2009.07.18.
16:00

Írta: EdinaEdina

36. Bejelentés helyett kirúgás

A vagyonvédelem területén általános a bejelentés nélküli foglalkoztatás, illetve a szabadságok s a fizetett ünnepek ki nem fizetése. A levélírónak is ez volt a problémája. Mire kiharcolta a törvényekben is rögzített jogait – bejelentés, szabadságok kifizetése  -, addigra kitalált vádak miatt elbocsátották.

„Tavasszal az OEP-nél megérdeklődtem, hogy be vagyok-e jelentve. A válasz lesújtó volt, mert közölték, hogy 2008. XII. 1-től nem vagyok bejelentve. Mikor a munkaadómnak említettem a dolgot, azt a választ kaptam, hogy be vagyok jelentve. Nem sokkal később ismét megkérdeztem, akkor azt közölte velem, hogy a lányok összekeverték a szerződésemet. Pár nap múlva újra érdeklődtem,  akkor már azt mondta, hogy az OEP-nél a "rendszerben" van a hiba.  Ezt követően  végső elkeseredésemben  a Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőséghez fordultam. Valószínű, hogy  mindezek hatására, de  a  VII. hó elsején  végre már bejelentett,  VI. hó ötödikétől visszamenőleg.  Ezek után következett az, hogy VII. hó 4.- én felhívott a munkaadóm,  s közölte, hogy továbbiakban nincs szükség a munkámra. És még hab a tortán, hogy azzal fenyegetett meg, hogy a béremet  sem fogom megkapni.

A kirúgásomat ezzel indokolták:

„Az Önnel 2008. dec.1. napján megkötött munkaszerződésünket az 1992. évi XII. Tv. 96.§-a illetve b.) pontjaiban meghatározottak figyelembevételével, rendkívüli felmondással felmondjuk. Ön a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét olyan mértékben megszegte, hogy a munkaviszony fenntartása lehetetlenné vált. Magatartásával, mulasztásaival a  ……  kft gazdasági érdekeit súlyosan veszélyeztette. Az  Önnel szemben fennálló kártérítési igényünket  bírósági úton érvényesíteni fogjuk.”

( Hát ennyi volt a felmondás, amit nem írtam alá, mivel azon kívül, hogy a jogaimat – bejelentés, szabadságok kifizetése – próbáltam elérni, mást nem tettem. Tehát úgy érzem, hogy magatartásommal nem veszélyeztettem a kft gazdasági érdekeit, s munkám során semmilyen mulasztást nem követtem el. Az, hogy milyen kártérítési igénye lehet velem szemben a cégnek elképzelni se tudom! Esetleg velem akarja – kártérítésként – megfizettetni azokat a költségeit, amik abból adódtak, hogy kénytelen volt a törvényben  is előírt módon eljárni azaz bejelenteni?)”

 

 

 

24 komment

Címkék: jogok biztonsági őr munkavállaló vagyonvédelem munkaadó vagyonőr

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr901249012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2009.07.18. 17:54:23

Ha történeteteket szeretnétek másokkal is megosztani, akkor írjátok meg a vagyonor.edina@gmail.com címre! KÖSZI!!! :)

drJano 2009.07.18. 18:59:17

A levélírónak üzenem,h támadja meg ügyvéddel felvértezve a felmondást. A rendkívüli felmondást indokolni kell, nem elég szó szerint leírni az Mtv. szövegét. Ha nem tud megegyezni a munkaadóval, akkor perelhet is és,ha a bíróság neki ad igazat, akkor a jogerős ítélettel szűnik meg a munkaviszonya, addig jár a fizetése, plussz kártérítés.
Hozzáteszem,h ha a munkaszerződés 2008. decemberi, a felmondásban szintén 2008. decemberinek írják, akkor lehet fenyegetőzni, hogy miért csak június 5-től volt bejelentve (APEH, stb.)

