2009.03.31.
21:35

Írta: Szekuriti Blogger.

13. Tudnivalók az önvédelemről I. rész

Eszembe jutott egy érdekes téma, az önvédelem. Mivel ez mindannyiunkat, őröket és civileket is egyaránt érint, írnék róla pár dolgot.

Először is, érdemes lenne meghatározni az önvédelmet, mint fogalmat. Én ilyenkor a saját magunk védelmére, az esetlegesen velünk lévő személy/személyek védelmére és a tulajdonunk védelmére szoktam gondolni.

Sajnos most már egyre gyakrabban megeshet, hogy támadás ér valakit. Ilyenkor én szívem szerint azt szoktam ajánlani, hogy ha van rá lehetőségünk, akkor fussunk el. Közben pedig hangosan kiabáljunk, kérjünk segítséget. Miért is? Nagy valószínűséggel mindenki leszarja majd, hogy éppen most akarnak megkéselni, vagy éppen verik szét a fejünket, de a kiabálástól alapesetben a támadó megijedhet, elbizonytalanodhat, meggondolhatja magát. Esetleg mégis akad egy ember, vagy egy kisebb csoport, aki úgy fogja gondolni, hogy segíteni akar. Esetleg lesz egy unatkozó nyugdíjas, aki pont az ablakban leskelődik, és hívja a rendőrséget.. és így tovább. A futásról meg annyit, hogy nem szégyen az, hanem hasznos. Ez fontos.

Miért érdemes kitérni az önvédelem elől, ha van rá lehetőségünk? Ha gyakorlott verekedők vagyunk, vagy voltunk önvédelmi tanfolyamon az jó, de még egy verekedésben sem lehet kivédeni minden ütést, így legjobb esetben is pár kék-zöld foltot fogunk szerezni, rosszabb esetben meg egy betört orrt, vagy eltört könyököt, mindkettő igen fájdalmas dolog.

Aztán általában legalább egy kés előkerül ilyenkor. Ha meg is kaptuk a kiképzést, vagy nekünk is van késünk, akkor is véletlenül betalálhat egy-egy vágás, szúrás. Kapásból fel tudnék sorolni 10 olyan helyet, ahol már egy kisebb szúrás miatt is gyakorlatilag pillanatok alatt elvérzik az ember. Tehát ez nem szimpatikus megoldás.

Ha meg úgy alakul, hogy mi is kést rántunk, akkor akár meg is ölhetjük, vagy súlyosan is megsebesíthetjük a támadót. Jogos akkor az önvédelem, ha a támadással azonos mértékű az elhárításként alkalmazott technika. Persze a törvény szerint korlátlanul csökkenthető, vagy akár mellőzhető is a büntetés, ha felindulásból nem tudta valaki, mi még az azonos mérték, de addig is bevisznek, tárgyalások lesznek, meghallgatások, mind-mind hosszú ideig tartó folyamat. Ugye ilyenkor az is előfordulhat, hogy a védekező lesz a gonosz rasszista, vagy esetleg a támadó, főleg ha nincs külső szemlélő, aki bizonyíthatná a védelem szükségességét.

A gázspré jó dolog, csak tudni kell használni. Sohase használjuk zárt térben. Ilyenkor egyből akár magunkat is lefújhatnánk, mert ez lesz a végeredménye. Aztán érdemes figyelni a szélirányra, nehogy a szél visszafújja ránk, kiszolgáltatva magunkat teljesen a támadónak.

Fontos dolog az is, hogy előfordulhat olyan eset, amikor a támadót lefújva az nem csúszik szét egyből, hanem megvadul, mint egy ketrecbe zárt állat, ilyenkor a fájdalam miatt nagyon veszélyes a helyzet. És könyörgöm, ha már valaki vesz egy gázsprét, az próbálja már ki otthon, ne a támadáskor kelljen gondolkozni, hogy nyílik, milyen biztonsági mechanizmusok vannak rajta, merre fújja a permetet.. és kérem ne a szomszéd kutyáján próbáljuk ki, hanem mondjuk egy tárgyon, vagy ha szemléletességet akarunk, akkor valamelyik hülye haverunk úgyis bevállalja a tesztalany szerepét.

Vipera, vagy tonfa az kurvára nem ajánlott! Már bocsánat a kifejezésmódért, de jobban nem tudtam leírni. Láttam már jó pár fiatalt viperával keménykedni, addig vicces, míg csattogtatjuk, meg mutogatjuk. De egyszer megkértem az egyik ilyet, hogy próbáljon fejbevágni vele - egy mozdulat és megakadt az ütés, még egy mozdulat és el is dobta a fegyvert. És ekkor volt egy viperám. Nos ha a való életben valakit meg akarnak ütni viperával, és képes elhárítani az ütést, majd elvenni a fegyvert, akkor könnyen kitalálható, hogy mi lesz a jutalom, igaz? Ne legyenek kétségeink, a rosszfiúk általában tudnak verekedni, míg az áldozat általában csak filmekben látott harcot. Szóval vipera, tonfa és társaik - ne, ne, ne! Arról nem beszélve, hogy ha a rendőr meglátja, akkor feljelentés lesz belőle.

