2011.01.16.
10:10

Írta: Szekuriti Blogger

184. West Balkán

Sajnálatos, hogy ezzel a bejegyzéssel kell kezdenem az új évet, de nem tudok elmenni szó nélkül az éjjeli, West Balkánban történt eset mellett. Ahogy az Index megírta, 3 lány halt meg a West Balkán nevű szórakozóhelyen szombat éjjel.

Nem célom, hogy a West Balkánt, a szórakozókat, vagy bárkit is pocskondiázzak, mert számos rémhír terjed, illetve nem tudom, mi történt valójában.

De egy szórakozóhelynél rá kellene már jönni arra, hogy a biztonság nem csak arról szól, hogy esténként felfogadunk 10 kigyúrt kopaszt, akik fejenként 20000 Ft-ért ügyelnek arra, hogy ne legyen verekedés, illetve a nagyon részeg srácokat egyszerűen kihányják az utcára, hanem arról is szól, hogy a biztonságot képzett személy irányítsa.

Mi az a képzett személy? Ha csak a régi rendszert nézzük, akkor nyugdíjas katonatisztek, rendőrök, kormányőrök, akiknek azért van elképzelésük a rendezvénybiztosításról. Aztán ha napjainkat nézzük, akkor baromi sok biztonságtechnikai mérnök, biztonságszervező menedzser, sőt, az RTF-en civil biztonsági vezető képzés is létezik (ugye erről már írtam), így szakemberből nem lenne hiány. Fel kellene ismerni, hogy a kockázatokat előre fel kell tárni, a lehető legkisebb szintre csökkenteni, illetve ha bekövetkezik a baj, akkor felelősen, tudatosan eljárni.

Ugyanígy megvannak a szabványok, előírások, eljárások, melyeket be kell tartani már az építkezés során is, s az üzemeltetés során is. Ugyanis az ember egyénként nagyon értelmes lény, de tömegben egy bamba, buta marha. Szó szerint, meg lehet nézni, hogy pánikba esve az emberek nem azon vannak, hogy szép lassan egyesével mindenki kijusson a szórakozóhelyből, hanem párszáz ember megindul, és mint a bulldózer, mindent eltarol. Ez van, de ez nem újdonság, régóta ismertek a tömeg viselkedési módjai, ezt is tanítják, lehet kezelni.

El lehet gondolkozni azon is, hogy hány ember volt a szórakozóhelyen, és ezért ki a felelős? Nem hiába van meghatározva a maximális befogadó képesség, s ha ezt nem tartják be, akkor felelősöket kell keresni. Érdekes lesz, hogy ha ez történt, akkor ki lesz a felelős? A hely tulajdonosa, a kopasz szekuritis, vagy a külső rendezvényt szervező?

Vajon volt -e hivatalos biztonsági szolgálat a helyszínen, nem csak az utcáról felbérelt kidobók? Ha volt, akkor a szolgálatparancsnok, biztonsági vezető szólt -e a szervezőnek, hogy több ember nem mehet be a rendezvényre? Ha szólt, akkor megfenyegették -e, utasították -e még több ember beengedésére (több ember - több pénz, ebbe ne ugasson bele egy szekuritis, nem??)?

Megannyi kérdés van, a nyomozás remélhetőleg választ ad erre. Egy biztos: teljesen ártatlan fiatalok, hárman is, most meghaltak azért, mert valaki nem a megfelelő kérdéseket tette fel, vagy nem megfelelő időben intézkedett. Nagyon kíváncsi vagyok, mi lesz a nyomozás végeredménye...

Itt található a halálesettel kapcsolatban indult Facebook csoport.

Frissítés: a hozzászólások között terjedő hírek valóságtartalmáért nem tudok felelősséget vállalni, én is csak külső szemlélő vagyok.

Frissítés2 (14:09): A Noise Night Life hivatalos közleményt adott ki a Facebookon nem sokkal ezelőtt.

247 komment · 5 trackback

Címkék: halál szórakozóhely tragédia west balkán

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr902587170

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Európa vagy nyugat-balkán? 2011.01.19. 00:27:34

Ténytár A közigazgatás mozgástere a szórakozóhelyek felügyelete kapcsán   A vonatkozó európai uniós szabályozá

Trackback: Amfetamin+pánik: veszélyes kombó 2011.01.18. 01:11:31

VIGYÁZAT – szociálisan rendkívül érzéketlen poszt következik, ha nem bírod az ilyet, egyszerűen ne olvasd tovább!  A most szombati tragédiával kapcsolatban már nagyon sokan beszámoltak, mi több, több helyen özönlik a hülyeség, így enged...

Trackback: A West Balkán partytragédia kapcsán… 2011.01.16. 21:08:28

Ma hajnali hír, hogy a szombat éjjeli West Balkán-beli partyn meghalt 3 lány. A tragikus eset nagyon megérintett, és belegondoltam, hogy a nagyfiam épp a célkorosztályba tartozik. Bár őt igazán nem féltem a majd’ két  méterével, közel száz kilójá...

Trackback: Történjen bármilyen tragédia, cigányozni mindig lehet 2011.01.16. 16:13:29

Tényleg sokkoló mindaz, ami a West-Balkánban történt, akárkit terhel is a felelősség, ami nyilván az elkövetkező napok, hetek vizsgálatai során fog kiderülni. Kell, hogy kiderüljön. A hazai üzleti mentalitás, a gyorsan hozzunk össze amennyit csak lehet...

Trackback: Kecskés Tamás, a West Balkános buli főszervezője 2011.01.16. 15:30:15

Kecskés Tamás nyilatkozik egy korábbi buliról. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.01.16. 18:07:08

@sorica123:
"Most az, hogy az esetleges ámokfutó sárga volt-e vagy rózsaszín, úgy gondolom, huszadrangú kérdés. "

Persze ez igaz, én csak annyit akartam írni, hogy a dolgok összeadódhatnak, ha több balhés arc megy be az amúgy is tömve lévő helyre, megnő a baj esélye.

Amúgy eleve ezeken a helyeken sokszor már akkora a tömeg, hogy ha pisilned kell, már akkor kénytelen vagy tolakodni, hogy haladj is a wc felé. Ez nagyon nincs rendjén, ha valaki nagy bulit akar nagy bevétellel, vegyen meg egy tágas helyet, ahol még több ezer ember is táncolni tud. Szó szerint.

internationale 2011.01.16. 18:07:59

@Adani: Igen, és a boszorkányüldözések idején is többen mondták a szomszédasszonyra, hogy boszi, tehát tuti igazuk volt! Hogy konkrétabb történelmi példát ne hozzak... Azért mert sokan állítanak valamit, nem biztos, hogy igaz.
Egy bepánikolt, valószínűleg több értelemben sem teljesen józan tömeg részei a szemtanúk! A szemtanú (pszichológiai okokból) egyébként sem mindig megbízható, ilyen esetekben meg pláne nem. Sajnos.
Lehet, hogy soha nem fog biztosan kiderülni, mi történt. De ettől még a hely tulajdonosa és a (valóban végtelenül ellenszenves) szervező még felelős az eseményekben, lehet, hogy az önkormányzat is (hiszen miért nem ellenőrizték, hogy mi van a helye 22.00 után?). A szórakozóhelyek tulajdonosainak pedig észre kéne venniük: vége a "punkkorszaknak", amikor egy-egy bulin via-via mindenki ismert mindenkit, nincs már szubkultúra, mindenhol tömeg van, egyre kulturálatlanabb arcokkal, tehát a rendezvényszervezéshez és -lebonyolításhoz mindenképp profizmus kell. Profi emberekkel, jól megtervezett, jól kialakított helyekkel.
Különben azt olvastam, hogy ezt a bulit a Dürerből már kipaterolták - ezek szerint nem ez volt az első gázos estéjük.

