2010.09.13.
10:49

Írta: Szekuriti Blogger

163. Mikor működik a rendőrség?

A múltkoriban mesélte nekem az egyik szakértő az alábbi elgondolást. Valamelyik Benelux államban - talán Belgiumban, de erre már nem emlékszem pontosan -, sajtótájékoztatót tartott az országos rendőrfőkapitány.

A kapitány bejelentette, hogy sikeresen működik az ország rendőrsége, mert az elmúlt időszakban NŐTT a bűncselekmények száma. Én meg erre montam, hogy khm, talán csökkent, nem?

És érdekes módon nem. Ma, Magyarországon a rendőri vezetők széles mellénnyel tartanak sajtótájékoztatót, hogy a tavalyi évben 5%-kal csökkent a bűnesetek száma. Bravó, csökkent, tahát nagyon jók vagyunk.

Azonban a modern rendőrségi felfogás szerint nem így kell nézni a számokat. Külföldön ugyanis már kialakult több szakma, mely a rendőrséggel foglalkozik, nevezhetjük akár rendőrségszociológiának, rendőrségpszichológiának, és még pár hasonló tudománynak ezeket, melyek a modern rendőrségi felfogást alakítják vagy vizsgálják, míg itthon a rendőrség egyenlő pár emberrel, akik a szocializmusban sokszor akár a népfőiskolákon meg a politikai egyetemeken szereztek diplomát, és gondolkodásuk kimerül abban, hogy minden úgy csináljanak, mint 30 éve. Az, hogy közben szinte felrobbant a társadalom, változott a világ, ergo más rendőrségre lenne szükség, az nem lényeges. S nem meglepő módon ezeket a felsőbbvezetőket szeretik a politikusok is, hiszen gondolkodás nélkül megcsinálnak bármit, amire utasítást kapnak.

Visszatérve a külföldi rendőőrkapitány örömére, könnyen megmagyarázható, hogy a modern felfogás szerint miért kell örülni a bűnözés növekedésének: azért, mert ott a lakosság bízik abban, hogy a rendőrség megold mindent, a bűnöst elkapják, így kis túlzással azt is jelentik, hogy a szomszéd hangosat fingik a vécén és zavarja a köznyugalmat.

Itthon ellenben látják, hogy a rendőrség úgysem csinál semmit, tehetetlen, a bűnözők mindig megússzák, a tanúskodás/feljelenétés tortúra (pedig a rendőrség itthon is dolgozik), így először csak nem jelentik a tyúklopást, így csökken kicsit a bűnesetek száma. Később, mivel a spirál folytatódik (a rendőrségnek még kisebb a tekintélye), már nem jelentik az egy-két kitört foggal járó verekedést, az ellopott biciklit, kertiszerszámokat, stb. így még jobban csökken a bűnesetek száma, tehát a magyar rendőrkapitány verheti a mellét, hogy a bűnözés mértéke csökkenőben van .. pedig éppen, hogy nem, csak a bizalom veszett el a rendőrséggel kapcsolatban...

15 komment

Címkék: bűnözés rendőrség bűncselekmény nyomozás

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr162292381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anti Anyag (törölt) 2010.09.13. 15:55:42

A rendőrszótár egyik legfontosabb mondata: "Nem érdemes feljelentést tenni".

Majd villantanak a javuló statisztikákkal.

Mindenki tudja, hogy a statisztikájuk hazugság, ők is. Akkor ennek mi értelme? Az elmúlt kormány bukása elég jól bizonyította, hogy "kiváló" közbiztonság mellett is nagyot lehet bukni, tehát van értelme ezt fenntartani?

csokiájsz 2010.09.13. 16:06:43

külföldön kolbászból van még a kerítésis

movhu 2010.09.13. 16:12:37

Még autófeltörés esetében is célozgatnak rá, hogy biztosan hiányzik-e neked a procedúra...gondolom más esetben sincs ez így.

Franky4fingers 2010.09.13. 16:16:51

Nálunk alapvetően van eltévedve a rendszer. Ha valami gáz van, mindig emelik a büntetési tételt. Mer' aztat a választók szeretik.Aztán meg mindenki meg van lepve, hogy a maffiózók megússzák, a szegény bácsit, aki 30 helyett 60al ment megbüntetik 3 havi nyugdíjára.

