2010.04.23.
21:57

Írta: Szekuriti Blogger.

141. Kormányőr vs. vagyonőr

Vagyonőr és kormányőr összehasonlítás. A Vastagbőr megint remek cikket közölt le, mely szerint vannak olyan nyugdíjasok ma Magyarországon, akik 36 évesek, és a nyugdíjuk 154000 Ft havonta. Megtudták, hogy sok ezen fiatalemberek közül pl. kormányőr volt, így kerülhettek ilyen fiatalon nyugdíjba. Akkor nézzük!

Senkinek ne legyen romantikus elképzelése: ma Magyarországon a kormányőrök, rendőrök, más hivatalos állomány tagjai azért mehetnek ilyen fiatalon nyugdíjba, mert cserébe mindig akkor és azt kell tenniük, amit parancsba kapnak, az éppen hatalmon lévő politikai erő erőt teljességgel kiszolgálva, le kell mondaniuk minden egyéni véleményükről. Magyarán ha azt teszed, amit mi mondunk (egyes esetekben civilek közé lövöldözöl fejmagasságban pl.), akkor ezért az lesz a jutalmad, hogy nagyon fiatalon elmehetsz nyugdíjba (40 éves korod előtt), kapsz egy csomó pénzt nyugdíj címén és mellette teljesen nyugodtan dolgozhatsz tovább.

Visszatérve a címben említett összehasonlításhoz, miért is számítanak egy kormányőr szolgálati évei másfélszer, kétszer többe, mint egy biztonsági őré? Mert azt megértem, hogy egy webszerkesztő ül a monitor előtt a klimatizált irodában, havi 160 órában, ő nem kap kedvezményt. De van különbség a kormányőr és a biztonsági őr között? Ha van, kinek a javára? A következő összehasonlításban az átlagos kormányőrt, biztonsági őrt veszem számításba (pl. nem a miniszterelnököt védő kormányőrt és nem az egyik óvodát őrző biztonsági őrt nézzük meg)

1. Veszélyeztetettség

  • kormányőr: valószínűleg egy állami objektumot véd, vagy ha politikust, vagy más hasonló személyt, veszélynek van kitéve, ennek mértéke ma Magyarországon szerencsére még nem olyan nagy, az objektumőri beosztásban lévő kormányőrök meg mondhatni minimális veszélyeztetettségűek
  • biztonsági őr: még a legnyugisabb őrhelyen is vannak zűrös napok (ideges ügyfél, stb.), de mondjuk egy vegyesboltban például mindennapos a "mert elkaptál, kint megvárunk huszan, és megbökünk" szituáció, illetve a telephely őrzése egy elhagyatott helyen is elég veszélyes dolog (pl. színesfémtolvajok érkezése) +1

2. Ledolgozott órák száma

  • kormányőr: most nem térnék ki arra, hogyan és milyen beosztásban dolgoznak a kormányőrök, de az átlagos kormányőr havi 160 órát dolgozik le, emellett lehet még túlóráznia, a főszabály, hogy két szolgálat között MINDIG szigorúan betartják a 12 órás pihenőidőt
  • biztonsági őr: nekem azt mondták egyszer, hogy az nem is biztonsági őr, aki nem dolgozik le havi 300 órát - a minimum 240 óra, ennél kevesebbet még nem láttam +1

3. Fizetés, járulékok, adók, kedvezmények, stb.

  • kormányőr: normálisan bejelentett bér, utazási támogatás/bérlet, kb. 100ezer Ft/év ruhapénz, táppénz, éves rendszeres fizetett szabadság, stb.
  • biztonsági őr: bejelentett minimálbérre (nem mindig), étkezési, utazási, stb. hozzájárulás nincs, fizetett szabadság nincs, táppénz nincs, ruhapénz nincs, a törvény által kötelezően előírt munkaruha értékét is gyakran (szabályellenesen) levonják a bérből +1

4. Nyugdíj

  • kormányőr: szorzótól függően, minden ledolgozott munkaév 1,5 vagy 2 évnek felel meg, magyar viszonylatban jónak mondható nyugdíjjal (100.000- )
  • biztonsági őr: mivel egész életében minimálbérre, vagy sehogy sem volt bejelentve, a várható nyugdíj az éppen aktuális nyugdíjkorhatárt elérve (most 65 év?) kb. 30-35000 Ft/hó lesz mai áron számolva +1

5. Társadalmi megbecsültség

  • kormányőr: pozitív, megbecsült (aki nem is hallott róla, azt az egyenruha meggyőzi)
  • biztonsági őr: súlyosan negatív +1