Viharkabát 2009.07.18. 19:16:22

@drJano: Kedves kisdoktor! Ha a szerződés decemberi és a felmondás is, akkor simán csak el van b@szva, mert próbaidő alatt nem szükséges indokolni. Jelen esetben (ha jól értem) előző év decemberi szerződést bontott a "munkáltató" júliusban. Ami nettó öngól, mert a felmondásban írt dátum összevetve a bejelentés-közteherfizetés időszakával egyértemű beismerő vallomásnak tekinthető. Azt jól írod, hogy a felmondás indokait a munkáltatónak kell hitelt érdemlően bizonyítani a munkaügyi bíróság előtt. DE nem árt egy valóban jó ügyvéd (én az ügyvédem arcoskodása miatt buktam pert a munkaügyin). Csak kíváncsiságból: miből diplomáztál?

Thames30 2009.07.18. 19:27:08

Sok sikert! Nagy buntetes indokolt lenne, csak hogy peldat statualjanak...

drJano 2009.07.18. 19:48:55

@Viharkabát:
Olvasd el, amit írtam.. A szerződés decemberi és decemberinek írják a szerződést a felmondásban.("a munkaszerződés 2008. decemberi, a felmondásban szintén 2008. decemberinek írják" ezt írtam) Érdeklődnék,h szted hogy lenne ez próbaidő? Ugyanis az Mtv. alapján a max próbaidő 3 hónap. Olvass figyelmesebben, mielőtt kritizálsz ;)
egyébként a kérdésedre válaszolva: jogász vagyok

vénkujon 2009.07.18. 20:04:11

Egy másik blogbejegyzés alatt, nemrég genyóztam egy apehossal...hívjam át ide?:) Oszt ö meg majd jól összegecizi ezt a geci szekuriti gecit.

Viharkabát 2009.07.18. 20:05:23

@drJano: Ovass figyelmesebben: nem kritizáltalak. Köszönöm a választ.

Viharkabát 2009.07.18. 20:08:26

@vénkujon: Mondja kérem, Ön mindig ilyen üdítően hülye?

drJano 2009.07.18. 20:08:32

@Viharkabát:
szívesen,de egy bocs, tényleg jól írtad jólesett volna a lelkemnek ;) szép estét!

vénkujon 2009.07.18. 20:10:56

Jóhogy...teljesen meg vagyok hülyülve. Ráadásul, ez még nem a szakadék alja.

Zoli2009 2009.07.18. 20:24:03

Sajnos én is hasonló történetben voltam. Van nagyon jó ügyvédem és átbeszéltük vele a lehetőségeket. Abszolút profi a fickó, és őszintén elmondta hogy ha mebízást adok neki akkor egy csomó pénzembe fog kerülni és nem lát reális esélyt arra hogy nyerjek. Ráadásul felhívta a figyelmet hogy elég egy rossz mondat és azonnal a nyakamba akasztanak százmilliós kártérítési pert jó hír megsértéséért, ha nem tudom 1000% bizonyítani az igazamat. Nagy cégről beszélünk, multi, és megértettem hogy nincs esélyem velük szemben, úgyhogy kussba maradtam. Mondjuk a munkavédelmi hatóságokat megérné ráküldeni, mert gusztustalanul csinálják, színlelt szerződésekkel spórolnak, de nyakamat teszem rá hogy előre tudnák mikor mennek és elsikálnák az egészet. Ez van.

Ubuntufan 2009.07.18. 20:42:02

"Hát ennyi volt a felmondás, amit nem írtam alá, mivel azon kívül, hogy a jogaimat – bejelentés, szabadságok kifizetése – próbáltam elérni, mást nem tettem"

Jobb ha tudod, a rendkívüli felmondást nem kell aláírnod. Attól még érvényes. Hogy mit veszélyeztettél, azt meg a bíróság fogja eldönteni, de sok jóra ne számíts.