A megoldás, elméletben nagyon egyszerű:

1. A bűnözéstől való félelem nem a büntetési tétel nagyságától, hanem a várható büntetés elkerülhetetlenségétől függ.
2.El kell fogni, (de legalább is meg kell próbálni) MINDEN, még egyszer MINDEN tyúktolvajt és rablót csokilopó tinédzsert és közpénzlopó politikust, megállítani a szabálytalankodó autóst, gyalogost.
3. Ezek után lehet mérlegelni, hogy mekkora büntetés jár. Notórius gyorshajtónak/tolvajnak nagy, figyelmetlen vezetőnek, brahiból lopó tinédzsernek erős figyelmeztetés.
4. Ha az emberek azt érzik, hogy úgyis elkapják őket tehát KÖVETKEZMÉNYE van a tettüknek, ezerszer meg fogják gondolni, hogy még egyszer elkövetik-e.

OkoskaTo:rp 2010.09.13. 16:55:49

Én egyetlen dologgal tudom büntetni a magyar rendőröket: Igenis bejelentem a kisértékű lopástkárt is. Tisztában vagyok vele, hogy 30 napig hozzá sem nyúlnak az ügyhöz, csak a határidő lejártával veszik elő, hogy lezárják a nyomozást ismeretlen elkövetővel. Viszont így legalább nyoma marad a statisztikában, és rontja az eredményességi mutatójukat.

algi 2010.09.13. 17:11:11

Dehát mi köze van a bűncselekmények számának a rendőrséghez? Nem inkább a felderített ügyek és az összes ügy arányának van köze a rendőrséghez?

colizoli 2010.09.13. 17:22:55

Olvasd el a cikket megegyszer, föleg az utolsö bekezdest es akkor talan felfogod.
Erdekes dolog ez a statisztika

farkamatvakarva 2010.09.13. 17:26:32

@Franky4fingers:
inkább az a baj, hogy az utak mellett mindenhol ott állnak ezek a véglények, és ránk, autósokra vadásznak
ehelyett, hogy a BŰNESETEKET derítenék fel
elhiszem, hogy kell a pénz a rendőrségnek, de nonszensz, amit művelnek már évek óta

nemecsekerno_007 2010.09.13. 17:30:29

A féltudás diadala :(

Mér' vannak még meg ezek a szocialista zárványok :(
Nagyjából ezért tartunk itt.

Az igazi Trebics 2010.09.13. 17:34:31

Off: Nem tűnt fel, hogy egy ilyen jó kis rendőrfikázó bejegyzésre milyen kevés komment jön? Elárulom, expolorer alól nem látszik a "küldés" gomb...

On

Tényleg érdekes dolog a statisztika.

Zámbó Jimmy ügyében annak idején államigazgatási eljárásban vizsgálták, történt-e bűncselekmény, vagy öngyilkosság volt. Most ugye az ügyészség elrendelte a nyomozást, és tegyük fel még idén be is fejezik. Ha eddíg minden évben egy emberölés volt Csepelen, akkor a 2010-es évben 100%-kal nőtt az emberölések száma. Egy tíz évvel ezelőtti ügy miatt...

Ha egy két évvel ezelőtti 100 rendbeli csalás-sorozat annak idején eredménytelenül lett lezárva, de idén új információk miatt felderítik, az szerepel a 2008-as és 2010-es statisztikában is. Ha évente 1000 bűncselekmény történik, akkor 2010-ben 1100 történt a statisztika szerint az utólag kinyomozott csalások miatt, holott Kovács 23 Béla nyomozó ugyanakkora erőbedobással nyomozott mint tavaly, vagy azelőtt.

A külföldi országok többségében más jellegű a statisztika. Egy betörés vagy lopás alapvetően a biztosítóra tartozik, nem a rendőrségre. A legtöbb országban csak azokban az ügyekben nyomoznak, ahol értelme is van, van valamilyen nyom, amin el lehet indulni. Ilyen értelemben valóban siker a bűncselekmények számának növekedése, mert több ügyet göngyölítettek fel. Nálunk ellenben minden ügy bekerül a statisztikába, egyáltalán nem nevezhető sikernek, ha nem 100, hanem 200 lopás történik egy városban, még ha el is fogják a tetteseket. A rendőrségnek ugyanis van megelőzési feladata is.

