2009.06.30.
16:22

Írta: Szekuriti Blogger.

23. Re: Megverték a biztonsági őrök

A BKV Figyelőn! jelent meg egy poszt, melyben egy utas beszámol arról, hogy a HÉVen megverték a BKV biztonsági őrei.

Szar ügy. De most komolyan. Adjuk át a beszámolót küldőnek a szót (bizonyos részek irrelevánsak, ezeket kihagytam, ilyenkor .. jelzi a kihagyás helyét):

Valamelyik mátyásföldi megállóban egyik barátom .. nekitámasztotta  a lábát a vele szemben található üléssornak .. az állomáson felszállt két, első ránézésre börtöntöltelék hajléktalannak is csak b-kategóriásnak tűnő úriember. "Másszá' má' le az ülésről!" kiáltotta a kevésbé nagydarab, mire barátom .. eleget is tett a felszólításnak.

Pár perc elteltével .. felrakta az ülésre a táskáját, és arra tette a lábát. Kis idő múlva a két úr határozott léptekkel megindult felé, majd mikor odaértek, egyikük (190 centi, körülbelül ugyanennyi kiló) minden előzetes kommunikáció nélkül lekevert neki egy izmos pofont. Ezt látva .. odamentem az őrhöz, hogy megpróbáljam tisztázni a helyzetet, ám mielőtt még megszólalhattam volna, egy durván húsz centiméter átmérőjű ököl állt az arcomba.

A szám felrepedt, két első fogamból nagyobb darabok törtek le. A két férfi ezután tarka káromkodások közepette közölte, hogy örüljünk, hogy ennyivel megússzuk, és hogy kevesebbért is vertek már agyon embert. Meg sem bírtunk szólalni a rökönytől.

Ez komoly. Az ilyen biztonsági őröket nevezik a kedves közönség orkoknak, teljesen jogosan. Ha valóban a fent leírtaknak megfelelően zajlott a jelenet, akkor az őrök elég rendesen el lesznek meszelve. Én súlyos testi sértést mondanék, mert a letört fog maradandó sérülés, ez pedig bűncselekmény. Ez azt jelenti, hogy az elkövető soha az életben többé nem dolgozhat vagyonőrként, annak ugyanis előfeltétele a vagyonőri igazolvány kiadása, ezt pedig csak feddhetetlen előélettel kapja meg az ember. Ugye a feddhetetlenség meg az erkölcsi bizonyítvány között az a fő eltérés, hogy az erkölcsi bizonyítványod egy idő után megkaphatod (ha előtte bűncselekményt  követtél el, akkor is), várakozni kell ilyenkor a megfelelő idő leteltére, míg a feddhetetlenség egész életre szóló dolog, amelynél egy bűncselekmény mindig megmarad.

Ráadásul most, hogy a rendőrség vizsgálatot indít, nyomoz, az idő alatt a srác vagyonőri igazolványa bevonásra kerül, és így is marad a vizsgálat leteltéig. Ez azért szopás amúgy általánosságban, mert ha megvádolnak egy vagyonőrt valamivel, miközben ártatlan (nem a mostani történet), addig nem dolgozhat míg a vizsgálat le nem zárul, a rendőrség meg szépen eljátszadozhat egy-egy üggyel 1-2 évig is, -> addig éhen lehet halni.

Remélhetőleg a biztonsági őrnek megvolt minden papírja, a nagyobb biztonsági cégek ezt manapság nagyon komolyan veszik.

A történet végén még előjönnek az ornak hülyeségei, hogy a srác ittas volt, dohányzott a járművön, stb.. nos ez igazából hülyeség. Dohányzás, ittasság, ezek olyan okok, amiért nem ütünk meg embert. Határozottan fel kell szólítani ilyen esetben a célszemélyt, általában nem áll ellen. Támadás esetén lehet védekezni a támadás mértékével megfelelő módon. A történetben persze teljesen valószerűtlen, hogy a 40 kg-os srác nekiesett a kigyúrt őrnek, de ha így is lett volna, akkor is elég lett volna mondjuk kirúgni a lábát, és szépen ráülni, így ártalmatlanítva lett volna. A fogak kiverése, arc öklözése mindenképpen teljességgel aránytalan és szakszerűtlen eljárás volt.

