2010.11.18.
08:16

Írta: Szekuriti Blogger

177. Graffiti: Ez a megoldás?

Az Index írta, hogy az I. kerület polgármestere, Nagy Gábor Tamás 1 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetné a graffitizőket, értékhatártól függetlenül.

Nagy Gábor Tamás szerdán nyújtotta be a büntető törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz azt a módosító indítványát, amelyben azt javasolja: a büntető törvénykönyv (Btk.) rögzítse, hogy a falfirka elhelyezése, mint a rongálás egy külön nevesített minősített esete, értékhatártól függetlenül bűncselekmény. A képviselő ezt egy évig terjedő szabadságveszéssel sújtaná.

Nagy Gábor Tamás kezdeményezi, hogy a Btk.-ban rögzítsék a falfirka fogalmát, amely úgy szólna: az festékszóróval, filctollal, vagy bármilyen más felületképző anyaggal létrehozott képi, grafikus, vagy szöveges felületbevonat, amely nem a vagyontárgy rendeltetésszerű használatához szükséges.

Ez eddig szép, de én mondjuk nem látom, hova fér bele a feleületképző anyaggal létrehozott felületbevonat kategóriába a manapság egyre divatosabb karcolás, az úgy látszik továbbra is csak rongálásnak minősül.

Amúgy a börtön nem biztos, hogy a legjobb megoldás, sajnos egy mai 14, 16, de sokszor még 18 éves fiatal sem képes felfogni a tetteinek súlyosságát, nekik ez csak jó poén. Persze jó megoldás lenne egy-egy kapitális pofon, de ezt meg ma már nem nagyon gyakorolják a szülők. A legjobb megoldás szerintem az lenne, ha nagyon magas pénzbüntetéseket osztananák ki az első, vagy második rajtakapáskor, így a szülő otthon egy kicsit elbeszélgethetne a csemetéjével amikor kézhezkapja a felújítás pár tízezres költségszámláját, meg mondjuk egy kétszázezres büntetést.

Ha ez sem segítene, na akkor jöhetne kb. a harmadik alkalomtól a börtön. Érdemes lenne arra is figyelni, hogy a túlzsúfolt börtöneinkben legyen azért egy ilyen graffitis szekció is, nehogy a fiatal srác egy évvel később már úgy jöjjön ki, mint egy kitanult, profi bűnöző.

Social Media

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr72456449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adani 2010.11.18. 09:12:46

Ezzel a börtönnel átesnénk a ló túlsó oldalára. Egyrészt külön kéne választani a graffitit a tagtől. A graffiti egy szép művészi alkotás, az igazi graffitisek pedig sosem fújnak műemlékre vagy lakóházra, egy szürke betonkerítésen vagy egy kihalt gyártelep épületein meg jól is mutat vagy akár a zajvédő falakon. Egyébként is oda való.

A tag viszont egy értelmetlen krix-krax, aminek csak annyi értelme van mint mikor a kutya minden villanyoszlopot végigpisál megjelölve a területét.

Szerintem az lenne a rajtakapott méltó büntetése ha le kéne mosnia. Megnéznék ,h ugyan mit firkáltál? Általában ilyen 3 betűs jelük van pl. FST. Csinálni is lehetne egy weboldalt, ahová bárki tölthet fel firkát megírva,h pontosan hol látta. Kiderülne, h van vagy 100 FST itt és itt. Fel lehet neki ajánlani, h vagy lemosod mindet úgy, ahogy tudod és ahogyan meg tudod oldani. Ha segítenek a haverok akkor segítenek ha nem akkor nem. Ha nem hajlandó erre akkor pedig a takarítás költségeit fizesse meg. Vastagon fog fogni a ceruza mert közbeszerzésben egy flakon 1000ft-os tisztítószer is min. a duplája. És még ki tudja mit tudnak rátenni, h elérje a perui államadósságot, pl. külön összeülnek egy értekezletre, h mivel lehet lemosni és kiszámlázzák neki a konferenciaterem bérleti díját meg az áramhasználatot meg az ott megzabált, szendvicseket és márkás italokat stb.

A többség azt választja majd, h lemossa.

Akár azt is lehet csinálni, h ha nem lehet többet rábizonyítani, h mondjuk beutalják egy buszgarázsba vagy villamos kocsiszínbe vagy akár vasúti fűtőházba aztán hajrá 1 napig 8-16-ig ott nyalod le a firkát a buszokról. Legközelebb 2x is meggondolja érdemes-e.

Alensha 2010.11.24. 01:31:25

szerintem is jó ötlet lenyalatni velük. a graffitinek csak ott van helye, ahol anélkül nagyon ronda lenne (pl. valami lerobbant betontömb).
süti beállítások módosítása