2009.03.15.
11:09

Írta: Szekuriti Blogger.

3. BKV kontra részeg utas

Hát igen. Adott egy poszt a BKV Figyelőn, amiben egy szemtanú leírja, hogy egy részeg férfi aludt a HÉV-en, akit a felszálló biztonsági emberek szó szerint lerugdosták a szerelvényről.

Adott a BKV válaszlevele, melyben leírják, hogy az utas agresszív volt, megtámadta az őröket a leszállítása után, erre azok lefújták gázsprével, majd a kiérkező rendőrök is csak bilincsben tudták elvinni a férfit.

Anélkül, hogy eldönteném, melyik az igaz megközelítés (hiszen egyik állításra sincs bizonyíték), álljon itt pár gondolat:

SOHA, DE SOHA NE TÁMADJ MEG EGY BIZTONSÁGI ŐRT. A legtöbben csak a munkájukat végzik, szar fizetésért, de ugye nekik is otthon figyel a gyerek, akinek kaja kell, stb..

A legutolsó biztonsági őr is kap önvédelmi kiképzést, amit ha jól tartanak meg, akkor nagyon durván meg tudja védeni magát. Gondoljunk csak bele, egy örjöngő embert egy pofon nem fog eltántorítani. Le lehet fújni gázspérvel, ami szerintem az egyik legdurvább dolog, a különböző fajtájú hatóanyagtól függően esetleg csak taknyod-nyálad egybefolyik, ha durvább a dolog, a szakszerű ellátásig összehányod-összefosod magad, lekaparod a fél arcodat, stb..

Másik dolog, hogy ha ez sem segít, akkor más megoldás nincs, mint mondjuk kirúgni a támadó lábát, rátérdelni, meg ilyenek, és ha valakinek lendületből elrúgják a lábát, azért rendesen oda tud koccanni a feje a betonhoz. És ilyenkor nem az van, hogy kirúgták a fogait, hanem a fizika törvényei és a test saját tehetetlensége miatt történik meg a baleset.

Vannak még különböző eszközök, amik használhatóak, nekem például van rúdelemlámpám is, az a hosszú fajta, kemény acél, benne 4 db D-s elem, ez az az óriási, a súlya legalább 2 kiló. Egy percet sem gondolkodnék azon, hogy ha valaki örjöngve nekem ugrik, akkor fejbevágjam vele. Inkább ez, mint hogy esetleg kést kapjak a hasamba, nem szeretnék azért fiatalon meghalni. A gázspré azért nem jó, mert pl. zárt helyen nem alkalmas a védelemre, esetleg el lehet vele gázosítani magad, meg a jelenlévőket, úgyhogy ilyenkor inkább már a rúdelemlámpa a nyerő.

Most van kidolgozásban egy törvénytervezet, mely szélesebb jogokat biztosítana a vagyonőröknek, védené is őket. A vagyonőri képzésen a tudásanyag nagy része arról szól, hogy mit szabad, és mit nem szabad. Ezzel a vagyonőrök 90%-a tisztában van.

Azt még hozzátenném, hogy az utas lerugdosása (ha ez tényleg megtörtént így, ahogy a levélíró megírta), akkor teljesen szakszerűtlen és indokolatlan volt. De nem kell csodálkozni. A BKV-n éjjeli őrnek lenni kurvára mocskos feladat. Egész éjjel részegekkel verekedni, 150 kilós kancigányokkal játszani 500 Ft-os órabérért ? Ezt nyílván nem vállalja el értelmes vagyonőr. Akkor ki vállalja? Buta, sötét 4 általánossal rendelkező tuskók, verekedni akaró hülyegyerekek, stb.. (Tisztelet a kivételnek.) Tőlük ne is várjatok más hozzáállást.

1 komment

Címkék: bkv rendőrség hév utas biztonsági őr gázspray bkv figyelő

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr151003135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.03.16. 10:13:31

A hosszu fajta elemlampa aluminiumbol van, ha ugyanarra gondolunk.
süti beállítások módosítása