2009.03.18.
22:58

Írta: Szekuriti Blogger.

7. A testőrség története I. rész

A testőrség története, 1. rész. Mivel még mindig nem küldtök be újabb történeteket, ezért megint nekem kell írnom. Belekezdek hát egy többrészes sorozatba, amely a testőrség, a személyi őrség történetéről szól. A sorozat alapvetően Sabjanics István Személyvédelem című könyvére, a magyar és angol Wikipédia szócikkeire támaszkodik, ezt próbálom visszaadni a saját stílusomban és a saját értelmezésemben. Nos, akkor kezdjünk hozzá!

A testőrség megjelenése már az emberi kultúra korai szakaszában megtörtént. A társadalmi rétegek kialakulásával egyes személyek, vagy csoportok az alacsonyabb státuszú rétegek fölé helyezték önmagukat, vagy esetleg a társadalom emelte fel őket a közemberek fölé.

Az első vezetők kiválasztása általában még vallási, kultikus módon történt, ilyenek voltak akár a varázslók, sámánok is, így mivel ezek a kiválasztási módok a közösség számára szent és sérthetetlennek számítottak, az esetek nagy többségében a vezetők biztonságban voltak a támadásoktól.

Mindjárt más lett azonban a helyzet akkor, amikor a helyi populációk nőni kezdtek, életterük megnőtt, s gyakran egymás területének rovására bővítették lakhelyüket, vadászterületüket, stb. Bár a vezető a saját közösségében még mindig abszolút tekintélyt élvezett, erről nyílvánvalóan a másik közösség nem vett tudomást. Sőt! Mint az ellenséges csoport vezetője, ilyenkor a másik közösség elsődleges célpontjává is válhatott.

Később a belső feszültségek is megnőttek, bizonyítást nyert ugye az a tény, miszerint ha megöli valaki az első számú vezetőt, akkor a legtöbb esetben rászállt a hatalom, ő lett az új vezér. Ugye ez alapvetően egyfajta falka-szemlélet, az állatoknál is addig egy kijelölt állat a falkavezér, míg egy fiatalabb/erősebb/szerencsésebb állat át nem harapja a torkát, elpuszítva ezzel a régi állatot.

Aztán a hóditó háborúkkal, a népvándorlásokkal-népmozgásokkal egyes emberek már tömegesen lettek rabszolgák, befogadottak, legyőzöttek, alsóbbrendűek, idegennek tekinthetőek. Szükségessé vált már nem csak a pár személyből álló, a vezetőt közvetlenül védő csoport létrehozása is, hanem a nagyobb számú, a vezetőséget és környezetét, mint egyfajta intézményt, a rendszer szimbólumát védelmező sereg, a testőrség felállítására.

Természetesen nem csak az uralkodót, vezetőt védte testőrség-jellegű csoport, hanem bárkit, akinek hatalma, pénze volt, támadás alatt állhatott, illetve a védelméért cserébe akár pénzt, akár hatalmat, akár földet vagy más jószágot adhatott. Ezek a védőerők a védett személytől függtek, háborúban és harcok idején életük feláldozásával is megvédték urukat, míg békeidőben csupán állandó felügyeletet, kíséretet adtak. Később megjelentek a csatolt feladatok is, melyek a testőrségből nőttek ki, ilyen lehetett az adók beszedése, az egyes személyek likvidálására kialakított kommandók, stb..

A testőrség létszáma egyenes arányban állt a védett személy/személyek hatalmával és gazdagságával. Egészen nyílvánvaló, hogy minél nagyobb számú embert kellett megfizetni, annál több pénzre, vagy más fizetségre volt szükség, más megközelítésben viszont egy uralkodót sokkal több támadás érhetett, mint akár egy kisebb hatalmú embert.

A testőr élvezte a védett személy legmagasabb fokú bizalmát. Mivel a védelemre állandóan szükség volt, így egy testőr minden intim, személyes és bizalmas szituációnál is jelen volt, az emberi sebezhetőség (akár az étel és ital biztosítása, akár alvás és betegség közbeni védtelenség) ellen pedig egyedüli hathatós megoldásként funkcionált. Ennek köszönhetően a feladat magas fokú, állandó professzionális munkát követelt meg, hibalehetőségek teljeskörű kizárása mellett, magas fizetését, magas társadalmi megbecsülésért.

Itt alakult ki az a főszabály, amely a személyvédelem, illetve a biztonsági politika és menedzsment egyik alapszabálya napjainkig is, nevezetesen a biztonságért felelős személy csak a vezető közvetlen alárendeltségébe tartozik, lehetőséget kapva akár más szervezetek/személyek feletti hatalom gyakorlására is.

