2009.03.25.
19:17

Írta: Szekuriti Blogger.

11. Gyerekeket zaklattak az őrök

Megint Homár-cikk. Három gyerek újságot vett, majd bementek utána a Tesco-ba. Aztán kifelé jövet az egyikük lemaradt, a másik kettő fizetett és várta a harmadikat. Ekkor megjelent a biztonsági őr, és a srácok hiába mutatnák a blokkot, a biztonsági őr bekísérte őket átvizsgálásra. Bővebben a cikkben elolvasható.

Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy válaszolnék a beküldő kérdéseire:

Ha az újságról ott volt a blokk, és ez volt az eredeti indok, miért kell szekálni a gyerekeket?

Mert az őr unatkozott, vagy mert úgy érezte, hogy ő nagyon fontos ember, vagy mert előző nap oltották le nagyon durván, mert valaki kisétált egy 50 Ft-os újsággal, és most bosszút akart állni az egész világon...

Honnan veszik a bátorságot, hogy három kiskorú gyereket hozzátartozó felnőtt kíséret nélkül bevisznek egy elzárt irodába, ahol bármi történhet?

Sajnos ezek a gyerekek fáztak rá arra a valós jelenségre, amikor is egyes csoportok a gyerekeket küldik lopni, mert azok úgysem büntethetőek

Na meg, ha jól tudom, egy biztonsági őr nem turkálhat zsebekben még akkor sem, ha a zseb tulaja történetesen egy 12 éves gyerek.

Pontosan. Az őr nem nyúlhat bele, a tulajdonossal kell kipakoltatni, akár zseb, akár táska, stb..

És különben is, a biztonsági őr az egy külön állatfaj, akinek nem kell köszönnie, illetve a köszönést a szókincsében felválthatja egy „mit loptál?” vakkantás?

Nem, az őr nem külön állatfaj, hanem ez az őr lehetett egy sötét, 3 elemivel rendelkező antiszociális egyén. Sokszor leírtam már, hogy áruházba, BKV ellenőrnek, stb. nem a top-őröket teszik. Azt a kevés értelmes őrt, aki egyáltalán még a szakmában vegetál, hamar felszívja az irodaházak, cégközpontok, VIP-épületek nagy száma. Annyira, hogy sokszor egy-egy ilyen kiemelt helyre is olyan őrt tesznek, akire épp ráhúzták az öltönyt, mert tegnap még az építkezésen strázsált .. szóval ennyire nincs ember.

És, ha már itt tartunk, kötözködésképpen: mi a xarért nincs vonalkód a kölnin?

:) Olvasd el a Tesco titok című könyv raktárról szóló részeit :)

Na jó, kövezzetek meg, de ez nekem akkor sem tetszik…

Nem csak a beküldőnek nem tetszik ez, nekem sem. Nem kellett volna elfogadni a pont váltás volt, meg hasonló magyarázatokat, ez faszság. Meg kellett volna nézni, melyik cég volt az, felhívni őket telefonon. Mindig él a diszpécser vonala, éjjel-nappal, és hivatalosan panaszt kellett volna tenni. Szerintem legalább egy kis Tesco-utalvány kinézett volna bocsánatkérésképpen, ha a biztonsági cég nem is adott volna kártérítést. Az ilyen tuskó őr meg mehet az építkezésekre...

28 komment

Címkék: tesco tékozló homár

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr811025485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2009.03.25. 19:29:10

elsőként szeretném kérdezni, hogy van-e valami utasítás úgy általában,hogy láthatóan kiskorú esetében hogy illene eljárni

köszönöm a választ, ha lesz

AKIM 2009.03.25. 21:15:38

Hamár - Biztonsági Őr - nem válaszol akkor én igen. Igen van rá törvényben megfogalmazott utasítás. Ha visszalapozol a Homár-ban a kommentek között le is van írva. Fenti esetben LÁTHATÓAN gyermekkorú-ról van szó, ami megint egy külön kategória a törvény és jogszabály szerint. Tudni kell, hogy első a törvény, második a jogszabály, ezek után meg jöhetnek az egyéb szabályok stb.