A posztolónak szerintem fel kell keresnie a Discrate Security-t, és kártérítést kell kérnie. A fogak helyreállítási költsége az alap, esetleg kiesett munka, tönkrement ruházat lehet még a követelés tárgya. Remélem hallunk még az ügyről.

A sok okos kommentelőnek, aki azt írta, hogy miért nem verte meg a 7-8, vagy több srác a két őrt, annak elmondanám, hogy valószínűleg a két izomember nem azért lett éjszakai járatokon cirkáló őr, mert mondjuk szabad idejükben matyó hímzéssel szórakoznak, hanem mert ostoba, agy nélküli, brutális állatok, mint a történet is jelzi. Tisztelet a kivételnek, a legtöbb ilyen őr efféle, más nem bírná, vagy első nap tolószékbe vernék bizonyos éjszakai kemény-emberek a ló túlsó oldaláról. Szóval nem tudom elképzelni, hogy akár engem is hatástalanítani tudna 4-5 ember, pedig én nem az ilyen járatokon dolgozom.

Ne dőljünk be az amerikai filmeknek, a legtöbb civil ha hirtelen döntési kényszerbe kerül, leblokkol, ráadásul egy ilyen veszélyhelyzetnél ösztönösen a menekülés útját keresi. De ha még a dühtől neki is ugrik az őrnek, nem tud gondolkozni, vagy ha gondolkozik, nem tudja, hogyan kell hatásosan rúgni, ütni, ezzel szemben az őr reflexből fogja hárítani pl. a felé tartó kezet, majd kicsit megtekerve a földre is viszi a támadót. És ekkor természetesen a támadó lesz baromi kellemetlen helyzetben. A jobbik eset, ha a rendőrök viszik el, főleg úgy, hogy előtte nem léptek bele a szájába a megtámadott őrök (nem jogosan, de érthető miért).

22 komment

Címkék: hév discrate security

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr441218139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adani 2009.06.30. 16:43:34

Korrekt írás én is ilyesmire gondoltam, egyesek szerint jól tették ,h lecsapták mint a taxiórát ( Lásd a Figyelőn a kommentek), de én is azt mondtam, h még ha támad is akkor sem szabad egy őrnek előbb ütni aztán kérdezni.

Arról mit gondolsz, h az őrök legjobban attól félnek ,h feljelentik őket? Ahogy tudom ha személyesen őt jelented fel túlkapásért akkor sem az őt alkalmazó cég sem a megbízó ( jelen esetben a BKV) nem áll mellé sok esetben, mert mossák kezeiket és védik a mundér becsületét.

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2009.06.30. 16:56:46

@Adani: Nem a mundér becsülete miatt, hanem mert az őr fogyóeszköz. Sokszor elég egy hisztis titkárnő picsogása, és az őrt át is helyezik máshova. Őneki sohasem lehet igaza.

Ezzel szemben viszont ha korrekten, a szabályoknak és törvényi előírásoknak megfelelően jársz el, akkor megvédheted magad bizonyos esetekben. Egyszer nekem is elkezdett magyarázni egy öreg néni, mert nem engedtem be egy elzárt területre, erre megadtam neki az azonosítóm, és mondtam, hogy hol, milyen formában tehet panaszt. Persze nem tett, de ha tett volna ,akkor az lett volna neki a válasz, hogy mindenben szabályosan jártam el.

De mondom, az ilyen titkárnők, meg nagy arcú kisember-dolgozók panasza lehet inkább a végzetes.

indapasssucks 2009.06.30. 19:10:33

had kérdezzem fel, hogy kirúgták-e azt, aki felvette azt a két őrt...

neeem?

akkor a probléma maradt ugye??

SÜN 2009.06.30. 19:13:32

legkozelebb nem rakja fel a budos szaros labat arra a helyre ahova masok penzert ulnek. jogos a pofon.

2009.06.30. 19:14:00

két tévedés: a fogtörés (esetleg kiverés) nem számít sts - nek, a biztonságiőröknek nem kell feddhetetlenségi, "csak" erkölcsi. De ezeket a barmokat, be kellene csukni, az biztos.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2009.06.30. 19:38:50

Ha téged, kedves Biztonsági Őr, nem tudna hatástalanítani 4-5 emberke, akkor engedd meg, hogy elkérjem a telefonszámodat, mert amint gondom van, téged szeretnélek hívni, baszod! :-)

De most komolyan! Ferencvárosban lakom, és rettegek (a "tudodkiktől"), és szeretnék már pár olyan havert magam körül, akiket hívhatok, ha bajom van (a "tudodkikkel").

