2011.03.15.
10:19

Írta: Szekuriti Blogger

188. Magánrendőrség

Ma került ki az Indexre Plankó Gergő cikke, az Ahol megszűnt Magyarország címmel. A cikk nagyon érdekes és aktuális problémát ír le, erről már én is többször írtam a tavalyi év során.

Az előzmények: Gyöngyöspatán a Jobbik nagygyűlést hívott össze, és ezután 2000 ember végigmasírozott a helyi cigánysoron. Most emelkedjünk fel azon a dolgokon, hogy Jobbik, cigányok, Gárda, anyámkínja, mert a dolgokról általánosságokban akarok írni.

Ma Magyarországon az állam monopóliuma az erőszak alkalmazása törvényes keretek között, tehát egyrészt az állam az akaratát akár erőszakkal is kikényszerítheti, másrészt csak Ő (illetve a hivatalos szervei) alkalmazhatnak erőszakot legálisan. Én nem lőhetem le a szomszédom ha éppen a kutyáját kínozza, mivel nem vagyok felhatalmazva erre - az más dolog, hogy a jelenlegi törvények alapján az állam sem lőné le a kutyát kínozó személyt.

És akkor mi lehet a megoldása annak, ha az állampolgárok félelemben élnek, vagy nem érzik magukat biztonságban és magánhadsereget állítanak fel? Koránt sem csak az, hogy az állam szétveri a magánhadsereget, vagy egyáltalán nem engedi ezek felállítását.

A megoldás szerintem viszonylag egyszerű:

1. meg kell határozni, hogy milyen viselkedés, tett, stb. az, ami káros a társadalom többségére, s mennyire káros (ez megvan ma Magyaroszágon, pl. a Büntető Törvénykönyvben leírják a káros viselkedéseket (emberölés, sikkasztás, csalás) és a súlyosságukat különböző mértékű büntetésekkel büntetik)

2. biztosítani kell, hogy az 1-es pontban meghatározott deviáns viselkedésmódokat hatékonyan kiszűrjék, a bűnösöket kézre kerítsék, illetve a büntetésüket megkapják

Láthatóan a 2-es pont nem működik rendesen, hiszen ha a tyúktolvajokat elkapnák vidéken, vagy nem vinnék el a 80 éves bácsi teljes alma termését eladás előtt, neadjisten' nem vernének agyon embereket 500 forintért, akkor a helyi lakosság nem félne, nem szervezkedne és nem próbálná meg önerőből megoldani a dolgokat.

Nincs elég rendőr? Szomorú, de az állam dolga, hogy elég rendőr legyen. Ha megnövekedett a bűnözés mértéke, akkor meg kell növelni a rendőrség állományát is. Ha nincs elég rendőr, akkor államilag ellenőrzött testületeket, szervezeteket kell létrehozni, hogy kiegészítsék a rendőrség létszámát. Fontos az ellenőrzés, hiszen ha az emberek egy csoportjának jogot adunk arra, hogy az almát lopó tolvajokat megfogják, visszatartsák míg kiér a körzeti megbízott (rendőr), akkor ők boldogan fogják el a tolvajt és hívják a rendőrt. Ha esetleg még az elfogásért dicséretet is kapnak (nem pénzt, hanem elismerést), akkor legközelebb még kétszer annyian állnának be akár önkéntesen, ingyen bedolgozva a testületbe, és hívnák a rendőrt.

Ellenkező esetben ugyanígy meglesznek azok az emberek, akiknek tele lesz a hócipőjük a tolvajokkal, csak nem a rendőrt hívják, hanem jól összeverik a tolvajt, esetleg felgyújtják a házát. A rendőri intézkedés helyett teljesen véletlenszerűen kiosztott büntetések vennék át a szerepet, esetleg egy-két gyerek bennég véletlenül a felgyújtott házban, a tolvaj megfullad a saját vérében, s a jót akaró önkéntes járőrökből gyilkos lesz.

Látható tehát, hogy a megoldás a polgárőrök, vagy más önkéntes őrök munkájának elismerése, esetleg támogatása a megfelelő eszközökkel, szabályozottan, az erőszak alkalmazásának továbbra is állami monopóliumban tartásával. S ha az így elkapott elkövetőket az igazságszolgáltatás valóban a megfelelő mértékben bünteti (tehát nem fél éves felfüggesztett büntetéssel, vagy 1 év után elengedéssel), akkor nem lesznek Magyarországon illegális szervezetek, vérbosszúk, oda-vissza csapások, hanem kontrollált és szabályozott rend- és vagyonvédelem.

Én csak ezt nem értem, hogy miért nem ezt csinálja az állam?

