2009.09.29.
18:24

Írta: Szekuriti Blogger.

68. Felvételizés a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz

Egyik ismerősöm szeretett volna jelentkezni a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz. Már egy jó ideje történt, de most küldte át nekem a levelezést (egyrészt köszi P., másrészt te lusta disznó :)). A fiatalember közvetlenül diplomázás előtt áll. Álljon itt okulásul, mennyire nem kell a fiatal, hamarosan jó diplomával rendelkező utánpótlás itthon.

P. írta:

Tisztelt Címzett!

Szeretném megkérdezni, hogy van -e lehetőség a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz történő felvételire. Jelenleg a xy egyetemen tanulok, a végzettségem szerint zzz leszek. Csatolom az önéletrajzom is.

Tisztelettel:

P.

 

Az NBH válasza:

Tisztelt P. Úr!

Hivatalunkhoz tiszti beosztásba csak felsőfokú végzettséggel,legalább egy középfokú nyelvvizsgával lehet pályázni. Amennyiben ez nincs meg, akkor csak zászlósi beosztás pályázására van lehetőség, ami férfiak esetében objektumőri szolgálatot jelent budapesti székhellyel. Kérem, amennyiben eldöntötte, hogy milyen beosztásba jelentkezik, kérem küldje el még egyszer önéletrajzát. Továbbá tájékoztatom, ha valaki zászlósi beosztásba jelentkezik és kerül felvételre de menetközben megszerzi a diplomát, az nem jelent automatikus előrelépést magasabb beosztásba Hivatalunknál.

Üdvözlettel
NBH
Humánpolitikai Főosztály

 

P. ismét:

Tisztelt NBH HF!

Szeretnék még érdeklődni, mik a fizikai felvételi követelmények Önöknél.

Tisztelettel:

P.

 

Az NBH válasza:

Tisztelt P. Úr!

A Nemzetbiztonsági Hivatalnál nincs fizikai felvételi eljárás, csak egészségügyi alkalmassági vizsgálat van.

Üdvözlettel:
NBH
Humánpolitikai Főosztály

 

P. újra:

Tisztelt Címzett!

Szeretnék jelentkezni xxx beosztásra. Mellékelve csatolom az önéletrajzom.

Tisztelettel:

P.

 

A végén még egyszer az NBH:

Tisztelt P. Úr!

Tájékoztatjuk, hogy jelenleg a felvételi eljárás szünetel. Megértését köszönjük.

Üdvözlettel:
NBH
Humánpolitikai Főosztály

 

Nah most erre mit mondjak? No comment.

A levelezést egy kicsit átírtam, a lényeget meghagyva, az NBH válaszai nagyrészt eredeti formában vannak. A személyes adatokat, végzettséget, stb. kivettem.

Jah, azért került ki ez ide, mert egyrészt én rögtön elsírom magam, másrészt meg semmi infó nem volt arról, hogy a levélben közölt információk az xy törvény hatálya alá esnek, vagy esetleg szolgálati titok tárgyát képeznék.

Jó kis kép, nemde? Egyszerűen nem található a neten olyan, amely nem az NBH főlapjának printscreen-je lenne. A honlapjukról sem jeleníthetem meg a képet, mert több darabból van összerakva ott is, bravó.

 

14 komment

Címkék: nbh nemzetbiztonsági hivatal

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr411416275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balapety 2009.09.29. 21:07:24

Azért ez nem olyan meglepő.A válság miatt az állami cégeknél létszámstop van.A haverodnak meg nem akkor kellett volna jelentkeznie amikor még el sem végezte az iskolát.

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2009.09.29. 22:21:53

@balapety: A Nemzetbiztonság nem igazán állami cég olyan szempontból, hogy a biztonsági ügyekben nem lehet spórolni. Azt megértem, hogy egy MNV-nél lehet az irodisták számát csökkenteni, de mondjuk objektumőrre, nyomozókra mindig szükség van.

A diploma utána felvételi meg magyar-specifikus hozzáállás. Nem akkor kell lobbizni a diplomásokért amikor már megcsinálta a diplomát, hanem közvetlenül előtte: fizetni a nyelvvizsgáját, vagy kiegészítő nyelvoktatásra befizetni, betanítani, aztán diploma után nem megy másik céghez, és már vágja is a dolgokat. Legalább is sok-sok multi is így csinálja.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.09.29. 23:58:44

Nyugi, lesz még felvétel bőven, miután az állomány 15-20 százalékát alkalmatlanság miatt, további 15-20 százalékát meg politikai okokból jól kirúgják maximum úgy 10 hónapon belül :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.09.30. 00:01:16

@Szekuriti Blogger:

Erre volt jó annó a HM- vagy BM-ösztöndíj. A legény/leány vállalta, hogy legalább ugyanannyi évet a küldő szervnél tölt, mint a főiskolai/egyetemi tanulmányi időszak. Mindenki jól járt.

Azt sem tudom, van-e ilyen (vagy hasonló) manapság..?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.09.30. 00:12:08

Amúgy meg tényleg megáll az ész: az objektumőri az zászlósi beosztás? Basszák meg, oda elég volna egy nyolcosztályos droid, ha elég megbízható és meg tudja különböztetni a zöld meg a piros színű lámpákat a beléptetőkapu oldalán és tetején...