velorex-vezető 2011.01.16. 18:08:11

@soproni1: Hogy Te milyen hülye vagy! Redbulltól túlfűtve beleszaladt a gumilövedékbe... Meg az ausztrál öregúr az Erzsébet hídon többször direkt lefejelte szegény ártatlan rendőr gumibotját.

sorica123 (törölt) 2011.01.16. 18:09:15

@Zabalint: így is van. Nem is rád gondoltam, mint ész nélkül cigányozós arcra.
A másik meg a bevétel-népsűrűség viszonya: ne egy este alatt akarjatok meggazdagodni, kedves szervezők!

babsz 2011.01.16. 18:10:14

@soproni1: 2006 októberében és most is az, aki az igazságot tudja, az az Országos Mentőszolgálat. Sem akkor, sem most nem nyilatkoztak. Vajon miért?
Én olyasmit láttam 2006 októberében egy hetedik kerületi ablakból, ami sosem jelent meg a sajtóban, viszont hetekig rémálmaim voltak tőle. A mentők akkor is ott voltak, ezek a dolgok mégse kerültek nyilvánosságra. Miért van ez vajon?

sorica123 (törölt) 2011.01.16. 18:13:03

@velorex-vezető: na, látom, offolunk nagyokat... én is belekapcsolódom: senki nem mondja, hogy a rendőrök a jófiúk, a tüntetők meg a rosszfiúk, az élet nem egy kibaszott eksönmúvi. És ugyanezt tudom az összes hasonlóan gondolkodó karakternek üzenni! A rendőrök között is volt egy rakat seggfej (korlátos sztorit én csajjal hallottam, gratulálok), de a tüntikézők nagy része is erős el volt tájolva. Úgyhogy ezt a jó ős roddz harca dolgot ne játsszuk, mert akkor nem ez volt a jellemző, sokkal inkább a parttalan káosz.

velorex-vezető 2011.01.16. 18:17:35

@pafff: Írhatok konkrétumot, aminek szemtanúja voltam: 2006 szept. 20.-án a Baross u. Körút kereszteződésében a rendőrök nem engedték oda a mentősöket egy földön fekvő, vérző fiúhoz. Mi a Stex söröző bejárata előtt fényképeztünk, mire az egyik baromarcú odarohant és a Magyar Hírlap fotósát, aki nem rohant be elég gyorsan a sörözőbe, úgy fejbe vágta a gumibottal, hogy összeesett és dőlt a fejéből a vér. MINDEN OK NÉLKÜL!!! Illetve ok az volt, ne örökítse meg senki a brutalitásukat.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.16. 18:18:45

@Zabalint:

Feltételezem, zömében fiatalok és nagyon fiatalok (<21) voltak, akik nem arról híresek, hogy egy-egy tömegrendezvény előtt felmérjék a különböző kockázatokat. Pláne egy hétvégi estén, neadjisten egy-egy sör vagy [moderálva] után...

Részvétem az elhunytak hozzátartozóinak, a lányok meg nyugodjanak békében. Ha van felelős (és ha nem a véletlenek borzalmas összjátéka tehet róla), bízom a példás büntetésben.

velorex-vezető 2011.01.16. 18:20:47

@sorica123: Nem ez volt a téma, de azért nem tudom szó nélkül hagyni, ha valaki baromságokat ír, amit a kereskedelmi tévék szajkóztak.

sorica123 (törölt) 2011.01.16. 18:26:29

@velorex-vezető: értelek. Szerintem ez a redbullos cucc is méretes ökörség, meg az is, hogy a rendőr az mind elmebeteg vadállat. Mindkettő médiaduma, hülye, aki a másikat nem olvassa, csak az egyiket veszi be kritika nélkül.

Fideszman 2011.01.16. 18:29:36

@Zabalint: nem a halottakat szidtam te degenerált senkiházi segglyuk, hanem az olyanokat mint te.

@Macaroon: mire kellene irigykednem, arra hogy apád anyád elvált, neked meg az az életed csúcspontja, ha összefirkálhatsz egy bkv buszt részegen te idióta? téged kellett volna jól megtaposni.

Murderface 2011.01.16. 18:32:47

@lifelike:
a: Volt már rá példa.
b: Volt már rá példa.
c: Tök mindegy, egyik sem a valóságot írja le, maximum egy szeletét.

El Argentino 2011.01.16. 18:33:57

De ha nem fértek már be, miért mentek be mégis a sorok ellenére?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.01.16. 18:34:35

@tiboru:
"Feltételezem, zömében fiatalok és nagyon fiatalok (<21) voltak, akik nem arról híresek, hogy egy-egy tömegrendezvény előtt felmérjék a különböző kockázatokat. Pláne egy hétvégi estén, neadjisten egy-egy sör vagy [moderálva] után..."

Nem csak a kockázatokról van szó, ha látom, hogy mozdulni sem lehet, akkor nem megyek be, mert ott szórakozni sem lehet. Akármennyire be van harangozva. Tizenéves koromban sem tettem volna, ahogy szerintem a legtöbb tizenéves sem teszi. Nem, nem az elhunytakat fikázom, hiszen fingom sincsen, miért mentek oda, meg akár lehettek a korán érkezők között is, hanem arról beszélek, hogy ekkora tömegnek nem szabadna kialakulnia.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.01.16. 18:36:52

@nagymagyarmagyar:
De őket is szidtad, olvasd már vissza kikre írtad. Te nem nagy magyar vagy, hanem egy troll.

Filhipposz 2011.01.16. 18:38:33

@Kapitány_1: Kicsit nézz már körül más blogokon is jóember! Ki a faszt érdekel a hivatalos verzió? Nem tűnt még fel, hogy mindig hazudnak? A szürke tény az, hogy a ruhatárnál 3 cigó tolakodott, kötekedett, majd, miután ebből vita kerekedett, késeltek. Aki ezt el akarja tussolni, áruló, és megérdemli, hogy legközelebb őt dugják seggbe az oláh cigányok valami füstös kocsma hugyszagú wcjében.

velorex-vezető 2011.01.16. 18:39:27

@sorica123: A saját szememnek hiszek, nem annak, amit a média szajkóz. Azt még a kuruc sem állította, hogy MINDEN rendőr elmebeteg vadállat lenne. Pusztán volt belőlük azokban a napokban több, mint sok.
Visszatérve az eredeti témához: egyértelmű a szervezők felelőssége. nekik még azzal is kalkulálni kellene, hogy nem kulturált tömeggel, hanem esetenként betépett, berúgott fiatalok is lesznek a helyiségben. Egy ilyen helyen nem kiképzett katonák szórakoznak, akik meg tudják őrizni a hidegvérüket életveszélyes szituációkban is.

mandro 2011.01.16. 18:40:09

Azért az elgondolkoztató, hogy csak lányok voltak az áldozatok között, pedig ilyen helyeken arányában többnyire több a fiú. Persze ismerjük a "véletlen" fogalmát is!

babsz 2011.01.16. 18:40:09

@velorex-vezető: erről beszélek, a mentősök meg mindent látnak, és hallgatnak. gusztustalan az egész

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.01.16. 18:43:44

@velorex-vezető:
"Visszatérve az eredeti témához: egyértelmű a szervezők felelőssége. nekik még azzal is kalkulálni kellene, hogy nem kulturált tömeggel, hanem esetenként betépett, berúgott fiatalok is lesznek a helyiségben."

Igazából azzal kell kalkulálniuk, hogy miután normálisan megtelt a hely, utána már csak minimum erősen ittas egyének mennek be, vagy hülyék.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.16. 18:45:08

@Zabalint:

A végső következtetéseddel egyetértek.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.01.16. 18:45:16

@mandro:
Most miről beszélsz? Ha verekedés van vagy késelés, akkor fiúk lettek volna az áldozatok nagy eséllyel. Amikor viszont már egymást tapossák, nyilván annak van több esélye elesni és a tömeg alá kerülni, aki kisebb, gyengébb.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.01.16. 18:49:02

@Filhipposz:
"A szürke tény az, hogy a ruhatárnál 3 cigó tolakodott, kötekedett, majd, miután ebből vita kerekedett, késeltek."

