2010.02.19.
09:19

Írta: Szekuriti Blogger.

101. Pénzért aludni

Sokszor megkapják az őrök azt, hogy azért keresnek szarul, mert úgyis egész nap csak alusznak. Meg amúgy is, az amerikai filmekben is mindig az a nyitó jelenet, hogy horpaszt a szekuritis, mögé lopakodik az álarcos bűnöző, és elvágja a torkát.

Akkor alszanak -e munkaidőben a biztonsági őrök? Erről lesz szó a mai bejegyzésben.

 

Az alváshoz való hozzáállást alapvetően két részre kell szedni.

Egyrészt vannak a nagyobb biztonsági cégek, ezek általában hivatalosan nem engedik meg a alvást. Hogy is megy akkor ez?

Itt arra kell gondolni, hogy olyan helyeknél, ahol csak egy őr teljesít szolgálatot, és az objektum zárva van éjszakánként, ott persze nyilván alszik az őr, de a saját felelőssége, hogy ha megy az éjjeli ellenőr a vagyonvédelmi cégtől, akkor minden rendben legyen. Lehetőleg a csengetés/kopogás után kis időn belül kinyissa az ajtót, és a ruházata, környezete megfelelő állapotban legyen. Az ellenőr sem hülye, nyilván látja a őr pirosabb szeméből, hogy az most kelt fel, de senkit sem érdekel az, hogy esetleg meztelenül fekszik egy saját hozott ágyban, amíg reagál a csengetésre.

Hogy ez miért van? Azért, mert a vagyonvédelem nem arról szól, hogy aludjon/ne aludjon az őr, hanem hogy reagáljon az objektumot ért fenyegetésre. Tehát ha csengetés után rövid időn belül kinyitja az ajtót, az magával hozza azt a feltevést is, hogy esetleg a tűzriasztó megszólalásakor, vagy a betörést jelző riasztó jelzésekor is ugyanilyen rövid időn belül reagál majd. És ez a lényeg, egy éjszakai ellenőr pedig tudja ezt, hiszen az ilyen ellenőrök általában harci múlttal rendelkező, nagy tapasztalatú volt hivatásosok. Az, hogy hivatalosan nem lehet ágy az őrhelyen azért van, mert a megbízó nem érti meg az előbb leírt összefüggéseket, ő csak azt látja, hogy a pénzéért az őr nem vigyáz a területére, hanem alszik. Pedig amint leírtam, ez koránt sem igaz.

 

Kicsit módosul a helyzet, ha már több őr van egyszerre szolgálatban, ilyenkor általában megosztják egymás között az alvásra szánható időt, egyéni megállapodás alapján. Pl. kb. 8 órát lehet aludni, vannak ketten, akkor mindenki alszik 4-4 órát.

Megint módosító tényező lehet, ha be van kamerázva az őrhely, esetleg éjjel-nappal nyitva van, a vagyonvédelmi menedzser mennyire veszi komolyan a feladatát, stb. Ezek olyan dolgok, amely helyenként és cégenként változnak, van ahol a megbízót sem érdekli mit csinálnak az őrök, van ahol mindig a nyakukban van, van ahol éjjel nyitva tartáskor csak egy őr vigyáz a rendre, van ahol mindegyik vigyázban áll, stb.

 

A másik változat a kis cégeknél található, melyre inkább jellemző a „mindenbe beleszarás” elve. Itt nem nagyon ellenőrzik az őröket, gyakorlatilag azok is elvannak, mint a befőtt. Akkor jobb –e kis cégnek dolgozni?

Nem igazán. A nagyok mindig kifizetnek, jellemzően a 450-500 Ft-os órabért, minimálbérre bejelentik a munkavállalót, munkaruhát adnak, stb. A kicsik ezzel szemben szeretnek eltűnni a fizetésünkkel, az órabér 300-350 Ft-os szinten mozog, nincs bejelentve a munkavállaló .. ugye így már érthető, miért is nem ellenőriznek …

 

Talán még érdemes lenne pár szót ejteni a munka közbeni alvás jogosságáról. Sokan felháborodhatnak, hogy az őrök alszanak, s ezért még pénzt is kapnak. Hát igen, erre most mit lehet mondani? Ez egy ilyen ország.

Nagyon jól tudom, hogy vidéki ismerőseim havi 70000 Ft-ért dolgoznak a gyárban, ami ugyanez a 450 Ft körüli órabér, és ők ezért a szalag mellett görnyednek. Emellett a vagyonőrök meg gyakran havi 300 órákat dolgoznak, nincs túlóra, ünnepnap, sem egyéb juttatások, szóval egyik fél helyzete sem rózsás. Ugyanígy a gyári munkás is ahol lehet, ott pihen, lazít, a vagyonőrök is ezért alusznak éjjelente, ha tehetik. Az, hogy egy gyárban esetleg ezt nem lehet megtenni, attól még gondolom a biztonsági őrnek nem kötelessége éjjelente is virrasztani.

Másik jellemző dolog a vagyonvédelemben, hogy sok, csak éjjelente dolgozó őrnek van nappal alkalmi/időszaki munkája, ahol egész nap keményen dolgozik, és éjjelente meg bejár még egy kis plusz pénzt keresni az őrködéssel.

