2010.11.17.
20:53

Írta: Szekuriti Blogger

176. Panel, az energiafaló

Egy jó kis tízemeletes panelházban lakom. Egyik szívügyemnek tekintem a környezet óvását, s ezen belül persze az energia minél jobb hatásfokkal történő felhasználását, de a panelek egykori építői már jó régen tettek arról, hogy ezt ne tehesem meg. Szinte az összes eddigi próbálkozásom az energia megtakarítására kudarcot vallott.

1. Energiatakarékos izzók

Beköltözés után első dolgom volt az összes elérhető izzót lecserélni energiatakarékosra. Mivel a szobákban nem szeretem azt, amikor a lámpa felkapcsolása után 5 perccel lesz csak világos, így nem a 200-300 Ft-os noname kínai energiatakarékos izzókat, hanem a minőségi, természetes fényű 1000-1200 Ft-os izzókat választottam.

Az első izzó 1 hét után adta meg magát, anyáztam, kicseréltem. Pár napra rá egy másik is felmondta a szolgálatot. És szépen sorba, kb. havonta 2-5 között mindig kiég egy égő. Igen, tudom, szar az elektromos hálózat, de nyilván nem tudok nekiálni átkábelezni a lakást, a főbérlő iszonyodik minden pénzkiadástól, ráadásul simán lehet, hogy nem is a kábelek a hibásak, hanem magában az áramban vannak feszülségtüskék, amik nem a lakás régi kábelezése maitt keletkeznek.

Mostanra meguntam, attól függően hogy Tesco-s, vagy minőségi 40 és 60 wattos izzókat kapok, a havi izzóköltség kijön párszor 70-80 Ft-ból. Energiatakarékost nem érdemes venni, mert az eldurranó izzók ára majdnem az áramért kifizetett díjjal egyenlő lenne...

2. Melegvíz

Aztán persze ott van még a melegvíz is, alapból mindig figyeltem, hogy ha lehet, ne a melegvizet használjam, hanem a hideget, mert ugye azt már a kisiskolákban is tanítják, hogy a meleghez energiát kell közölni, az pedig pénzbe kerül. Az, hogy most a meleg a fa árát jelenti, ami a sparheltben ég, vagy a gázért, amit a bojler esz meg, esetleg a messziről idevezetett hőerőmű fűtőanyaga, az végül is mindegy.

És akkor jön ki a számla, ahol a meleg- és hidegvizet bár külön mérik, mindkettőt ugyanolyan árban számolják el. Ezek szerint mindegy, hogy én amikor a kádat öblítem, a felmosóvizet készítem, vagy borotválkozok, teljesen hideg vízet engedek a csapból vagy tűzforrót, ugyanannyiba kerül mindkét esetben. Érdekes dolog, de jó lenne a mosógépet is valahogy az eredeti plusz hidegvizes csap helyett a forró vízesre rákötni, hiszen a gép alapból hidegvizet szív be, ezt áram felhasználásával felmelegeti és úgy mos ki, míg a forró víznél nem kellene plusz áramot elhasználni - és a víz ugyanannyiba kerülne.

3. Fűtés

Kb. tizedik éve lehetek Budapesten, de még mindig nem tudtam megszokni, miért is kell téleg a legrosszabb esetben is 30 fok köré tornászni a lakás hőmérsékletét, mikor az ideális bőven 20-20 fok lenne. Mindig jönnek a kisgyerekekkel, hogy nekik meleg kell ami oké is, de emberek százezrei nőttek fel vidéken dunyha alatt pár fokos házakban, s ha ez ódivatú megoldás, akkor szinte filléres kiadás egy jó hősugárzó a baba szobájába.

Aztán amikor először megláttam egy tizenezres csekket a távhőnek erősen meglepődtem, pedig akkor még nem is tudtam, hogy a csúcs majd valahol 30000 Ft környékén lesz, s majd onnan csökken szépen lefelé. Természetesen szabályozási lehetőség nincs, ha csak azt nem veszzük annak, hogy tél közepén kinyitom az ablakot, s a hideg levegő beengedésével próbálom az ideális hőmérséklétűre lehűteni a lakást, a feleslegesen kifizetett meleggel pedig az utcát fűtöm.

----------------

Tudom hogy elkezdődtek az átalakítgatások arra, hogy egyénileg szabályozható fűtést szereljenek fel a panelekben, de ez még nem jelent megoldást az elöregedett vezetékekre, az áramingadozásokra, az idióta árszabályozásra, stb. Lesz még gond a panelekkel ezután is, én igyekszem minél előbb elköltözni belőlük.

2 komment

Címkék: panel áram pazarlás fűtés távhő energiatakarékosság melegvíz

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr612455831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adani 2010.11.18. 09:30:04

Nálunk tavaly tették fel a szabályzót a radiátorokra meg a mérőműszert, de eddig nem olvasták le. Egyébként most is jó idő van nálunk simán van 22-23 fok pedig 2-esre van csak csavarva az 5 fokozatú szabályzó. Tavaly mikor nem volt tényleg sokszor ablakot kellett nyitni.

A mosógépet a melegvízre kötni érdekes lenne. És valóban nem mindegy, h 30 fokos vizet melegít fel vagy 60-70 fokosat. De valóban nálunk is ugyanannyi a melegvíz, pl. virsli vagy tea főzésnél is mindig melegvizet használok hamarabb felforr. Bár a gáz is általánydíjas nálunk.

Adani 2010.11.18. 09:31:40

A villannyal pedig nálunk nincs baj energiatakarékos égőink vannak, de nem mindenhol, és eddig egy se purcant meg, bírják, a hálózattal lehet ott gond, akkor viszont nem árt a drágább elektromos cuccokat is védeni túlfeszültség védőkkel.
süti beállítások módosítása