A k.info szerint meg a kint rekedt cigányok akartak bejutni, és az okozta a balhét. Most akkor melyik?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.01.16. 18:50:14

@Filhipposz:
"Aki ezt el akarja tussolni, áruló, és megérdemli, hogy legközelebb őt dugják seggbe az oláh cigányok valami füstös kocsma hugyszagú wcjében. "

Tényleg ezt kívánod a k.info szerkesztőségének? Vagy csak az a lényeg, hogy a cigányok voltak, mert biztos, hogy a cigányok voltak, kik mások?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.01.16. 19:00:37

Megnéztem kik "léptek fel" ezen a bulin. Na innentől kezdve semmin se csodálkozok. Ahol ilyen hallgathatatlanul monoton zene van, ott mindig nagy a tömeg, és sok a balhés arc.

Filhipposz 2011.01.16. 19:14:46

@Zabalint: Biztosat a bíróság fog majd mondani. Én azt mondtam, hogy szemtanúk ezt állítják, és aki erről hallgat, az undorító, állságos, áruló viselkedés.

A kurucra pedig szarok.

mandro 2011.01.16. 19:14:51

@Zabalint: Figyelted a híradót, ott azt mondta a szakember, nem volt pánik! El tudod képzelni, hogy mi történt volna, ha esetleg egy másik verzió igaz, és annak megfelelően tálalják a híreket pl.: cigányok ezt és ezt követtek el. Félre ne érts, én sem ezt gondolom, de miért kellene ennek a lehetőségét egyből elvetni!

Hoffy 2011.01.16. 19:17:19

Minden elhunyt hozzátartozójának, barátainak őszinte részvétem.
De itt megjegyzem, hogy sajnos ennyi egy ember élete és ezzel a lányok nem úgy keltek fel tegnap, hogy de jó ma meghalunk, sőt ha valaki ezt mondja nekik, akkor tiltakoztak volna, hogy nem. Ha valaki megkérdezte volna őket akkor voltak terveik reményeik és csupa jót terveztek a jövőjükről. De ez már nem valósulhatott meg. Sajnos a sajtónak köszönhetően eluralkodott a fiatalokban a világban, hogy buli az élet, vigadjunk mert úgyis meghalunk, (de nem mindegy hogy, hogy és mikor!). Szomorú ami megtörtént és ez sajnos máskor is megtörténhet, akár hazafelé tartva a buli után egy kocsiban, narkó vagy alkohol hatására. De mindebben az, az igazán szomorú, hogy itt nincs vége csak nem ezen a földön de folytatódik és mivel nem hívták be Jézust a szívükbe, sajnos így nem a Menybe. Ez a legszomorúbb egy ember életébe. Van számonkérés és nem a vallásokon keresztül, hanem személyesen Jézus Krisztuson keresztül. Ő hív és vár, hogy veled ez ne történhessen meg.

ticso48 2011.01.16. 19:18:04

Sok mindent olvastam itt...de szinte csak elvétve a blog mondandójáról.
Ha valaki edzőtermi kigyurtkopaszcsávokat alkalmaz biztonsági embernek törvényt sért és büntetést érdemel.
A biztonsági őrök (bö) egy szakma...tanítják vizsgázni kell. Rendezvényekre rendszeresen járó bö-k a kamaránál tesznek külön vizsgát és csak öket lehet foglalkoztatni. Ezt tessék megérteni mindenkinek ez SZAKMA ehhez érteni kell, ehhez tálentum kell nem megélhetési szakma mint a taxi.
Egy BÖ még akkor sem futhat ha az élete függ ettől, mert az pánikot kelthet. A rendezvényről meg annyit, hogy alul biztosított dilettáns módon szervezett volt. Kívánom, hogy akik ebben résztvettek tegyék le az engedélyüket ( ha volt )
és menjenek taxisnak ez a szakma nem nekik való.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.01.16. 19:36:23

@mandro:
Én nem vetek el semmi lehetőséget. De te is tudod, hogy nem arról van szó, hogy egyesek felvetik a lehetőséget, hanem látatlanban is biztosak benne.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.01.16. 19:38:37

@ticso48:
Az edzőtermi kigyúrt kopaszok a vizsga után sem változnak, ha előtte mindenkibe belekötöttek, utána is ezt fogják tenni. A városunkban olyan is volt, hogy 2 km-en üldözték az egyetemistákat, akik gyakorlatilag semmit nem csináltak, csak ők lettek kipécézve, aztán miután azok bemenekültek a koleszba, betörték az üvegajtót.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.16. 19:39:35

@Hoffy:

Azt te honann tudod, hogy kit és mennyire hívtak be a szívükbe? Forró drótod van Jézushoz, vagy mi?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.16. 19:40:25

@tiboru:

honann = honnan, csak felhúzott ez a [moderálva] ez a kommentelő.

ticso48 2011.01.16. 19:44:43

Zabalint:

Erről beszéltem, ezek nem emberek elmebetegek...
végre a rendőröknél is alkalmazzák a grafológusokat és a pszichologusokat. Aki fejben nem alkalmas erre az lesz aki egyetemistákat üldöz a koleszig.

deflorator 2011.01.16. 19:54:05

Szakszerű, szakaszos beléptetéssel talán meg lehetett volna előzni ezt a tragédiát, de tűz esetén semmiképp nem lennék olyan helyen, ahonnan több ezres tömeg egyetlen szűk folyosón tud távozni...
Szülőként érdemes a fiatalokat minél több váratlan helyzetre felkészíteni, ezzel növelve az életben maradási esélyeiket.

Torrente I. 2011.01.16. 19:54:37

Elég sok helyen jártam a világban, így szórakozni is.
Ami a Budapesti szórakozó helyeken folyik az talán csak a bangladesi buszjáratokon ismert a világban. Értelmetlen kockázat, bár valószínűleg aki a bevételt számolja, az szarik a halott kislányokra. Ha mégsem így lenne akkor is késő. A portát ne bántsuk? El a kezekkel a portától , írja itt valaki.Kérdezem én a nagy kemény porta miért nem tette a dolgát? Azok is szarnak mindenre. Egy bakter is láthatta volna, hogy életveszélyes a tömeg. Természetesen hiába való elvárás lenne, hogy a felelősöket megbüntessék. Ilyen itthon nem lesz. Még azt sem tudták a szervek, hogy kinek a kompetenciája a kiküldött gyerekekkel közölni, hogy mi lesz. Egy dolog talán történhet, hogy valami szabályozást előállítanak ez ügyben. Gondolom majd két-három nagyon tapasztalt 50-55 éves néni gyárt valamit a belügyben, kb. olyan értelmeset mint a pókertörvény.

velorex-vezető 2011.01.16. 19:57:58

@Zabalint:
Emlékeztetnék ezzel kapcsolatban Simon Tibor ügyére. És ezzel megint visszatértünk az off témára is: a négy "biztonsági őr"-ből kettő hivatásos rendőr volt, aki másodállásban volt kidobó ember.

Kapitány_1 2011.01.16. 20:01:11

@Filhipposz: hát persze. De nem haragszol, ha mégis inkább meghallgatnám a hivatalos oldalt...

Hoffy 2011.01.16. 20:01:23

@tiboru: Nagyon tisztellek. Igen én személyesen ismerem Jézust, Úgy is mondhatom, hogy forródrótom vagy hozzá mint mondtad. Én senkit nem akarok megbántani, csak aki behívta Jézust a szívébe az nem megy el egy ilyen buliba, mert nincs rá igénye. Azt mondja a Biblia, hogy "gyümölcséről ismerni meg a fát" ebből következet az amit fentebb írtam. Persze jobban szeretném ha tévedtem volna.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.16. 20:15:39

@Hoffy:

Minden tökéletesen világos. Köszönöm a választ.

