2021.02.17.
18:45

Írta: Szekuriti Blogger.

Miért fontos a SEO linképítés?

A SEO linképítés a keresőoptimalizálás egyik legfontosabb eleme, melynek során megpróbálunk minél több külső hivatkozást szerezni a weboldalunkra. A honlapunkra mutató linkek elengedhetetlen szerepet játszanak abban, hogy jó helyezést érjünk el a Google keresőmotorában.

A linképítésről röviden

A linképítés manapság az egyik legnehezebb és legnagyobb kihívást jelentő feladat a keresőoptimalizálásban. Linképítés során más weboldalakat meggyőzünk arról, hogy a saját webhelyünkre mutató hivatkozást helyezzenek el az oldalukon. A hivatkozásépítés célja tehát az, hogy a weblapunkra vezető linkeket szétszórjuk a világhálón kifejezetten olyan honlapokon, melyeknek tematikája és felhasználói köre a miénkhez hasonló.

Miért fontos a linképítés?

Linképítés nélkül nincs hatékony keresőoptimalizálás. A Google algoritmusai összetettek és folyamatosan változnak, de a hivatkozások már évek óta kulcsfontosságú szerepet játszanak a találatok rangsorolásában. Az pedig nem mindegy, hogy honlapunk az első találatok között jelenik meg, vagy a második, harmadik oldalon szerepel.

A felhasználók jellemzően a minőségi, hasznos tartalmat osztják meg a közösségi média-felületeken vagy egyéb weboldalakon, fórumokon. A Google logikája szerint azok a honlapok, amelyekre sok külső hivatkozás, tehát sok megosztás mutat, vélhetően minőségi tartalmat jelenítenek meg, ezért magasabb helyezést érdemelnek a találati listán.

Milyen linképítési módszerek vannak?

Léteznek jó és rossz linkszerzési módszerek. Ha fontos számunkra a webhelyünk hosszú távú életképessége és hitelessége, akkor az etikus hivatkozásépítés mellett kell dönteni ahelyett, hogy manipulatív módszerekhez folyamodnánk, mint például a linkvásárlás vagy automatizált linkszerzés. Ezen módszerek alkalmazását a Google is bünteti, akár ki is tilthat a keresési eredményekből.

Az etikus linképítés bonyolult és időigényes folyamat, azonban az így szerzett hivatkozások rendkívül értékesek lehetnek. Természetes linkszerzési módszerek közé tartoznak az alábbiak:

  • Minőségi tartalomgyártás: gyártsunk egyedi, értékes tartalmat szöveg, kép vagy videó formájában, melyet az emberek önszántukból osztanak meg, mert nagyszerűnek tartják;
  • Partneri együttműködések: olyan márkákat keressünk meg közös linképítés céljából, akik számunkra relevánsak és hitelesek;
  • Vendégbejegyzések: keressünk a célközönségünk számára releváns blogot vagy weboldalt, melyre írjunk vendégbejegyzést, linkelve a saját webhelyünket;
  • Aktív jelenlét a közösségi médiában: érdemes weboldalunknak saját Facebook-, Instagram-oldalt létrehozni, ahol megoszthatjuk az oldalra vezető linkeket;
  • Terméktesztek és értékelések: ismert bloggereket és véleményvezéreket kérjünk meg arra, hogy teszteljék termékünket vagy szolgáltatásunkat, majd írjanak róla véleményt.

Linkszerzés esetén a minőség sokkal fontosabb a mennyiségnél, hiszen nem mindegyik hivatkozás ér ugyanannyit. Vannak olyan releváns linkek, amelyek értéke több száz hivatkozáséval ér fel, a legfőbb cél ezeket megszerezni.

A linképítés tehát egy összetett és hosszas folyamat, a keresőoptimalizálás egyik legfontosabb eleme. Minél több releváns és minőségi hivatkozást szerzünk weboldalunkra, annál jobb helyezést kaphatunk a találati listán és annál több felhasználóhoz jut el az üzenetünk.

Szólj hozzá!

2019.12.29.
11:35

Írta: Szekuriti Blogger.

2 tipp a keresőoptimalizálás elvégzéséhez

A keresőoptimalizálás mindig folyamatos munkát igényel, ezt vallja a havidíjas SEO munkákban élen járó www.keresooptimalizalas.info.hu csapata is. Ebben a cikkben 2 olyan tippet árulnak el, mellyel már viszonylag kevés munkával is sokat dobhatunk egy weboldal Google-ben elfoglalt rangsorán.

1. tipp: Gyorsítsuk fel a weboldalunk betöltődési sebességét

A Google már évek óta kiemelten figyeli egy weboldal betöltődésének sebességét, mivel ezzel jelentősen javul a felhasználói élmény. Ha gyorsan jelenik meg az oldalunk, az alapja a keresőoptimalizálás során elért jó eredményeknek.

Miért fontos ez amúgy is? A felmérések szerint a látogatók 40%-a bezárja az oldalt, ha az 3 másodpercnél tovább töltődik. Így nem csak a Google miatt, hanem a látogatók megtartásáért is érdemes gyors weboldallal rendelkezni.

Szólj hozzá!

2011.07.30.
23:35

Írta: Szekuriti Blogger

Rendőrtiszti Főiskola biztonsági képzés

Lassan-lassan kezemben a diplomám, remélhetőleg hamarosan el tudok helyezkedni a szakmámban is, és a másik blogom havonta kb. 100000 ember olvassa. Ez a blog még egy elköszönő bejegyzésre vár, melyben majd leírom az egész szakmai történetem, de előtte még van egy tartozásom, mert a Rendőrtiszti Főiskolát nagyon sokat reklámoztam. Szóljon ez a bejegyzés tehát erről:

 

Rendőrtiszti Főiskola rendészeti-igazgatási szak, biztonsági szakirány - civil képzés

2010. szeptemberében kezdtem meg ezt a szakot, mellyel azt terveztem, hogy az első diplomám mellé legyen egy RTF-es diploma is, mellyel a vagyonvédelmi cégek kielégíthetik azt a fixa ideájukat, hogy az ő vezetőik csak a Rendőrtiszti Főiskoláról, vagy a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen végzett tisztek, nyugdíjas tisztek lehetnek.

