2009.03.15.
11:47

Írta: Szekuriti Blogger.

4. Jó tanácsok március 15-re

Mivel ma az egész országban állami és egyéb ünnepségek, megemlékezések folynak, nagyon sok vagyonőr teljesít szolgálatot a rendezvények ideje alatt is.

Általában elmondható, hogy ahány rendezvény, annyi féle biztonsági szolgálat, a legnagyobb rendezvényeket mégis jellemzően 4-5 országos, mammut biztonsági cég biztosítja. Hogy ez miért van így, arra nem térnék ki, mindenki találja ki magának. Az alábbi tanácsok ezekre a nagyobb ünnepségekre vonatkoznak:

A legtöbb biztonsági őr azért van kint, hogy segítse a rendőrség, a nemzetbiztonságiak, a kormányőrök, polgárőrök munkáját. Nincsenek felfegyverezve. Miben tudnak segíteni? Ilyenekben: tájékoztatást adnak, figyelik a rosszul lett embereket, segítséget nyújtanak nekik, ha elveszett egy gyerek, biztonságba helyezik, stb. Ha nem találsz rendőrt, akkor szintén kérhető segítség a rendezvényt biztosító őrtől, ő annyit tesz, hogy értesíti a felettesét, aki/akik kapcsoaltba lépnek a rendőri kapcsolattartóval.

Amiben nem tudnak segíteni: valaki/valakik épp üldöz egy késsel/féltéglával/bottal, és majd az őr megvéd. Nagy valószínűséggel veld fog futni az őr is, mivel ő nem rendőr, nincs fegyvere, és NEM KÖTELES AZ ÉLETÉT KOCKÁZTATNI A MEGBÍZÓ ÉRDEKÉBEN. Ez fontos. Aki az életét köteles kockáztatni, az a rendőr. Sokan nincsenek ezzel tisztában, pedig ez alaptétel, minden vagyonőri vizsgán megkérdezik, és súlyos hiba, ha igent mondasz a kérdésre.

Sok helyen lehet beléptető kapu, ruha/csomag átvizsgálás. Mindig, de mindig fogadj szót a beléptető személyzetnek. Akkor is ha vagyonőr, és akkor is ha rendőr, vagy más hivatalos állományú személy. Senki sem nyúlhat bele a táskádba, saját magadnak kell megmutatni mindent, kipakolni a zsebeidet, stb.

Ne kezdj el kiabálni a beléptető emberrel, főleg meg ne támadd. SOHA, SOHA NE TÁMADJ EGY VAGYONŐRRE. Ez is nagyon fontos. Alapból azért, mert egy ilyen állami eseménynél ilyenkor azonnal összepakol téged egy készenléti rendőr. Másik dolog, hogy minden nagyobb vagyonőri cégnek van valamilyen készenléti jellegű egysége. Ezek nagyon durván megfizetett, munkamániás, kemény emberek. Általában volt kommandósok, kiképzők és hasonlók lesznek ebben az egységben. Ők vonulnak ki bármelyik őrzött területhez pillanatok alatt ha baj van, és ilyen eseményekkor ők is a helyszínen vannak.

Ugye senki nem gondolja, hogy egy többezres, vagy még nagyobb rendezvény biztosítását kezdő, hülyegyerek-típusú őrök végzik. Ők tapasztalt profik, és minden vonatkozó jogszabállyal tisztában vannak, hiszen már hosszú-hosszú évek óta ezt csinálják.

Ha nem engednek be valahova, akkor fogadd el. Ha nekiállsz hisztizni, akkor sem változik semmi, ha meg támadsz, akkor ugye leírtam, hogy mi fog történni? Lehet, hogy nem logikus, miért nem mehetsz be, de az esetek 99%-ban oka van a tiltásnak.

Hát kábé ennyi. Talán még az anyukákat megkérném, hogy nagyon vigyázzanak a kisgyerekekre, egy nagyobb tömegben 3 másodperc alatt elveszhetnek. Ha egy vagyonőr megtalálja, észreveszi, akkor már gond nincs, maximum a rendőrségnél lesz biztonságban a pici, de addig nagyon sok baj érheti a kissrácokat. Elég csak arra gondolni, hogy mennyi üvegcserép van ilyenkor a földön, és akkor még a balhé közben megijedt tömeg birkamód egymást-tiposásáról még nem is beszéltem. Vigyázzatok nagyon a picikre, de tényleg, ez a legfontosabb. :)

1 komment

Címkék: rendőrség rendezvény március 15 biztonsági őr beléptető kapu csomagátvizsgálás

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr441003215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hang Ember 2009.03.18. 10:42:27

"...mivel ő nem rendőr, nincs fegyvere, és NEM KÖTELES AZ ÉLETÉT KOCKÁZTATNI A MEGBÍZÓ ÉRDEKÉBEN. Ez fontos. Aki az életét köteles kockáztatni, az a rendőr. Sokan nincsenek ezzel tisztában, pedig ez alaptétel, minden vagyonőri vizsgán megkérdezik, és súlyos hiba, ha igent mondasz a kérdésre."
Igen-igen, beleszaladtam ebbe a kérdésbe én is a vizsgán :-), kaptam is a pofámra rendesen a vizsgáztató tiszttől. Személyvédelemnél sem vagy köteles az életedet kockáztatni.
süti beállítások módosítása