Torrente I. 2011.01.16. 20:15:39

@velorex-vezető: Semmi hasonlóság nincs a Simon-ügy és e között. Simon rumlizott, agyoncsapták kint az utcán. Ezek a kislányok mit sem sejtettek arról ami rájuk vár. Arról , meg ,hogy miért törtki a pánik nem érdemes elmélkedni. Nem a rumlizók ölték meg őket, hanem a marhacsordává degradálódott tömeg. A mai srácok sajnos sokkal hamarabb pánikolnak, mint a 15-20 évvel ezelőttiek. Túl vannak stresszelve az egész életükben és ez sokkal hamarabb vezet tömegpánikhoz. Egyértelműen az a hibás aki nem a szakaszos beengedést választotta.Mellesleg arra is kíváncsi lennék, hogy ki és miért nem vette észre az engedély nélküli "picurka" 2800-fős csendes party-t. Engem valahogy mindig észrevesznek a közterületesek, ha saját garázsbeállómon megállok 5-percre.

velorex-vezető 2011.01.16. 20:19:45

@Torrente I.: Senki nem utalt semmilyen hasonlóságra. Zabalint leírt egy esetet a biztonsági őrökről, hogy mennyire szeretnek szórakozásból embereket megverni. Pusztán arra reflektáltam.

Thyb 2011.01.16. 20:22:13

Nos, a tények függvényében a szórakozóhely befogadó képessége 300-400 fő, csakhogy az egész üzemeltetésre nem volt engedélye a WB-nek. Ebből simán jön, hogy mind a tulajdonos, mind a szervező 2801 ember sérelmére elkövetett veszélyeztetésben, 3 ember sérelmére elkövetett halálos balesetet valamint illegális nem bejegyzett rendezvény megrendezését követték el.
Ilyen esetben mind a szervezőnek, mind pedig a tulajdonosnak ismernie kell a másik fél által birtokolt iratokat, engedélyeket, hogy egy rendezvényt megtarthassanak.
Remélem az ott lévők, akik túlélték mindezt polgári peres úton indítanak eljárást a 2 (vádlott) személy ellen, s mindannyian sikerre viszik a dolgot.
a legszomorúbb, hogy három ember életébe került az, hogy mindez napvilágot lásson.

Mi lett volna, ha valóban tűz üt ki a bejárat környékén? Akkor hány fiatalnak kellett volna odavesznie 1-2 pénzéhes rohadék megtollasodása végett?!?

Torrente I. 2011.01.16. 20:23:18

@Hoffy: Szerintem Jézusnak semmi kifogása nem lenne a bulizás ellen. Recseghetett a forró drót ha mást hallottál.

velorex-vezető 2011.01.16. 20:24:03

Már írtam fentebb: nem kiképzett katonák szórakoznak ilyen helyeken, akik nem esnek pánikba veszély esetén. Mindig is történtek ilyen esetek, ha a tömeg bepánikolt. A klasszikus eset a mozitűz, ahol ahelyett, hogy sorban mindenki időben ki tudna menekülni, egyszerre rohanják meg az ajtókat és beszorulva valósággal eltorlaszolja néhány ember, a többség pedig bennég.

Torrente I. 2011.01.16. 20:35:47

@Thyb: Nem hiszem egyébként, hogy a szervezők átgondolták a veszélyt. Egyszerűen csak szartak rá. Ma egy szórakozóhely valami csoda folytán kívül esik mind az apeh, vagy most már ki tudja mi az új neve látókörén. Én legalábbis nem kapok gyakran számlát...
Gondolom ez más törvényi kötelességükre is érvényes, mármint a hivatalok farkasvaksága és a szórakozó helyek lazasága.

sbarrett 2011.01.16. 20:42:54

www.youtube.com/watch?v=heVmLTjRz_A

"[...]Daniék a szimplában várnak ránk,
Mondjuk, onnan messze van a West Balkán
Mekkora már megint a tömegnyomor,
Szerintem induljunk, gyertek utánunk[...]"

Ebben a számban már érzékeltették a körülményeket.

Zsoo 2011.01.16. 21:16:29

@soproni1: nagy butaságot írtál!

Alf (törölt) 2011.01.16. 21:16:38

@nagymagyarmagyar: nyilván maguktól lettek ilyenek. inkább szerencsések, igaz?

solgnt 2011.01.16. 21:19:12

az a baj, hogy az ilyen és az ehhez hasonló bulikon a közönség nagy része 18 éven aluli, sőt vannak 14 éven aluliak is! konkrétan inni és drogozni járnak el, a zene csak másodlagos. arra is kíváncsi lennék, hogy azokon a helyeken, ahol ezek a bulik megrendezésre kerülnek, tényleg be tartják-e a törvényt, miszerint 18 éven aluliakat szeszesitallal nem szolgálnak ki. arról ne is beszéljünk, hogy drum and bass, stb bulikon dinitrogén oxiddal töltött lufikat árulnak 500 ft körüli összegért. a szülők persze erről mit sem tudnak, "elment a gyerek szórakozni".
itt lenne lassan az ideje 18+ossá tenni az éjszakai életet Magyarországon.

canadien 2011.01.16. 21:22:29

Én a WB-ben dolgoztam februártól-május közepéig biztonsági emberként.Borzasztó fejetlenség és szervezetlenség volt jellemző a helyre.A tulajok buliról bulira lejjebb vitték a létszámunkat és a pénzünket is.(9000 Ft)A főnöknek (H.F.)semmi köze nincs ehhez a szakmához.Én ezért jöttem el.A tegnap esti őr létszám állítólag 6 fő volt.Ez gondolom 2800 vendég mellett magáért beszél.
A pánik miért tört ki?! Erről vajon miért nem beszél senki?!

ticso48 2011.01.16. 21:25:45

canadien
Látod erröl beszéltem fentebb ha nem csal az emlékezetem 100 fö/1 bizt.ör az előírás...legalább 30 embernek kellett volna dolgoznia X 500 Ft/óra...no ezért történhetett minden...a sporolás..

pincze 2011.01.16. 21:32:06

Tizenéves gyerekek nem tudják átlátni a veszélyeket , az üzemeltető feladata a telt ház tábla kitétele , a jegy árába ez is beletartozik .

Éhesló 2011.01.16. 21:36:09

Hazudnak minden hullámhosszon.
Cenzúrázzák a különböző fórumokon a beszámolókat.
Azok teszik ezt, akik egy hónapja tombolnak a média, az internet és a sajtó szabadságáért, a szólásszabadságért.
Ennyit érnek az azonos tőről metszett nyugati haverjaikkal együtt.

sorica123 (törölt) 2011.01.16. 21:41:43

@Éhesló: ne keverd már te is ide a hülyeséget. Aki cenzúrázik és igaziközszolgál, az pont ez az új isten-állatkerje a parlamentben. Hogy mit kavarnak az adatokkal, az nem politikai, hanem gazdasági hiszti, nem akarja a WB vezetősége vállalni a felelősséget, hogy ők baszták el azzal, hogy azt hitték, gumiból van a hely.
@Sin' Dorei: én is bocs, a hangnemért, csak nem szeretem, ha visszakézből idiótának néznek. Amúgy jó a macskád:)

Sin' Dorei (törölt) 2011.01.16. 21:52:06

@sorica123: Én csak felhúztam magam az egész dolgon, de nem néztelek idiótának egyátalán.
A macsek épp nagyban gonoszan néz a monitorra :)

Schaf · http://www.speedcams.hu 2011.01.16. 21:57:57

"...Öt ember került őrizetbe a diszkótragédia ügyében

Öt embert vett őrizetbe a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Nyugati téri West Balkán nevű szórakozóhelyen történt tragédia ügyében - jelentette be Pintér Sándor. A belügyminiszter elmondta: foglalkozás körében elkövetett több ember halálát okozó veszélyeztetés gyanúja miatt kezdeményezik az előzetes letartóztatásukat...."