 

Miért jött létre a civil képzés?

Felmerülhet a kérdés, hogy mit is keres egy civil képzés egy rendőrtiszteket képző hivatásos intézményben. A folyosói beszélgetésekből én úgy tudom, hogy a Vagyonvédelmi Kamara baszogatta sokat az RTF-et, hogy legyen már egy olyan képzés, amivel nevet adhatnak a gyereknek, azaz diplomás vagyonvédelmi szakembereket nevelnek.

Az ötlet nagyon jó, hiszen végre itt lett volna a lehetőség arra, hogy ne csak nyugdíjas rendőrök, katonák és más tisztek irányítsák a szakmát, hanem a kor követelményeinek megfelelő, jogilag, szakmailag, emberileg felkészült szakemberek. Akik tudják, milyen jogaik vannak a vagyonőröknek, akik tudják, mit kell megkapniuk munkavédelmileg a rendezvénybiztosításkor, így előbb-utóbb véget érhetne a mostani állapot, mely szerint emberek százezrei dolgoznak feketén, vagy minimálbérért, jogok, pl. szabadság, táppénz nélkül, stb.

Ha a Kamara kérte, meg is kapta a képzését.

 

1. félév

Mint mondtam, 2010. szeptemberében megkezdtem a főiskolát, nagy reményekkel, s nagyon jó csapat alakult ki. A felvettek között nagyon nagy számban voltak rendőrök, készenlétisek, vidéki autós járőrök, nyomozók, vámosok, reptérisek, autópályások, stb. Igazából senki sem értette a tanulmányin, hogy ebben az évben miért került ennyi rendőr a felvételizők közé, hiszen a képzés nem ad tiszti végzettséget, arra meg kicsi az esély, hogy a sok tiszt mellé még tiszti fokozatba emelnek fel civil képzésből embereket.

Az oktatói kar nagyon jó volt, az első féléves órák a Bevezetés az állam- és jogtudományba, Idegennyelv 1., Közgazdaságtan, Munkajog, Pszichológia 1., Szociológia voltak. Kéthetente pénteken-szombaton volt a képzés, pénteken délután, szombaton 8:00-tól kb. 16:00-ig, 17:00-ig.

Már a felsorolásból is látható, hogy van pár dolog, ami nem igazán köthető a vagyonvédelemhez. Vagy pontosítsuk, a MAI, MAGYARORSZÁGI VAGYONVÉDELEMHEZ.

A bevezetés az állam- és jogtudományba óra egy jogi alapozás volt, itt tanultuk meg a jogi alapfogalmakat, és a tanárnő ezt keményen bevasalta rajtunk. Itt gyakorlatilag be kellett biflázni az elméletet, mert azon, hogy mik a jogágak, nincs sok rizsázni való. Ez sem igazán köthető a vagyonvédelemhez, de mivel az egész képzés jogi vonalon működött, érthető, miért kellett megtanulni úgymond a "jogi szlenget", gondolkodásmódot.

Az idegennyelv 1 az angol, vagy német nyelvet jelentette. A kategóriákba osztás úgy ment, hogy aki az adatlapon megjelölte azt, hogy egyáltalán pislantott egyet német nyelven már életében, már a német csoportba került, mert nem volt elég angol tanár. Így első padtársam németes lett, és annyit sem tudott kinyökögni, hogy mukk.

Az angolosokat két csoportba osztották, kezdő és haladó, én a haladóba kerültem. Ha jól hallottam, akkor az alap angolnál tényleg ábécét, meg minden alap dolgot tanultak.

A haladó angol az RTF büszkesége lehetne, a tanárnőt hadd emeljem ki, Borszéki Judit, nemzetközileg is elismert a rendőrségi angol oktatásban, kutatásban. Az ő óráit az elejétől a végéig élveztem, az interaktivitásra jellemző, hogy BBC híradókat néztünk a tolvajokról, a besurranó tolvajokról, az autólopásról, stb. És senki sem kaphatott felmentést az angol tanulás alól, mert angolt bárki tanulhatott, de ilyen rendészeti angol senki sem. Az első év végén befejeződött a nyelvoktatás, ekkor tételeket kellett feldolgoznunk az év során elsajátítottak segítségével, s egy szódolgozat volt a beugró.

Nekem a beugró 99%-os lett (mondom hogy annyira szívesen tanultam ezt), és a szóbeli vizsgán a gang-ek angliai és magyarországi helyzetéről kellett felelnek, természetesen angolul.

A következő tárgy a Közgazdaságtan. Ebből én felmentés kaptam, mert az előző főiskolámon tanultam több közgáz tárgyat is, de azért levizsgáztam kiváncsiságból. Tök alap dolgokat kérdeztek, a tanár a Corvinusról jött át, természetesen nem a Corvinusos színvonalat kérték számon.

Szociológia. Na ez volt a legnagyobb szarság, én szerencsére felmentést kaptam, de az órán a tanártól végighallgattuk, hogy Magyarországon a romákat elnyomják, igy a magyar gárda, úgy a magyar gárda, szemétnáczifasiszta, stb :) A vizsgán valami szociális témát kellett mindenkinek kielemezni. 0 vagyonvédelem.