Ha viszont "talán Belgiumban" a magyarhoz hasonló statisztikai rendszer működik, akkor eredményes felderítőmunkával csak olyan ügyekkel növelhették a bűncselekmények számát, amik egyébként nem szerepeltek benne, ergo ott sem jelentik be a kisebb lopásokat, akkor viszont az utolsó bekezdés alapján mitől is különbek magyar társaiknál?

A nem tipikus bűncselekményeknél persze más helyzet, mint a kábítószerrel, csempészettel, korrupcióval kapcsolatos ügyek, hiszen ezek számának növekedése valóban a rendőrség felderítő munkájának eredménye, itthon is és külföldön is.

Szekuriti Blogger · http://szekuriti.blog.hu 2010.09.13. 18:01:10

@Az igazi Trebics: Nekem itt is látszik (ez amúgy szabványos bloghu sablon)

alex58 2010.09.13. 20:21:37

@OkoskaTo:rp:

Amiről beszélsz az igaz, de lehet, hogy nem tudod, miért !

Sajnos a nyomozással foglalkozó rendőrök létszáma már évtizedek óta nincs arányban az elkövetett bűncselekmények számával.
Emiatt még ideális esetben is egy nyomozó vidéken egyszerre legalább 15 - 20 üggyel dolgozik, a nagyvárosokban akár ennek a többszörösével is!

Havi 21-22 munkanapot véve elvileg 1 ügyre kb. munkanapja vagyis 8 órája jutna, de szinte minden nap történik valami, ami elvonja őket a betervezett munkától ( pl. különféle akciók, rendezvénybiztosítások), így ténylegesen egy ügyre havonta kb. 3-4 óra jutna. Ha ezek között van néhány amiben van remény az eredményre , természetesen arra kell koncentrálni, a hamvába holtakat félre kell tenni, így következik be amit te írsz , vagyis sok ügyet úgy szüntetnek meg, hogy érdemben nem csináltak benne semmit.

alex58 2010.09.13. 20:26:00

@Az igazi Trebics:

Látom végre olyan is hozzászól, aki ért is hozzá.

Az Explorer 8 alatt egyébként valóban nem látszik a küldés gomb, nekem is meg kellett nyitni egy másik böngészőt, hogy elküldhessem az irományomat.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2010.09.17. 14:28:48

Addig amíg a rendőri vezetők premizálása a jelenlegi statisztikai módszerek alapján történik, ne várjunk nagy javulást.

Utcába feltörtek egy műhelyt, elvittek fűnyírót, fűrészgépet, kéziszerszámokat, kisgépeket stb. uszkve 650000 Ft értékben. Ki se jöttek helyszínelni, azt mondták a srácnak, ha ragszkodik a bejelentéshez, akkor menjen be.
Bement. Útközben kétszer állították meg csak azért, hogy igazoltassák, és egyszer a háromszöget is meg kellett mutatni.

Adani 2019.10.08. 13:55:24

Rendőrség nem user friendly hozzáállása minden rendszerben jellemző volt. Az 50-es években mikor a visontai erőművet építették az egyik hűtőtoronynál a kivitelező hibákat fedezett fel, írásban jelezte, szólt róla mindenkinek stb. persze nem történt semmi, beüzemelés után szét is fagyott, szóval túl jól hűtött. :) Rendőrök jöttek érte az éjszaka közepén kirángatták az ágyból és egyenesen a erőműhöz vitték, mint gyanúsítottat, hamar tisztázta magát ott volt a dokumentáció is, erre böffentettek egy bocsit és húztak el, haza nem vitték, mert a járőrkocsi nem taxi. A legközelebbi buszmegálló vagy 10 km-re. Valaki legalább addig elvitt kocsival az ott dolgozók közül. Anno egy rádióműsorban hangzott el.
süti beállítások módosítása