No vajon kik ülnek?

manager2008 2011.01.16. 21:59:51

@Torrente I.: A szabályozás nem lenne bonyolult. Meg kell határozni tapasztalati és kísérleti alapon, hogy négyzetméterenként milyen létszám az elfogadható maximálisan. Mondjuk 1 ember/négyzetméter, vagy 1 ember / 2 négyzetméter stb. a létesítmény műszaki lehetőségeinek a felmérése után. Természetesen a vészkijáratok, vészvilágítás, szellőzés, tűzvédelem, rendezői létszám, pánik reakciók műszaki kezelési lehetőségei stb. meghatározása mellett.
A többlet létszám díja 1 millió forint/ember.
Kitűnő bevételi forrás lehet az államnak (a sebességméréshez hasonlóan), pld. egy szombaton pár száz millió bejöhet.

Reggie 2011.01.16. 22:02:19

@solgnt: Sot a dinitrogen oxidot minden boltban aruljak habpatron neven.

Plumper_ 2011.01.16. 22:16:43

alapból nem megyek ilyen és hasonló "szórakozó"helyekre.
bunkó szekusok, rossz arcú, benyomott, agresszív emberek stb. kinek kell ez?

Plumper_ 2011.01.16. 22:18:41

@Zabalint: a náciinfó ebben is a saját gyűlöletkeltő propagandjátát hinti el. ha nem cigány, akkor zsidó, vagy mindkettő, vagy egyik biztosan.
kár, hogy nem lógtak kurucék mind 1945-ben az Oktogonon a többi nyilassal együtt!

Várúr 2011.01.16. 22:19:41

Isten nyugosztalja a három lányt. Iszonyú arra gondolni, hogy boldog feleségek és anyák lehettek volna. Ez a tragédia az egész országgal történt.

ZöldszemM2 2011.01.16. 22:25:19

Írja V V.

A felelősség mindenképpen a szervezőké.

Így van !!
A felelőség az ővék !!

ZöldszemM2 2011.01.16. 22:28:50

@Thyb: Bizony nem szabad annyiban hagyni !!
Írja a rohadék cég, hogy 3 -4000 ember befogadássára alkalmas a hely !!
Igen ám, de mennyi a kijárat kapacítása arról sunyítanak !!

Sittre velük !!

ZöldszemM2 2011.01.16. 22:36:28

@Torrente I.:
Igen a rohadékok arra vadásznak !
ha egy ótó 10 percnél tovább áll a parkolóban.
Nem korrektek.
Pl. fizetek 2 órát és valamiért a kadályopzva vagyok, hogy oda érjek. nem ám a pluszdíjat kérik hanem nyoban megvágják az embert.

Voltam spanyolban 2 éve. Befizettünk egy parkolóba 3 órát, sajnos mivel helyismerettel nem rendelkeztünk kb. 17 percet késtünk.
Rohanunk vissza és monjuk az őrnek itt vagyunk fizetünk + félórát. Mondja nem tesz semmit - sőt még egy 5 perces WC is belefért.
Hát így is lehet viselkedni

velorex-vezető 2011.01.16. 22:58:14

@Plumper_: Te valószínűleg 56-ban lógtál volna a barna cipőd és a kék parolid miatt

Plumper_ 2011.01.16. 23:44:48

@velorex-vezető: téged sem késő fellógatni.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.01.17. 00:00:48

@Plumper_:
"kár, hogy nem lógtak kurucék mind 1945-ben az Oktogonon a többi nyilassal együtt! "

Ja hogy te is olyan vagy mint ők, csak másik zászlóval? Zavar a konkurencia?

az újdonság garázsa 2011.01.17. 01:18:59

@etuska:
3-5 embert egy ekkora tömeg úgy dob vissza, mintha ott sem lennének.
És nem ennyi 48 kilós süldő lány, mert az az első 2 emberről lepattan, hanem ugyanennyi 100 kg-s férfit.

@Zsoo:
Már hogyne lehetne. Szeszt nem kapsz meg cigit.
(Bár állama válogatja, van, ahol 18 év a korhatár, van, ahol 21.)

A liberalizmus egyébként nem azt jelenti, hogy mindent lehet, minden fölött elnéz a hatóság, azt jelenti, hogy nincsenek ésszerűtlen korlátozások, viszont a meglévő korlátozásokat szigorúan be is tartatják.
Lásd pl. Hollandia, sokak szerint narkóparadicsom - pedig nem teljesen, megvan, hogy hol, mikor és milyen kábítószereket lehet árulni (=fel vannak állítva a korlátok, hogy meddig lehet elmenni), ha máshol (pl. utcán) próbálod meg, vagy kemény drogot, úgy bevarrnak, hogy rád rohad a műanyag lakat, mire szabadulsz (=aki túlmegy a korlátokon, azt keményen felelősségre vonják).

Ezt az idegen ország katonái baromságot meg honnan szedted?

@Hoffy:
Na igen, csoda is lett volna, ha nem jelenik meg legalább egy valláskárosult idióta is.

"Azt mondja a Biblia, hogy "gyümölcséről ismerni meg a fát"..."
Na ja, a Bibliában vannak ennél nagyobb idiotizmusok is.
De ha akarod, mutatok neked olyan fát, amelyiknek egyik ágán kékszilva, másikon vörösszilva, harmadikon barack terem.
Akkor az most milyen fa, te idióta, akinek az agya helyére az Isten szót operálta valami rettentő születési rendellenesség?

@ticso48:
Na igen, a pszichológia meg pláne a grafológia, a két komoly tudomány... Alkalmazhatnának még asztrológust is, meg radioeszteziológust, az két legalább olyan komoly tudomány, és akkor aztán már kurvára alá lenne támasztva az alkalmasság.
Ja, meg auralátót, majdnem kifelejtettem a legkomolyabbat, bassza meg!

@Éhesló:
Rossz a nicked. Az Agybeteg marha jobban stimmelne.

az újdonság garázsa 2011.01.17. 01:23:21

Egyébként az ilyen zenékre járók NEM alkoholt fogyasztanak.

Náluk mindenféle szintetikus drogok vannak divatban.

(Azt mondjuk én sem értem, hogy képes valaki egy 1 órás bejutási sebességű sorba beállni. Pedig szoktak az Ötkernél is, és egy csomó helyen még. Vagy régen a WB-vel szembeni Bankban - oda mondjuk akkor sem mentem volna be, ha soron kívül visznek be, és még fizetnek is. Ehhez elég volt végignézni a sorban állókon. Pláne még belehallgatni a beszélgetésükbe is...)

Toeck Filkow 2011.01.17. 01:28:27

Mi történhetett ott? A drogoktól elszállt particsürhe nem arról híres, hogy csak úgy pánikba esik.

az újdonság garázsa 2011.01.17. 02:00:30

@Streil ezredes:
Mint kiderült (rendőrségi sajtótájékoztató, ma este), nem is volt pánik, a csajok megfulladtak.
Az engem is érdekelne, hogy mitől.

-----------

Egyébként azt nem értem, hogy a magyar iskolákban (általános iskolától kezdve) miért nem oktatnak kötelezően 3 dolgot, mondjuk legalább heti 1 órában, gyakorlati oktatással egybekötve, pedig mindhárom életmentő lehet, és mindenkinek legalább néhányszor az életében nagy valószínűséggel szüksége lehet rá:

- KRESZ
- elsősegélynyújtás
- pánikhelyzetek kezelése

Természetesen nem iskolai tanárok, hanem szakemberek (KRESZ-oktató, orvos vagy orvostanhallgató, esetleg mentős, biztonsági SZAKember) tartotta órákkal.

