2009.11.27.
02:33

Írta: Szekuriti Blogger.

78. Memória

Mitől függ, hogy egy adott dolog milyen időtartamra rögzül a memóriában? Meddig jut eszünkbe valami, és mennyi idő után törlődik az emlékeink közül?

Ádám György meghatározását fogom ma felhozni legújabb könyvemből, a BM Duna Kiadó Kriminalisztikájából.

 

1. Szenzoros memória

Ez a memóriánk csak rövid ideig, 1-2 percig őrzi a jeleket, információkat. Az információt nem tudatosan rögzítjük hanem automatikusan megtörténik, így nem tudjuk befolyásolni, hogy ez a memória milyen hosszú ideig őrizze meg az emlékeket. A rögzítést nagyon gyors és nagyon hatásos törlés követi.

Akkor használjuk, amikor a mindennapi életben kommunikálunk valakivel/valakikkel. A partnerünk egyszerre folyamatosan, több dolgot mond el, így teljesen meg kell jegyeznünk a kapott infókat addig, míg reagálunk, válaszolunk rá.

 

2. Rövid távú (primer) memória

Ez a memóriánk néhány óra hosszig képes 5-9 karakteregységet tárolni. A könyv jellemző példaként hozza fel a rendszámokat, telefonszámokat. Ennek a memóriának a sajátossága az interferencia jelensége.

Interferencia: a korábban a memóriában szereplő információ akadályozza meg az új információ rögzülését. Olyankor gyakori, ha két információt ugyanahhoz a körülményhez kellene kapcsolni (pl. a régi számunk megváltozik, majd amikor megkérdeznek mindket, csak a régi akar az eszünkbe jutni, az új nem).

 

3. Hosszú távú memória

Itt tárolódnak az erős érzelmekkel társuló emlékek, másrészt a rövid távú memóriánkból is kerülnek ide emlékek, azok, amelyeket hosszabb ideig kell megőriznünk. Az információk rögzülése jellemzően ismétléssel hozható létre, a rögzülést segíti, ha az információt jelentése alapján rögzítjük, vagy kapcsolódik egy korábbi információhoz (pl. ha magolással tanulunk az is hasznos, de hatékonyabb, ha megértjük a tanulnivalót, esetleg valamihez hozzá tudjuk kapcsolni). A visszaemlékezés lassú, általában kulcsingerek segítik. Itt is beszélhetünk az interferenciáról.

 

4. Állandó memória

Az egész életen át megtartott információk tárhelye. Nagyon gyorsan visszaidézhető, és olyannyira ellenáll a káros hatásoknak, hogy még pl. egy agyrázkódást is kibír.

Nagy kapacítású, a bevésésénél meghatározó a folyamatos ismétlés. Gyakorlatilag törölhetetlen, a visszaidézés automatikus. Itt találhatóak többek között a saját személyi adataink, az anyanyelvünk alapszókincse, illetve a tanult készségeink közül az írás, a járás, az úszás és a kerékpározás is.

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: memória emlékezet emlék

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr981555504

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Miért? 2009.11.28. 22:21:03

Sajnos szomorú apropója van az „Egyetemes felelősség” című bejegyzésemnek. Pécsett, az Orvostudományi karon, ahol a tavasszal öngyilkosságot elkövetett fiatal is tanult. Egy szó jár ilyenkor gondolom mindenki fejében: Miért? És ez...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása