2009.03.20.
21:40

Írta: Szekuriti Blogger.

8. 24 órás munkarend

Igazából a mai nap próbáltam kikúrálni a kezdődő influenzámat, mert holnap meló, s megint csak a blog.hu posztjai közül válogattam.

Orsi néni elmélkedik egy cseppet a 24 órás szolgálatokról, erről jutott eszembe újfent pár gondolat.

Nos, a 24 órás munkarend annyira terjed, hogy 90%-ban ez általános a vagyonőri cégeknél. A szolgálatoknál beszélhetnük 24/48-as, 24/72-es 24/24-es szolgálatról, ilyenkor az első szám jelzi azt, hogy mennyit vagy szolgálatba, és a másik, hogy mennyit nem.

Alapesetben a rendvédelmi szerveknél, például kormányőr ismerőseim vannak így, a 24/72 terejdt el. Ez ugye azt jelenti, hogy 24 órát ledolgozol, és utána 72 óra múlva kezdődik a szolgálat. Ez jó, mert mellette tudsz munkát végezni máshol is (extra pénz), és így jön ki havi 30 nappal számolva a 168-192 óra ledolgozott óraszám, amit a törvény megenged. Ez persze túl szép ahhoz, hogy így is legyen, így a kormányőrök is egy csomó túlmunkát végeznek, általában szabadnapért, mert nincs pénz a túlóra kifizetésére. Alapszabály náluk, hogy egy szolgálat után legalább 12 órának el kell telnie, míg újra szolgálatba lép valaki, és a 24 órás szolgálatban x óra pihenőidő is van úgy, hogy a szolgálat el legyen látva eközben.

Ezzel szemben a vagyonőri cégeknél természetesen más a helyzet. Minden vagyonőri cég ebben az országban az emberi jogok legnagyobb sárba tiprója, a legnagyobb adócsaló egyike. De majd erről inkább egy másik posztban.

Egy átlagos biztonsági őr, ha 24/48-ban dolgozik, akkor ugye ledolgozik havi 240 órát, ez pedig a 400 Ft körüli órabérrel számolva olyan 96000 Ft-ot tesz ki. Most el lehet dönteni, hogy ez sok, vagy kevés. Elfogadottabb a 24/24-es szolgálat, ami kb. 360 órát jelent egy hónapban, ez 144000 Ft-ot hoz a konyhára. Ez már jobb pénz, de bele kell gondolni, hogy egy átlagember tud munka mellett más munkát is vállalni, ez neki plusz pénz, míg a 24/24 mellett dolgozni nagyon durva lenne.

Akkor miért ez az elfogadott? Könnyű kiszámolni, hogy a gyakori éjjel-nappal 2 őrrel örzőtt terület felállásban 24/24-es szolgálatnál 4 őrt kell foglalkoztatni. Ugyanígy 24/48-as szolgálatnál már 6-ot. Ugye a vállalkozó az őröket e legtöbb esetben már bejelenti minimálbérre, s míg ő a vállalási díjat mindenképp megkapja, nem mindegy, hogy 4 őr bruttója, vagy 6 őr bruttója után fizet az államnak. Szimplán adóelkerülési célzattal működik így a rendszer.

Hogy lehet bírni egy 24/24 órás rendszert? Sehogy. Én egyszer csináltam egy hónapig, a végén már azon gondolkoztam, hogy ha mégegyszer valaki hozzá szól, azzal nagyon csúnya dolgokat fogok tenni. Persze a legtöbb helyen lehet aludni éjjelente, de ha többen vagytok, akkor eloszlik az a kevés éjszakai óra is, ha meg egyedül, akkor nem tudsz aludni normálisan, mert ha nem csak szunyókálsz, hanem bealszol rendesen, akkor jön az ellenőröd, nem engeded be időben, megbüntet, vagy feltörik az általad őrzött raktárt, vagy esetleg átvágják a torkod álmodban még mindig óránként 400 Ft-ért, azért vicces dolgok ezek, ugye?

Na akkor házi feladatként feladnám az egymillió forintos kérdést, hogy vajon miért nincs elég ember sohasem a biztonsági szakmában, és vajon miért van az, hogy a legtöbb fiatal 1 hónap után inkább elmegy csövezni ehelyett a csodálatos munka helyett...

6 komment

Címkék: vállalkozó biztonsági őr szolgálat 24/48 24 óra 24/24 24/72

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr671015148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adófizető 2009.03.20. 22:45:33

Az egy millió forintos kérdéshez.