Hang Ember 2009.03.25. 21:48:26

@mamapicilánya/mpl:
Elvileg minden szolgálati helyen kell lenni őrutasításnak.
Sőt, nagyobb illetve több telephelyen működő objektum esetén kéne lenni egy általános őrutasításnak, és egy kifejezetten a célobjektumra vonatkozó helyi őrutasításnak. Ebben kellene helyspecifikusan rögzítve lenni , hogy kinek, melyik őrhelyen mi a feladata, ki a kapcsolattartó illetve ellenőrzésre jogosult személy, ki és beléptetési rend... satöbbi. Elvileg a Tescoben is kell lennie ilyennek, amiben részletesen le van írva, hogy például hogyan kell csomag- és ruházat átvizsgálást tartani.
Egyébként a Tescokban van egy ún. Kármegelőzési felelős nevezetű/beosztású emberke, aki elviekben az egész áruház biztonságáért (értsd: áruvédelem/tűzvédelem/őrszolgálat felügyelete) felelős. Ezt az emberkét kellene megkeresnie a kissrácok szüleinek. HA tisztességes a fazon és végignézi a CCTV felvételeit, amiből kiderül hogy a gyerkőcök nem sárosak akkor kutya kötelessége minimum sűrű elnézéseket kérni!

egyedül_repülök 2009.03.26. 02:35:57

gáz nagyon, ami a gyerkőcökkel történt és minden kártalanítás megilleti őket + szolidarítás
DE
"Az ilyen tuskó őr meg mehet az építkezésekre..." - is ugyanúgy gáz. Miért alsóbbrendű 1 építkezés?

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2009.03.26. 05:03:20

@egyedül_repülök: alsóbbrendű? :) hát nem is az, hogy alsóbbrendű, de egy irodaházban például elvárnak egyfajta kultúrált viselkedést, többféle dologra odafigyelni-képességet, angol nyelvtudást, számítógép használatot, stb.. ha nem ilyen az őr valahol, ott az említett öltönyösnek álcázott ostoba az őr

építkezésen nem kell mást csinálni, mint max. megharcolni éjjel a fémgyűjtő hordákkal, ami szar meg veszélyes is, de nem kell hozzá egy sem a fent leírt képességekből...

gpetersz 2009.03.26. 05:54:39

Namost nem látszott, hogy nem szakadt purdékról van szó?
Másrészt, a jól öltözött cigánygyerek, aki nem lop, az már szabad préda?

Ajaj... sok gond van a posztíróval...

Meghát... a homáron sokkal jobban körüljárták... minek a poszt ide... vagy ez az "építkezési blog", az meg a az "irodaházas blog" volt? Ja, úgy oké...

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2009.03.26. 06:06:33

@gpetersz: Félreértesz, én csak leírtam, mik a tendenciák, már ami a lopásokat illeti.

A Homár meg külön történet, én csak leírtam az észrevételeimet, minden kommentre nem válaszolhatok egyenként ott.

Remélem azért vannak számodra is érdekes dolgok a blogomon, feltéve ha nem ragadtál le ennél a bejegyzésnél.

A véleményed amúgy elfogadom, a kritikából meg csak tanulni tudok.

joungen 2009.03.26. 06:48:14

"Nem, az őr nem külön állatfaj, hanem ez az őr lehetett egy sötét, 3 elemivel rendelkező antiszociális egyén. "

Ez a szomorú..hogy lehet!

"Sokszor leírtam már, hogy áruházba, BKV ellenőrnek, stb. nem a top-őröket teszik. "

Nem kellene topnak lennie. Egy "3 osztályos" ember is lehet pszichikailag alkalmas, empatikus és egyben kemény fellépésű, míg egy diplomás is lehet antiszociális, tahó, pszichopata és tudatlan...ezért kellene komoly pszichikai teszt, de Magyarországon vagyunk és mint tudjuk: ide minden jó.