Én pl. simán belevenném a tantervbe, mondjuk 5-12. osztályban végig.
Valószínűleg évente jó pár életet mentene meg.
A hittannál biztos mindegyik hasznosabb lenne.

(Mondjuk pánikhelyzetek kezelésénél - józan paraszti ész - első lépésben a helyzetfelmérés, amennyire lehetséges persze, valamint különösen az odafigyelés egymásra, főleg a melletted és előtted állókra - és alap: ha elesik, felhúzni -, természetesen kölcsönösen, akkor is, ha azok ismeretlenek. Valamint a fejveszett menekülés elkerülése. Nem annyira nagy dolgok ám ezek. És ha valaki egyszer megtanulta készségszinten, jó pár évvel később is emlékezni fog legalább az alapokra.)

az újdonság garázsa 2011.01.17. 02:21:34

Egyébként azt írják többen, hogy a ruhatár miatt volt a tumultus, lehet, hogy 4000 hely volt benne, de valószínűleg csak 2-3 ruhatáros... És azt írják, 1-1,5 óra volt a ruhatárba (amit a 3. emeletre raktak az okosok, ahova csak a szűk lépcsőn lehetett felmenni) jutni + a ruhát leadni.

Meg azt is írja az egyik srác, aki az első csajt kivitte, hogy a csajon rajta meg a haverján kívül, aki segített neki, mindenki átlépett még akkor is, már aki nem rálépett éppen.
Felelősségérzettel teli fiatalok... Gratulálok.

(Azért 25-30 éve ilyen nem fordulhatott volna elő, hogy valakit, aki pláne még lány is és a képek alapján jól is néz ki - de ha ronda fiú, akkor sem -, ennyire semmibe vegyenek, pedig az akkori bulikon is volt, aki berúgott annyira a jó kis Éva vermuttól, hogy a földön fetrengve találta magát a buli közepére. De odafigyeltek rá a többiek. Azok is, akik nem ismerték.)

Hoffy 2011.01.17. 07:50:21

@az újdonság garázsa: Tudod mint embert akkor is tisztellek, de a benned lévő állatot nem tisztelem. Amiről beszéltem azt sajnos személyesen te is átfogod élni, akkor is ha most ezen röhögsz. A stíluson sok kívánnivalót hagy maga után, ráférne egy csomó csiszolás.

Hoffy 2011.01.17. 07:56:36

@az újdonság garázsa: Te se úgy keltél fel, hogy ma meghalsz de ettől még sajnos megtörténhet és akkor kiderül, hogy mi történik az emberrel, addig meg áltathatod magadat, hogy nincs semmi. Azért ezt mégis megnézheted előtte hátha, kitudja.
video.google.com/videoplay?docid=-5844311318539958943#

Éhesló 2011.01.17. 08:15:18

@az újdonság garázsa: nem tudok a szintedre zuhanni, ezért csak annyit írnék neked: jobbulást!

A manipuláció és a megtévesztés pedig folyik ezerrel a ma reggeli "hírműsorokban" is.
Sehol nem esik egy szó sem arról, mit látott, tapasztalt a jelenlevők egy része.
Ellenben megtudhattuk, hogy akik erről beszélni mertek, azokat elvitték a sünök.
A fórumokon pedig ezerrel megy a cenzúra, a történtek átírása.

Eközben a tisztogatást és elhallgatást egységes fegyelemmel végrehajtó PC küldetéssel megvert tabuápoló cenzorok panaszáradata nyomán a kormány sajtó, média és szólásszabadságot korlátozó intézkedései elleni tiltakozások hatására az EP soron kívüli bizottsági üléseket tart.
Vicc.
Rossz.

Adani 2011.01.17. 09:11:30

Csak úgy mellékesen kérdezem ,h szerintetek mi célból visz kést valaki ha bulizni megy? Hiszen semmi más logikus magyarázat nincs rá. Semmi másra nem jó ott csak arra, h emberkedjen vele. Azt meg mindenki tudja kiknek szokásuk a WC-re is késsel járni.

Eleve már az gyanús, h nagyon gyanúsan százszámra törlik mindenhonnan a kommenteket, amikben késelésről számolnak be, és mivel nagy tömeg volt többen is látták és első kézből megírják, ennyi ember nem tévedhet.

velorex-vezető 2011.01.17. 10:48:05

@az újdonság garázsa:
Ez mind nagyon hasznos lenne valóban. Sajnos van azonban egy másik dolog, ami miatt ez az oktatás sem érné el a kellő hatást: A fiatalok nagy része kábítószert használ. Már nem csak a két véglet van, a gazdag szülők elhanyagolt gyereke, aki drága szereket használ és a jövő nélküli intézetis a nitrohigítóval, hanem konszolidált, szerető családi környezetben élő gimnazisták is drogoznak a bulikon.
Bedrogozott állapotban pedig elég rosszak esélyek ilyen szituációkban.
Egyértelmű a szervezők felelőssége, de biztos, hogy a kábítószerek hatása is közrejátszott a tragikus eseményekben.

etuska · http://napietus.blog.hu/ 2011.01.17. 10:52:17

@velorex-vezető: ez biztos, és ebben sem a törvényi szabályozással van a baj. a törvény megvan, csak be kéne tarttatni.

velorex-vezető 2011.01.17. 10:57:54

@etuska: Azt hiszem a demokráciákban esély sincs a kábítószer probléma megoldására.
Singapore-ban és Bangkok-ban megoldották, de az európai kultúrába valószínűleg nem fér ma már bele a botozás vagy a dealerek kivégzése.

etuska · http://napietus.blog.hu/ 2011.01.17. 11:04:07

@velorex-vezető: az nem, de nem is kell. kínálat ott van, ahol kereslet is, én keresleti oldalról fognám meg. egyet-kettőt becsuknak, utána a többi átgondolja. a hangsúly pedig nem a büntetés mértékén, hanem annak biztosságán van. erre mondom, hogy csak be kéne tarttatni. következetesen és nagy erőkkel.

velorex-vezető 2011.01.17. 11:19:07

@etuska: Gondolj bele: a gyereked a környezet (nem az otthoni) hatására egy bulin kipróbálná egyszer a füvet és lebukna. Beraknák egy kis időre Tökölre a fiatalkorúak börtönébe. A továbbiakat nem részletezném, inkább nézd meg a "Bebukottak" című dokumentumfilmet.

Adani 2011.01.17. 11:23:19

@velorex-vezető:

Nem a fogyasztókat kéne keményen büntetni, hanem a terjesztőket. A dílereket meg nyugodtan lehet Tökölre vagy máshová zavarni.

Szerintem meg a füvet legalizálni kéne, az nem drog ill. nem veszélyesebb mint a cigi vagy az alkohol aztán szívja, aki ettől érzi magát nagyfiúnak. Saját magán kívül nem árt vele senkinek. Minden más keményebb drogot viszont tiltani keményen.

etuska · http://napietus.blog.hu/ 2011.01.17. 11:23:59

@velorex-vezető: ezt nem lehet szubjektíven nézni, mert akkor nem jutunk előre. objektíven nézve meg, ha összességében visszaszorítjuk a kábítószerfogyasztást, akkor elfogadható áldozat. persze, annak, aki lebukik nem az, de azoknak sem az, akik a jelenlegi laza ellenőrzés miatt kerülnek ugyanoda, csak már súlyosabb vétségek miatt.

etuska · http://napietus.blog.hu/ 2011.01.17. 11:25:52

@Adani: ez meg a másik. mikor hallom már, hogy 15 évet kapott ezésez kábítószer terjesztésért? amekkora pénz van ebben, 1-2 éves büntetést bárki kockáztat érte. főleg ilyen felderítési százalék mellett.

velorex-vezető 2011.01.17. 11:30:57

Ebben egyetértek. A terjesztőket nagyon keményen kellene büntetni. Az egy tévhit, hogy a fű olyan ártalmatlan lenne. Nagyon is rombolja a személyiséget, motiválatlanná tesz, illetve addiktológusok szerint elhúzódó, akkumulálódó hatásai lehetnek pl. hajlam esetén skizofréniát okozhat.
Kulturált alkoholfogyasztás pedig azért létezik.