Gázpisztoly is egy érdekes dolog. Olvasom folyamatosan, hogy rekordokat döntenek az eladások ebben a körben. Hát ezt is tessék begyakorolni, mert már az emberek többségének az is gondot okoz, hogy gyorsan előrántsa, ha helyzet van. És itt is vonatkoznak a gázsprénél leírt dolgok. Azt még elmondanám, hogy ha már odáig eljutottunk, hogy lefújtunk valakit, vagy a szemébe durrantottunk egy löketet, akkor gyorsan tűnjünk el, mert ebben az országban ilyenkor jó eséllyel megbüntetnek minket garázdaságért is, több tízezer forintra. Szomorú, de ez van. Amúgy nekünk azt tanították mindig, hogy vicces dolog a gázpisztoly, mert önvédelemre olyan sokat nem ér igazi támadó ellen, míg jó eséllyel ha előkapjuk, akkor megijednek, és előkerül reakcióként egy igazi pisztoly is, az pedig már nagyon tud fájni.

Remélem érzékeltetni tudtam, hogy miért érdemes inkább elfutni. Mikor nem tudunk azonban csak simán kereket oldani? Akkor ugye, ha van valaki velünk. Ha nem egy képzett társ az, akkor szopacs van, ilyenkor működjünk együtt a támadóval. Ha a pénztárcánk kell, akkor egye fene, vigye a fenébe. Ha a mobil, az mp3 lejátszó, akkor azt is. Elismerem, hogy egy eljegyzési gyűrű, vagy dédi nyaklánca már nagyon fontos dolog, de inkább vigyék azt, mint hogy esetleg a párunket hasba szúrják miatta. A pénz pótolható, az emléktárgyak helyettesíthetőek, az emberi élet nagyon nem. Ez fontos! Sőt ez a legfontosabb!

Leírnék még ide egy vicces történetet. Talán nem is vicces, mint inkább irónikus. Na jó :) Szóval egyik ismerősöm még pár évvel ezelőtt sétált az egyik budapesti hídon át, amikor is megtalálták kedves emberek. Kipakoltatták, elvették tőle a pénztárcáját, discmanjét. A srác azonban megkérte őket, hogy legalább a kedvenc CD-jét hadd vegye ki a lejátszóból, és ki is vehette. Van ez így. Természetesen a rendőrség nem tudott tenni semmit sem :(

Oké talán ennyit az önvédelemről első körben, ha van kérdés, a kommentekben leírható, ha meg valamit kihagytam, akkor az is jelezhető ott. Úgy érzem erről még lesz itt bejegyzés a Szekuritin, ezért ez legyen az első rész.

És íme két videó, mit tud tenni a jól alkalamazott gázspré:

 

 

14 komment

Címkék: önvédelem kés gázpisztoly gázspré

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr861038498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

д · http://www.hovane.blogspot.com/ 2009.04.02. 09:39:09

korrekt. várjuk a további bejegyzéseket :)

Adani 2009.04.02. 21:57:34

Azt írtad, h a gázpisztoly miatt könnyen előkerülhet egy éles is, amit nem hiszek, mert nem sok embernek van éles fegyvere akinek meg mégis az a legritkább esetben használja piti utcai rablásra.

A kiabálás meg a futás tényleg lehet hasznos, de anno balesetvédelmi oktatáson mondott egy jó tippet az előadó. Konkrétan azt, h ha tűz üt ki és bajban vagyunk akkor segítség helyett kiabáljuk azt, h tűz van. Ha segítségért kiabálsz lehet, h aki meghallja nem megy oda nehogy bajba kerüljön meg mert fél vagy ilyesmi ,de ha azt kiabálod ,h tűz van akkor felébred benne a kíváncsiság és odamegy megnézni és ha már ott van akkor szinte biztos, h segít. Ha az utcán támadnak meg akkor is jó ötlet azt kiabálni, h tűz van, erre biztos sokan kinéznek meg szaladnak oda, mert kíváncsiak és még nem látott csak TV-ben tüzet oda fog menni megnézni és ha már sokan vannak ott könnyebb meglógni, meg a támadó is meggondolja, h érdemes-e folytatni, hiszen vannak szemtanúk.