6. Kiképzés, tudásanyag

  • kormányőr: ha volt sorkatona, akkor átképzés, hónapok alatt +1
  • biztonsági őr: OKJ-s képzés, nulla számonkérés

7. Felvételi feltételek

  • kormányőr: jó fizikai állapot, büntetlen előélet, feddhetetlenség, nemzetbiztonsági átvilágítás +1
  • biztonsági őr: csak papíron van, hivatásos múlt előny

8. Előrelépési lehetőségek

  • kormányőr: Rendőrtiszti Főiskola elvégzése után tiszt, esetleg átvétel bizonyos feltételek fennálása esetén a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz, Szakszolgálathoz, más szakszolgálatokhoz, nyugdíjasként eltérő szintű vezetői szerep a vagyonvédelemben
  • biztonsági őr: nagy szerencsével, szolgálat- vagy objektumparancsnok, de inkább nincs előrelépési lehetőség +1

9. Védelem, jogsegély

  • kormányőr: pontosan szabályozott munkakör, teljeskörű jogi védelem a jogtalanságokkal szemben
  • biztonsági őr: teljes kiszolgáltatottság +1

10. Önvédelem lehetősége

  • kormányőr: őrkutya, könnygáz, gumibot, tonfa, fegyver, fegyvernek számító harci kiképzés szabályok szerinti legális bevethetősége
  • biztonsági őr: szinte semmilyen önvédelmi lehetősége nincs, kutyát és könyngázt használhat, a fegyveres biztonsági őr nem jellemző, egyes speciális területeken van jelen csak (pl. bankvédelem) +1

Összeszámolva a biztonsági őr: kormányőr 8:2. Míg a biztonsági őrnél a pont azt jelezheti, hogy 8 esetben ő van "szopóágon", addig a kormányőrnél a 2 pont az ő kvalitását emeli ki. Akkor megkérdezem én, ezen felállás szerint reális az, hogy egy kormányőr havi 120-140ezer Forintot hazavisz havonta, a biztonsági őr meg (ha csak 160 órát dolgozna) beérje 5480ezer Forinttal (350-500 Ft/óra)?

(egy e-mailben jelezzük, ha új poszt jelenik meg, ide kattintva lehet bővebben olvasni a feliratkozás menetéről)

15 komment

Címkék: nyugdíj fizetés biztonsági őr kormányőr

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr171946788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pill 2010.04.24. 02:52:33

A különbség az, hogy a vagyonőr magántulajdont véd, az állami fegyveres testületek tagjai pedig az államot, annak biztonságát, vagy az állam működése szempontjából különösen fontos magánszemélyeket (lásd miniszterelnök stb.) Az állam ezért kiemelten jutalmazza őket. Lehet, hogy ez minden más szempontból nem igazságos, de a cél igazából ez.
amúgy sztem sem igazságos, mert az idősebb katonák nyugodtan dolgozhatnának tovább, csak mondjuk már nem a harcmezőn, hanem az irodai feladatokban stb... de itt nem az a megoldás, hogy egyre több embernek adjuk meg a kiemelt lehetőséget, hogy 20 év munka után élete hátralévő részében a társadalom dolgozó tagjai tartsák el)

eml 2010.04.24. 11:30:17

Azt se felejtsük el, hogy a rendőr, amikor járőrözik, és pl betörést, rablást akadályoz meg, életveszélyben van, 200 alatti bruttóért. A korai nyugdíj ami miatt még elmennek az emberek rendőrnek, ez a juttatási rendszer része.
Vagy meg kell fizetni a 'permanens' életveszélyt.

recommented 2010.04.24. 12:09:19

@eml:

Már bocsánat, de egy átlag rendőrnél hol áll fenn permanens életveszély? Nem járőrözik ám mindenki, és aki igen, az sem mindegy, hogy hol és hogyan. Az állomány egy kisebb részénél igen, azt támogatom, hogy ők kapjanak korkedvezményes nyugdíjt. De a többiek miért? Kis túlzással ma egy egy átlagos tanár munkája veszélyesebb, mint egy átlagos rendőré, és őt aztán semmi nem védi.

pill 2010.04.24. 14:44:07

@recommented: A tűzoltóknál pl. gyakran feltáll a permanens életveszély, a rendőröknek csak egy kis részénél. A katonáknál nincs permanens életveszély, de ha változik a helyzet (pl háború) akkor nincs semmilyen mérlegelési lehetőségük.
A munkáltató, az állam, ezt a kiemelt kockázatot a korai nagy összegű nyugdíjjal kompenzálja. (nem pedig mondjuk normális fizetéssel, lásd a tűzoltóknál. A vagyonőrök munkáltatója nem kompenzál, piaci verseny van, kompenzáció nélkül, is annyi biztonsági őr van, hogy ma már nem találsz kisboltot sem szinte ahol nincsen. A munkáltató így is talál alkalmazottat, nem fog kiemelt juttatást adni, az államnak meg nem kiemelten fontos terület, hogy a dm-ben ne lopjanak parfümöt.