6 komment

Címkék: bűnözés rendőrség bűnöző polgárőrség rendvédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr72740805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adani 2011.03.15. 11:30:53

Ráadásul mint kiderült csak médiahekk volt az egész pontosabban Szanyit szivatták meg és ő meg minden hülyeséget elhitt és tényként adta tovább pl. kettőskeresztet égetnek a cigánysoron a jobbikosok.

bombahir.hu/hirek/szanyi-tibort-konnyu-megszivatni-telefonbetyarkodas-hangfelvetelekkel

lomposfarkas 2011.03.16. 13:06:07

"Én csak ezt nem értem, hogy miért nem ezt csinálja az állam?"
Szerintem érted :)
Oszd meg őket és uralhatod őket. És folyamatosan kell lennie valami lenácizható csoportnak, enélkül nincs Mo-i kormányzás.

pit.stop.boys 2011.03.24. 17:01:24

Nem bízok semmiféle félhivatalos erőszakszervezetben, legyen az polgárőregyesület vagy csendőrség. Tartok tőle, hogy sok embert a lazább jogszabály kötöttséggel járó - ha nem is erőszakos - hatalom-hatósági státusz vonzana, nem az elismerés utáni vágy. Magyarországra mondták már, hogy ez a portások országa.
Ahogy írtad egyedül a rendőrségnek legyen joga bármiféle erőszakot alkalmazni. Nem az ellenőrnek a buszon, és nem csősznek az almáskertben, vagy a kuverosnak a koncerten.
Összetettebb a probléma, mert megértem azoknak a jogos igényét, akinek az utolsó tyúkját is ellopták, és a rendőrség nem tesz semmit, mert nem ér rá csipp-csupp ügyekkel foglalkozni. De pénzgyűjtés trafipaxal az autóutakon az megy.
Szerintem a rendőrségnek kellene olyan renomét szerezni, hogy senki se merje megkérdőjelezni, pláne ellenszegülni az intézkedésnek. Jól képzett, jól megfizetett emberek, és ezek egyet néznének, bűnözött-e valaki, vagy sem, nem pedig a bőre színét, vagy a pénztárcája vastagságát. Adott esetben a fegyverhasználat is az ő döntése legyen, ne kelljen egy bankrabló pisztolycsövével szemben magában felmondani a fél BTK-t, és mérlegelgetni a körülményeket, hogy merhet-e lőni esetleg először.

Szóval annak a fiatalnak a ki a bűnözés ellen akar tenni a rendőri pálya legyen az egyetlen, de jó döntés. Nem OKJ-s tanfolyamon, hanem több éves iskolában sajátítsa el azt a tudást, amire szüksége van. Az egyenruha, a fegyverviselés legyen rang, kiváltság.
Ne maszatoljuk el ezt mindenféle alternatív erőszakszervezetek fele!
Tudom, hogy nem két hét, de még két évtized is kevés hozzá, hogy helyreálljon az a renomé, amit legalább 80 éve rombolnak a rendőrségen, de véleményem szerint ez a kívánatos út.

Adani 2011.03.24. 17:48:35

A csendőrség se lenne rossz, az működött és elég volt egy faluban két csendőr és ők rendet tudtak tartani. Ha kellett akkor szájon kenték a bűnözőt nemre, korra, bőrszínre tekintet nélkül. Aki meg ellopott egy zsák búzát miután elkapták végigkísérték a falun, a hátán cipeltetve a tolvajjal és mindenhová becsöngettek, h nem a maguké a búza? Mert ezt itt bizony ez az ember ellopta.

A megszégyenítés pedig működött és ma is működne.

Képzeljük csak el. Egy diszkópatkány keménykedik az éjszakában. Nyílvános botozás mint büntetés majd fél napig kalodában a Deák téri metróállomáson táblával a nyakában, h mit csinált. Hadd lássa mindenki. Tyúktolvajoknál falun szintén, a főtéren kiállítani esetleg diszkrét paravánt köré hadd köphesse, hugyozhassa le bárki zavartalanul.

lomposfarkas 2011.03.27. 23:10:14

@Adani: faterom tompa környéki parasztgyerek volt, párszor elmesélte, hogy mikor az egyik tanyáról eltűnt télen egy zsák krumpli, a két csendőr éjszaka elindult és a hóban követte a nyomot. Valahol Jánoshalma táján lett meg a tolvaj.
Gondolom értelmetlen bármiféle összehasonlítás a maiak produkciójával.
Állítólag ma is sok rendőr szeretne végre tenni a bűnözés ellen. A fehérgallérosok ellen nyilvánvalóan nulla az esély. Ha a norvég feljelenti, meghurcolják első szóra. A gond az, hogy a mindenkori pol. elit alapvetően a zűrzavarban érdekelt.

Adani 2011.03.28. 09:10:32

@lomposfarkas:

Volt még egy eset, amit polkorrekten ma biztos nem oldottak volna meg. Egy dánosi csárdát támadtak meg vándorcigányok. Kinyírtak mindenkit,aki ott volt, elloptak minden mozdíthatót nőket persze megerőszakolták mielőtt a gyilkosság előtt. Ott a csendőrök az összes cigót elfogták és addig pofozták mindet, ameddig el nem mondták kik voltak a tettesek.

Az első eset volt a bűnüldözésben, h ujjlenyomatokat rögzítettek a bűncselekmény helyszínén, és bár manapság is meg akkor is sokan koncepciós pereket kiáltottak, nem a csendőrpofonok által kicsikart vallomások alapján ítélték el az elkövetőket, hanem az ujjlenyomatok miatt, mert természetesen egyeztek.
süti beállítások módosítása