"Azt a kevés értelmes őrt, aki egyáltalán még a szakmában vegetál, hamar felszívja az irodaházak, cégközpontok, VIP-épületek nagy száma."

Hahaha. Én ilyenben dolgozok - nem őrként. ha jól hallottam, akkor az utóbbi két hónapban két őrt küldtek el innen: nem megfelelő viselkedés miatt. A harmadikat most fogják, mert éjjelente egy csomó pénzt telefonálgatott el...

"Annyira, hogy sokszor egy-egy ilyen kiemelt helyre is olyan őrt tesznek, akire épp ráhúzták az öltönyt, mert tegnap még az építkezésen strázsált .. szóval ennyire nincs ember."

Így van...Ellenben szerintem nem szükségszerűen ember nincs, hanem egy biztonsági őri állásnak szerintem nincs presztizse. Aljamunka. És nem azért mert maga a munka típusa lebecsülendő, hanem mert: nem fizetik?, az ilyen cégekben nem lehet túl nagy vezetői agykapacitás?, nincs verseny a bérekben? és mert bárkit alkalmasnak találnak rá, kevés pénzért? Ezek csak kérdések, nem tudom a valódi okokat én csak külső szemlélő vagyok, de az biztos, hogy mint sok dologban ebben is a legalján leledzik ez az ország. :D sokszor tényleg röhejes az utcán elnézni, hogy milyen emberek mászkálnak pockosan, kopaszon, borostásan, alkoholszagúan, morcos fejjel a legkülönfélébb biztonsági cégek egyenruháiban...szánalmas.

euAgWzgmmtq7K 2009.03.26. 07:54:14

a 3 gyerek vádolja meg az őrt szexuális zaklatással, ha a szobába nem vitt be még 1 őrt magával (le akarta őket szopni, tapizta, stb.). tuti bejön, ha nem volt kamera a szobában, illetve már nincs meg a felvétel. persze hamis tanúzás, de ez a világ már csak ilyen :D

TiZ 2009.03.26. 08:02:35

51 évesen több munkatársammal együtt most rúgtak ki a munkahelyemről. Valamennyien 20-30 éves szakmai tapasztalattal rendelkezünk. (számítástechnika, utolsó 15-20 évünket a nagy bankban töltöttük). Egyenként "idős" korunk miatt semmi lehetőség az elhelyezkedésre, ezért most gazdasági társaság keretén belül próbálkozunk. Én pedig mellette kiképzem magam személy-és vagyonőrnek. Lehet, hogy nem lesz más munkalehetőségem. De a lényeg. A szabályok egyértelműek, az őr jogai, és kötelességei jól körülhatárolt. Értelmes embernek ez alapján nem okoz(hat) gondot - még kiskorúakkal szemben is - normális, kultúrált módon rendezni az ügyet. Remélhetőleg nem ilyenekkel kell együtt dolgoznom. Szerencsémre sportlövő vagyok, saját fegyverekkel, időnként éleslövészeteket vezetek, szóval ha ez a jövőm, remélem jó helyre kerülök. Igérem, nem lesz rám panasz. :-)))

Doryyka 2009.03.26. 08:33:16

@TiZ: Hozzászólásod alapján nem is veled lesz a baj. De a lúzerebbje azt hiszi, neki HATALMA van, és azt gyengébbeken gyakorolja. Nincs hatalma, ráadásul az ártatlanság vélelme mindenkit megillet. Tavaly ősszel az Árkádos Spar biztitahója minősíthetetlen hangnemben beszélt egy hölggyel, aki töb tízezer forintot hagyott ott éppen, és annyi volt a baj, hogy a vásárolt cuccot el kellett valahogy vinnie a bolt végébe, mert be szerette volna csomagoltatni ajándékkosárba. Ehhez a kosarat szerette volna használni, amit (na ezt sem értem, miért), nem lehet onnan kihozni. A végén elvette tőle, és visszahajította a pénztártól az eladótér felé. Normális az ilyen?

az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2009.03.26. 09:01:23

@AKIM: ezt is tudom, de nem biztos, hogy a biztonsági őr ismeri a vonatkozó jogszabályt.