Az igazságtalan keményen, hogy a fegyveres erőknél dolgozó raktáros meg irodista is ugyanolyan feltételekkel mehet nyugdíjba, mintha valaha is bármi veszélyeset dolgozott volna. ennek célja valszeg a belső rivalizálás megelőzése, és az hogy a tíz évente egyszer előforduló problémás esetekben stratégiailag fontos háttértámogatás lojális legyen. Ettől még ez gáz.

eml 2010.04.24. 18:09:23

@recommented:
Ezért volt a permanens 'permanens'-nek írva. Egyébként a szakács is, ha a HM-ben szakács, elmehet nyugdíjba. Na ezeket szerintem sem kéne.

Vajmaci 2010.04.27. 20:14:49

Én kormányőr vagyok...ez az egész egy nagy kamu...
Minden tényt nélkülöző ökörség.
Amihez nem írtam,elfogadható,vagy bemagyarázható.
Sorban,röviden:

1. minimális veszély...persze....számtalan elégedetlen állampolgár vezette már le dühét rajtunk...engem személy szerint egy taxis vonszolt magával 15 méteren keresztül.

2. alapesetben 24/72, de megesik hogy plusz meló van..amit nem fizetnek ki..lecsúsztathatod.A 24-ből jó esetben 18-20 óra meló.

4. van 2006 óta 1.2-es szorzó..azaz 5 évente 6 év szolgálatot számolnak el.

5. megbecsültség...egyenruha...mindkettő kritikán aluli...elég ha csak annyit mondok, hogy a gyakorlóm (a már nem létező) 65M...nincs is ruhanormában!:)

9. jogi védelem??..ja...fél lábbal a börtönben!A feltételeket nem biztosítja az őriztető szerv, de a munkát 110%-osan el kell végezni!
Egy ujságolvasás őrhelyen 100000 huf büntetés az ügyészségen!

Annyit tennék hozzá, hogy a lehetőség adott!Mindenki jelentkezhet,és "élvezheti" a "príma" munkakörülményeket!
Persze több mint 10 éve még jó volt...

Sólyom Bátor 2010.05.07. 18:54:38

Elnézést érte, de a részleteket nem olvastam el, mert elhűltem attól a gondolattól, hogy kormányőröket és vagyonőröket vetnek itt össze kacagtató szándék nélkül.
Nézzétek meg, hogyan néznek ki a vagyonőrök, majd hasonlítsátok ezt össze azzal, ahogy a kormányőrök, rendőrök néznek ki!
Vagyonőr a társadalom legalja lesz. Miként zömmel polgárőr is. Analfabétán, matt hülyén, alkoholistaként, drogfüggőként, tolvajként, gengszterként is nyugodtan mehet bárki biztonsági (vagyon) őrnek.
Egészen komolyan beszéltek arról, hogy ér annyit egy Tesco-s 20 év, mint rendőrként vagy polgárőrként ugyanennyi?! A portásfülkében rejszolgatóknak, a rájuk bízott raktárból élőknek? Azért érdemes valahol meghúzni a határt, ahol még komolyan vehető marad az ember valamennyire.

Hubologist 2010.05.08. 10:21:49

A fizetésbeli és megbecsültségbeli eltérések alapvetően a 7. és 8. pontokban foglaltaknak köszönhetőek. Nameg annak, hogy a rendőr/kormányőr bármilyen (szolgálati) ügyében a katonai ügyészség és bíróság fog eljárni, ami azért - lássuk be - alapvetően szívás, mert a büntetési tételek sokszorosak a polgári bíróságok által kiszabottaknak (ha jól emlékszem, egy 5.000 Ft-ot elfogadó rendőrt letöltendőre ítéltek, míg a sokmilliós adócsalókat felfüggesztettre szoktak max).
Azt, hogy kit vesznek fel egyáltalán hivatásos szolgálatba, elég komolyan megválogatják mind pszichológiai mind fizikai szinten (a feddhetetlenség mellett), arról nem is beszélve, hogy legalább az érettségi követelmény, ami mellé még egy rendészeti szakközepet (ha civil érettségi után megy valaki, akkor kicsit rövidebb ideig tart, mintha eleve oda felvételizett volna az illető áltsuli után) is elvégeztetnek, amit (mármint az érettségit) nagyon sok biztonsági őr nem tud felmutatni. Sokan jó esetben 8 általánost (2 első + 6 második) végeztek. A rendőr/kormányőr ha úgy dönt, hogy neki ez tovább nem kell, 6 hónapig még munkára kötelezhető, a katonai ügyészség felügyelete alatt, a biztonsági őr pedig (mint ahogy egy korábbi posztban is volt) másnap már nem megy, és mivel normál munkaszerződése sem volt (ami szintén múlik rajta is), senki egy rossz szót sem szólhat neki.
Pláne, hogy a rendőr, ha munkája ellátása közben emberekkel kerül kapcsolatba, előre szokott köszönni, amíg a biztonsági őrök nagy részéről még az sem mondható el, hogy ha ráköszönnek, ő visszaköszönne. Mondjuk ez jellemzően a nagy élelmiszermultikban van így (kivéve Interspar, mert az ország akármelyik részén mentem be Intersparba, legalább visszaköszöntek, ha nem előre köszöntek, mikor látták hogy rájuk nézek), a barkácsáruházakban általában azért visszaköszönnek.
Dióhéjban talán ennyi a különbség, ami indokolja a kormányőri fizetés és kedvezmények különbségét...