Adófizető 2009.04.02. 21:59:06

Sajnos ez az írás nem más mint tananyag, és a hivatalos állami álláspont ismételgetése! ..bla bla bla bla

Nagyon úgy tűnik hogy a blog írója (is) hazabeszél. Bár nem mondja ki, de sugallja hogy hatásos védelem csak kiképzett "személy és vagyonőr(ök)" felbérelésével oldható meg.
Aki nem tud öröket fogadni, azzal mi legyen? Azt nyugodtan, büntetlenül, ki lehet rabolni, meg lehet lopni, erőszakolni..és így tovább? Jelenleg ugyanis nincs joga, hatásos és elrettentő önvédelemre.
-Azért tegyük hozzá, hogy ha joga lenne is, lehetősége nem! Állig felfegyverezve és kiképezve sem lehet néhány napnál tovább maximális készültségben élni. Még a kiválóan kiképzett és felfegyverzett elit alakulattoknál is jelentős veszteségeket kell elkönyvelni elhúzódó konfliktus esetén. Kicsit más a helyzet ha készülni/számítani lehet egy támadásra de ez nem egy átlagos polgár gondja szokott lenni.- Ezért valóban hasznosak a felvetett gondolatok, de a kiszolgáltatott, meglopott, és elkeseredett emberek nem a "józan ész" szerint fognak működni! Az eredmény hogy a nép megpróbálja megvédeni magát, és értékeit, az általa hatásosnak vélt módszerekkel.

Az állam nem tud / akar gondoskodni a tulajdon és a testi épség védelméről, és legfőképpen a károk megtérítéséről. Ha meg is lesz az elkövető - Amire annyi az esély sincs mint a fej vagy írás játékban!- a károsult kárpótlásra akkor sem számíthat! Sovány vigasz a lehetőség: Tessék polgári peres eljárásban érvényesíteni a kártérítési igényt! Már ha van rá több tíz - száz ezer forintja ügyvédre, + ideje, + kedve, a károsultnak! Az eredmény gyakran egy soha végre nem hajtható, de jogerős ítélet, amit bekeretezhet, és kiakaszthat a falra!! És ráadásként a megfogott zsiványokat is az Ő adójából tartják el a börtönökben !!
Ebből a csapdahelyzetből van kiút???

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2009.04.02. 22:26:51

@Adani: Érdekes ez a "tűz van kiabálós" dolog. Nem tudom, ki kellene próbálni :)

@Adófizető: Nem hinném, hogy ez az írás a hivatalos tananyag, jó is lenne :(
El kell hogy keserítselek, hatásos védelem tényleg csk profik felbérlésével valósítható meg. De ez a poszt inkább az önvédelemről akart szólni.
Aki nem tud felbérelni testőrt, akit ugye a lakosság 99,9999%-a nem tud, vagy nem akar felbérelni, azt gyakorlatilag szabadon ki lehet rabolni. Szar dolog, de ezen az önvédelem nem segít. Talán írok is mindjárt egy posztot erről.

Adani 2009.04.03. 08:15:55

Mellesleg az önvédelmi dolgok sokszor azért sem érnek semmit ahogy egyes olcsóbb gázspray-k meg egyéb cuccok, mert a C keategóriás támadók sokszor be vannak baszva vagy be vanank tépve és ugye az alkoholtól meg a drogoktól nem érzik se a fájdalmat se a spray hatását. Te meg mégsem lehetsz éjjel-nappal betépve, mert bármikor megtámadhatnak. Van olyan gázspray, ami megfelelő ilyenkor is, a gázpisztoly se rossz, de ha nem akarod, h meghurcoljanak akkor miután használtad, szerintem az a legjobb ha menekülőre fogod. Képen kell fújni a gázspray-el aztán azonnal futás, a támadó úgyis hosszú másodpercekig sőt akár percekig mozgásképtelen lesz a spray meg a gázpisztoly hatása miatt, addig van idő meglépni. Az okosok szernt akkor is működik ha a C-k többen vannak, a legnagyobb hangút kell lefújni és ha a többi látja kifeküdni a vezérüket akkor lefagynak, és akkor is lehet esélyed meglépni. Ha már kinéztek maguknak és körbevettek és nem tudtál kitérni, már mindegy, akkor már úgyis kirabolnak, megvernek, már nincs veszteni való. Az meg a másik ,h ha téged meg mernek támadni akkor te is vissza tudsz ütni, hiszen épp úgy nem fog érdekelni senkit, rád ugyanúgy nem hívnak rendőrt ha képenfújod spray-vel és ugyanúgy nem érdekel senkit, h valakinek taknya-nyála egybefolyik és krákog meg káromkodik percekig