Pszichológia dettó. Ebből is felmentést kaptam, de a többiek vért izzadtak a szóbeli vizsgán, mert mindenféle elméleti hülyeségekről kellett felelniük. Elismerem, a pszichológiának van köze a vagyonvédelemnek, de inkább a gyakorlati pszichológiát hallgattam volna, hogy mit tegyünk, hogyan fegyverezzük le pszichikailag a támadót, a túsz-helyzeteket, hogyan beszéljünk le öngyilkost, s nem mondjuk azt, hogy miért vágta le valamelyik barom német gondolkodó a valamijét. Nulla!

A munkajog megint jó volt, a tanár rettenetesen jól adta elő, s érdemes is volt eljárni, mert egy csomó példát hozott fel, amit az ügyvédi praxisában szedett össze, s ő a vagyonvédelemben ügyvédkedett. Mesélt a munkavállalók jogairól, a bírósági eljárásról, ha átvertek minket, stb. Ez nagyon kellett volna még, mert gyakorlati haszna volt, itt tudtuk meg, milyen jogok illetnek meg és mit kell ahhoz tenni, hogy egy bírósági perben ne bukjunk el adminisztratív hiányosságok miatt.

Ezzel be is fejeződött az első félév, bennem már ekkor megfordult az, hogy vajon érdemes -e folytatni?

 

2. félév

Nos, a 2. félévre is sikeresen beiratkoztunk, szomorú, de ekkor nem kaptam felmentést szinte semmiből. Sajnos azt nem tudtam meg, miért, mert csak egy A4-es lap jött vissza tanulmányira, rajta az én nevemmel is és annyi, hogy elutasítva. Az egyik tárgyból például visszajelzés sem érkezett, gondolom ez nemnek számított...

Talán menjünk most végig sorba a tantárgyakon.

Ebben a félévben már kétfelé osztották az osztály, voltak ugyanis a sima biztonságisok, meg voltak az információbiztonsági specifikációsok. Az, hogy ki megy specifikációra, a beiratkozáskor döntötték el úgy, hogy megkérdezték, ki akar specire menni. Mivel ezt akkor hallottuk először, így megkérdeztük mi az, erre azt mondták pár szóval, hogy az olyan információbiztonságis dolog. Jó nem így szó szerint, de kb. ez volt a lényeg. Mikor első félév végén gondolkoztam azon, hogy esetleg átmegyek inkább akkor specire, a társaim lebeszéltek, mert őnekik azt mondták, ne menjenek át, a diplomába úgysem kerül be, hogy specin voltak. De azért a tárgyaik kb. harmada más volt :)

OK, szóval én sima biztonságis voltam.

Az adat- és titokvédelem órán végül is azt kellett megtanulni, hogy mi a minősített adat, mik a fokozatok, mitől szolgálati titok valami, ehhez kaptunk pár diát, teletűzdelve jogszabályokkal. Nem meglepő módon a vizsgaidőszak vége felé már tudtam, hogy engem ez az egész nem érdekel, így nem magoltam be a jogszabályokat.

A vizsga is meglepő volt, mindenkinek 4-es és 5-ös lett, kivéve 7 embert, nekünk 1-es. Más szóval: voltunk olyan balfaszok, hogy nem puskáztunk. A pótvizsgára szóbelizni kellett a tanár szobájában, hármasával mentünk be, de mivel semelyikünk nem tudta a jogszabályokat bemagolva, így megkentek bennünket. A többiek kiizzadtak egy 2-es és 3-as, illetve a fennmaradó emberek jegyét nem tudom.

A pót-pótvizsgára tényleg nem maradt más, mint bemagolni azt az egyébként pár oldalnyi szöveget, s ezzel át is ment mindenki, kivéve én, mert ekkor már teljesen letettem a főiskoláról, s erre a vizsgára nem mentem el. Gondolkodtam egy ideig, hogy poénból jó lenne megcsinálni, de mivel az RTF kint van a hegytetőn, így lusta voltam elmenni.

Természetesen volt 2. féléves angolunk is, erről már beszéltem előbb, még annyit, hogy sokáig megmarad még bennem az, hogy a vizsga végén a tanárnő azt mondta, hogy keményen dolgoztam egész évben, a vizsgám is hibátlan, s sok sikert kíván a további tanulmányokhoz. Na ez az érzés volt az, amit az ember csak nagyon ritkán érez egy főiskolán, én legutóbb akkor éreztem, amikor másfél év szenvedés után megcsináltam az utolsó fizika vizsgám az előző főiskolán és megnyílt az út a diplomaírás előtt.

A közlekedésrendészeti ismeretek órán egy idősebb tanárunk volt, aki nagyon vágta a témát és baromira érdekesen adta elő az anyagot, maradjunk annyiban, ha az ő képeivel, statisztikáival és magyarázataival adnák a kreszt a tévében, akkor fél év múlva mindenki bekötné az övet, csak légzsákos kocsiba ülne és még véletlenül sem menne át a piroson. A félév elején erősen elgondolkoztam azon, hogy a tanár úrnál írom meg az RTF-es diplomamunkámat majd, valamilyen közlekedésrendészeti témában, annyira tetszett!

A magyar alkotmányjog ismét hasonló volt a Bevezetés a jogba 1. féléves tárgyhoz, itt is elméletet kellett tanulni, gyakorlatilag nem hinném, hogy szükségem lesz majd az életben arra, hogy mi a feladata az országgyűlésnek, mi a kormánynak, az alkotmánybíróságnak, a legfelsőbb bíróság elnökének, stb. - s szerintem egy vagyonvédelmi szakembernek sem annyira kell ez.

A kommunikáció és retorika óra a nevének megfelelő volt, én egy házidolgozatban magyaráztam el, milyen fontos a kommunikáció a mostani helyemen. Mivel azért megírtam már pár beadandót az előző fősulimon, s valljuk be, nem ma kezdtem a blogolást sem, a tanárnő nagyon elégedett volt a munkámmal.

