2009.07.14.
09:22

Írta: Szekuriti Blogger.

33. Két Metropol olvasói levél

Két olvasói levél a Metropol 2009. július 13-i számából:

Megélhetési bűnözés nincs

Nemrég egy hír járta be a sajtót. Egy 70 éven felüli angol férfiról volt szó, aki az otthonába rossz szándékkal behatolót (bűnözőt) egy jól sikerült bokszütéssel a földre terítette, majd átadta a rendőrségnek. A bűnöző gyors eljárással 4 és fél év börtönt kapott.

Hogyan? Hát ilyesmi lehetséges Európában?

Mélyen elgondolkoztam, milyen szerencséje van ennek a sportos öregúrnak, hogy Angliában, és nem Magyarországon lakik.

Mert mi lett volna a helyzet abban az esetben, ha mindez kies hazánkban történik. Leírom. Az önbíráskodó férfit a rendőrség hamarosan letartóztatja, majd az ügyészség súlyos testi sértés (vagy ha bal lábbal keltek fel, emberölési kísérlet) gyanújával átadja a bíróságnak. Minden lapban megjelenik az elvetemült fickó története.

Szegény áldozat pedig addig is kiemelt orvosi kezelést kap, megjelenik ügyvédje kíséretében néhány reggeli tv-műsorban, ahol panaszkodik azokra, akik nem hagyják kitanult mesterségét űzni. A bíróság az elvetemült bokszolót több év fegyházban letöltendő büntetésre ítéli, az áldozatból pedig hőst faragnak. De ha még mélyebben elgondolkozom, akkor arra a következtetésre jutok, hogy mégis csak az első változat a normális, és újból tiltakozom a hazai, torz gyakorlat ellen. Minden bűnözőnek a fegyházban a helye, és súlyos erkölcsi eltévelyedés újságban, rádióban vagy tv-ben mentegetni őket. Nincs megélhetési bűnözés, csak bűnözés van!

Dr. Szabó András, Budapest

Jójó, egy kicsit vannak túlzások a történetben, de milyen igaza van! Kemény kéz politikája, ugye?

Nem figyelnek a biztonságra

Megdöbbenve olvastam a július 3-i számban az egyik olvasó beszámolóját az őt ért ékszerlopásról a 3-as metrón. Édesanyámmal szó szerint ugyanez történt még valamikor 2008 őszén.

Ő is Újpesten szállt fel, és ahogy szokott, leült az egyik hármas ülésre az ajtó mellé, és olvasott.

Egyszer csak a Lehel téri megállónál azt vette észre, hogy valaki odakap a nyakához, és letépi a láncát. Illetve "csak" a medálját sikerült letépnie a gazembernek. Mire levegőhöz jutott, az ajtó már be is zárult, emberünk után meg már nyom sem maradt. Eltűnt, mint szürke szamár a ködben. Anyukám sajnos nem tett semmit, nem szólt a biztonságiaknak, sem a rendőrségnek. Hozzáteszem, az utazók közül senki sem.

Felháborítónak tartom, hogy miközben a metróba lassan bérlet vagy jegy nélkül már le sem lehet menni, és minden megálló tele van biztonsági emberekkel, ilyen esetek történhetnek és történnek. És senki nem tesz semmit. Nem hiszem el, hogy a biztonsági kamerák segítségével ezt a gazembert vagy gazembereket nem lehetne elkapni.

Nem ártana a BKV-nak az utazóközönség biztonságával is foglalkozni, a méregdrága jegyárak ellenében. Bár lassan már megszokjuk, hogy Magyarországon a szolgáltatások abszolút nincsenek egyenes arányban az árakkal.

Tompos Zsuzsanna, Budapest

Szopacs. Ilyen lopás ellen nem igazán lehet tenni semmit, ezért durva. Mire az áldozat magához tér, már a következő állomás felé robog a szerelvény. Nem tudom, hogy a vészfék ilyenkor -e a megoldás, a kamerákat visszanézni nem hülyeség, de szólni kell, az újságban leírni nem elég!

3 komment

Címkék: metró megélhetési bűnözés

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr891245070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

warrant officer 2009.07.14. 10:47:11

Az elsőhöz annyit tennék hozzá, hogy ha itt Banánisztánban a sportos öregúr helyett mondjuk egy terhes anyuka a célpont és a jól irányzott egyenes ütés helyett egy a legálisan otthon tartott 9-es gázrevolver mind a 6 tötényének a tartalmát nyeli be az elkövető, akkor a mostani eljárásrend keretében az első azonnali lépés lefoglalni a revkót. Úgyhogy a következő támadásnál már védekezni sincs mivel.

A másodiknál valóban nem sok mindet lehet tenni. Aranyat be a póló mögé. Még kamaszkoromban történt meg velem és egy barátommal hasonló, metró aluljáróban. Simán belénk kötöttek, nem is igazán értettük mi van majd egy gyors mozdulat. Én azt hittem megütötték a havert, de elszaladtak. Utána vette észre, hogy elszakadt a lánca és beesett a pólójába.
De most tényleg az a megoldás, hogy ha nyúlnak feléd törd el a kezét? Ha feléd tart és hozzád szól verd be az orrát?
Úgy néz ki.

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2009.07.15. 21:35:45

@warrant officer: Jah, főleg az a szopás, hogy a fegyvert addig maguknál tartják, míg le nem zárul a nyomozás. Aztán persze ha visszaadják egyáltalán, és nem kobozzák el...

Viharkabát 2009.07.18. 21:57:08

@warrant officer: És mégképzeld hozzá azt is, hogy a behatoló (mert ne nevezzük rögtön minősített lopás elkövetöjének) szabadlábon védekezik, feltéve, hogy nem visszaeső. Na az a csemege, ha bűnöző az illető. Élő példa: a volt feleségem autóját megdurrantotta két első bűntényes, majd felajánlották, hogy kisebb összeg ellenében visszaszolgáltatják. Az amatőrök megneveztek egy közeli helyszínt és még közelebbi időpontot, ahová kisebb rendőri erő (1 nyomozó, 3 egyenruhás) kíséretében kivonultunk és ők elfogódtak általuk. Ezután eljárás indult. Egy héttel később telefon a munkahelyemre, asszony remegő hangon közli, hogy a két pöcs az ajónkon csengetve próbálja rávenni a feljelentés visszavonására. Na ezt szólítják büntetőjogilag az eljárás, illetve a tanúk befolyásolására tett kísérletnek, mely feltétele az előzetes letartóztatásnak. Szerintem. Na anyu rövidebbre zárta a kérdést és nem a yardot hívta hanem néhány régi ismerőst, akik nem a Diornál tanultak zakót készíteni. A ruhapróba után ígéretet kaptak, hogy a következő alkalommal nem saját lábon távoznak. Nemigen hallottunk róluk többé.
Szerintem nem kéne kezet törni vagy orrot zúzni alapos ok nélkül. Legalább had próbálja meg szerencsétlen:)
süti beállítások módosítása