakolnak ki általunk rosszarúnak vélt emberek, vagy ismeretlenek, akkor hívjuk már fel a rendőrséget, ne legyünk lusták, ne féljünk, ez fontos! Azért nem mondom, hogy menjünk oda az illető lakásához, és kérdezzük meg személyesen, mert nem mertném 100%-ra garantálni ilyenkor az érdeklődő testi épségét, a mai világban bármi megtörténhet. Azonban ha kiönnek a rendőrök, és mindent rendben találnak, a szomszéd nem fog haragudni az esetleges tévedésért, sőt valószínűleg örülni fog neki, hogy ha tényleg bajba lett volna, akkor a jófej szomszéd azért figyel...

Szóval visszatérve az ajtókra. Érdemes -e akkor ilyet venni? Igen, érdemes. Még anno azt tanították nekem, hogy a betörő legnagyobb ellensége a szomszédokon kívűl az idő(hiánya) és a zaj. Belátható, hogy minél tovább tökörészik valaki egy ajtó feltörésén, annál valószínűbb, hogy bejelentik a rendőrségen, illetve minél nagyobb zajt üt, annnál inkább felfigyelnek rá.

Általában azt szokták mondani, hogy ha egy betörő profi, és azt látja, hogy több, mint fél-egy percet kell szórakoznia a bejárattal, akkor el sem kezdi, ha meg nem profi, akkor nem fog tudni bemenni, vagy úgyis elkapják :) Itt most ne a magányos vidéki nyaralónkra gondoljunk, mert ott egyszerűen atomjaira szedik az ajtót, hanem a fent leírt helyzetre.

Fontos, hogy egy ajtót normálisan, szakszerűen szereljenek be, enélkül a védelem értéke közelíti a nullát.

MABISZ ajánlások sokszor hasznosak, a biztonsági ajtókról is részletesen lehet olvasni a honlapjukon.

Alap elvárások általában egy biztonsági ajtóval szemben a legalább 3 pontos záródás, a biztonsági zárbetét, a zár előtt legyen mechanikai védelem, az ajtólapban legyenek acél merevítések, és az ajtót leemelését meggátló védelem a zsanéroknál.

Ezeket lehet ragozni, lehet rámenni még a tökéletesebb szigetelésre, a korrózióvédelemre, az ilyen-olyan mintákra, kialakításokra, díszekre, ezeknek már csak a pénztárcánk szab hatrt. Most ennyi jutott így hirtelen az eszembe :)

5 komment

Címkék: védelem betörés betörő mabisz tékozló homár biztonsági ajtó

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr361005953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hang Ember 2009.03.18. 10:13:55

A fent említett cikket én is olvastam a Homáron. Egy objektum, jelen esetben egy lakás elsődleges behatolási pontja a nyílászáró, azaz ajtó, ablak lehet. Ezeket kell ellátni megfelelő mechanikai védelemmel. Én javasolni szoktam a több ponton záródó ajtókhoz is a hevederzárat kiegészítő védelemként. A suliban azt verték belénk, hogy a mechanikai védelem célja: véd, demonstrál és időt biztosít a beavatkozásra. Egyetértek a cikkben leírtakkal, főként a vezérgondolatokkal: nincs 100%-os biztonság. Komplex védelmi rendszer esetén is átlagosan 85%-os arányról beszélhetünk, a fennmaradó rész a kockázat. A másik dolog ami a cikkben is benn van, hogy ha egy betörő látja a tisztességes mechanikai védelmet, valószínűleg továbbáll, nem kockáztat, hacsak nem "vérprofi".
Ne sajnáljuk a pénzt a tisztességes biztonságtechnikai eszközökre, de túlzásokba sem kell esni.
Utóiratként: a cikk jó, érthető szövegszerkezetű és érthető gondolatmenetű. Csak így tovább!

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2009.03.18. 10:24:16

Köszönöm szépen, remélem visszatérő vendég leszel, a normális hangvételű kritikát mindig szívesen látom.

Hang Ember 2009.03.18. 10:37:06

@Biztonsági Őr:
Abszolúte nem kritikának szántam, csupán kiegészítésnek. Inkább nevezzük ezeket a kommenteket tapasztalatcserének. Gondolom észrevetted, hogy van némi közöm a biztonságtechnikához. Egyébként szívesen olvasok szakmai oldalakat, legyen az fórum, blog vagy egyéb.
Ha jól megfogalmazott és átgondolt cikkeid lesznek, biztosan belekotyogok és is, bár munkám miatt csak szabálytalan időközökben vagyok netközelben. (Azért a Kedvencek közé bekerültél a munkahelyi gépemen. :-D )

histar007 2009.03.18. 12:53:38

Egyetértek. Az idõ elég fontos tényezõ. Meg azért érdemes megállapítani, hogy van-e az ajtó mögött olyan érték amiért kifejezetten minket keresnek fel, vagy csak `gerebélyznek`. Gereblye ellen szerintem elég a heveder+biztonsági kombó. Csak ne felejtsük bezárni... Ha hozzánk indultak kifejezetten... Akkor lehet hogy a Honvédség is kevés...

Adani 2009.03.19. 19:12:41

Azt szokták mondani feltörhetetlen zár nincs, de minél nehezebb annál valószínűbb, h nem esnek neki. Igaz ez kocsira, lakásra, de még számítógépes rendszerre is. A legtöbb tolvaj sztem alkalmi és csak próbálkozik. Ha látja, h nem egyszerű a dolog inkább keres könnyebb prédát és meg sem próbálja. Más a helyzet, ha célzottan jön pl. megrendelésre pl. pont az a kocsi kell, pont abból a lakásból kell valami, pont abba a rendszerbe kell betörni. De ilyenkor lehet akármilyen védelmed ha kitartó a támadó akkor is eléri a célját. Ha 100 pitbull van a kertedben meg 100 ezer ajtó meg riasztó meg biztonsági üveg stb. akkor is be fog menni, ha másképp nem kibontja a falat.
süti beállítások módosítása