Vajmaci 2010.05.08. 18:18:42

@Hubologist:
Ott a 10 pont!:)
Ahogy írod is, a büntetőjogi felelősség nem épp ugyanaz..ha én elcseszek valamit,hónapokat rohadok a sitten...ha a Tescoban a bizt.őr elbaltáz valamit, max egy hét mulva a szomszédos obi-ban látod ujra....
Még valami...24/72-zöm...a napi átlag18-20 óra talpon, és több mint 15 év szolgálat után, pótlékokkal kapok nettó 145 körül...most a szuperbruttósítás után, és az adócsökkentés miatti visszafizetések után...
Ennyi.

éntudnámrosszul 2010.08.18. 20:53:59

A pálya szabad. Bárki mehet az őrezredbe dolgozni az ottani feltételekért.Viszonylag korlátozott a létszám. Azért a munkáért azok a juttatások járnak, hogy sok vagy kevés azt mindenki másként ítéli meg.
Vagyonőr is lehet aki akar,és megfelel a feltételeknek. Hogy milyen feltételekkel,ez alku kérdése. A munkaadó érdeke az a piacon hogy legjobb embert legolcsóbban szerezzen meg. Barátaim ki kell alkudni a juttatásokat nem azt várni hogy a kamara vagy a szakszervezet vagy más civil szerveződés majd kiharcolja. Itt a piac törvényei érvényesülnek. Ha azon sírunk hogy a kormányőr ,vagy a rendőr többet keres,attól még nem lesz több pénzünk. A béreket a társadalmi megbecsülés is befolyásolhatja. A több mint százezer vagyonőr jelentős közbiztonsági tényező,ezt a társadalom előbb utóbb észreveszi és más lesz a társadalmi megbecsülésünk

Sólyom Bátor 2010.08.19. 15:15:09

@éntudnámrosszul: Én személy szerint még nem igen láttam olyan biztonsági őrt, aki nagyon megnyugtatott volna :-) Már a plázákba is sok helyen az az "izmos-kopasz-sutyi" típus kezd uralkodni, amely arcok messze a legnyugtalanítóbb figurák az egész üzletházban. :-)

éntudnámrosszul 2010.08.22. 21:28:46

Cseppke egy sport shortomat hajítja le a bevetett ágyról a mozdulat ívéből könnyedén kiolvasható, nem titkolt nehezteléssel.

Sólyom Bátor: Bezzeg a te fekete szarod fent maradhat az ágyon.
Cseppke: Az a hálóingem, és nem egy büdös fingós-fenekes rövidnadrág.
Sólyom Bátor: Miért Te éjjel mibe fingasz?
Cseppke: Jó, de nem ülök rá benne mások fingjára.
@Sólyom Bátor:

tothxtamas 2016.11.19. 10:22:31

Nem tudom, hogyan lehet beleszámítani a nyugdíjba, hogy a vagyonőröket nem jelentik be rendesen, nem fizetik ki rendesen, túl sokat dolgoztatják. Mindezek csúnya dolgok, de nem alapok az összehasonlításra.

tothxtamas 2016.11.19. 10:25:18

Ha a vagyonőr nem megy be dolgozni, maximum kirúgják. Ha a kormányőr nem megy be dolgozni, délre kiadják az országos körözését, szolgálati feladat alóli kibúvás miatt végrehajtandó szabadságvesztésre ítélik. Ha felmond, fél éves felmondási ideje van. Ha a határra vezénylik, akkor ott fog dolgozni. Ha megtiltják, hogy külföldre utazzon, akkor nem utazik. Stb.
süti beállítások módosítása