A poszt egyébként tökéletesen okos, ügyes. Érthető. Jól írsz, voltam itt már többször, olvasom, amiket kiraksz, tetszenek.

szepi79 2009.06.30. 20:05:03

@Tom Bobb: ha a "tudodkikkel" van gondod, arra nem biztos, hogy érvényes a 4-5ös szabály. a cikkben 4-5 BKVn utazó civilről van szó, aki életében akkor volt részre verekedésnek utoljára, amikor a 8.-os pistike elvette tőle a kakaóját. 4-5 balhés "tudodki", aki akár naponta keveredhet hasonló szituációba, ők valószinűleg sokkal felkészültebbek lesznek, tán még némi segédeszköz is lenne náluk.

szepi79 2009.06.30. 20:06:00

@szepi79 - Harciteknős idomár: "aki életében akkor volt részre verekedésnek utoljára"

helyesen: aki volt verekedésnek része*

késő van már, na.

testlife 2009.06.30. 20:06:29

@SÜN:
1. Nem volt büdös, szaros (mondani lehet. de attól még nem volt az)
2. Nem rakta fel a lábát, mert egy táskára rakta fel.
3. Ő is pénzért ült ott.
4. Nyugi. Nincs igazad.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2009.06.30. 20:14:16

@szepi79 - Harciteknős idomár: Halló, halló! Időzavarba kerültünk? :-)

Mijaza 4-5-ös szabály, baszod? :-) Azt hiszem, túl öreg vagyok én már bohóckodni, nem tudok lépést tartani ezzel a sok szabállyal, amiket okosok kitalálnak; avass be!
Ha arra vonatkozik, hogy jön 4-5 "tudodki", akiknél még kés is lehet ("tudodmi"), akkor is azt mondom, hogy nekem egy olyan biztonsági őr bácsi, aki 4-5 Janit le tud verni, mert neki az nem prímszám, kell a hátam mögé!

Ebből nem engedek! :-)

Kukacospista 2009.06.30. 20:20:53

Csak halkan mondom,azért a bizt.őr is elmondhatná a magáét...Szinte tuttifix,homlokegyenest mást történetet hallanánk...Menjetek el dolgozni őrnek,nagyobb összeget tennék rá,max. 2év,és biztos hogy teljesen antiszociális egyed leszel...
Naponta belefutsz 20-30 ilyen emberbe,még az első 10nél kérsz,mosolyogsz,aztán már csak a düh munkál,pláne mindenki úgy kezdi,mit ugatsz köcsög?
Igen,én is őr vagyok.No nem itt,hanem okmányirodában.Átlagban fél évente jelentenek fel,olyan emberek,akiknek próbálsz segíteni...
Azt minden nap megkapom,"maga az én pénzemen basáskodik!,te csak egy senkiházi köcsög vagy,addgyjá sorszámot,külömbet sz@ok mit te,majd én tudom... etc.,etc.,
Pedig óvnám a kedves polgárokat,ne töltsék fölöslegesen az idejüket...
No,ennyit a fjordokról...(Rejtő J. után szabadon)

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2009.06.30. 20:37:46

@Kukacospista: Ugye milyen jó élet ez? :) Gyere vissza, sőt küldhetnél történetet is, kikerül ide!

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2009.06.30. 20:41:27

@parabellum: A fogtörésben nem vagyok biztos, de a feddhetetlenség az tuti. Amikor én vizsgáztam vagyonőriből, már akkor is kellett.

Panzer 2009.06.30. 21:07:15

Jol irsz. Emellett roppant erdekes a "masik oldal" szemszogebol is olvasni egy-egy ilyen esetrol (plane ilyen kiegyensulyozottsagra torekvo modon leirva.)

Ne hagyd abba!

Udv,
Panzer

coree 2009.07.01. 19:40:30

keressék meg a károsultak a www.szvmszkbp.hu/ -n (budapesti illetőség esetén) az etikai bizottságot egy levéllel, és a Kamara kivizsgálja az ügyet hivatalból. Lehet akár párhuzamosan is a rendőrségi eljárással, hiszen etikai ügy.