És milyen büszkén újságolhatja otthon: anyukám, zászlós vagyok az NBH-nál!

(Aki nem tudná: a rendőrségen legalább 5 évet kell lehúznod tiszthelyettesként ahhoz, hogy zászlós lehess; a szolgálati idő csak szükséges, de nem elégséges feltétel, ezeknél meg jelentkezik a huszonéves civil, felveszik, elvégez egy pár hónapos iskolát és máris zászlós...)

És nincs fizikai alkalmassági, csak eü-szűrés...

(Igaz, ahhoz, hogy egy monitor előtt üljenek és kurvára aggódjanak, minek is kéne Cooper-teszt...)

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2009.09.30. 00:18:25

@tiboru: Hát jah, amerikai hadseregben az őrmester az az istenek istene. Ugye mindig ő a szemét kiképző, meg a harcoló kisebb csoportok főnöke. Nálunk meg 2 év szakközép után, és alapból őrmester minden rendőr. Ez is ilyen, Magyarország :)

Viharkabát 2009.09.30. 17:29:07

@tiboru: Az objektumőr nem FELTÉTLENÜL zászlósi beosztás. Ez a plafonja (mármint ennél magasabb állománycsoportot azért luxus őrként alkalmazni. Ahogy Liska írta anno a mérnökök GMK-ban villanyszereléséről: ez olyan mintha számológéppel vernénk a szöget a falba.)
Az NBH objektumait (ezt úgy imádom: az ilyen bagázsoknak nem épületeik hanem objektumaik vannak LoL) a Köztársasági Őrezred őrzi. Ott a kezdés átlagban örmesterként történik, más fegyveres testülettől átigazolva vihető a rendfokozat. Pl. ismerőseim katonai főiskolát végeztek, a rendőrségnél ill. a fináncoknál fötörzs- és törzszászlósi rendfokozatot kaptak. A nyolcosztályos droid meg nem igazán alkalmazható, mert egy beléptetés-okmányellenőrzés-átvizsgálás nem csak piros/zöld lámpákból áll, továbbá nem gond ha az egyed több összefüggő mondatot is el tud mondani.
@Szekuriti Blogger: Az amerikai őrmesterek nem alanyi jogon kapják a rendfokozatukat, továbbá kedvezménnyel járhatnak polgári felsőoktatási intézményekbe. Sokan élnek is vele, gondolva arra, hogy nem a seregből mennek nyugdíjba. El tudod ezt képzelni nálunk? Na ugye...

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2009.10.01. 12:56:05

@Viharkabát: Jaja, az USA-ban az őrmester az egyik leginkább elismert rendfokozat. A tábornok az nagykutya, de az őrmi a kemény gerince a testnek.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.10.01. 18:26:13

@Viharkabát:

Idézek az NBH egyik fenti leveléből:

"...Amennyiben ez nincs meg, akkor csak zászlósi beosztás pályázására van lehetőség, ami férfiak esetében objektumőri szolgálatot jelent budapesti székhellyel..."

Innen vettem, hogy az objektumőr zászlósi beosztás.

Az Őrezred a Rendőrséghez tartozik, én az NBH objektumőreiről beszéltem - ami a levelükben szerepel, és amit azóta sem értek.

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2009.10.01. 18:47:02

@tiboru: jaja, gondolom itt ez az előírás, mélyebb magyarázatot felesleges keresni talán

Hang Ember 2009.10.02. 22:35:35

Üdv! Látom történtek változások a blog működésében, de ez első blikkre jót tett.

@tiboru: néhány cég, akár a multikon kívüli érából alkalmazza a módit, hogy a képzésért cserébe időarányos szerződést kötnek a munkavállalóval. Én is ilyen cégnél dolgozom, tanulmányi szerződésnek nevezik nálunk. Ha a képzés után a határidő lejárta előtt elmész a cégtől, akkor vissza kell fizetni a képzésre fordított teljes összeget.

danaz · http://www.autostat.hu/autos-forum 2009.10.10. 12:25:58

A titkosszolgálatoknál is objektumőrként kezdenek a zászlósok. Egyébként nem értem, hogy:
1: miért nem lehetett egyből azt válaszolni, hogy nincs felvétel,
2: a pályázó nem nézte meg az NHB honlapot, ahol ezt tudatják is?

Bro 2009.10.30. 10:10:31

Az NHB honalpon nemigazán tudatnak semmit se. Egy ismerősöm is nemrég akart jelentkezni és nagyjából 2 hetébe került emil, telefonálgatás során kiderítenie, hogy mi kéne ahhoz, hogy felvegyék és aztán közölték vele, hogy nincs felvétel csak "protekcióval" \o/

Vajmaci 2010.05.03. 21:35:19

@Viharkabát:
Rosszul tudod...az őrezrednek konkrétan semmi köze az NBH és NBSZSZ objektumaihoz!
Max annyi,hogy rengeteg volt kollégám már NBH-s NBSZSZ-es szinekben dolgozik,mert áthelyeztette magát...de nem objektumőrök!
süti beállítások módosítása