2010.01.31.
08:00

Írta: Szekuriti Blogger.

90. Hány éves az ideális vagyonőr?

Ma az álláspiacon óriási hendikeppel indulnak a túl idősek és a túl fiatalok is. Az, hogy mi számít túl idősnek, vagy fiatalnak, gyakran szakmánként változik. De vajon a vagyonőröknél léteznek preferált korosztályok, vagy esetleg abszolút nem számít, hány éves a vagyonőr?

A mai bejegyzésben erről lesz szó, ráadásként megnézzük, mi a helyzet a vagyonőröket sokszor kiegészítő recepciós szolgálattal is.

 

Nos, saját tapasztalataim alapján bátran kijelenthetem, hogy a vagyonőri szakmában is elég fontos a jelentkező életkora. Itt is hátrányokkal indul egy túl öreg, vagy túl fiatal jelentkező is.

De ki is számít fiatalnak, illetve miért baj, ha valami fiatal?

Fiatalnak a szakmában tipikusan a 18. életévüket betöltő fiatalemberek számítanak, olyan 20 éves korig bezárólag. Volt szerencsém ezzel a korosztállyal is dolgozni, hát soha többé az életben nem szeretnék ilyen társakat magam mellé.

Nem szeretnek pénteken dolgozni (diszkó), szombaton sem (diszkó), vasárnap már oké, de nagy valószínűséggel nem fognak az éjszakai szórakozásból reggel 7-8-9-re bejutni, felvenni a szolgálatot, ha meg igen, abban nem lesz köszönet. A sokszor 4-5 fős állomány pedig elég nehezen tud szétdobni egy péntek-szombat-vasárnap tömbbe tartozó 12+24+24=60 órát egymás között, ha az egyikük, rosszabb esetben egyikük és másikuk is kiesik a hétvégi "diszkószezon" miatt. Egyszer persze meg lehet csinálni, de folyamatosan, egész évben nincs az az élmunkás, aki bevállalna ilyet.

Emellett azért persze általában (tisztelet a kivételnek) az ilyen korosztály felelőtlen, lusta, nemtörődöm, és a legtöbbször ez az első munkahelyük. Nem az a baj persze, hogy végre el tudta anyuka zavarni a kisfiát dolgozni, hanem hogy általában annyira (szó szerint) leszarják a munkát, hogy az már a védelem rovására megy. Persze ilyenkor hiába is a figyelmeztetés ("jó ez így is"), illetve az akár kirúgással fenyegetőzés ("leszarom, majd megyek máshova").

 

A másik véglet az idősebb korosztály. Ők jellemzően 50-es évüket tapossák, gyakran nyugdíjas rendőrök vagy más rendvédelmi szervektől jönnek, esetleg olyan nyugdíjas, aki egyedül van, nincs dolga, és jól jön a kis kiegészítés.

Mi is a baj az ilyen idősebb korosztállyal? 1. lusták, 2. baromira rafináltak. Most lehet mondani, hogy ez így nem igaz, persze ne általánosítsunk. De azért az elmondható, hogy sokszor az idősebb korosztálytól fél a megbízó (nem bírja a munkát), és saját tapasztalatom alapján elmondhatom, hogy van is benne valami.

Magyarország egyik nagy multijánál dolgoztam, ahol beléptetőkapuk voltak a bejárat után. Volt egy kisebb mágneszáras kapu is, ahol a tolószékesek, meg az árukihordók kijöhettek a mágneskártya lehúzása után.

Munkába állásom után első hétvégén nagyon összevesztem a mellém beosztott egyik nagy öreggel. Ő úgy gondolta, hogy hétvégén kisebb az ellenőrzés, ezért a kuckójából nem fog minden alkalommal felállni, amikor éppen ki kellene nyitni ez a mágneskaput, inkább kiiktatta, behajtotta, és így frankón a beléptető kapuk oldalában volt egy szabad bejutást lehetővé tevő rés. Persze a dolgozók sem bajlódtak a mágneskapuval, hanem a résen jártak ki-be, s mivel elég nagy a multi, így akárki besétálhatott volna, nem fogta meg volna a mágneskártya nélkül nem nyíló beléptetőkapu.

Én az első két-három dolgozót még végignéztem, aztán odaálltam a réshez, a mágneskaput a helyére zártam, és visszamentem a helyemre. Két perc múlva jöttek is a dolgozók, akik nem tudtak visszajutni, ugyanis vagy nem hordták le hétvégén a belépőkártyájukat, vagy ha igen, a számítógép nem engedte vissza őket kintről (mivel a kilépés nem történt meg kártyával, a beléptető rendszer úgy értelmezte, hogy a dolgozó az épületben van, így a kintről jövő beléptetésre vonatkozó kérés kvázi értelmetlennek tűnt a számára, így nem is oldotta ki a kaput).

Az öreg kolléga dúlva-fúlva beengedte őket, kinyitotta újra a mágneszárat, majd olyan leoltást kaptam, hogy alig álltam meg a lábamon. Természetesen jött a szokásos szöveg: ő az idősebb, én még csirke vagyok, stb..

A másik dolog, amitől a munkaadók gyakran félnek, hogy az idősebb vagyonőrök tapasztaltabbak, rafkósabbak. Van már tapasztalatuk milyen helyről mi vihető ki még baj nélkül, így sokszor ezen bukik el az idősebb jelentkező. Most erről nem mesélnék történetet, de azért el elhet képzelni, hogy lehet valami alapja ennek az elképzelésnek is..