Üdv,

Joe84 2009.07.02. 07:31:45

Üdv!
A verekedős rendőrökre nem vonatkozik ez a feddhetetlen előélet dolog? Azok elég szépen meg szokták úszni a dolgokat, a rendőrség meg fizeti a kártérítést... ha fizeti.

2009.07.05. 02:19:15

"Szóval nem tudom elképzelni, hogy akár engem is hatástalanítani tudna 4-5 ember, pedig én nem az ilyen járatokon dolgozom."

:-)
Nem akarlak megbántani, de ennél azért komolyabbnak gondoltalak a korábbi írásaid alapján. Bár ha arra gondolsz, hogy lepofozol 4-5 hullarészeg kisgimnazistát, akkor teljesen ok., amit mondasz. De most vegyünk alapnak 4-5 kicsit combosabb átlag fiatalt, akik rendelkeznek pár év küzdősport/reális harcművészeti tapasztalattal, pl. közepes ökölvívó alapokkal. Ha ők rád mennének, max. a kidumálásban bízhatnál, vagy ha szerencséd van, és akadályozzák egymást, akkor abban, h egyet plekniből lecsapsz, és el tudsz menekülni. Ha a támadók gyakorlottan összedolgoznak (pl. profi verőemberek), már ha ketten vannak, a menekülésre is kb. csak annyi esélyed van, mint vak mókusnak az erdőtűzben.


„az őr reflexből fogja hárítani pl. a felé tartó kezet, majd kicsit megtekerve a földre is viszi a támadót.”
Már amelyik őr… Akiket én látok nap mint nap b.őröket, azokból én nem sokat néznék ki. Ne legyenek illúzióink, ma Mo-n a b.őrök nagy része lecsúszott, középkorú ember, aki a munkanélküliség elől menekül erre a pályára. A „kiképzés” a tanfolyamon? Egy haverom mesélte, h amikor ő végezte, sokan 2 kör tornatermi futás után már zihálva kidőltek, az meg, h valamelyest gyakoroltatnak velük küzdelmi sablonokat, semmit nem ér, ha nem csinálják éveken át rendszeresen, és nem teszik próbára a tanultakat sparringokon. Egy együttműködő társ ellen pl. flottul működik, h kirúgod a lábát és leszorítod, de mi van, ha a fagyi visszanyal, és én mondjuk a lábsöprési kísérletnél beletérdelek az illető sípcsontjába, aztán egy könnyed tökönrúgás után megy orra-állra a jab-cross kombó? Nem hiszem, h erre is felkészítenék őket a tanfolyamon.

2009.07.05. 02:22:12

@Biztonsági Őr:

Nekem rendőrtiszt ismerős is ugyanazt mondta, amit te, h a fogtörés/kiverés az bizony maradandó sérülés okozásának számít, tehát kurva súlyosan ítélik meg, ha ügy lesz belőle.

2009.07.05. 02:26:36

@Biztonsági Őr:
A feddhetetlenséget hogyan tudják ellenőrizni? Mert szvsz sehogy, max erkölcsit kérhetnek.

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2009.07.05. 08:57:59

@tff: Jajjaj, kedves ttf, régi olvasóm :) Arra gondoltam itt, hogy az éjszakai járatokon általában ezek a nagyobb állat biztonsági őrők dolgoznak, akiknek általában már van tapasztalata a verésben/verekedésben.

A feddhetetlenséget nem tudom hogyan ellenőrzik, de szerintem a rendőrségen keresztül. Sőt, majdnem biztos vagyok ebben.

Viharkabát 2009.07.10. 19:24:02

Nos a feddhetetlenséget úgy ellenőrzik, hogy kitöltesz egy nyomtatványt és elküldöd ennek a Közigazgatási Elektronikus Közszolgáltatások vagymijazisten szörnynevű Központi Hivatalnak (évente egyszer lehet) és azok visszaírnak, hogy izé.Na kb. így. Vicc, rá van írva,hogy nem helyettesíti az erkölcsi bizonyítványt. Egyébként tff kollégának igaza van, errefelé a biztőrök túlnyomó része lepukkant csöves, vag alulképzett ifjonc. A fagylalt pedig gyakorta visszanyal.
süti beállítások módosítása