Adani 2011.01.17. 12:05:08

@velorex-vezető:

Kulturált fűfogyasztás is, nem egy embert ismerek és magam is közéjük tartozom ,akik alkalmanként eltolnak egy ganja-t és semmi bajuk nincs tőle, ahogy attól se lesz ha alkalmanként isznak, sőt néha sikerül lerészegedniük is. Több embert ismerek ,aki rendszeres fűfogyasztó vagy az volt és két ember kivételével mindenki meg is állt itt sosem nyúlt keményebb szerekhez.

Az alkohol sokkal veszélyesebb ahogy a nikotin is azt pedig nem tiltják. És csak és kizárólag azért, mert régebb óta ismerik Európában. Ha csak 30 éve ismernénk az alkoholt meg a nikotint ma ugyanúgy tiltott lenne.

velorex-vezető 2011.01.17. 12:23:58

@Adani: Ezeken a techno bulikon pedig "szintén ártatlan" gyorsítókat szednek. Nem lehet összefüggés a fogyasztás és a tömegben kialakuló veszélyes helyzetek és annak nem megfelelő kezelése között?

etuska · http://napietus.blog.hu/ 2011.01.17. 12:45:57

@Adani: értem a logikádat, ennek ellenére nem látom be, hogy a meglévőek mellé miért kéne újabb drogot legalizálni. de ez a vita nem ide tartozik, szóval részemről ennyi.

Adani 2011.01.17. 14:03:54

@velorex-vezető:

Technopartykon sztem nem a mariska a jellemző drog, a technósok inkább a speedet meg az ekit szokták nyomni, az meg persze,h veszélyesebb. Azok a tipikus diszkódrogok ill. gyorsítók. Azokat meg persze,h tiltani kell, mert tényleg veszélyesek. De sokszor nem is drog van hanem csak mértéktelen piálás.

igényes 2011.01.17. 14:09:09

A Shield Security évek óta a magyar K-1 rendezvények kiemelt támogatója. A cég ügyvezető igazgatója, Lacza Ádám Illés szerint a viadalok mindig magas színvonalat képviselnek, szponzorálásuk tökéletesen illeszkedik a biztonsági cég üzlet- és reklámfilozófiájába.

- Magyarországon a K-1 az a rendezvénysorozat, amely komoly múlttal bír, s mellette minőséget képvisel – válaszolt a Shield Security első embere arra kérdésre, miért éppen a K-1 szponzorálása mellett döntött cége. – A versenyzőknek igazi szintfelmérő, ha ezeken a viadalokon mérettethetik meg magukat. A magyarországi tornákat a szervezet legmagasabb szintű vezetői is elismerik, rendszeresen jelen vannak Budapesten és Debrecenben.

A Shield Security nem csak küzdősport rendezvények szponzoraként ismert, évek óta egyéni sportolók felkészülését is támogatja. A K-1 magyar úttörőinek sorába tartozó Varga Péter, valamint a jelenleg legmagasabban jegyzett fighter, Karacs Attila is bírta a cég támogatását. A budapesti székhelyű vállalkozás most MMA-sok, a világbajnok Felföldi Szabolcs és az Európa-bajnok Bárdosi Sándor tréningjeit és versenyeztetését segíti.

- Fáj a szívem, hogy sérülés miatt sem Szabolcs, sem Sanyi nem léphet szorítóba a februári tornán. De ilyen a küzdősport, a sérülés benne van a sportágban, nincs mit tenni. Remélem, az augusztusi, Debrecenben megrendezésre kerülő K-1 Magyar Nagydíjon már mindketten ott lehetnek – adott hangot vágyainak Lacza Ádám Illés.

A biztonsági cég főnöke úgy véli, remek küzdelmekre van kilátás a Papp László Sportarénában február 6-án megrendezésre kerülő ColliZion K-1 MAX Európa-döntő köré épített gálán. Külön öröm számára, hogy ringbe lép egyik nagy kedvence, a román Catalin Morosanu is.

- Nagyon szeretem a stílusát, egy igazi harcos – méltatta a „Drakula fiaként” is emlegetett román sportembert Lacza Ádám Illés, majd kérésünkre felsorolta külföldi és hazai favoritjait. – Nagy kedvencem Ernesto Hoost, nem csak versenyeit, de edzéseit is volt szerencsém figyelemmel követni, rendkívül szimpatikus fickó. De egy másik holland, az elnyűhetetlen Peter Aerst is közel áll hozzám. A hazai K-1-es kedvencem Varga Peti volt, sajnálom, hogy ő már nem aktív, annak viszont örülök, hogy edzőként szolgálja a sportágat. Az MMA hazai topfighterének Felföldi Szabolcsot tartom, mindent tud a szakmáról.

A 36 éves üzletember nem csak támogatja a budapesti rendezvényt, de médiaszereplőként is részt vállal: a gálát közvetítő Sport TV kommentátora, Tóth Csaba mellett szakértőként osztja majd meg gondolatait a nézőkkel.

- A megtisztelő felkérésre örömmel mondtam igent – jelentette ki. – Nem ismeretlen számomra a szerepkör, régebben már láttam el hasonló feladatot, de ilyen szintű eseményen most debütálok.

Mint a torna résztvevőit jól ismerő szakkommentátort, tippelésre kértük fel az egykori küzdősportost. Ki nyeri a ColliZion K-1 MAX Európa-döntő küzdelmeit? – tettük fel a kérdést.

- A horvát Frane Radnic, a román Mihai Barbu, a francia Philippe Salmon és magyar Vörös Roland is nagyon felkészült harcos – jellemezte a mezőnyt. – De engedtessék meg nekem, hogy a szakma mellett a szívemre is hallgassak: a Rehák György-tanítvány Vörös Roland győzelmét várom. Tapasztalt, technikailag és erőnlétileg felkészült, taktikus bunyós. Nagyon jó meccsekre számítok!

Lacza Ádám Illés nem kívülállóként tette le voksát a küzdősportok támogatása mellett, harmincéves sportmúlt áll mögötte: karatésként és kempósként ismerte meg a tatamik világát. Utóbbiban egy danig jutott, jelenleg a Magyar Kempo Szövetség elnöki posztját is ellátja. Ebbéli minőségében fontos részt vállal a január 29. és 31. között, immár nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Juhász Ferenc-emlékverseny szervezéséből. Szívügye a viadal, egykor a mesternél tanulta a szakmát.

- Nagyon örülök, hogy évek óta rangos versennyel tiszteleghetünk a feledhetetlen Juhász Ferenc emléke előtt. Nem csak szakmailag, de emberileg is rengeteget tanultam tőle, generációk sorát nevelte ki a küzdősport számára. A verseny már Európa-kupa szinten fut, de jövőre már világkupa szervezésén törjük a fejünket – vázolta a jövő évi terveket.

Lacza Ádám Illés nem csak szakvezetőként, de edzőként is kiveszi részét a kempo népszerűsítéséből. A budajenői edzőterembe szinte egész családját magával viszi, a gyakorlásokon 7 éves Ábel fia mellett két lánya, a nyolcéves Abigél és négyéves Léda is részt vesz.