Mit is jelent ez? Ma egy védett személyt kisérő őr (csoportnál alapestben a legmagasabb vezetőjük) indokolt esetben bármilyen szabályt, előírást megszeghet, felülbírálhat, bárkire átviheti akaratát, ha úgy látja, hogy a védett személy veszélyben van, vagy a védelem ezt megkívánja. Ugyanígy egy vállalat biztonsági vezetője/menedzsere, aki gyakran felel a tűzvédelemért, a munkavédelemért és más területekért is, közvetlenül a vezérigazgató (fővezér) alá tartozik, és biztonsági kérdésekben abszolút hatalma van. Ha úgy tetszik, mármint ha a biztonsági helyzet ezt megköveteli, akkor akár a PR-, a HR-, a gazdasági- és stb. igazgatóknak is utasítást is adhat, akiknek kötelességük teljesíteni ezt.

Visszatérve a testőrség történetéhez, áttekinthetőek az egyes történelmi korszakok, birodalmak és rendszerek védelmét ellátó szerver, szolgálatok története.

Talán elég is lesz az ókori, korai középkori testőr-szervezetek áttekintése a sorozat eme első részéhez, a következő részben/részekben majd megpróbálom bemutatni a többi kort is.

Az ókori Egyiptomban a fáraó testőrségének gerincét a núbíai erők adták. Núbia a mai Szudán és Egyiptom egy részén elterülő ókori királyságok gyűjtőneve volt. Ezek gazdag, magasan fejlett kultúrák voltak, melyek sokrétű kereskedelmet folytattak a Földközi tenger környékén is, és erős hadsereget tartottak fenn. Az egyiptomi hódítás csak az Újbirodalom koszakára teljesedett ki a területen, ezután a jól képzett, az egyiptomi lakosságtól a fekete bőrszínében eltérő, nagytestű, erős állománnyal rendelkező núbiai sereg alkotta a személyvédelem alapját.

Az ókori Rómában a pretoriánusok a városi katonák voltak, akik később a császár személyi testőrségévé alakultak. Előbb a római polgároknál szállásolták el őket, később Róma város mellett tábort emeltek a számukra. Sok kedvezményt élveztek, szolgálati idejük is lecsökkent 16 évre. Erősen felfegyverzett, jól kiképzett és feltétlenül engedelmes egységekből állt. A sors fintora, hogy a császárság késői időszakában a legtöbb császár-puccs rájuk támaszkodott, ez vezetett feloszlatásukhoz, állandó táboruk megszűntetéséhez.

A fiannák az ókori, korai középkori ír területek királyát védték, fiatalokból álló zsoldos csapat volt. Szolgálataikért cserébe adót szedhettek a területen élőktől. Mivel a terület korlátlan hatalmú fegyveres erői voltak, ezért hatalmas adót követeltek meg, a köznép és a nemesség is teljes ellenszenvvel viseltetett ellenük.

(legközelebb folytatom :))

 

9 komment

Címkék: középkor katonaság ókor uralkodó testőr zsoldos védett személy

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr411010893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hang Ember 2009.03.19. 11:56:24

Jól indul a sorozat, jó a témaválasztás és megközelítés.
A "Mit is jelent ez?" kezdetű bekezdésben foglalt szervezeti felépítés a cégnél, ahol dolgozom is hasonlóan megy.
Magam is -elvileg- csak az igazgatónak tartozom felelősséggel, közvetlen beosztottja vagyok.
Várom a következő részt!

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.03.19. 20:06:27

szia biztonsági őr.örülök,hogy rád találtam.az én volt élettársam is biztőr volt az fhb-nál,a másik meg exrendőr.sok sikert kívánok a blogodhoz.linket cserélünk?üdv:ruszkibaka a hét bloggere egy meleg költő

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2009.03.20. 21:04:37

Hello RuszkiBaka!

A linkcsere ügyében kicsit később keress meg e-mailben. Amúgy remélem visszatérő látogató leszel.

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.03.20. 21:16:32

visszatérő.de én nem emilezek.megkerestelek.megírtam kommentben..szép hétvégét neked.

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.03.20. 21:22:10

Már az is megalázó,hogy én ajánlom a linkcserét,amikor a harmincezer között 23-an vagyunk a hét bloggerei.tetszett az írásod.de az alázást nem tűröm senkitől.még háromszáz évet kell várni minden bloggernek(kiszámoltam) hogy a hét bloggere legyen.nehogymár én könyörögjek.ugyan már.

107! 2009.03.20. 21:34:34

Helló!

Mik a szándékaid? :-)

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2009.03.21. 09:25:38

@RUSZKIBAKA: bocsi, dehogy is akarlak megalázni .. a blog most indult, még valahogy ki kell találnom a linkcserét, ezen agyalok egy ideje, ehhez kérnék még egy kis türelmet

@107!: e-mailben meg tudnál keresni? privát lenne a megkeresés célja, ha nincs publikus e-mailed, akkor valahogy oldd meg kérlek :) e-mail címem oldalt is látható, de szekuriti@gmail.com :P
süti beállítások módosítása