 

Ugyancsak felmerül a biztonság kérdése, nevezetesen ha alszanak az őrök, akkor nem sérül –e a védelem? A fent leírtak mellett ugye elvileg nem, a gyakorlatban azonban lehet, hogy véletlenül akkor alszik el mélyebben, amikor esemény történne. Vagy ha az egyik őr alszik, a társa figyel, s ekkor jön a behatoló, akkor két őr elbánna vele, egyedül azonban nehezen – nos ez a mai magyar vagyonvédelem velejárója. Ma itthon sorozatosan történnek a szabálysértések, vagy bűncselekmények a vagyonőrök és a vagyonvédelmi vállalatok részéről – megjegyzem, hogy ez az egész országra jellemző.

Mert ugye a minimálbérre bejelentés meg a borítékban fizetés az adócsalás, a havi 300 óra munka a Munka Törvénykönyvét sérti, a fizetett szabadság meg nem adása a Magyar Köztársaság Alkotmányában rögzített állampolgári jogokat sért. De ugyanígy az őr éjjeli alvása sérti a szakmai előírásokat, esetleg ha emiatt leég az objektuma, vagy bennég valaki, akkor már foglalkoztatás körében elkövetett gondatlansággal is megvádolják, esetleg nem veszi észre, hogy feltörik az őrhelyét és ezért átvágják a torkát a behatolók – ezek mind olyan dolgok, amik jellemzők pro és kontra.

Aztán ha a fenti események közül valamelyik bekövetkezik, akkor elkapnak valakit adócsalásért, vagy börtönbe dugnak gondatlanságáért, akkor így járt. Amíg Magyarországon nem lesz olyan kriminális a helyzet, hogy sorra törik fel az objektumokat/ölik meg az őröket (remélhetőleg sohasem lesz), addig továbbra is jellemző az alvás, vagy nem emelkednek meg az órabérek/juttatások, hogy normálisan is el lehessen végezni a munkát, addig nem is lesz valódi vagyonvédelem az országban. Mert a vagyonvédelem, a biztonság sok pénzbe kerül ha rendesen csinálják, erről hamarosan írok is egy posztot – elméletileg mennyiért lehetne normálisan garantálni egy objektum biztonságát..

 

7 komment

Címkék: munka alvás éjjel biztonsági őr

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr211723505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vén betyár 2010.02.19. 14:03:55

Minden szava igaz, így van.

2010.02.19. 15:30:36

"Tehát ha csengetés után rövid időn belül kinyitja az ajtót, az magával hozza azt a feltevést is, hogy esetleg a tűzriasztó megszólalásakor, vagy a betörést jelző riasztó jelzésekor is ugyanilyen rövid időn belül reagál majd."

Szerintem az, hogy valaki álmából ébredve milyen gyorsan tud reagálni valamire, vagy egyáltalán felébred-e egy adott külső ingerre, az nagy mértékben függ attól is, hogy épp milyen mélységű alvási fázisban volt, amikor ébredt. Akinek van kutyája, az a gyakorlatban is megfigyelheti rajta ezt a jelenséget.

Nem tudom, hogy ezt a reagálóképességet lehet-e jelentős mértékben fejleszteni, de a gyökerénél oldja meg a problémát, ha nem engedi meg az ember, hogy mélyalvási fázisba süllyedjen (ennek legegyszerűbb módja, ha ülve alszik).

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2010.02.19. 19:29:28

@tff: Pontosan. Ülve alvás=nem pihenés, 0 hatása van a fáradtság ellen, de legalább a hátralevő pár óra gyorsan eltelik.

gyagyám 2010.02.24. 11:54:46

Ez az alszik az őr téma,örök dilemma marad. Az aki 24 órában melózik,és lenyomja a havi 310 órát,vagy többet,mert vannak ilyenek is,naná hogy beájul egy idő után éjjel. Nincs az a tökös legény sem aki nem készül ki egy idő után. És nem nehéz kiszámolni hogy ha 24-ben dolgozik,még hozzá csapodik az hogy előtte kb 2 órával felkel,másnap mire haza ér kb 28-30 órát van talpon. És másnap megint megy szoliba. Ez nagyon kemény! Mert persze a pihenő időt nem kapja meg az őr! Tisztelet a kivételnek,mert vannak ilyenek,de sajna nekem még ilyen céggel nem volt dolgom.

eMM2 2010.02.25. 03:39:55

Azért ezt tán nem kelene "ez egy ilyen ország" felkiáltással elintézni.Tegyünk róla hogy ne ilyen legyen mert ez vérlázító!

SecuBoss 2010.03.07. 13:45:12

Nálunk meg akkora trógerek vannak, hogy a 12 órás szolijukban kb. 20 percet kellene ténylegesen dolgozni (naplót megírni, átadás átvételkor körbejárni) de ez sem fér bele. Vezetőség meg tojik rájuk nem foglalkozik velük, pedig van érték az épületben bőven. Majd ha egyszer kipakolják akkor meg majd megy az egymásra mutogatás. Rühellem ezeket nem becsülik meg hogy ilyen laza kényelmes melójuk van mellette lehet dolgozni nappal, de hát ebben az országban ezeknek áll a világ.
-
Olyan melóhelyen szerintem is lehet aludni ahol zárva minden és van biztonságtechnika (riasztó) csak ne alsógatyában tegye, mert úgy nehéz gyorsan reagálni :)

ripley172 2010.03.29. 20:20:28

Nekem van pár darab infrariasztóm, azokat szoktam kitenni a frekventált helyekre. megérte befektetni, mert nyugodtabban szunyálok és a harci múlttal rendelkező szolgálati elöljáróim is leszoktak már a kerítésen átugrálós rambózásról. Néha a macskák megszivatnak, de azért ez még belefér.
süti beállítások módosítása