2009.07.23.
10:00

Írta: Szekuriti Blogger.

42. Miért nem őrködik a rendőr?

Alapesteben, hivatalosan a rendőrök nem dolgoznak mellékállásban őri posztokon. Vagy azért nem, mert a felettese nem engedélyezi, vagy azért nem, mert a vállalkozó/biztonsági cég nem alkalmazza.

De miért is van ez?

A biztonsági őr nem hagyhatja el a kijelölt őrhelyét, ha ezt engedély nélkü mégis megtszi, akkor a legtöbb biztonsági cég azonnali hatállyal lapátra teszi. Ha bűncselekmény lát, akkor két lehetséges esetet különböztetünk meg.

Ha a bűncselekmény a szolgálati területén következik be, akkor az elkövetőt vissza kell tartania a rendőr kiérkeztéig. A rendőrség megérkezte után át kell adni a visszatartott személyt, jelentést kell írni a rendőrség, a megbízó és a saját cége felé.

A vagyonőrök oktatásának elvileg ezért is elég nagy része a jogi anyag, hogy a kikerülő őrök tudják, mi a bűncselekmény, és mi nem az. Az már más tészta, hogy az eddigiekben leírtak alapján a vizsgáztatás nem olyan szigorú, hogy minden őr tudja is a szabályokat. Így lesz egy nem bűncselekmény miatt visszatartott személy feljelentése jogos, és mivel az őr nem tarthatta volna vissza, jogellenesen korlátozták a személyi szabadságában.

A második eset az, amikor az őr őrhelyén kívüli területen történik a bűncselekmény, ilyenkor nem hagyhatja el az őrhelyét, a rendőrséget kell értesíteni, majd jelentést a szokásos módokon.

De miért is van ez? Képzeljük el, hogy feltörnek egy kocsit az objektummal szemben, az őr kirohan, üldözőbe veszi a tettest, közben meg szabad préda az egész őrzött terület. Ilyen nincs? Hajjajj..

És akkor el is érkeztünk ahhoz a kérdéshez, hogy miért is nem őrködik a rendőr? A rendőr, ha bűncselekményt lát, köteles szolgálatba helyezni magát. Ha nem teszi meg, nagyon megbüntetik. Az már más dolog, hogy a való életben nem így működik, de hát ez Abszurdisztán... És képzeljük el az előbbi mesét egy szabadnapos rendőrrel, akinek kötelessége üldözni az autót feltörő személyt. Ha nem teszi, nagy bukta, ha megteszi, szabad préda az objektum. Míg az utóbbiért csak kirúgja őt a biztonsági szolgálat, illetve nem kap mellékállást tőle, ezért alapesetben a rendőr a bűnözőt fogja üldözőbe venni. És ez biztonsági szempontból nagyon-nagy nulla.

Természetesen más eset pl. egy gyilkossági kísérlet, vagy ha valaki rosszul lesz a szolgálati helyen kívül. Azért más ez, mert az emberi élet mindig minden más szempont előtt elsőbbséget élvez. Nyílván, ha látjuk, hogy valakinek a hasába döfték a kést, úgyis odarohanunk, segítséget nyújtva a mentők kiérkeztéig. Ha nem tennénk, mi is bűncselekményt követnénk el, segítségnyújtás elmulasztása néven. Remélem mindenki tudja, hogy a segítség nyújtása ilyen esetekben az alkotmányban is leírt állampolgári kötelezettség, nem is beszélve az általánosan elfogadott emberi normákról...

8 komment

Címkék: segítségnyújtás rendőr

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr191261531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2009.07.23. 16:31:03

Elég sok rendőr őrködik másodállásban. S sok helyen kifejezetten keresik a rendőröket, márcsak az összeköttetéseik miatt is. (Ha bármi van, akkor 2 rendőr csak jobban megbeszéli egymással a dolgot - ebből a feltételezésből indulnak ki az őket alkalmazók)

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2009.07.23. 16:31:46

"Rendőrségi informátoraink azt állítják, hogy az érvényben lévő rendelet ellenére a rendőrök közül, aki teheti, jelenleg is az éjszakai szórakozóhelyeken egészíti ki jövedelmét. Becslésük szerint az aktív állomány 15-25 százaléka rendszeresen vállal ilyen megbízást, és akár meg is duplázhatják vele a keresetüket, adómentesen. A „portázásnak” leginkább Budapesten van piaca, itt több száz rendőr kerül anyagi függésbe magáncégektől, kocsmatulajdonosoktól, befolyásos érdekcsoportoktól, ráadásul az éjszakában ki vannak téve korrupciós ajánlatoknak is: akár egyetlen alkalom elég ahhoz, hogy nagy összegekhez jussanak annak fejében, ha kérésre elsimítanak egy-egy ügyet." (index.hu/belfold/2009/03/20/megelhetesi_bunpartolas_a_rendorsegen_)

Hang Ember 2009.07.24. 13:51:24

Szervusztok!
Ezzel kapcsolatban van egy apró szösszenetem, néhány héttel ezelőttről. Valószínűleg privát levélben írom meg, ha érdekli valamelyikőtöket.

Kedves Őr!

Küldtem neked e-mailt elérhetőségekkel úgy egy-másfél hete, de eddig nem reagáltál. Ha nem kaptad meg a levelet, akkor kérlek jelezd és újra elküldöm.

Viharkabát 2009.07.26. 22:03:33

@tff: Nos a megállapodásban szerepel, hogy nem ütközik a szolgálati jogviszonnyal és nem kell hozzá vagonőri igazolvány. Ami pl. egy jegyvizsgáló esetében furi is lenne. Tehát?

warrant officer 2009.07.27. 11:12:41

Ami nem hangzott el és szerintem fontos, hogy a szakma szempontjából meg gerinctelenül etikátlan a rendőrök vagyonőrködése. Fizessék meg a rendőröket a saját munkájukért, amit maradéktalanul lássanak el. A pihenőidőben meg pihenjenek. A vagyonőrök dettó. Ez is lenyomja az őrök bérét, mert a plusz 500/óra mégis csak jobb,mint az alap 500/ óra.
Én szívesen elmennék műteni harmadállásban. papírom nincs, de menni fog, tudtok helyet? :-DD

Viharkabát 2009.07.27. 19:15:21

@warrant officer: Te! Ez mekkora ötlet! De ne kispályázzunk, dobjunk össze egy klinikára valót! :D Egyébként sajnos teljesen igazad van.
süti beállítások módosítása