ha viszont az őrutasításban körül van írva a csökkentértelműeknek, hogy kiskorúval mit kell csinálni, bízzunk benne, hogy az oktatás során elhangzik

az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2009.03.26. 09:02:40

@joungen: "Ellenben szerintem nem szükségszerűen ember nincs, hanem egy biztonsági őri állásnak szerintem nincs presztizse. Aljamunka."

azt hiszem, ezt a pozíciót a biztiőrök maguknak harcolták ki

galicius 2009.03.26. 09:03:17

És a szerv tud már róla?Vagy csak a márc.15-i 1848-as plakáton megjelent igazság bántja?Azért elvitték az embert.Ezeket a büdös köcsögöket meg nem baszogatja?
Szép új világ.

anyahajókabinajtóhajtogató 2009.03.26. 09:15:42

Mielőtt leírom a véleményemet, pár szót magamról: 17 éve vagyok a vagyonvédelmi szakmában. Biztonsági őrként kezdtem, nem azért mert nem volt rendes szakmám/végzettségem, hanem mert komolyan foglalkoztam harcművészetekkel és az őrködés mellett jobban meg tudtam oldani az edzéseket. Akkoriban ez még nem volt egy külön szakma, semmilyen vizsga nem kellett, hogy valaki őr legyen kivéve a fegyveres vagyonőröket, nekik kellett fegyvervizsga. Jómagam áruházban/boltokban kezdtem a pályafutásomat majd fegyveres őr voltam egy pénzváltással foglalkozó cégnél. Egy rövid ideig testőrként és éjszakai klubokban kidobóként is dolgoztam majd kipróbáltam magam kutyás őrként telephelyeken, építkezéseken. Ezt követte egy pár éves irodaházi munka, összesen három multi cég irodaházában voltam vagyonőr. Utána egy nagy vagyonvédelmi cég szolgálatvezetője, később szakmai igazgatója lettem. A cég több részre szakadása után alapítottam meg első vagyonvédelemmel foglalkozó vállalkozásomat. Jelenleg kizárólag irodaházak őrzésével valamint recepciós szolgáltatással foglakozunk.
Ezt csak azért írtam le, hogy látszódjon, van rálátásom a témára.
A probléma alapja itt, is mint majd mindenhol a pénz. A nagy bevásárló központok kifizetnek egy viszonylag korrekt összeget az őrzésért. Eddig rendben is van csakhogy: a pénzt nem a vagyonőrök kapják, hanem ebben a szegmensben is működik az országunkban oly divatos alvállalkozósdi! A megrendelő cég kifizet a példának okáért nettó 1500Ft-ot egy kis Kft-nek, ami csak erre az egy munkára jött létre a megrendelő vezető beosztású alkalmazottainak baráti köréből. Tehát megy a pénz ennek a cégnek, itt levesznek belőle 600Ft-ot óránként. Ezt a pénzt az illetékes vezetők elosztják, számottevő költségük nincsen, még iroda sem kell. Marad nettó 900Ft óránként, ezért az összegért megbíznak egy jellemzően nagy országos vagyonvédelmi céget az őrzéssel. A nagy vagyonvédelmi cég itt még mindig meg tudná oldani, hogy kulturált, bejelentett fizetésért megfelelő embereket alkalmazzon, de ez egyszerűen NEM SZEMPONT! Az elsődleges szempont a minél nagyobb profit. Ezért hát megbíznak egy újabb alvállalkozót, jellemzően kis vagyonvédelmi Kft-t az őrzéssel nagyjából 600Ft-ért óránként! Erre a kis cégre hárul minden. Neki kell alkalmaznia a vagyonőröket, találnia kell olyan embert, aki 400Ft-os órabérért vállalja a munkát és persze azt is, hogy nem vagy csak részben jelentik be. Könnyű kiszámolni, hogy a mostani járulékok és adók mellett még 400ft-os órabért fizetve sem hozható ki még nullszaldósra sem egy ember költsége! Persze ha igazán keresni akar rajta a tápláléklánc alján elhelyezkedő cég, akkor áfát is kell csalnia. Muszáj, neki különben csődbe megy.
Ennek a problémának a végeredményével szembesülnek az emberek, akik egy igénytelen, bunkó, szakmailag felkészületlen biztonsági őrrel kerülnek kapcsolatba.

