2009.07.20.
10:01

Írta: Szekuriti Blogger.

38. Bemutatom az eseménynaplót

Mai posztunkban bemutatom az eseménynaplót. Rögtön meg is nyitnám vele a "Bemutatom" kezdetű kategóriát, ezekben a posztokban majd olyan dolgokról írok, ami egy átlagember számára nagy valószínűséggel új dolgokat jelent, míg egy biztonsági őrnek, vagy rendvédelmi szerv tagjának érdekesség lehet.

Szóval. Az eseménynapló SZOLGÁLATI OKMÁNY, melyet egy vagyonvédelmi vállakozás egyes területein használnak. Melyek is ezek a területek? Azon területeken használják, ahol szolgálatot adnak a vállakozás vagyonőrei.

Miért is? Azért, mert az eseménynaplóba kell bevezetni minden olyan eseményt, mely a védett létesítmény területén és a szolgálattal összefüggően következett be. Tehát ha az általunk őrzött területen Pistike elhagyta a kedvenc macis füzetét, azt nem írjuk be a naplóba (max. a kollégáknak az üzenőfüzetbe, hogy ha macis füzetet adnak, le, akkor szóljunk Pistikének), viszont ha intézkednünk kellett, mert rosszul lett valaki, akkor ezt az eseménynaplóba fel kell jegyezni valami hasonló formában:

"2009.07.19-én 05:22-kor az első emeleti folyosón Kovács János rosszul lett. A takarítónő értesített, majd kihívtam a mentőket. A 05:41-kor kiérkező mentők Kovácsot a Péterfi kórházva szállították. Az esetről a jeletést elküldtem a diszpécsernek is. A megbízó a munkakezdés után értesítve lesz.

Kiss Béla, aláírás"

Ugyanígy az eseménynaplóba vezetjük be a szolgálatok váltásakor az átadás-átvétel tényét, a szolgálati eszközök tételesen leírt jegyzékét. Az átadó aláírásával igazolja a naplóban rögzített tények valóságtartalmát és az átadott eszközök meglétét, ugyanígy az átvevő az aláírásával igazolja, hogy a leírtakat ismeri, és a szolgálati eszközöket hiánytalanul átvette. Fontos, hogy ha az aláírással már átvette a szolgálati eszközöket, akkor utána az átvevő a felelős a tárgyakért a következő váltásig. Ilyenkor ha az őr nem ellenőrzi tételesen az eszközöket, akkor helyt kell állnia a hiányért, hibákért. Alapesetben mindig a legutolsó átvevő keresetére terhelik rá a károkozást, vagy hiányt, ha kiderül valami (az utána már más dolog, hogy a legtöbb esetben kideülhet, vagy erős a gyanú, hogy ki sunnyogta el a dolgot, de ez nem mentesít).

Szerepelhet még a naplóban az alábbi pár dolog is:

  • váltások időpontja, az egyes szolgálatok hosszának leírása
  • a szolgálatban lévők nevének rögzítése
  • ha van eligazítás, akkor az itt elhangzott feladatok leírása
  • az ellenörző felüljárók, vagy más ellenőrök bejegyzései

A való világban persze ez is kicsit más. Én mostanában nem nagyon láttam olyat, hogy beírnák a szolgálat időpontját, sőt a keltezés is csak a helyiségnevet, és a dátumot tartalmazza. Talán elkezdődött valami, de a vagyonvédelmi cégeknek is feltűnt, hogy ha beírják a naplóba, hogy Kiss Pista 24 órás szolgálatban van, miközben a törvény ezt ebben a formában nem engedi, másrészről a fizetési papírján meg 8 óra van feltüntetve, akkor egy esetleges pernél tálcán nyújtják oda a fejüket az őket beperelő vagyonőrnek.

Az alábbi képen megpróbáltam szemlélteni egy eseménynapló egyik oldalát, kattintásra nagyobb lesz:

 

Mint látható, a szolgálat ellátása során betört az egyik ablak, az őr intézkedett, beírta a naplóba, és aláírta. Volt egy ellenőrzés is 13:22-kor, ahol is az ellenőr mindent rendben talált.

 

 

1 komment

Címkék: eseménynapló

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr1001254278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2009.07.20. 11:41:55

Ezekbe a szolgálati okmányokba betekintési joguk van a hatóságoknak - Munkaügyi Főfelügyelőség, Rendőrség -. Mégis gyakran találkozni azzal a problémával, hogy ezt nem tudják a v.őrök. Hiszen a munkaadók meg sokszor kifejezetten megtiltják az őröknek azt, hogy ha majd esetleg jön az ellenőrzés, akkor átadják e papírokat a hatóság embereinek.
süti beállítások módosítása