2010.04.08.
07:19

Írta: Szekuriti Blogger.

136. A választások után mi lesz?

Hülye játék a politika. Vagy mondjam érdektelennek? Ugye arról van szó, hogy jónéhány, dolgozni nem szerető ember mondja meg a dolgozó embereknek azt, hogyan-mi-merre-hány méter..

Régebben érdekesebb volt, a középkorban is fontos szerepet játszott a politika, csak ott a választás vesztesét (az trónra kerülő király vesztes rokonát pártoló hatalmi kört) általában kivégezték, míg napjainkban a vesztesek legfeljebb legyintenek, és máshol rontják a levegőt.

A viccet félretéve, a választások környékén mindig felbolydul a vagyonvédelmi piac, s természetesen - sajnos - ennek is a kisemberek, a csóró őrök látják meg a kárát.

Általában a piacon lévő nagyok és közepesek közül mindig vannak olyanok, akik az aktuális, éppen uralmon lévő politikai erő közelében vannak, így természetesen ők kerülnek pozícióba az állami objektumoknál, rendezvényeknél, s zsebelik be az ezután járó hatalmas pénzeket. Most nevek említése nélkül, az elmúlt 8 év MSZP és SZDSZ-közeli cégeinek (mert több is van, nem csak az az egyetlen, állandóan "zsidóbérenc" jelzővel illetett, a médiában talán túlságosan is szerepet kapó cég) nagyon sok objektuma és posztja fog menni a levesbe. Ez azt is jelenti, hogy az ezeken a helyeken dolgozó őrök is állás nélkül maradnak, általában az új cég is hozza a saját embereit.

Talán érdemes megemlíteni az ilyen cégváltást is, mert ennél gusztustalanabb dolgot nem nagyon találni.

Az őrt általában váltáskor szembesítik azzal, hogy a váltásként már az új cég emberei és vezetői érkeznek, van kb. fél órája, hogy mindent összepakoljanak, a régi cég átadja a területet az újnak. Ilyenkor mindenki tudja mi a helyzet, az egyik szemét, az embereit kihasználó, járulékot nem fizető, adócsaló régi céget felváltja a teljesen ugyanolyan másik. Továbbra is ugyanúgy kihasználják az új őröket is, csak a haszon most egy másik politikai tábort gyarapít. Szegény régi őrt meg, aki reggelig még biztos munkával rendelkezett, hirtelen munka nélkül hagyják, kimondatlanul azzal a jelzéssel, hogy biztos azért vesztette el a cég az objektumot, mert az őrök nem dolgoztak elég keményen, biztos hanyagok voltak.

Egy szebb esete a "váltás van, fél órád van összepakolni" dolognak, ha éppen bonyolultabb az objektum annál, hogy csak úgy új emberekkel át lehessen vetetni. Ilyenkor meghagynak egy embert, aki mellett betanulnak az újak, tapasztalatot szereznek, beilleszkednek. Az egyetlen megmaradt régi őr ilyenkor teljesen feleslegesen reménykedik, hogy talán őt mégis megtartják és nem marad munka nélkül, neki egy hónappal (két héttel, 1 héttel, stb.) később teljesül be a sorsa, a betanított új őrök ha már képesek elvinni az objektumot, akkor a régi őr feleslegessé válik...

Aki szerint ez a bejegyzés nem valós, meg nem életszerű, azt hadd emlékeztessem 1998-ra, és a Defend nevű biztonsági cég megjelenésére. Ez a biztonsági cég valami durván feljött a semmiből, és még a vagyonvédelemben megszokott disznóságokat is überelve, gusztustalan módszerekkel nőt a legnagyobbak közé pusztán a politikai hátszele miatt, hogy a politikai tábora 2002-es bukása után, gazdasági objektumokkal nem, csupán politikai objektumokkal rendelkezve, eltűnjön teljesen. Ma már rég nem is létezik.

És mi lesz a vezetőkkel? Nekik teljesen más a helyzetük. Általában egy objektumparancsnok még elmehet másik céghez, és ha jól helyezkedik és szerencséje van, akkor ott is elérheti ezt a pozíciót. A középvezetőknek fagyi van, mert ők már nevüket adták a céghez, és az ellencégnek is megvannak a saját emberei. Ha ezek a vezetők már nem férnek bele a leszűkült cég keretei közé, akkor csak saját magukra számíthatnak. A felsővezetők meg általában maradnak a régi cégnél a megmaradt objektumokhoz, vagy ha mégsem, akkor vannak olyan kapcsolataik, hogy egy-egy pláza, vagy irodaépület vezetői posztjába ülnek át. Félreértés ne essen, ma Magyarországon általában egy vagyonvédelmi cég igazgatói posztjaiba nem végzettséggel lehet bekerülni főleg, hanem kapcsolatokkal, ismerettséggel, vagy jutalomként bizonyos szolgálatokért. De ez már megint politika, érdekes, nem?

(mivel ez a poszt a legutóbbi után 5 nappal jelenik meg, nyugodtan kijelenthetem, hogy az időm vészesen lecsökkent:) - ha valaki értesítést akar e-mailben az új bejegyzések megjelenéséről, ajánlom figyelmébe ezt a bejegyzésemet)

5 komment

Címkék: politika választás vagyonvédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr141903370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2010.04.08. 07:53:41

Igazad van! :( Bár azt írhatnám, hogy nincs igazad! :(((

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2010.04.08. 08:06:35

A Kamara elnöke a letartóztatott rektor kapcsán nyilatkozta - HVG interjú -: "Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy Szabó letartóztatására éppen a választási kampány finisében került sor. A hatalomváltással sok biztonsági cég jövője válik bizonytalanná. Érdemes megjegyezni, hogy vagy 3600 vállalkozás működik ugyan a vagyonvédelem területén, a piac nyolcvan százalékát néhány tucat nagy cég uralja. Ezeknek a vezetői elsőrendű politikai és gazdasági kapcsolatokkal rendelkeznek, a megrendeléseiket is elsősorban az összeköttetéseikkel szerzik, nem pedig szolgáltatásaik magas színvonala miatt."

Hang Ember 2010.04.08. 14:04:02

Ahoj!
Hmm. Mit gondoltok Pintér úr miért adta el (papíron) a Civil Biztonsági Szolgálat Rt-t? Ott is a politika játszott közre, bár ebben az esetben azért más a leányzó fekvése.
Szakmai berkekbéli madarak(emberek) csiripelték, hogy tulajdonképpen az országunk őrzésvédelmi piacát nagyságrendileg három-négy cég uralja, illetve osztja fel. A többi cég ezek alvállakozója, vagy az alvállakozó alvállalkozója.

vén betyár 2010.04.09. 08:16:58

@EdinaEdina: @Hang Ember: Sajnos ez így van és a végén mindig a kisember szívja meg.

zgulyaszsolt 2010.09.26. 07:09:45

hát sajna mindig ez van.Emlékeztek még a Defendre?? Kis cég volt,a fidesz hatalomra jutása után,minden állami megbizást elnyert szinte! Egyébként korrekt,jo cég volt.dolgoztam ott anno.
süti beállítások módosítása