2010.05.27.
18:19

Írta: Szekuriti Blogger

152. Közösségi oldalak, mint a bűnözők forrásai

Márciusi hír, mely szerint egy többszörös visszaeső 33 éves férfi megölt egy 17 éves diáklányt Angliában. A férfi már ötször állt bíróság előtt nemi erőszak vádjával, a szexuális bűnözők listáján viszont nem szerepelt, mert hajléktalanként nem volt állandó lakhelye. A férfi a lányt a Facebookon szedte fel.

Ebből is látható, hogy a közösségi oldalakon túl sok dolgot adnak meg magukról az emberek, de mi a helyzet idehaza? Az alábbi példán bemutatom egy véletlen áldozat kiválasztását egy bűnöző szemszögéből. A neveket megváltoztattam, a képeket felismerhetetlenné tettem (itt jegyezném meg, hogy a talált információk eredeti helyein semmiféle változtatás nem volt!).

1. Indulás

Anno valamelyik internetes rádióban hallottam, hogy a xy képtároló portál a pedofilok kedvence, éjjelente a sok feltöltött gyermekképet nézegetik végig. Kíváncsivá tett a dolog, beírtam a böngészőbe a www.xy címet olyan hajnali 3 órakor, és tényleg, az aktuális toplistában egy csomó 1-2 éves kisfiú, kislány volt, akik éppen fürödtek, strandoltak, stb., meztelenül. Emellett rábukkantam az alábbi képre is, szintén előkelő helyezést ért el a toplistán, szóval akkor népes rajongótábora lehetett:

Természetesen a lány arcát, mint már mondtam, kiretusáltam. Először azt gondoltam, hogy biztos megint egy buta kiscsaj rakott fel magáról képet, bár ez az oldal kifejezetten nem ilyen IWIW,  MyVIP szintű.

Aztán megnéztem azt, hogy a kép hol is van: xy megosztó repulosgabor (ismét megváltoztatott név) felhasználó. A könyvtár nevéből pedig kiderült, hogy a képen a lánya látható. Bravó! Sohasem értettem, hogy az emberek miért raknak fel magukról szexi, pikáns, vagy kihívó képeket a netre, de hogy valaki a lányáról tegye ezt, az még durvább! Gyakorlatilag tálcán nyújtjuk át bárkinek: tessék, ilyen a lányom, ha kell, akkor keresd meg!

Sokan mondhatják, hogy eltúlzom a dolgot, én el is hiszem, hogy a kedves apuka semmi rosszat nem akart, amikor feltöltötte a képet, csak meg akarta mutatni, hogy már igazi nő a lánya. Na de ha történik valami, akkor már késő bánat..

Álljon még itt néhány kép kicsiben is, és akkor térjünk is vissza elképzelt bűnözőnk helyébe, kezdődjön meg a nyomozás!


2. A nyomozás

Első lépésként a képtároló oldal felhasználónevéből érdemes kiindulnunk, ha már ilyen beszédes nevű, hátha szerencsénk lesz. És lett is, a repulosgabor user neve lehetne mondjuk Repülős Gábor is. A képeit elnézve kitalálható, hogy olyan 30 és 40 év között lehet, és a képei 90%-a motort ábrázol, tehát motor-fan.

Rákeresve az IWIW-en a Repülős Gábor névre, beállítva a 30 és 40 év közötti határt, kijön 10 találat, az egyiken egy fickó vigyorog motorral.

Megnézve az adatlapját persze ki van írva minden elérhetősége, a lakcímből csak az irányítószám látható, a 1112-ből már tudjuk, hogy XI. kerületi, ahogy feltehetőleg a lánya is.

Érdekes dolog, hogy észrevettem már másnál is, sokan nem adják meg az e-mail címüket, mert az titkos, de ki van írva a telefonszámuk, és sokszor a címük is. Ez normális?

Visszatérve Gáborunkhoz, rákeresünk az ismerősei között a lány, 12 és 18 év közötti találatokra. Azért ilyen bő a korhatár, mert a mai világban már sokszor néz ki egy 12 éves lán is 18-nak, és fordítva.

Kijön néhány találat IWIW-en, a keresett lány már a találati listán felismerhető, ha nem így lenne, akkor sem nagy fáradtság egyenként átnézni a találatokat.

Nos, nézzük Bernadett, aki most 17 éves, 1992. 01. 16-án született (szintén átírva), 1112 az irányítószáma (stimmel), barátja van, MSN címe publikus, és a Kovács Rezső Zabhegyező Középiskolába jár. Mivel más infónk most nincs, nincs más dolgunk, mint kiülni az előbb említett középiskola mellé, és várni a diákokat, előbb-utóbb felbukkan Betti is. Oké, elismerem, hogy ez kicsit macerás, azonban a szexuális bűnözők sokszor megszállottak, és képesek a kinézett áldozat elérése érdekében számunkra extra nagynak tűnő erőfeszítéseket is hozni.

3. Tovább is van, mondjam még?

De miért elégednénk meg ennyivel? A képeket nézegetve feltűnik, hogy Betti barátját Lacinak hívják, vagy ha nem, akkor egy másik sráccal bújik össze sok-sok képen, amire azért valljuk be, kevés az esély.

Nos, Bernadettnek a kereső szerint 4 Laci nevű ismerőse van, a közös képek alapján kiválasztjuk a barátját. A srác már nem ennyire közlékeny, 1 képe van fenn, és egyetlen 1 klubnak tagja, ami egy népszerű gyorsétterem ponotsan megnevezett egysége. Ebből nekem az jön le, hogy a srác valószínűleg ott dolgozik, mert ha csak 1 klub tagja, akkor valószínűleg nem lép be mindenféle klubba. Innen a történet hasonló az előbbikhez, a gyorsétterembe tetszőleges időnként beugorva a dolgozók között fel lehet ismerni a barátot, s ha ő már ott van, akkor a barátnője, Betti is előbb-utóbb megjelenik.

Még egy extra dolog, fellépve a MyVIP közösségi oldalra, s rákeresve Betti nevére, 1 darab találat van, persze az ő oldala, töménytelen mennyiségű képpel, köztük egy alig 6 nappal ezelőttivel is, s ott meg van adva az is, hogy melyik budai pub a kedvenc helye, ahol leírása szerint minden pénteken szórakoznak a barátaival.

(Bár jelen írásnál nem sokat számít már, Bernadettet a Facebook-on is megtaláltam).

4. Van még valami?

Nem sok, maximum a köszönőlevél apukának. Komolyra fordítva a szót, érdemes odafigyelni, mit adunk meg magunkról az interneten, ha éppenséggel olyan helyzetben vagyunk, mint Repülős úr, akkor meg inkább a gyermekünk körmére nézzünk, mintsem mi magunk rakjunk fel ilyen képeket..

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr872282290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.