Volt még a pszichológia 2., itt megint csak igaz, teljesen feleslegesnek tartom, hogy valaki arról beszéljen, mi az attitűd, milyen gondolkodók és filozófusok hány részre osztottak valami elméleti dolgot, mert azt még mindig nem mondták el, hogy hogyan kezeljük azt a bizonyos ordibáló, késes embert, aki épp nekünk akarnak támadni. Szóval ez így egy rakás szar volt, annak ellenére, hogy a tanárnő nem volt unszimpatikus.

És a végére hagytam azt, ami miatt végül is tele lett a hócipőm az RTF-fel. A kriminalisztika. Az RTF tanítja ezt a tárgyat az egyik legnagyobb óraszámban az országban, s mivel ez a húzó tárgyuk, így mindenkinek ezen kell buknia. Még a vagyonvédelmi szakembereknek is.

Kár, hogy 3 féle könyv volt, s a mendemonda szerint a fehér színű a jó a vizsgára, a könyvet meg nem lehetett sehol sem megszerezni, még a kiadónál sem. Közben kiderült, hogy az RTF könyvtárából igen, onnan zsákmányoltam, a többieknek viszont nem volt elég.

A vizsgán persze az osztály 95%-a elbukott. Nem volt elég, hogy saját kútfőből kinyomoztuk a tanulnivalót, a tanárnő volt olyan kedves, hogy megnehezítette ezt még azzal is, hogy trükkös kérdéseket adott fel. Szóval nem az volt, hogy kérdés és felelni kellett rá, hanem egy kérdés, s hat válasz. Ha az ember keveset jelölt, kevés pontot kapott, ha meg sokat, akkor a rossz jelölések -1 pontjaival 0 pontot. Emellett a ponthatár is magas volt a ketteshez.

Vicces volt, hogy vizsga előtt a tanárnő egyedileg átültetett mindenkit, s egy unszimpatikus fiatal srác segítségével járőröztek, aki láthatóan élvezte, hogy ő most istent játszhat, s akit már a későbbiek során sokan megmorogtak. Vicces volt ez úgy, hogy az osztály tele volt bevetésiekkel, akik ha kellett volna, zsákban vitték volna ki a srácot.

A második vizsgán megint sokan elbuktak, ekkor már nagyon ment a kurvaanyázás, hiszen a legtöbben már bemagoltuk az anyagot. Páran megnézték a vizsgalapot, ami megint csak nevetséges módon, egy megadott időpontban volt lehetséges, soha máskor, s ekkor jöttünk rá, hogy a tanárnő javítókulcsa más válaszokat ad meg néhány helyen, mint a nehezen megszerzett tankönyv, s ezeken jó sok pont múlott.

Itt már konkrétan panaszt is tettek többen olyan félhivatalos módon, hogy tanulmányiban és más helyeken hangosan kifogásolták a mindig változó javítókulcsot. Nem tudom, ennek eredményeképpen, de az utolsó vizsgán hirtelen mindenki átment, legalább is a legjobb tudomásom szerint. Mondjuk én nem, mert el sem mentem, mert ekkor már tudtam, hogy mindenki átmegy, s négyünknek még volt egy extra időpont, az előző, 2. pótvizsgán én melóztam, ahogy a többi 3 is.

Betelt a pohár, mert akkor láthatóan csak ment az izmozás, s végül nagy nehezen mindenkit átengedtek.

 

Miért hagytam abba?

Remélhetőleg az már mindenkinek kiderült, hogy befejeztem az RTF-et, s nem kívánom többet folytatni. Az egyik ok az volt, hogy az egyik legnagyobb magyarországi vagyonvédelmi cég felvételijén megemlítettem ezt a képzést, mire a faszi elmondta, hogy tavaly volt nála egy lány, aki ezt már elvégezte, de nem tudott munkát adni neki. Azért, mert ez a képzés nem biztonságtechnikai, nem jogi és nem is ad tiszti végzettséget, szóval a csóka szavaival élve: nesze semmi, fogd meg jól. Ekkor nagyon elgondolkoztam, hogy kell -e ez a képzés nekem, s mivel a mostani cégem is hasonlóan állt a dologhoz, erős volt bennem a gyanú, hogy a magyar szokás szerint a Kamara megint álmodott valamit, aminek semmi köze a valósághoz, s a vagyonvédelmi cégek szarnak rá nagy ívben.

Ehhez jött az RTF szarakodása, hogy a megtanult anyaggal sem lehetett átmenni a vizsgán, a vizsgák kijavítása csúszott, s az eredmény után pár nappal lett kijelölve a pótvizsga, amiről persze megint késett az eredmény - és így tovább...

Nem értettem, hogy az RTF miért hiszi azt, hogy évente 330000 forintot megér nekem az, hogy a hamarosan meglévő diplomám mellé csak úgy, majdhogynem hobbiból még szívassam is magam, információkat soha ne kapjak, mindenki mást mondjon és a vizsgákon istent játsszanak.

Észre kellett volna venni azt, hogy nem rendőrtiszt-jelölteket oktattak, akik minden benyelnek, hanem készpénzzel fizető civileket, akikkel nem lehet úgy bánni, mint a rongy.

Mindegy, sajnos ez a kaland kb. 320-330000 forintomba került, s ráadásul nagyon-nagyot csalódtam, hiszen végtelen lelkesedéssel indultam a főiskolának, reméltem, hogy végre magas szintű vagyonvédelmi oktatást kaphatok. Ez elmaradt :(

Remélem nem az jött át ebből az írásból, hogy sértődött lennék, sokkal inkább szomorú, hogy valami jó dolog megint olyan magyarosan lett megoldva. Remélem akik anno elolvasták a lelkendezésemet az RTF-es képzésről, illetve akkor még csak a reménybeli képzésről, mivel még nem kezdtem el - nos, ők most olvashatják, milyen is valójában, s eldönthetik, hogy kell -e ez nekik.