Ejoy 2009.03.26. 09:17:54

Igaza van a post írónak, általánosságban az ilyen minőségű szolgálati helyekre a tölteléket teszik be, mert a szolgáltatónak csak az afontos, hogy a felállítási helyeket feltöltse a megfelelő létszámmal. Ezért is nagy a fluktuáció ezeken a helyeken. A komolyabb helyek: irodaházak, bankok stb. nem tolerálják a fluktuációt, több hely érettségizett, akár nyelvet beszélő "őröket" keres.

Nakivagyok 2009.03.26. 09:41:55

@TiZ:

Nagyon sajnálom, hogy 51 évesen, sok éves számítástechnikai multal rugtak ki. Én is ugyanebben a cipőben jártam, csak én akkor 45 éves voltam, több mint 25 év programozói, rendszergazdai tapasztalatt. Nem vettek fel sehova, mert vagy túlképzett voltam, vagy mert öreg. Persze csak 1-2 cég merte bevállalni, hogy azt mondja, hogy a korom miatt nem illek bele a csapatukba. Inkább be sem hívtak elbeszélgetésre, hiába küldtem a lehető legjobban megszerkesztett CV-t. 18 hónapig kerestem munkát, végén már építkezésen kaptam csak munkát mint segédmunkás. Az sem számított a cégeknek, ahova jelentkeztem, hogy hányféle képesítésem van és hány nyelven beszélek. Teljesen egyértelmű volt, hogy az életkorom miatt nem akartak felvenni sehova. Azt javaslom neked, hogy ha van rá egy ici pici esélyed, hogy elhagyd ezt az országot, akkor ne vacilálj, menekülj el innen. Ha nincs lehetőséged erre, akkor pedig legyén nagyon kitartó, és ne félj más területen munkát keresni.
Én a 18 hónap munkakeresés alatt közel 500 céghez adtam be a CV-met, ősszesen 8 helyre hívtak csak be elbeszélgetésre. Most már nem számítástechnikusként dolgozom, hanem kétkezi fizikai munkásként nyakig olajosan, koszosan, mert más munkát nem találtam, ahova felvettek volna. Ennyit ér csak a tapasztalat és a tudás ebben a tetves országban. Ezért mondom, hogy menekülj innnen, ha tudsz.
Sok sikert kívánok neked.

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2009.03.26. 10:24:35

@anyahajókabinajtóhajtogató: Teljes mértékben egyetértek, saját bőrömön is érzem mindezt. Kérlek ha lehet, keress meg a szekuriti@gmail.com e-mail címen, teljes névtelenséget garantálok.

AKIM 2009.03.26. 10:28:55

@anyahajókabinajtóhajtogató: tudom ez nem a reklám helye, de mi a céged neve?

Adani 2009.03.26. 11:07:26

@Nakivagyok:

Én is informatikus lennék, 4 hónap munka után indoklás nélkül kirúgtak ( próbaidőn voltam). Létszámleépítés, mert nem a munkámmal volt baj ezt később el is ismerték, mellesleg volt kollégáim szeritn sem volt velem baj, de hírtelen egyik napról a másikra kitettek. Azóta keresek munkát, de sok helyen követelmény 1-3 év szakmai gyakorlat és igen én is már vagy 60 helyre beadtam a pályázatomat, de alig 1-2 helyről hívtak vissza, engem meg biztos azért nem akarnak mert nincs gyakorlatom, de bakker, ha nem vesznek fel sehová hogyan legyen? Egyébként van főiskolai diplomám és angol nyelvvizsgám is, beszélek angolul, és értek több rendszerhez is.

