2010.04.21.
23:28

Írta: Szekuriti Blogger.

140. A kapusra verték rá a feltört autó kárát

Egyik régi helyemen történt az eset, visszalátogatásomkor meséltélk az ex-kollégák.

Szóval óriási multicég itthon, a biztonsági cégünk őrizte az irodaházát. Az irodaházhoz természetesen tartozott egy mélygarázs is, több szint mínuszban a föld alatt. A bejáratot sorompó védte, belépőkártyával lehetett használni annak, akinek a kártyájára a garázsba is adtak jogot, az egész garázs be volt kamerázva.

Nos, egyik nap helyettesítő faszi volt a sorompó melletti poszton, ő egyébként hivatásos,  börtönőr, emellett dolgozik vagyonőrként. Telt a nap, s talán délután jelezték, hogy feltörték a garázsban lévő egyik autót, és elvittek egy GPS-t, olyan 50000 Ft értékben. Kamerákon visszanézve csak egy sapkás alakot lehetett látni bemenni, aztán pont olyan helyen volt az autó, hogy nem sok dolog látszott.

A multi benyújtotta a számlát a biztonsági cégnek, mert ugye őrzött a parkoló, a vagyonvédelmi cég meg szépen ráterhelte a csóró börtönőr fizetésére az 50000 Ft-ot. Abban a hónapban a faszi keresett a 80000 Ft-os állami fizetése mellé még olyan 7000 Ft-ot úgy, hogy dolgozott meló mellett még több, mint 100 órát. Fizetés felvétele után bement a biztonsági céghez (mert ugye a pénz alvállalkozó adja, kézbe), mondta nekik, hogy viszlát, majd ugyanezt megtette a multi biztonsági főnökénél is. S azóta inkább nem ment túlórázni.

A dolog érthető, mert ugye őrzött parkoló, akkor őrizzék is, de:

  • ha vannak vakfoltok a kamerázott területen, akkor az nem kamerázás, vagy ha igen, akkor ennyit ér
  • a biztonsági kamerák képe egy 14 colos LCD monitorra van kivetítve, az épületben min. 50-60 kamera adja a képet, ebből csak a parkolórészen van 10-15
  • 4 kamera képét is nehéz elhelyezni egy kis monitoron, ráadásul a garázs kamerája nehezen látható képet ad, mert a fényviszony elég érdekes (sötét+mesterséges fény kombója, felváltva)
  • senki sem tudta kezelni a kamera szoftverét, valaki berakta 4 kamera képét osztva a monitorra, aztán az ment, ebből már alapból 1 kamera a helyiség ajtajának külső oldalát mutatta, hogy látni lehessen, ki kopogtat
  • napfelkeltétől délig, míg a nap a látóhatár tetejére nem ért, nem lehetett látni a monitort - meg amúgy semmit sem -, mert árnyékolás nem volt, a nap meg ezerrel odatűzött
  • a dolgozók persze nagyban szartak a sorompóra, az első kinyitotta a mágneszárat a kártyájával, a többi kocsi meg mögötte kijött egymás seggében, a sorompó érzékelője nem zárt le, mert folyamatosan ment át egy autó alatta, így mindig azt érezte, hogy akadály van, s nem csukódott le
  • a legnagyobb főnökök, VIP vendégek, külföldi nagyemberek nem kaptak kártyát, más autóval jöttek, nem adtak le nekik behajtási engedélyt, nem volt náluk a kártya, így a kapus a nap felében kézzel kapcsolgatta a sorompót
  • a gyalogosok ki-be járkáltak, vagy az autóhoz, vagy a bringájukhoz, most ebből döntse el valaki, hogy a kijövő gyalogos autót tett le, bringát tett le, valami munkás, akit nem jelentettek be, ismerős, akit leengedett egy kártyabirtokos, esetleg GPS-tolvaj
  • a fennálló hiányosságok, hibák, veszélyek folyamatosan jelentve lettek a multi saját biztonsági főnöksége felé, de azok mivel magasemberek is szartak a parkolórész szabályaira, sosem tettek semmit

Nem tudom hányadik, valószínűleg sokadik ilyen posztom ez már, az megállapítható, hogy Magyarországon nagyon nem sok helyen van normális vagyonvédelem. Jelen esetben egy multi többmilliárdos ingatlanjáról és ingóságairól volt szó. Szomorú...

(egy e-mailben jelezzük, ha új poszt jelenik meg, ide kattintva lehet bővebben olvasni a feliratkozás menetéről)

10 komment

Címkék: multi mélygarázs sorompó parkoló biztonsági őr beléptető kapu

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr641788559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eml 2010.04.22. 01:28:11

De legalább a kamera működött.

Én futárként sok helyen megfordulok, van ahová utálok járni, mert nincs parkoló, egyszer egy ilyen helyen megálltam az út szélén elakadásjelzővel, bevittem a borítékot, amit egyébként tudtam, hogy a portán fognak átvenni.
Nem vette át a vagyonő, kiküldött, mondta álljak le a garázsba, mert itt rend van.
Lemegyek a garázsba, bepréselem magam egy helyre, átveszi a cuccost, megkérdem mit kell nyomni a garázsban ha a kapuhoz érek.
Válasz semmit,mert nyitvahagyta a sorompót, dudáljak ha kijöttem, mert a kamera is rossz és nem látja mikor jövök ki.
Nem a vagyonőr dolga a kamerarendszer javítása és telepítése, észrevételeket tehet, sőt tegyen.
Itt tettek észrevételeket, tehát aki szerencsétlennek levonta a pénzét, az szarjon sünt!