Ez volt a Szekuriti Blog utolsó előtt bejegyzése, ha ügyesek vagyok, megtaláltok egy másik blogon, a valódi nevemmel. Az utolsó bejegyzés akkor kerül ki ide, amikor végleg elhagyom a vagyonvédelmet, s összefoglalom majd, miről is szól ez az egész szakma, s nekem milyen volt az elmúlt pár év.

Sziasztok!

Szólj hozzá!

2011.04.16.
12:38

Írta: Szekuriti Blogger

189. Rendőrség-politika

Most megint egy olyan dolog miatt írtam meg ezt a bejegyzést, ami már rég böki a csőrömet. A Fidesz Rendőrséggel kapcsolatos politikájáról, hozzáállásáról lesz szó.

Már az elején leszögezném, hogy a jelenség nem csak a mostani kormányzó pártot érinti, hanem az elődei is vastagon hibásak, azonban a Fidesz már lassan egy éve hatalmon van, ráadásul a belügymininszter, Pintér Sándor radikális és gyors változásokat ígért.

Hadd emeljem ki a JogIQ blog eme posztját: Nagy szarban van a magyar rendőrség

Egy idézet onnan:

Éppen a napokban beszélgettem a volt kollégáimmal, és nagyon ki voltak fakadva és akadva. A beszélgetésünk alkalmával az üzemanyagárakon keresztül a rendőrségről is esett szól, és azt mondták, hogy a kapitányságon, ahol szolgálatban vannak, meg van állapítva egy havi keret. A meghatározott keretet nem szabad túllépniuk, mert ha igen, akkor gyalog kell menni mindenhova. Ez a keret nem milliós, mielőtt bárki bármit gondok, hanem 40-50-60.000 forint. Igen, egy havi keret. Ebből a keretből kell megoldani, hogy a nap 24 órájában el tudják látni a szolgálatot. Ezt ha kiszámoljuk a mostani üzemanyagárakat figyelembe véve, akkor körülbelül három tank üzemanyag.

Szerencsétlen kollégáim kiszámolgatták, hogy ha napi 30-35 kilométert mennek, akkor egy hónapra kijönnek ebből a keretből. Ebből kell esetlegesen megoldani azt is, hogy ha közlekedési baleset történik 40-50 kilométerrel arrébb (a balesethelyszínelési terület lehet ekkor, sőt nagyobb is), akkor oda ki tudjanak menni, és le tudják helyszínelni a balesetet.

 

És még egy: Bajusz Ferenc őrnagy levele Orbán Viktorhoz. Idézet innen is:

A TEK-nél pedig ugyanezen őrmester annyit keres, mint a helyi szervnél egy alezredes alosztályvezető. Közben pedig SEMMIT NEM CSINÁLNAK !!! Ne feledje, ezek az emberek közülünk mentek oda és elmesélik, hogy egész nap sportolás, uszoda, lézengés a program. Hibá akarják befogni a szájukat, hogy mennyire titkos a tevékenységük !!! VICC !

Erre viszont van pénz. Amúgy érdekes dolog ez a TEK, a Terrorelhárító Központ. Kollégámmal még a tavalyi választások előtt beszélgettünk, s arról volt szó, hogy vajon Orbán mit csinál, mert neki ott van Hajdú, aki a személyi testőrségét vezeti, és hogy vajon ezt a Hajdút hogyan lépteti be a Rendőrségbe?

Aztán a Fidesz nyert, a Köztársasági Őrezred rákészült a védelmére - ugyanis az Őrezred (kormányőrők) védik a miniszterelnököt is, erre Orbán nem kért ebből annak ellenére sem, hogy a törvény írja elő a védelmet. Sebtiben létrejött a TEK, s annak vezetője lett Hajdú, így a probléma megoldódott - na erre még mi sem gondoltunk a kollégámmal történő beszéd alatt.

A TEK megkapott mindent, sőt, a legutóbbi milliárdos beszerzését ki sem hirdették, mert az állam érdekével ellentétes lenne, ha nyilvánosságra kerülne, mivel is védik a hazát (és a miniszterelnököt), illetve hogy mire is költik el a pénzt.

Még lehet fokozni a dolgot: Budapesten minden sarkon áll egy rendőr az EU delegációk miatt, így vidéken az eddigi kevés rendőr helyett még kevesebb rendőr vigyázza a rendet.

És akkor csodálkoznak (Pintér meg arcoskodik), amikor ilyen történik:

Kíváncsi leszek, megvárják -e, míg egy cigány megöl egy polgárőrt, vagy egy polgárőr megöl egy cigányt. Akár félelemből, akár túlkapásból vagy önbíráskodásból, végül is mindegy. Az erőszak alkalmazásának állami monopóliumnak kellene lennie. Valaki?

Frissítés 13:04: Eldurvult a rendvédelmi dolgozók tüntetése

3 komment

2011.03.15.
10:19

Írta: Szekuriti Blogger

188. Magánrendőrség

Ma került ki az Indexre Plankó Gergő cikke, az Ahol megszűnt Magyarország címmel. A cikk nagyon érdekes és aktuális problémát ír le, erről már én is többször írtam a tavalyi év során.

Az előzmények: Gyöngyöspatán a Jobbik nagygyűlést hívott össze, és ezután 2000 ember végigmasírozott a helyi cigánysoron. Most emelkedjünk fel azon a dolgokon, hogy Jobbik, cigányok, Gárda, anyámkínja, mert a dolgokról általánosságokban akarok írni.

Ma Magyarországon az állam monopóliuma az erőszak alkalmazása törvényes keretek között, tehát egyrészt az állam az akaratát akár erőszakkal is kikényszerítheti, másrészt csak Ő (illetve a hivatalos szervei) alkalmazhatnak erőszakot legálisan. Én nem lőhetem le a szomszédom ha éppen a kutyáját kínozza, mivel nem vagyok felhatalmazva erre - az más dolog, hogy a jelenlegi törvények alapján az állam sem lőné le a kutyát kínozó személyt.