- A fiam most kikacsingat a birkózás irányába, az UTE versenyzőjeként 22 kilogrammban ezüstérmet szerzett a Budapest-bajnokságon – mondta az apák büszkeségével. – Az egész családomat sikerült „megfertőznöm” a küzdősport szeretetével, az edzőteremben a munka tiszteletét, kitartást, emberséget tanulnak a gyerekek. Nagyon fontos ez a mai világban!

igényes 2011.01.17. 14:11:16

Nem ezek védték, Schields Security? A West Balkán szerepel alul.

- Kiterjedt magánnyomozói és adósságkezelői tevékenységet folytatunk magyar és nemzetközi érdekeltségű cégek, illetve egyes vezetőik, valamint magánszemélyek számára.

SzemÉlyvÉdelem

Felsővezetők és családjuk személybiztosítása:

- Operabál sztárvendégei 2006-2009 (Deryl Hannah, Ornella Muti, Richard Clayderman, Franco Nero)
- CITIBANK Rt.,
- Young & Rubicam Budapest Kft. Nemzetközi Reklámügynökség,
- DANONE Tejtermékgyártó- és Forgalmazó Kft.,

VagyonvÉdelem

- Asia Center,
- McDonald’s Biztonsági Igazgatói feladatkör,
o Élőerős őrzések az alábbi éttermekben:

- Régiposta utca,
- Nyugati Pályaudvar,
- Jászai Mari tér,
- Baross utca,
- Blaha Lujza tér,
- Oktogon,
- Astoria.
- Egressy tér,
- Mammut bevásárlóközpont,
- Campona drive,
- Budakalász,
- Kőbánya,
- Békásmegyer,
- Óbuda,
- Budaörs,
- Osztyapenkó,
- Moszkva tér,
- Eger,
- Győr I., II.
- Szeged,
- Pécs

- SIEMENS Transzformátor Kft – Csepel, Szigetszentmiklós,
- Toldy Ferenc Gimnázium,
- OTP Lakáslízing Zrt.
- Oktatási Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatósága,
- Spirit Hotel Sárvár *****,
- Római Wellness Otthon 2. (Bp., III. ker.)
- Olimpia Csoport,
- Nanette Construction Hungary Kft,
- Real-Prop Kft.,
- Ronald McDonald Alapítvány - Gyermekház (Bp., VIII. ker.)
- Matáv Olimpiák, 2008., 2009.
- Giraud Logistics Hungary Kft. – Michelin Raktárbázis - Vác,
- Herz Szalámigyár Zrt.
- AAA Autó telephelyei:
- Fót,
- Székesfehérvár,
- Miskolc,
- Szeged,
- Debrecen,
- Nyíregyháza

- Budapest Sport Aréna,
- Nestlé Hungária Kft.
- Szabadszállási volt HM Laktanya,
- Aréna Corner – CFE Hungary,
- Párizsi Nagy Áruház – Bp. Andrássy út – Orco Zrt.
- Rádió 1.,
- Vadkacsa Lakópark ( Bp., III. ker.)
- Citroën vezérképviselet,
- Junior Öttusa Világbajnokság 2001.,
- Budapesti Piac Rt.,
- MATÁV Rt. évadnyitó gála és Matáv Olimpiák 2001., 2002., 2003., 2004., 2005., 2006, 2007.,
- Budapest Sportcsarnok építési munkálatai,
- Kincsem Park,
- Kerepesi úti Lóversenypálya,
- BOUYGUES Hungária Kft.,
- ÁR-LA Kft.,
- MARKET Rt.,
- Terra Alba Kft.,
- Hírös-Ép Kft.,
- KÉSZ Kft.,
- Boomerang Média Kft.,
- Épszerk-Pannónia Invest Építőipari Kft.,
- HBM Hídépítő – Soletanche Bachy Mélyalapozó Kft.
- Peti – Sped Kft.,
- Alkotmány utcai Maof Irodaház,
- Elite Ingatlan Kft.,

RENDEZVÉNYBIZTOSÍTÁS

- Somogybabod Off-Road Fesztivál, 2008., 2009.
- Gála Party Service Kft. - rendezvénybiztosítás,
- Mandarin Rendezvény Kft. - rendezvénybiztosítás,
- P-Art Reklámügynökség Kft. - rendezvénybiztosítás,
- RagazzArt Reklámügynökség Kft. - rendezvénybiztosítás,
- ShowHivatal Kft. - rendezvénybiztosítás,
- X-Team Sport- és Rendezvény szerevező Kft.,
rendezvénybiztosítás,
- BFGoodrich Budapest Kupa 2004.,
- R.E.A.C. Labdarúgó Club 2005.,

IRODAHÁZAK, RAKTÁRAK

- DC Properties irodaházak
- Hoffher raktárbázis
- Kispesti Raktárház
- Mázsa Irodaház
- Szállás Irodaház
- Zuglói Irodaház
- Béke Irodaház és raktárbázis
- Frangepán Irodaház
- South Union Irodaház
- Csepeli Szálló és Irodaház
- Syngenta Irodaház
Budapest IX.,VI. kerület,
Budapest XIX. kerület,
Budapest XIX. kerület,
Budapest X. kerület,
Budapest X. kerület,
Budapest XIV. kerület
Budapest XIII. kerület,
Budapest XIII. kerület,
Budapest XIII. kerület,
Budapest XXI. kerület,
Budapest, XII. kerület.

SZÓRAKOZÓHELYEK

- Minyon Bár - Budapest., VI. kerület
- Bowling Club – Mamut 2.
- Bálint Galéria és Kávéház - Budapest, II. kerület
- Holdudvar - Margitsziget
- Süss Fel Nap
- Új West Balkán
- Kultúrpark - Budapest, III. kerület Nánási út 225.
- Bowling Club – Pólus Center
- Tabasco Club Budapest

az újdonság garázsa 2011.01.18. 00:34:18

@Hoffy:
Igazad van, a stílusodon is lehetne csiszolni.
Illetve csak azon, mivel az agyadon nem lehet, mert nincs.

@Éhesló:
Hát a szintemre a tiédről többlépcsős űrhajóval tudnál eljutni. Esetleg. Bár nem biztos,hgoy van hozzá a Földön elegendő üzemanyag.
És nem okvetlenül azért, mert én vagyok annyira magasan.

az újdonság garázsa 2011.01.18. 00:40:25

@velorex-vezető:
Igen, de még mindig jobb egy kábítószerrel befolyásolt készségszintű tudás, mint a kábítószerrel befolyásolt tudatlanság.

(Mondjuk szerintem azt a kábítószert még nem találták fel, aminek a hatása alatt ezt a zenét el tudnám viselni.)

@Adani:
Igazából az LSD sem veszélyesebb (még a fűnél sem).
Sőt, az eki meg a speed sem.

A mexikói gomba (varázsgomba) meg kifejezetten egészségesebb.

Akkor ezeket lehetne is mindet legalizálni.

Éhesló 2011.01.18. 08:30:56

@az újdonság garázsa: az arcodnál csak a szád nagyobb, ahogyan az értelmesnél értelmesebb kommentjeidben tovább zuhansz...

XviktorX 2011.01.23. 20:42:47

Hello!
2 észrevétel:
-Képzett biztonsági személy vigyázzon?! Én úgy tudom hogy a biztonságszervezők felé nincsen túl komoly fizikai alkalmassági. Szóval ezek szerint egy 60 kilós hivatalos őr is oda kerülhet és neki kell rendet raknia diszkós idióták balhézása között. Én inkább a 100 kilós kidóbókra szavazok. Igen vannak kirívó esetek a kidobók között, de ha számolunk egy statisztikát évi hány hely/buli/kidobó dolgozik akkor szerintem elenyésző.
-Ha a kopasz kidóbok 400 ember után azt mondták volna hogy több nem mehet be, akkor ők a bunkók meg a parasztok. És erről szolnának a hírek.
süti beállítások módosítása