2010.02.11.
08:34

Írta: Szekuriti Blogger.

97. 10 kérdés a vagyonvédelemről 1.

10 kérdés a vagyonvédelemről. Próbáltam gyakran feltett kérdéseket megválaszolni. Első rész, mert várhatóan lesz még több "tíz kérdés" is.

 

1. Lehet -e csoportosítani a vagyonőröket, ha igen, mi alapján?

A kérdés elég tágan értelmezhető. Ha a vagyonőrök alá veszünk minden kidobót, biztonsági őrt, pénzkísérőt, stb. akkor akár az is lehet a csoportosítás alapja, hogy a kérdéses személy egyáltalán elvégezte -e a személy- és vagyonőri tanfolyamot, van -e érvényes kamarai tagsága, illetve vagyonőri igazolványa.

Ha csak a képzett őröket nézzük, ott is lehet szűkítés, mert vannak olyanok, aki rendezvénybiztosításról is szakképesítést nyertek, esetleg elvégezték az OKJ-s biztonságszervező I, illetve II. tanfolyamokat, vagy a vagyonvédelmi cégek belső, saját képzéseit.

Emellett persze lehetnek foglalkoztatási terület szerinti (nem hivatalos) csoportosítások, mint pl. a már említett rendezvényeken biztosító őrök, az irodaházak, telephelyek, gyárak, stb. őrei; illetve szubjektív szempontok szerinti kategóriák, mint pl. a bunkó, értelmes, dolgozni nem akaró, stb. őrök.

 

2. Van -e kötelező testi, kondicionális norma, aminek meg kell felelni a munkába lépéskor egy vagyonőrnek?

Alapvetően nincs, ezek a dolgok egyedi elbírálás alá esnek. Ha a pályázó jó megjelenésű, intelligens, akkor valószínűleg egyből egy jó helyre (pl. irodaház)  veszik fel, ha meg elhanyagoltabb, vagy esetleg csak idősebb, akkor meg egy gyárba, telephelyre kerülhet.

Kizáró tényező lehet pl. ha valakinek fél lába hiányzik, de gondolom ezek teljesen egyértelmű dolgok. Kondíciót nem mérnek, szóval nincs futás, fekvőtámasz, állóképesség-felmérés sem.

 

3. Számít -e egy felvételnél az előzetes tapasztalat, kor, vagy hivatásos múlt?

Igen. Azt kell, hogy mondjam, a hivatásos állomány tagjai előnyben részesítettek. A tapasztalatot, referenciákat általában akkor nézik, mikor egy átlagos jelentkező érkezik, de pl. egy fiatal, jó kiállású jelentkezőt tapasztalat nélkül is szinte azonnali kezdéssel irodaházba, vagy más VIP helyre tesznek ki. A hivatásos múlttal rendelkezőknél (pl. rendőr, katona, NBH, határőrség, tűzszerészet, stb.) fontos, hogy miért nem végzi már az eredeti szakmáját. Sok hivatásost valamilyen gikszer miatt tettek ki (pl. kisebb sikkasztás, lopás), így ők nem olyan "rangúak" a vagyonvédelem szempontjából, mint egy nyugdíj 
miatt visszavonuló.

 

4. Van -e megfeleltetési rendszer a hivatásos állományok rangja és a vagyonvédelemben esetlegesen későbbiekben betöltött pozíció szerint?

Hivatalosan nincs ilyen, nincs egy táblázat, hogy a százados az milyen pozícióba kerülhet. Ami van, az az ismerettség, hírnév, kapcsolatok, egy híresebb, felkapottabb hivatásos személy visszavonulása után elég magas pozíciót tud betölteni bármelyik vagyonvédelmi cégnél.

Tapasztalatból mondhatom, hogy egy őrmester/törzsőrm./főtörzsőrm. max. pár embert vezethet egy objektumon belül (objektumparancsnok - OPK), az e feletti pozíciókban mind tisztek vannak. Pl. hadnagy/főhadnagy/százados -> középvezető; alezredes, ezredes, tábornok -> felső- és csúcsvezető pozíciók.

 

5. A vagyonvédelmi cégek vezetőségeit elnézve tényleg sok a nyugalmazott ezredes, alezredes, tábornok közöttük, mennyire gyakoriak ezek a rangok a hivatásos állományoknál?

A szocializmusban hozadéka, hogy a hivatásos magyar szerveknél túl sok tiszt volt a szervezetekben. Ezt úgy orvosolták, hogy szinte 0-ra redukálták a tisztek kinevezését (csak a minimális szintet fenntartó mértékű utánpótlás történik), illetve sok tisztet, főtisztet, stb. nyugdíjba küldtek, akik a vagyonvédelmi cégeknél helyezkedtek el  többségében.

