2010.02.08.
08:25

Írta: Szekuriti Blogger.

94. Re: Fizetnek a rend őrei

Edina vagyonőrös-oldalán láttam a linket, aztán a Zalai Hírlap oldalán (Fizetnek a rend őrei: Egymilliós bírság a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságnak) el is olvastam részleteiben a cikket. A történet dióhéjban: a megyei rfk. büntetést kapott, mert túl alacsony vállalási díjjal kalkuláló vállalkozót bízott meg. Tanulságos cikk, részletek belül.

 

 

A megyei főkapitányság ... felhívást tett közzé ... a főkapitányságon, illetve a zalaegerszegi, a nagykanizsai és a keszthelyi rendőrkapitányságokon portaszolgálati feladatok ellátására. Mindenütt egy vagyonőr formaruhás ember napi 12 órás foglalkoztatásáról volt szó.

Felmerülhet a kérdés, miért is nem rendőrök látják el a feladatot? A hivatalos válasz az, hogy amúgy sincs elég rendőr, így a kiképzett kollégákat nem "pazarolják el" porázásra, kulcskiadásra, telefonok megválaszolására, hanem inkább alkalmaznak egy sokkal alacsonyabb képzettségű embert. Ráadásul az alkalmazott betegsége esetén táppénzre megy, helyettesíteni kell valakivel, míg az alvállalkozó kitesz egy másik embert a posztra, s hogy hogyan oldja meg, az már nem a megbízó felelőssége.

 

 

A felhívásra hat cég tett ajánlatot, majd a munkát - a kiírás szerint - a legalacsonyabb árral (725 forint/óra/fő) pályázó Vasi Nyugalom Kft. nyerte el. A döntést a legmagasabb árat (1187 forint) ajánló Dunasecurity Vagyonvédelmi Kft. támadta meg, kérve annak megsemmisítését.

Utóbbi sérelmezte, hogy a nyertes, valamint még egy pályázó túl alacsony árat ajánlott, messze kevesebbet, mint a szakmai kamara által meghatározott legalacsonyabb óradíj (909 forint), mely a cég szerint egyébként megkerülhetetlen szabály. A társaság szerint a nyertes a megajánlott áron nem lesz majd képes teljesíteni a vállalt feladatot.

Hát persze. A viszonylag korrekt árat szabó cég órabér-igényét (1187 Ft/óra/fő) nem értékelték, helyette a 725 Ft-os ajánlat nyert. Ezt az előbbi cég zokon vette, érvei szerint a Vagyonvédelmi kamara által ajánlott 909 Ft-ot sem éri el a nyertes ajánlata.

Igen. Viszont a cég abban téved, hogy a kamara ajánlása megkerülhetetlen szabály. Sajnos az a helyzet, hogy a kamara egy súlytalan valami, az ajánlásait figyelembe sem veszik. Ha kötelező lenne ez az óradíj, akkor lehetne elérni egy öntisztító folyamat megindulását a vagyonvédelemben. Tehát 725 Ft-ért lehet teljesíteni, a megismert módon: minimálbérre bejelentve a munkavállalókat, túlmunkázva, stb..

 

A ZMRFK a döntőbizottság felhívására megküldte a közbeszerzési eljárás iratait, s tájékoztatott többek közt arról, hogy Keszthelyen 665, a másik három objektumban pedig 680 forintos óradíjon dolgozik a portaszolgálatot jelenleg ellátó cég.

Mint látható, az eddigi 680 Ft/órás, illetve a 665 Ft/órás ajánlat is igen erősen közelíti a kamarai-ajánlás 909 Ft-os szintet. Következtetés: a rendőrkapitányság épületén belül valószínűleg megy a simlizés, értém én ide a nem (teljes) bejelentést, ami ugye az APEH érdeklődését keltheti fel, és még folytathatnám, csak azért nem teszem, mert a végén még a blogot perelik be azért, mert leírom azt, amit mindenki sejt.

 

 

A rendőrség úgy látja: a kamarai minimum ár csak ajánlás, amit a piac felülírhat.

Amit az előbb írtam, nyers fordításban: "leszarjuk a kamarát, úgy csináljuk, ahogy akarjuk"

 

 

A döntőbizottság végül súlyos jogsértést állapított meg, amiért a főkapitányság nem vizsgálta, hogy a megajánlott alacsony óradíjakkal kalkulált bérköltség eléri-e az adott ágazatban szokásos szintet. Felrótta a rendőrségnek azt is, hogy a nyertessel az eljárást lezáró szerződés már meg is köttetett, s így a jogsértés nem orvosolható.

Magyarán a bizottság megállapította, hogy jogsértés történt, a rendőrség befizeti a büntetést, de sajnos a szerződést megkötötték, így maradhat. Felhívnám arra a figyelmet, hogy közpénzből fizetik a nyertest, az nagy valószínűséggel nem teljesen szabályosan végezteti el a munkát (vagyik ahogy szokták a vagyonvédelemben), ezért súlyos büntetés jár, amit a rendőrség fizet be, tehát megint közpénzből, az igazi nyertes meg tényleg a vagyonvédelmi vállalkozó, akit nem büntetnek meg (a bizottság miatt), nem büntetnek meg (a túl alacsony ár miatt), viszont minden hónapban megkapja a megbízási díjat, így nyeresége lesz. Hát bravó, ez a legjobb ország!

 

 

Az ügyben szerettük volna megkérdezni a rendőrség illetékesét, ám dr. Tiborcz János dandártábornok, megyei főkapitány a szóvivővel annyit üzent: nem tud a bírságról.

És a végére persze a felelős vezető: nem tud a bírságról. Most két dolog lehet, 1. tényleg nem tud róla, de akkor hogyan lehet vezető, ha nem tud ilyen dolgokról?; 2. tud róla, csak letagadja, ez pedig már no comment.

 

 

3 komment

Címkék: rendőrség bíróság bírság zala megye vagyonvédelmi cég

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr761735048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hang Ember 2010.02.10. 12:43:58

Azt viszont nem tudjuk, hogy a nyertes cég "ki fia borja", ugye érted... Ez is egyfajta mutyizás. Nem egyedi eset, de ez minket a legkisebb mértékben sem vigasztal.
A megyei főkapitány mondandója pedig tényleg no comment.
(de szerintem ő is megkapta a jussát)

tami1x 2010.02.14. 18:49:56

impotens rendőrséktől,és az elvtársi felépitésü kamarától mi várható?
süti beállítások módosítása