 

Mi tehát az ideális korosztály? Az olyan 20-22 évestől felfele, természetesen embertípustól függő, hogy mikortól válik egy fiatal megbízhatóbbá, s fentről a határ az 50 év körüli. Ez alatt még a legszebb férfikora van egy átlagembernek, s csak utána jönnek ki a betegségei, s csökken le az állóképessége.

Idősebb korosztályt gyakran keresnek portásnak, vagy telephelyen a kapuhoz, ahol egész nap nyugodtan el tud üldögélni, s valószínűsíthetően nem a mobiltelefonon fog lógni, vagy végighívja az egész baráti körét a céges telefonról.

 

Említettem még a recepciós szolgálatot, ez is egy kicsit olyan sajátságosan speciális dolog. A legtöbb recepciós, akit ismerek, hölgy, mert valamiért ma Magyarországon a recepciós az női munkatársat jelent.

Milyen az átlagos recepciós? 18-20 éves, szőke, vagy más divatos hajszínű, divatos ruhákban mászkál, a szellemi képességei a béka segge alatt leledzenek és nagyon nincs kedve dolgozni.

Komolyan mondom, míg egy vagyonőr egész napi álló munkáért 400-450 Ft-ot kap óránként, addig a recepciósok megkapják az óránkénti 500-700 Ft-ot, s a legtöbb helyen ülnek, interneteznek és néha van egy kis dolguk is. Ennek ellenére elszomorító, hogy fél évente azért kell lecserélni a megrendelő nyomására őket, mert nehezükre esik a napi néhány ügyfélre rámosolyogni, vagy elszakadni az msn-től. Szomorú, de a recepciósok 90%-a ilyen :( Én személy szerint egyetlen lányt ismerek, aki hihetetlenül okos, kedves, pörgős, perfekt angolból, ő mondjuk kb. 1 év múlva végez az egyetemen, szóval nem hiába emelkedik ki a társai közül.

Talán még egy érdekesség: a butább-fajta recepciós hölgyek közül nagyon sok dolgozott a Westend-ben, mint ruházati eladó. Sohasem értettem, miért pont a Westendben, az egy dolog, hogy pláza, de pont ebben az egyben?

 

Kérlek szavazz, mennyire tetszett a bejegyzés? Munkámat nagyban segíti, ha naprakész visszajelzést kapok a látogatók véleményéről.

3 komment

Címkék: fiatal kor idős biztonsági őr recepciós órabér beléptető kapu

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr841707844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hang Ember 2010.02.02. 12:52:50

Üdv!

Volt szerencsém úgymond minden korosztályab tartozó őrkollégákkal dolgozni egy úgynevezett minősített helyzetben, megerősített őrzés esetén.
Mit mondjak? Ha nem is szóról szóra, de nagyrészt igazak ezek a gondolatok, emiket írtál.
Volt olyan őr, aki farmerben-garbóban-dzsekiben osztotta az észt beugrósként (kb 20-21 éves lehetett) abban az objektumban, ahol nyolc éve dolgozom. Aztán volt olyan látszólag készséges nyugdíjas korú öreg, aki amikor pl. ellenőrizni mentem ott szundított a kamerák előtt! a széken ülve... és amikor finoman szóvá tettük, majdnem neki állt feljebb.
A recepciósok egy külön típus. Főleg a fővárosi irodaházak recepciósai közt találkoztam olyannal aki nem volt igazán szimpatikus, ha lehet így fogalmazni. Viszont nemrég voltam az ország egyik legnagyobb papírgyárában, szállítmány biztosítással kapcsolatban, ott a FBŐ-k mellett egy aranyos, mosolygós, csivitelős, helyes húzs év körüli ifjú hölgy segített intézkedni, közben végezte a ki és beléptetést is. Ez a másik "véglet".

Hang Ember 2010.02.02. 12:54:09

helyesbítek: a hölgy húsz év körüli volt...

gyagyám 2010.02.25. 16:15:46

Én kis városban élek,itt két helyen láttam női bizt őrt. A kórházban,ahol olyan tuskó volt mindkettő hogy magától hasadt,a másik az APEH ahol egy segítőkész,udvarias hölgy volt. Én személy szerint nem tartom szerencsésnek,hogy skatulyázva vannak a munkakörök. Nem értem ,hogy recepciósként miért szőke cicák vannak ezeken a helyeken,max 25 éves korig. Miért nem érettebb nők,akiknek van felelőség érzetük. Vagy egy jó megjelenésű férfi. Szerintem az ügyfelek is díjjaznák. Vagy pl miért van az hogy egy nő nem kap terep munkát,fegyveres szolit. Jó vannak kivételek de kevés. Tudom hogy előitélettekkel vannak a nők iránt ebben a szakmában,de itt is vannak kivételek.A rafkóság nincs összefügésben a korral. Én láttam muja 50-est,és huszon évest aki olyan rafinált volt ,hogy taníthatta volna.Az inteligens viselkedés pedig nem függ össze az iskolai végzetséggel. Erre is tudnék sok példát írni,személyes tapasztalatból,de nem akarlak untatni benneteket.
süti beállítások módosítása