Ma Magyarországon elmondhatjuk, hogy általánosan az elérhető legnagyobb rang az alezredes, nagyon keveseknek adatik meg, hogy ennél magasabb kinevezést kapjanak.

 

6. Mennyi az őrök átlagos órabére?

Átlagosan nettó 400-500 Ft. Ettől felfele nagyon nem térnek el, lefele szélsőséges mértékben is akár. Ismerek olyan őrt, aki vidéken, feketén, minden juttatás nélkül 280 Ft-ért dolgozik óránként.

 

7. Mennyire fontos a vagyonőri vizsga, a kamarai tagság, illetve a vagyonőri igazolvány?

Nagyon fontos. Ma már a legtöbb cég ezt alapból kéri, e nélkül szóba sem áll a jelentkezővel. A megbízók is kikötik. Eme képesítések nélkül csak feketén, nagyon alacsony órabérért lehet dolgozni, azt is csak szerencsével (pl. az előbb említett vidéki 280 Ft-os órabér).

 

8. Van -e továbblépési lehetőség a vagyonőröknek?

Igen. Egyrészt lehetnek hivatásosak, felvételi után, másrészt van a Biztonságszervező I. és II. OKJ-s képzések. Sok cég indít belső tanfolyamot, képzést is.

A Rendőrtiszti Főiskolán rendészeti szakirányon biztonsági képzés végezhető, mely 3 év után BSC diplomát ad.

 

9. Ez a RTF-es BSC diploma érdekel, mit érdemes róla tudni?

Nincs felvételi, alkalmassági vizsgálat, mivel civil szak. Csak fizetős képzés van belőle, mivel ezt az állam nem támogatja. A képzés díja 130.000 Ft/félév, mely fizethető diákhitelből is. A képzés elvégezhető levelező tagozaton is, ilyenkor félévente néhány alkalommal, blokkokban adják le a tananyagot. Bővebb infó a http://www.rtf.hu honlapon található, vagy e-mailben kérhető az RTF oktatási igazgatóságától.

 

10. Van -e olyan vagyonvédelmi cég, amely fizeti a vagyonőri vizsgát, képzést? Vagy hogyan lehet elindulni állástalanként?

Nem is igazán a vagyonvédelmi cégek, hanem általában a Munkaügyi Felügyelőségek.

Sokszor álláskeresőként történő bejelentkezés után ingyenes (az állam fizeti) vagyonőri képzésen lehet részt venni, ennek célja az átképzés, vagy képzettség megszerzése, így a munkanélküli állampolgár biztonsági őrként el tud helyezkedni. Ha azt nézzük ez jó dolog, mert az állam lehetőséget biztosít mindenkinek arra, hogy önmaga tartsa el magát, ne a szociális hálóra támaszkodjon.

 

Kérlek szavazz, mennyire tetszett a bejegyzés? Munkámat nagyban segíti, ha naprakész visszajelzést kapok a látogatók véleményéről.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr431717937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hang Ember 2010.02.15. 09:58:16

Üdv mindenkinek!

Jelentem élek, virulok :-), csak kissé megsokasodtak a feladataim a választások miatt, így jóval kevesebbet tudok internetközelben lenni.

Ez a poszt is hozta a megszokott informatív és tapasztalatokon alapuló formát. Különösen az a rész mozgatta meg a fantáziámat, amely az RTF-es képzésekről szól.
Meg is kukkantottam a főiskola honlapját, felmerült bennem a kérdés, hogy a levelező tagozaton indított biztonsági képzésre jelentkezhetnék-e a magam 34 évével, vagy itt is csak a tájékoztatóban leírt 25 év alatti életkor a határ?
Tudnál róla valami infót küldeni? Privátban is jöhet!
Köszi!

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2010.02.15. 10:07:32

@Hang Ember: Jajjaj, ma éjfélig lehet jelentkezni, siess! www.felvi.hu

Elküldöm privátban is, remélem átmegy. Én nem tudok korhatárról a levelező, fizetős szakon.

Hang Ember 2010.02.15. 20:17:59

@Szekuriti Blogger: Kösz-kösz, nagyon rendes tőled, hogy ilyen gyorsan reagáltál, de őszintén szólva csak szeptemberre gondoltam leghamarább, mert a nyár végén fogunk házasságot kötni a kedvesemmel, így az elkövetkező időszak az esküvő megszervezésével fog telni... (hidd el, van annyira strapás és macerás mint egy felvételi...:-D)
süti beállítások módosítása