ON rész következik:

A Tesco-s őrök ilyenek, érdemes elolvasni a Tesco titok 1-2-t. Igenis oda kell csapni ilyenkor és nem kell hagyni magad. Ha melléfogtak úgysem ismerik be kitalálnak mindenféle mesét, de egyiknek sincs alapja. Tipikus kamuduma, h rajtad mutatták be az újoncoknak az eljárás menetét és nem szólhattak, mert nem lett volna hiteles. Ilyen nincs. Egyébként a szekuricsik a Tescoban a feljelentéstől félnek a legjobban. Sokszor bizony kétes eseteken sem a Tesco sem a cég, aki alkalmazza őket nem áll melléjük. Egyébként a Tesco Titokban is leírtak egy esetet mikor fiatal csajt maceráltak a szekusok mint kiderült ok nélkül, mert azt hitték szempillaspirált lopott, de nem lopta csak bevitt egy másikat, mert pont olyat akart venni. Még az angoloknak is írtak és bizony jött az utalvány meg az ajándékkosár. Volt, akit fél doboz cigi miatt vittek be, nyílván nem tudta igazolni ,h nem ott vette, de mindenképp rá akarták húzni ,h itt lopta el, ezt úgy sikerült rövidre zárni ,h nézzék már vissza a kamerákat biztosan feltűnne egy láncdohányos vásárló, akit egymás után gyújtja a cigiket.

AKIM 2009.03.26. 11:12:00

@anyahajókabinajtóhajtogató: ha nem akarod nyilvánosan, küld mélben köszi. akim1@citromail.hu,

Vallalkozas Hatraltatasi Iroda 2009.03.26. 13:51:13

A homárra írtam, de ott régi poszt és örülnék egy segítő válasznak, ezért ide is bemásolom. Előre is köszi :)
--------
Hm. Azon tul, hogy ez az eset természetesen felkavaró, engem az zavar, hogy nem ismerem a jogaimat! Segítsen már az aki hozzáértő!

Jogszabály: 2005. évi CXXXIII. törvény
a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól

27.§.(2) A személy- és vagyonőr jogosult a bűncselekmény elkövetésén tetten ért személyt a cselekmény abbahagyására felszólítani, a cselekmény folytatását megakadályozni, az elkövetőt elfogni és a birtokában lévő, bűncselekményből származó vagy annak elkövetéséhez használt dolgot, illetve támadásra alkalmas eszközt elvenni. Köteles azonban az elfogott személyt haladéktalanul az ügyben eljárni jogosult nyomozó hatóságnak átadni, ha erre nincs módja, e szervet nyomban értesíteni. Így kell eljárni a tetten ért személytől elvett dolgokat illetően is.


A kérdésem egyszerű, mikor és hogyan korlátozhatja a szabadságom egy ork? azaz, mikor kérhet meg, hogy menjek hátra és mikor kell nekem szótfogadni?

Egyrész ha jól sejtem búncselekmény kell, nem szabálysértés, azaz 20eFt feletti lopás tetten érése? mi a tettenérés? maga a lopás logikusan akkor következik be, amikor fizetés nélkül kimegy valaki a cuccal, de pl miért kell kipakolni? tudnia kéne, hogy plazmatv van a farmer hátsó zsebenben, hiszen amiatt állít meg. Vagy elég ha ő tippel? mitől lesz az megalapozott?A másik meg, jól sejtem, hogy megtagadhatom a félrevonulást mindaddig, amig pl. közösen rendőrt nem hívunk? A kényszerítő eszköz gondolatától meg a hideg is ráz...

Hozzátenném, soha semmit nem loptam és nem is áll széndékomban, de egyszerűen nem érzem a jogbiztonságomat ezekkel az orkokkal szemben, úgy tűnik mintha kedvükre szivathatánának. Olvasni ezer egy helyen, hogy órákra bevitték hátra... nem vettek fel jegyzőkönyvet, nem olvashatta el, nem írhatott bele, nem kapott belőle példányt és srolhatnám.