Egyébként nekem eddig mindig bejött az a módszer, h ha gyanús csoportot láttam akkor kikerültem, ha utánam szóltak nem álltam meg hanem mentem tovább ( nem rohantam csak mintha mi sem történt volna). Ha megállsz és odamész, akkor te magad segítettél nekik, h kirabolhassanak. Gyakori trükk, h megkérdezik mennyi az idő te előveszed a telefonodat és megmondod, de már tudják ,h van neked és ha tetszik nekik el is veszik. Ilyenkor tovább kell menni, sokszor nem mennek utánad, ha meg mégis mindig van egy kis előnyöd, így ha futva utánad mennek te is könnyebben megléphetsz-

д · http://www.hovane.blogspot.com/ 2009.04.03. 10:00:49

Adani:
használj defenolt (ez nem a reklám helye :) )

Biztonsági Őrnek igaza van abban, hogy "civil" ne járkáljon viperával, késsel stb. elég szar dolog ha a saját fegyvereddel vernek agyon/szúrnak le.

járj le valamilyen edzésre, hogy valamennyire szokj hozzá az agresszióhoz, a hirtelen mozdulatokhoz stb. és legyen kondid a futáshoz.

vagy te nem így látjátok?

2009.04.03. 17:01:58

A "tűz van" mellett be lehet próbálkozni esetleg a "Rohadt *****-k, irtsuk ki az összeset!" ordítozásával is, garantáltan ott lesz perceken belül a készenléti rendőrség :).

Egyébként egy aranyos sztori: vidéki családfő észleli, hogy a kertjében néhány dolgot bodzának néznek véletlenül arra tévedt idegenek, tárcsázza a rendőrséget, persze a válasz, hogy majd másnap kora délután kiküldenek egy kocsit helyszínelni, most nincs szabad járőrük. De hősünk nem adja fel, kicsit később újra hívja az ügyeletet, és közli, hogy már tárgytalan a bejelentés, mivel agyonlőtte az összes tolvajt az illegálisan tartott fegyverével, és épp most tünteti el a hulláikat. Mondani sem kell, hogy perceken belül kinn volt több kocsi, helikopter, kordon stb., persze a tolvajok úgy beszartak a felfordulástól, hogy rögtön ellenállás nélkül mentek a rendőrökkel, és szó nélkül beismerték minden eddigi tettüket a bíróság előtt is.
Persze ez jó eséllyel csak urban legend, gyanítom, hogy ilyen esetben az ötletes bejelentőt is csúnyán elmeszelnék, bár ki tudja...

Adani 2009.04.03. 23:04:00

@tff:

Én is hallottam már, azzal hívta a faszi vissza őket, h már agyonlőttem a betörőket csak szólni akartam, h nem kell sietniük helyszínelni ráérnek később is. Naná ,h perceken belül tele volt rendőrautókkal a helyszín és elkapták a betörőket is. A rendőr megkérdezte a bejelentőt:
-mintha azt mondta volna, h agyonlőtte a betörőket?
-Maga meg mintha azt mondta volna, h egy szabad járőrkocsijuk sincs.


Szerintem is legenda hiszen a hatóság félrevezetését tuti ráverik.

2009.04.05. 21:41:53

Vipera helyett érdekes alternatíva lehet, főleg civileknek, de testőrök is használják:

www.youtube.com/watch?v=ozeDlXeEH78

www.real-self-defense.com/umbrella1.html

Hátránya, hogy 180 USD-ért lehet rendelni, illetve arról sem szól a fáma, h más színben is lenne, ez a fekete meg nem megy minden ruhához szvsz, ill. nyáron tűző napsütésben hülyének nézhetik vele az embert . Ha nem is rózsaszín-helókittis változat, de azért nyárra egy könnyedebb szín/minta jól jönne. Előnye viszont, hogy rendőrnek nem lehet ellene kifogása, illetve a vért egy elegáns mozdulattal le lehet csapni róla, mint az esővizet, ha párszor ki-be csukjuk önvédekezés után. :)

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2009.04.06. 17:53:04

@tff: Jó ez, nagyon jó! Ha van még ilyen alternatív önvédelmi eszköz, akkor érdekelne, írok róla posztot. Nekem is van pár aranyos dolog a tarsolyomban. Az egy dolog, hogy a legtöbb nálunk nem kapható, vagy fegyvernek számít, de érdekességnek mindenképp jó.

180 dollár amúgy egy ilyen ernyőért nem sok, egyszer kell kifizetni. Aranyos :)

zolee75 2009.04.07. 09:29:54

www.youtube.com/watch?v=z0nMp80UDvw

Egy kis rögtönzött önvédelmi bemutató.

zolee75 2009.04.07. 09:31:32

Bocs, már törölték.

2009.04.10. 21:30:53

Nagyobb ellenféllel szemben sem szabad feladni, néha a legegyszerűbb technika a legcélravezetőbb:

www.youtube.com/watch?v=bbvbu4pg3bs&hl=hu

:)
süti beállítások módosítása