És akkor mi lehet a megoldása annak, ha az állampolgárok félelemben élnek, vagy nem érzik magukat biztonságban és magánhadsereget állítanak fel? Koránt sem csak az, hogy az állam szétveri a magánhadsereget, vagy egyáltalán nem engedi ezek felállítását.

A megoldás szerintem viszonylag egyszerű:

1. meg kell határozni, hogy milyen viselkedés, tett, stb. az, ami káros a társadalom többségére, s mennyire káros (ez megvan ma Magyaroszágon, pl. a Büntető Törvénykönyvben leírják a káros viselkedéseket (emberölés, sikkasztás, csalás) és a súlyosságukat különböző mértékű büntetésekkel büntetik)

2. biztosítani kell, hogy az 1-es pontban meghatározott deviáns viselkedésmódokat hatékonyan kiszűrjék, a bűnösöket kézre kerítsék, illetve a büntetésüket megkapják

Láthatóan a 2-es pont nem működik rendesen, hiszen ha a tyúktolvajokat elkapnák vidéken, vagy nem vinnék el a 80 éves bácsi teljes alma termését eladás előtt, neadjisten' nem vernének agyon embereket 500 forintért, akkor a helyi lakosság nem félne, nem szervezkedne és nem próbálná meg önerőből megoldani a dolgokat.

Nincs elég rendőr? Szomorú, de az állam dolga, hogy elég rendőr legyen. Ha megnövekedett a bűnözés mértéke, akkor meg kell növelni a rendőrség állományát is. Ha nincs elég rendőr, akkor államilag ellenőrzött testületeket, szervezeteket kell létrehozni, hogy kiegészítsék a rendőrség létszámát. Fontos az ellenőrzés, hiszen ha az emberek egy csoportjának jogot adunk arra, hogy az almát lopó tolvajokat megfogják, visszatartsák míg kiér a körzeti megbízott (rendőr), akkor ők boldogan fogják el a tolvajt és hívják a rendőrt. Ha esetleg még az elfogásért dicséretet is kapnak (nem pénzt, hanem elismerést), akkor legközelebb még kétszer annyian állnának be akár önkéntesen, ingyen bedolgozva a testületbe, és hívnák a rendőrt.

Ellenkező esetben ugyanígy meglesznek azok az emberek, akiknek tele lesz a hócipőjük a tolvajokkal, csak nem a rendőrt hívják, hanem jól összeverik a tolvajt, esetleg felgyújtják a házát. A rendőri intézkedés helyett teljesen véletlenszerűen kiosztott büntetések vennék át a szerepet, esetleg egy-két gyerek bennég véletlenül a felgyújtott házban, a tolvaj megfullad a saját vérében, s a jót akaró önkéntes járőrökből gyilkos lesz.

Látható tehát, hogy a megoldás a polgárőrök, vagy más önkéntes őrök munkájának elismerése, esetleg támogatása a megfelelő eszközökkel, szabályozottan, az erőszak alkalmazásának továbbra is állami monopóliumban tartásával. S ha az így elkapott elkövetőket az igazságszolgáltatás valóban a megfelelő mértékben bünteti (tehát nem fél éves felfüggesztett büntetéssel, vagy 1 év után elengedéssel), akkor nem lesznek Magyarországon illegális szervezetek, vérbosszúk, oda-vissza csapások, hanem kontrollált és szabályozott rend- és vagyonvédelem.

Én csak ezt nem értem, hogy miért nem ezt csinálja az állam?

6 komment

Címkék: bűnözés rendőrség bűnöző polgárőrség rendvédelem

2011.03.01.
17:44

Írta: Szekuriti Blogger

187. Vége a rendőrök arany életének?

Ma Orbán Viktor és miniszterei bejelentették a megszorító csomagjaikat. Mivel ez nem egy politikai blog és engem amúgy sem érdemel a politika, csak egy dolgot emelnék ki. Hadd idézzek az Index.hu cikkéből:

A korkedvezményes nyugdíj felszámolása a szakszervezetek szerint összesen 63 ezer egyenruhást érint. Többségük rendőr, ők 35 ezren vannak, sok a katona is, további 7500 tűzoltó és 5-6000 pénzügyőr van közöttük.

A mostani szabályok szerint a rendőrök 57 évesen mehetnek nyugdíjba, de már 25 év munkaviszony után kérhetik nyugdíjazásukat, igaz, a hivatalos korhatárig csak a nekik járó nyugdíj felét kaphatják. Évente egyébként 1000-3000 rendőr megy nyugdíjba.

Értelmezzük? A rendőröknek megszűnne a korkedvezményes nyugdíj, így ők is 65-68 évesen mehetnének nyugdíjba. Ennek segítségével megszűnne az a mai visszás helyzet a vagyonvédelemben, hogy egyrészt a sima nyugdíjas közrendőrök a 80-90 ezres nyugdíjuk mellé simán bevállalhatnak 350-400 forintos órabért a vagyonvédelemben, hiszen nekik ebből bőven kijön a nyugdíjuk kipótlása, míg egy sima dolgozó vagyonőr ebből csak éhen halni és nyomorogni tud.

Másrészt a rendőrtisztek nyugdíjuk után szépen beültek rendfokozattól és ismeretségtől függően a középvezetői-ellenőri, vagy akár egy-egy főigazgatói-szakmai igazgatói székbe. Nos, ha ők is 65 éves korukig dolgoznának, akkor végre megnyílna az út az igazi, modern, civil biztonsági képzésben végzett szakemberek számára is, mert manapság mindent elözönlenek a nyugdíjas rendőrtisztek, akik kapcsolatuknál fogva kiszorítják a tényleg minőségi képzésben részt vevő, lelkes, újító gondolkodású fiatalokat, akár már a szakmai gyakorlatot sem biztosítva a részükre.

