2010.03.03.
08:57

Írta: Szekuriti Blogger.

106. I.C.E.

Körlevelet kaptam az IWIW-en, kivételesen a jó fajtából, még válaszoltam is rá. A levél témája az "ICE" mozaikszó volt, a legenda szerint ezt kell beírnunk a mobilunkba, és akkor tudják, melyik hozzátartozónkat, ismerősünket kell hívni, ha velünk baleset történik.

 

Mentősök tapasztalták, hogy közlekedési baleseteknél a legtöbb sérültnek van mobiltelefonja. Olyan sérülteknél, akikkel nem lehet kommunikálni, a segítségükre sietők nem tudják, hogy a telefon hosszú címlistájából kit értesítsenek.

Mentőápolók és mentőorvosok azt javasolták, hogy a szükség esetén értesítendő személy adatait mindenki ugyanazon megjelölés alatt adja meg.

A nemzetközileg elismert megjelölés: ICE  (= In Case of Emergency = "vész esetén"), ez alatt a név alatt annak a személynek a telefonszámát kellene megadni, akit vészhelyzetben / szükség esetén a rendőrségnek, mentőknek, tűzoltóknak fel kellene/lehet hívni. Ha több ilyen személyt szeretne megadni, a következőképp lehetséges: ICE1, ICE2, ICE3 stb.

Könnyű megcsinálni, nem kerül semmibe és vész esetén nagy segítség lehet! Küldd el minél több barátodnak, ismerősödnek, hogy minél szélesebb körben elterjedhessen ez a hír!

 

Nos, ennyi a körlevél. Persze azt nem mondanám, hogy mindenki küldje el 25 ismerősének, de az ötlet érdekes. Annál is inkább, mert pár éve, rendőr ismerősömnek csörgött a mobilja, ránézek és kérdem, hogy ki az a "ICE Édes"? És ő ugyanezt mondta el akkor, hozzátéve hogy a mentősök itthon is ezt nézik először.

De utánanézve a neten, it is lehet erről találni?

 

Az angol Wikipédia azt írja, hogy az ICE az egy olyan program, mozgalom (most így fordítom), ami lehetővé teszi a mentőknek, tűzoltóknak, rendőrségnek, stb. hogy az áldozat közeli hozzátartozóival könnyen és gyorsan felvehessék a kapcsolatot, akár életbevágó orvosi információkat szerezve a sérültről.

A mozgalom a 2000-es évek közepén indult, a brit rohammentős, Bob Brotchie 2005-ben kampányolt is érte. Az ötlet hamar népszerűvé vált, és Európán és Ausztrálián át elére Észak-Amerikát is.

Maga Brotchie kampánya is érdekes, ő a 2005-ös londoni bombamerényletek során személyes tapasztalatokat szerzett arról, hogy sok ember a sokk hatása miatt nem képes megszólalni, vagy elmondani ki is ő. Ilyenkor a mobiltelefon nagyon sokat segített az azonosításban, vagy akár a már említett orvosilag fontos információk megszerzésében. A mobilokban való turkálástól már egyenes út vezett valamilyen univerzális azonosító felé, amit nem kell keresgélni, hanem mindenki által egységesen használatos.

 

Szóval jó ötlet, én most át is írok 1-2 számot, hogy ha tényleg rádobnak a fejemre egy bombát, akkor könnyen elérhető legyen az információt adó hozzátartozóim listája.

5 komment

Címkék: mobil telefon baleset ice in case of emergency

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr261766168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vén betyár 2010.03.03. 10:47:42

Ez tényleg hasznos!Köszönet!Továbbküldöm.

Adani 2010.03.03. 15:24:13

Egyébként ha nincs ICE nem először az ANYA számot próbálják hívni? Anya ugye csak egy van, és anya nevű névjegy majdnem minden mobilban van.

Lone Wolf 2010.03.04. 14:39:02

Hm, Hasznos dolog. Én is használatba vettem. Igaz, hogy már nem dolgozok a szakmában, de soha nem lehet tudni hogy mikor üt be a mennykő.

Egyébként régebben, volt egy samsung mobilom, ami képes volt vészhelyzeti üzenetet, (SMS-t) küldeni. Beírtam a számokat, és az üzenet szövegét. Ezután egy gombkombináció megnyomására már küldte is az üzenetet. Nem tudom, hogy az ujabb samsungokba, és egyéb telefonokba van-e ilyen? De, ezt hasznos funkciónak tartom.

kszabo 2010.03.04. 17:23:36

Ez megint csak egy valentin nap szerű hülyeség. A második hozzászóló Anya ötlete sokkal életszerűbb, lévén az abc azzal kezdődik. A mobilok sokféleségéből eredően már az eredmény, ha eljutsz az abc listáig. A családunk is így használja, a gyerekek neve is apéter stb. Max annyit lehetne hogy tegyünk 2 a betűt és akkor mindig elől lesznek. Én ezt használom csapat csoportosításra is, mindenki neve elé jön egy x betű. Üdv.

Lone Wolf 2010.03.05. 04:08:27

Na most bocs, de mi van akkor ha küldöldön vagy? Esetleg nincsne benne ez a szám a telefonodban? Vagy, vagy, vagy... A listát hosszan lehetne nyújtani de, (legalábbis szerintem,) Egyáltalán nem hülyeség. adott helyzetben, életet menthet, és semmi kényelmetlenséget nem okoz neked. Részemről, a nevek utánra raktam a jelölést. így nem borítja fel a listát.
süti beállítások módosítása