Én értem, hogy vannak bűnöző rétegek és tenni kell ellenük, de nem az alapvető emberi szabadság jog az első?

anyahajókabinajtóhajtogató 2009.03.26. 15:45:57

Köszi a szolidarítást de inkább anonym maradnék!
Üdv

AKIM 2009.03.26. 22:58:32

@anyahajókabinajtóhajtogató: pedig szivesen beszélgettem volna veled a szakmádról...........

Vallalkozas Hatraltatasi Iroda 2009.03.27. 07:04:31

najó, bevallom én sem gondoltam komolyan, hogy majd pont biztonsági őrök fognak írni a saját vélt jogaik csorbitásáról :(

2009.03.27. 19:07:30

@Vallalkozas Hatraltatasi Iroda:

Az általad hivatkozott jogszabály értelmező rendelkezései szerint tettenérés a jogsértő cselekmény elkövetésének közvetlen észlelése.

"A kérdésem egyszerű, mikor és hogyan korlátozhatja a szabadságom egy ork? azaz, mikor kérhet meg, hogy menjek hátra és mikor kell nekem szótfogadni?"

_Kérni_ bármikor, bárki kérhet bármire, pl. Te is nyugodtan megkérheted bármelyik csinos hölgyet vásárlás közben, hogy fáradjon veled hátra a raktárba :)

Alapvetően, ha tudod, hogy nem követtél el lopást/bűncselekményt, akkor nem kell és nem is szabad szót fogadnod, mert hátul a raktárban/irodában, ahol nincsenek tanúk, bármi megtörténhet.
Ilyenkor a legjobb udvariasan kezelni a helyzetet, közölni, hogy nem fáradsz vele hátra, és részedről befejezted a kommunikációt. Ha ezek után anyázni kezd, egyszerűen ignorálni, ha nem enged elmenni, rendőrt hívni, ha rád támad, arányosan védekezni.
Nem hiszem, hogy maga az őr szívesen látna rendőröket, mivel Te ugyanúgy kérheted az őr igazoltatását, és ahogy már írták, a számlázási lánc végén a b.őri munkát feketén dolgozó, kétes alakok végzik el.

(Egyébként olyat is hallottam már, hogy egy túlbuzgó vagyonőr addig ugrált valakivel – történetesen küzdősportban járatos úriemberrel – aki végül megunta, és rávert párat az őrre. Utána az őr elég ramatyul nézett ki, ezért hősünk mentőt+rendőrt hívott. Az intézkedésnél kérdezte a rendőrt, hogy mekkora jogi hercehurcára számíthat ő most emiatt. A rendőr „egymás között vagyunk” alapon elárulta, hogy valószínűleg nem lesz negatív következménye, tekintve, hogy az őr körözés alatt állt, mert elfelejtette, hogy jelenése lenne egy bv intézetben jogerős szab.vesztés ügyében. Szóval egyenesen rabkórházba került. Persze lehet, h ez csak városi legenda.)

Adani 2009.03.27. 19:29:46

A Tesco Titok könyvben azt írta a szerző, h az őr csak a kasszasor elhagyása után állíthat meg ha úgy véle loptál, ha még a boltban teszi akkor az szabálytalan, és értelmetlen is, hiszen mondhatja bárki ,h de hiszen ki akarta fizetni. Ha már áthaladt a kassza soron akkor már biztos a lopás ténye, és onnantól lehet, ilyenkor a szerző szerint egy kamera végig rajta is volt nehogy azt mondhassa, h bántották ( vagy ne történhessen meg).

Az őrökről volt még olyan kitétel, h volt nagydarab, de félénk őr is, aki egy hangos szótól világgá szaladt meg egy 50 kilós öreg bácsika is, aki meg a szemével tudott ölni ha akart. Megtévesztésként sem rossz, azt hiszik szabad a vásár. Egy történet is van vele kapcsolatban, h úgy pofozott ki egy tolvajbandát a boltból, h Bud Spencer is elbújhatna mellette.

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2009.03.28. 01:45:13

Szerintem lesz hamarosan egy bejegyzés a bolti tolvaj-fogásról, az lesz a legtisztább...
süti beállítások módosítása