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2010.04.22. 01:58:51

@eml: Ugye, ugye, a vagyonvédelmet máshol is ilyen lazán kezelik, de gondolom te futárként nagyon sok durva hibát tudnál említeni.

Adani 2010.04.22. 08:14:08

Az meg a másik, h aki kinthagyja a GPS-t a szélvédőn az magára vessen. Legalább a kesztyűtartóba vagy az ülés alá eltehetné akkor nem ordítana messziről, ott van. GPS-t meg drága autóhifit a kocsiban hagyni olyan mintha a zsebedből kikandikáló 20 ezresekkel utaznál a 3-as villamoson vagy sétálnál a nyóckerben.

Hang Ember 2010.04.22. 10:59:47

Nemcsak a GPS-t, hanem ha már egyszer levehető előlapos autóhifivel van a verda felszerelve, akkor az előlapot sem hagyjuk a kocsiban idegen helyen "szem előtt" ahogyan azt Adani hozzászólásában már említette. Nálam már-már mániákus és ösztönös cselekedet, hogyha megállok a kocsival pl. parkolóban, vagy akár benzinkútnál úgy, hogy elhagyom a járművet rövidebb-hosszabb időre, az ülésen levő dolgokat, mint pölö táska, hátizsák, bevásárló szatyor plusz előlap, telefon, stb... gyorsan eltűntetem szem elől. Ezzel a szokásommal simán az agyára megyek a családomnak, a menyasszonyomnak komplett kiselőadást tartottam, hogy nem az lesz a nagyon zsebbe nyúlós/káromkodós dolog, ha a kocsiját feltörik és elviszik a húszezer forintos cd lejátszót belőle, hanem ha emiatt zárat és kulcsot kell cserélnie, vagy új oldalablakot kell rendelnie és beszereltetnie. (egyébként meggyőztem)
Ami a videómegfigyelő rendszereket illeti: lehetőleg úgy kell telepíteni, hogy minden frekventált területet jól meg lehessen figyelni, illetve ha megoldható, akkor átfedéssel legyenek telepítve rendszerek elemei és a különböző rendszerek egymáshoz képest is átfedéssel dolgozzanak. Sajnos, a legtöbb cég lehetőleg a legkisebb befektetéssel akar vagyonvédelmi rendszereket felszerelni.

Adani 2010.04.22. 12:16:28

@Hang Ember:

Pláne ha a megrendelő is a legolcsóbb változatot szeretné akkor pedig gyengébb minőségű vagy kevesebb kamera, több holttér. Aztán mikor helyzet van akkor derül ki, h a 0 ezer ft-al olcsóbb kamera képe amit megrendeltek a spórolás jegyében semmire sem jó mert csak pixelek látszanak az elkövetőből, és a kár nagyobb mint a megspórolt összeg.

Hang Ember 2010.04.22. 20:15:53

@Adani: bizony-bizony... saját bőrömön tapasztaltam. Mármint én voltam a rendszer tervezője. De végül is a "hozott anyagból" is sikerült egy aránylag tisztességesen működő rendszert fabrikálnom.

Adani 2010.04.22. 21:03:33

@Hang Ember:

A könyvtárban ahol rendszergarázdáskodom ott is ez van. Biztonsági kamerák megvéve 5 db. a rendszer csak 9-et kezel bővíteni felesleges mert ennyiből nem lehet holttér nélkülire megcsinálni. A rögzített videó 640x480-as 2-3 méterről már semmi sem látszik, a mozgásérzékelés is kihagy néha, múltkor mikor észrevették, h az asztalláb rögzítőt kiszedték a helyéről és egy lámpára tették akkor is annyit lehetett látni, h az egyik videón a helyén van a másikon fél óra múlva már nem. Közben meg nem rögzített. Wifi hálón üzemel az antennája gyenge külsőt nem lehet rá csatlakoztatni, kettő ráadásul magától el sem indul csak ha kihúzom a konnektorból majd vissza. Ehhez meg minden reggel sámlira kell állni. Ráadásul minden este áramtalanítanak így a kamera sem üzemel.

eml 2010.04.23. 01:56:42

@Adani: No akkor megyek könyvet venni! :-)

Egyébként az a félelmetes, hogy nagyon sokszor a megbízó sincs tudatában annak, hogy mit kellene védenie.
Ha már felismerte az óvandó értéket, akkor legtöbbször a módját nem tudja.

Hang Ember 2010.04.23. 11:24:18

@eml: ez nagyon igaz. Ebből meg egyenesen következik, hogy a; nem fordul szakemberhez sem, b; szakemberhez fordul ugyan de az nincs szakmailag topon, ezért vagy nem lesz megfelelően üzemelő rendszer, vagy túltervezett lesz a rendszer és emiatt nem hatékonyan üzemeltethető, c; szakemberhez fordul, megtervezteti vele a komplett rendszert, aztán az első megbeszélésen már farag a tervből mer ne kerüljön má' annyiba, meg oda a terembe elég lesz egy kamera is... stb.
Ezek persze kvázi típuspéldák, lehetne rajtuk vitatkozni, meg elemezni, személy szerint az utóbbi két évben mind a három féle megrendelővel találkoztam.

eml 2010.04.23. 22:28:04

@Hang Ember:
d? Olyan nem volt egyáltalán. Aki mindent jól tud, akar, vagy ha nem akkor nem szól bele?
süti beállítások módosítása