Irigylik hogy van 2 szabadnap! (24/48) Azt már nem irigylik hogy a jézuska és a nyuszi stb is a munkahelyre jött. Az már csak hab a tortán hogy a fizetett ünnep is munkanap, a továbbképzés, orvosi vizsgálat, értekezlet, természetesen a 48-ból jön le és a szabadsághoz sem jönnek hozzá a + napok.. Ha nappalos kolléga beugrott néha szoliba, a 24 után szédelegve kérdezte:" Hogy lehet ezt kibírni?" és nem nagyon volt utána 2 szabadnapja csak 1! (Az 1. pihenkélt.)

A heti munkaidő (24/48 ban) 56 óra tehát ha a normális 40 órás munkarenddel vetjük össze. 1 év =1,4 év A hivatásosoknak ma még van 5 év korkedvezményük így 57 évesen mehetnek nyugdíjba. ( Na ezt manapság emlegetik is eleget!) Ha 18 évesen kezdett 57 éves korára ( Ha megér i!!) annyit volt szolgálatban mint az ugyanakkor kezdő átlagember 72,6 éves korában lesz.
Amúgy 35 év szolgálat után el lehet érni 130 000 nettót is, természetesen a végrehajtó állományban és nem főnökként.
Ezután lehet csodálkozni hogy a fiatalok miért nem szívesen választanak ilyen foglalkozást csak végszükség esetén.

orsiposta1 · http://orsineni.blog.hu/ 2009.03.22. 12:51:23

Érdekes volt, amit írtál. A honvédségnél egyébként milyen munkarendben dolgoznak? 8/16?
Kaptok lehetőséget sportolásra, testedzésre? És ez is beleszámít a pihenőidőbe?
Hirtelen ezek a kérdések jutottak még eszembe.

mokas_gizi 2009.03.22. 19:52:50

Vagyonőr szakmában az a probléma, hogy több alvállalkozón kapja meg a legutolsó ember a munkát, tehát az elsőnek fizetnek egy elég jó órabért az tovább adja a munkát... és így lesz pl a 2000Ft-os órabérből 400Ft.os órabér...

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2009.03.23. 01:03:18

@orsiposta1: a honvédségnél nem tudom, általában ott az irodisták-adminisztráció rendes irodai munkarenddel, arról a kevés harcra fogható szerződésesről nincs infóm

pihenőidő nincs, csak szolgálatmentesség, ilyenkor meg általában szeretik a pluszmunkára való "önként" jelentkezést

testedzés általában leszerződött kondi-teremmel/lánccal van

gtfo 2010.05.19. 14:39:00

Hát jelenleg én is így tolom 24/24 :S
Fantasztikus tud lenni..

éntudnámrosszul 2010.08.18. 20:40:06

Most kaptam cégként egy 24 órás munkát/persze ez csak feltételezés/.Ezért nekem a megbízó 31 napos hónapban 31xK forint + ÁFA-t fizet.Nem kötötte ki hogy a feladatot hány őrrel és milyen munkarendben végeztetem el.Én az őröknek 31x Z forintot fizetek ki. Ezt az összeget kaphatja 2, őr 24/24 -es munkarendben, kaphatja 3 őr 24/48 as munkarendben, sőt kaphatja akárhány őr, de az össz óraszám ,és feltételezve az azonos óradíjat az összeg és az ezek után fizetendő közterheim egyéni vállalkozók alkalmazásánál,vagy alvállalkozó alkalmazásánál nem változnak. A dolgozóknak felajánlottam a 12/12 ÓRÁS MUNKARENDET DE EGY SEM VÁLLALTA, a bejárás miatt. Ha saját alkalmazottat alkalmazok,valóban gazdaságosabb az adott munkát minél kevesebb létszámmal elvégeztetni. Én azt tapasztaltam nagyon alacsonyak a vállalási díjak és az ebből fizethető órabér. Ez okozza azt hogy a ledolgozható órák számát munkaadóknak korlátozni kell ,még akkor is ha az általa kiadott szabadidőben a dolgozója elmegy a konkurenciához dolgozni,és hozzá fáradtan érkezik. Sokan úgy vannak vele ,hogy akkor inkább nála dolgozzon.Megjegyzem a szakmai kamara-mert mást jelenleg nem tehet-ajánlást adott ki a minimális vállalási árakra és a fizetendő bérekre. Úgy tudom jelenleg is erőteljes jogalkotás folyik azért hogy a vagyonőri szakmában meglévő anomáliák rendeződjenek legalább jogilag. Akár hogy is nézzük a több mint százezer hazai személy és vagyonőr ,közbiztonsági tényezőként van jelen,és ezt a politikának észre kell vennie.
süti beállítások módosítása