Megint más kérdés persze, hogy akkor most mi lesz a Rendőrséggel? Ugye ma a legfőbb vonzerő egy fiatalnak nem az, hogy megkeres havi 120-130 ezer forintot, ezért éjjelente/ünnepnapokkor is dolgozik, nincs kifizetve a túlórája, mindig és minden körülmények között be kell fognia a pofáját (vagy esetleg még börtön is fenyegeti), hanem az, hogy elmehet viszonylag fiatalon nyugdíjba és emellett feketén dolgozhat. Ha ezt elveszik, akkor ki marad rendőrnek? Csak a féllábú, a debilnél is sokkal debilebb idióta, aki talán még az autót sem képes elvezetni, vagy egy rendszámot leolvasni.

És még egy érdekes kérdés: minden politikai rendszerben volt egy-két biztonsági cég, melynek kormányközeli érdekeltsége volt, esetleg miniszter volt a tulajdonosa, vagy a miniszterek baráti cége, stb. Ők most nem lobbiznak a kormánynál, hogy így erősen fel fog borulni a vagyonvédelemben eddig megszokott rendszer?

Na ez baromira érdekes lesz!

(trackback: Hángörien idiocc, Sajtkészítők, Mandiner, Véleményvezér, Lemil)

381 komment · 3 trackback

Címkék: rendőrség kormány rendőr nyugdíj vagyonvédelem

2011.02.28.
07:27

Írta: Szekuriti Blogger

186. Bravó, Sinter! Bravó, Rendőrség!

Emlékeztek -e még a Sinterre és a Vámpírra? Talán ez a közismert neve annak a Mónika-show videónak, ami pér éve nagy sikert aratott a videómegosztókon.

Mit is mond a nő, a Vámpír? Azt, hogy sittesekkel fenyegeti őt a Sinter, meg pitbull-kutyákkal.

Aztán 2008-ban az Ózdi TV leadta ezt a tudósítást, ami azért eléggé elsikkadt:

Sinter, azaz akkor még Cs. Z., ma már Csipkés Zoltán megölte 16 éves élettársát. Mi lett Sinterből, hirtelen megvadult? Nem, a történet egyik főszereplője a Rendőrség és a magyar igazságszolgáltatás, ez úton is szeretnék nekik gratulálni!

Szóval Csipkés 2007-től élettársa volt egy 15 éves lánynak, akitől egy évvel később gyereke is született. 2007. októberében Sinter több alkalommal megütötte a lányt, mire az nem meglepő módon el akarta hagyni. Erre Csipkés megfenyegette, hogy ha otthagyja őt a lány, akkor levágja a szüleinek fejét, és rázárta a lakás ajtaját.

Itt meg is állnék: a ózdi bíróság 10 hónapos büntetésre ítélte Csipkést a személyi szabadság megsértéséért és a könnyű testi sértésért. A végrehajtást 2 évre felfüggesztették.

De akkor Sinter megjavult? Nem éppen, továbbra is verte a lányt, 2008-ban a karját is eltörte. Ezért 1 év 8 hónap letöltendő büntetést kapott.

Magam sem tudom, miért nem ment, vagy vitték börtönbe, de Csipkés 2008. október 27-én késő este szidalmazta az akkor 16 éves élettársát, ököllel, egy 30 centis fával, majd bottal ütötte, a lányt földre kerülése után meg is taposta. A lányhoz 2 ÓRÁVAL KÉSŐBB hívtak mentőt, akit már nem tudtak megmenteni.

A Debreceni Ítélőtábla Csipkés Zoltánra a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt életfogytig tartó szabadságvesztést rótt ki, melyből Sinter legkorábban 30 év múlva, a hatvanas évei közepén bocsátható feltételesen szabadon.

Hát így ér véget egy történet Magyarországon.

1 komment

2011.02.27.
15:52

Írta: Szekuriti Blogger

185. A West Balkán utóélete

Több mint egy hónappal a West Balkánban történtek után úgy tűnik, hogy néhány dolog megváltozott. Mintha az embereknek csak most esett le az, hogy ha áthágjuk a szabályokat, fittyet hányunk az előírásokra, akkor annak néha súlyos következményei lehetnek. Csak néha, de akkor ugye pár fiatalt agyontaposnak, megfulladnak, stb.

A felelős vezetők is most értek el arra a szintre, hogy felfogják, mit is jelent a felelősség. Bravó, 20+ évvel a rendszerváltás után! Hogy bizony valakit mindig felelősségre kell vonni, s valakinek mindig viselnie kell a következményeket.

Csak két példát akarok hozni az új felfogásra, amely a WB után felbukkan:

1. A munkahelyem színháztermébe 300 ember fér be, de sokszor volt olyan előadás, hogy annyira telezsúfolták pótszékekkel a nézőteret, hogy egy macska is nehezen ment volna el az emberek lábai között. Miért? Hát mert a szegény látogatók nehogy ne lássák az előadást, ha már eljöttek (sic!). Az, hogy a 300+ ember sült volna ropogósra egy reflektor véletlen felgyulladásakor, vagy pár nyugdíjast halálra tapostak volna egy pánikrohamkor, nem számított.

Most mi változott? Egy igen befolyásos és gazdag multi vette ki a színháztermünket, és megkérte a műszaki igazgatót, hogy rakjon már be legalább 20-30 pótszéket! Ő nemet mondott, mire a multi a vezérigazgatót kereste meg, ő meg jóváhagyta a műszakis döntését. És most hallottam először azt, amit már évek óta kellett volna: azért, mert nem akarnak börtönbe menni, ha valaki meghal a túlzsúfoltság miatt.

2. A második eset nem a munkahelyemen látható, hanem az egyik népszerű budapesti, belvárosi diszkóban/szórakozóhelyen. A WB után az addigi szűkebb kijárat mellett lévő két ablakot kiszedték, és belülről kifelé nyíló vészkijáratot építettek be, megháromszorozva a menekülési útvonalat, kapacitást. Véletlen lenne? Vagy körmére néztek a hatóságoknak, azok meg kényszerből körmére néztek a szórakozóhelyeknek? Nagyon valószínű.

Számos esetet lehetne még biztos felhozni a szórakoztatás világából, én ezt a kettőt osztottam meg ma veletek.

Ha van nektek is ilyen tapasztalatotok, a kommentek közé várom!

35 komment

Címkék: diszkó változás west balkán

2011.01.16.
10:10

Írta: Szekuriti Blogger

184. West Balkán

Sajnálatos, hogy ezzel a bejegyzéssel kell kezdenem az új évet, de nem tudok elmenni szó nélkül az éjjeli, West Balkánban történt eset mellett. Ahogy az Index megírta, 3 lány halt meg a West Balkán nevű szórakozóhelyen szombat éjjel.

Nem célom, hogy a West Balkánt, a szórakozókat, vagy bárkit is pocskondiázzak, mert számos rémhír terjed, illetve nem tudom, mi történt valójában.

De egy szórakozóhelynél rá kellene már jönni arra, hogy a biztonság nem csak arról szól, hogy esténként felfogadunk 10 kigyúrt kopaszt, akik fejenként 20000 Ft-ért ügyelnek arra, hogy ne legyen verekedés, illetve a nagyon részeg srácokat egyszerűen kihányják az utcára, hanem arról is szól, hogy a biztonságot képzett személy irányítsa.

Mi az a képzett személy? Ha csak a régi rendszert nézzük, akkor nyugdíjas katonatisztek, rendőrök, kormányőrök, akiknek azért van elképzelésük a rendezvénybiztosításról. Aztán ha napjainkat nézzük, akkor baromi sok biztonságtechnikai mérnök, biztonságszervező menedzser, sőt, az RTF-en civil biztonsági vezető képzés is létezik (ugye erről már írtam), így szakemberből nem lenne hiány. Fel kellene ismerni, hogy a kockázatokat előre fel kell tárni, a lehető legkisebb szintre csökkenteni, illetve ha bekövetkezik a baj, akkor felelősen, tudatosan eljárni.

Ugyanígy megvannak a szabványok, előírások, eljárások, melyeket be kell tartani már az építkezés során is, s az üzemeltetés során is. Ugyanis az ember egyénként nagyon értelmes lény, de tömegben egy bamba, buta marha. Szó szerint, meg lehet nézni, hogy pánikba esve az emberek nem azon vannak, hogy szép lassan egyesével mindenki kijusson a szórakozóhelyből, hanem párszáz ember megindul, és mint a bulldózer, mindent eltarol. Ez van, de ez nem újdonság, régóta ismertek a tömeg viselkedési módjai, ezt is tanítják, lehet kezelni.

El lehet gondolkozni azon is, hogy hány ember volt a szórakozóhelyen, és ezért ki a felelős? Nem hiába van meghatározva a maximális befogadó képesség, s ha ezt nem tartják be, akkor felelősöket kell keresni. Érdekes lesz, hogy ha ez történt, akkor ki lesz a felelős? A hely tulajdonosa, a kopasz szekuritis, vagy a külső rendezvényt szervező?

Vajon volt -e hivatalos biztonsági szolgálat a helyszínen, nem csak az utcáról felbérelt kidobók? Ha volt, akkor a szolgálatparancsnok, biztonsági vezető szólt -e a szervezőnek, hogy több ember nem mehet be a rendezvényre? Ha szólt, akkor megfenyegették -e, utasították -e még több ember beengedésére (több ember - több pénz, ebbe ne ugasson bele egy szekuritis, nem??)?

Megannyi kérdés van, a nyomozás remélhetőleg választ ad erre. Egy biztos: teljesen ártatlan fiatalok, hárman is, most meghaltak azért, mert valaki nem a megfelelő kérdéseket tette fel, vagy nem megfelelő időben intézkedett. Nagyon kíváncsi vagyok, mi lesz a nyomozás végeredménye...

Itt található a halálesettel kapcsolatban indult Facebook csoport.

Frissítés: a hozzászólások között terjedő hírek valóságtartalmáért nem tudok felelősséget vállalni, én is csak külső szemlélő vagyok.

Frissítés2 (14:09): A Noise Night Life hivatalos közleményt adott ki a Facebookon nem sokkal ezelőtt.

247 komment · 5 trackback

Címkék: halál szórakozóhely tragédia west balkán

2010.12.03.
23:21

Írta: Szekuriti Blogger

183. Biztonsági őr veszélyben - videó

Egy Youtube-videó, amin megtámadják a biztonsági őrt.

Támadás egy 10 inches késsel

A biztonsági őr a boltban ül, amikor egy férfi megtámadja őt egy 10 inches (25,4 cm-es) késsel. A támadó újra és újra szúr, mire az őr a földre kerül, és továbbra is meg akarják késelni.

Ekkor az egyik bolti eladó fejbeveri a támadót egy székkel - semmi hatása. A bolti eladó újra próbálkozik, fejbe veri a támadót egy fém térképfogantyúval, vagy hasonló dologgal, egy másik pedig egy újabb széket tör össze a támadó fején.

Közben megérkezik a rendőr is, és közös erővel elfogják a támadót. A videó végén elhangzik, hogy csodálatos módon az őr még aznap éjjel elhagyhatta a kórházat.

Érdemes megnézni, hogyan védekezik az őr a késes támadás ellen. Védekezése sikeres volt, hiszen kisebb sérülésekkel megúszta az eseményt.

6 komment

Címkék: videó támadás késelés biztonsági őr

süti beállítások módosítása