Flashzee · http://www.flashzene.com 2009.07.18. 20:46:14

@EdinaEdina: nem a szekuriti@gmail.com-ra kellene? Szerintem elég pofátlanság konkurens oldalt itt reklámozni!

svejk_a_derék_katona 2009.07.18. 20:48:54

mior havonta felvetted a fizetésedet nem írtad alá járlékos papírt 2008 12 hó-tól kezdve ?

svejk_a_derék_katona 2009.07.18. 20:52:27

azzal gondolom igazolhatod, hogy ott dolgoztál. ha nem irtad alá akkor meg látni kellett volna a problémát

Gábor mester 2009.07.18. 21:23:29

E hó 15-én derült ki, h. a cégünk április 14-ével kirúgott bennünket és megszűnt. De semmi baj, mert április 15-ével egy "másik cég" már alkalmazott is bennünket! Namost, ha én pl. pereltem volna az "előző" céget (ami valójában azonos a mostanival, csak éppen jogilag nem az!), akkor a megszűnt cégtől az életben nem kaptam volna vissza semmit, sőt, a "jelenlegi" a vezetők azonossága folytán úgy billentene formanadrágon, hogy nem győzném kimosni, mielőtt leadom...

Gábor mester 2009.07.18. 21:28:19

Féloff, ezért írom külön: a biztonsági cégek túlnyomó részét olyan "volt fegyveres testületbeli" főgórék hozták létre, akik vagy nem tudták, vagy nem akarták tovább csinálni "államilag", amit addig, Hiszen a privatizált cégeket immár csak privát őrök vigyázhatják, ugyebár! Azt meg mindenki tudja, h. a Nagy Ismert Cég nyeri a tendert - bizonyos "tiszteletdíj" lerakása után -, és azonnal egy v. több alvállalkozóval vonul fel. Alvállalkozó nem jelent be, csókolj kezet, h. pont Téged alkalmazott az állástalan 30 000 vagyonőrből. Előbb-utóbb bebukik, elviszi a balhét - ha ügyesebb: csődöt jelent - és mehetsz panaszkodni azokhoz, akik "megszavazták" a kapitalizmust...

Viharkabát 2009.07.18. 21:38:17

@Flashzee: Drága Ember! Nem tűnt fel, hogy a "konkurens oldal" egy emilcím? Pofátlanság (ha) az lenne, amennyiben a saját maga szerkesztette oldal címét írná ki. Bár mivel "szakmai fórum"-ról van szó, még ezt sem tartanám teljesen elítélendőnek. Én.
@Gábor mester: Manapság azért divat 3 havonta alvállalkozót váltani, mert ennyi az Mt-ben leírt próbaidő általános mértéke. Így könnyebb megszabadulni a feleslegessé v. "kényelmetlenné" vált munkaerőtől.

Gábor mester 2009.07.19. 00:47:16

Én még ne is szóljak, mert ötödik éve vigyázok ugyanott, három fővállalkozó volt, legalább hat al-, némelyiket nem is ismertük. De BE VAGYUNK JELENTVE, bár a borítékban ötödik éve ugyanannyi...
A fejünk felett észrevétlen becsődölt(etett) alvállalkozó esetében - konkrétan meg általában - a folyószámlások szív6nak; van bank, amelyik 3 utalás után ad hitelt, van, amelyik majrézik, ha elmarad, és a delikvens sk. lapátolja a számlájára a pénzt... Mi egyelőre kivételek vagyunk, de a fiam kishíján ráb@szott, hajszálon múlt az önrész nélküli lakásvásárlása (!!) ebben a zergenyés időben...

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2009.07.19. 06:33:11

@Flashzee: Én nem konkurens oldalt reklámozok itt, hanem ha jól látod én írtam ezt a történetet is. S azért várom a vagyonor.edina@gmail.com címre a további történeteket, hogy azokat is kitehessem majd ide.

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2009.07.19. 06:36:40

@Flashzee: S még valami, az általad konkurensnek tartott oldalamnak van egy iwiw-es oldala is, ott is hirdetem a szekuriti.blog.hu-t. (az üzi.falon) Nekem nem konkurenciám ez az oldal, annál is inkább mert mind a két oldal szerkesztésében benne vagyok.

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2009.07.19. 06:42:57

@Flashzee: egyébként szia! :) saját magával már csak nem konkurál az ember ... mert az már egy teljesen tudathasadásos állapot lenne .... :)))))

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2009.07.19. 08:32:59

@Flashzee: Semmi gond, köszi hogy beszólsz, amúgy jogos lenne, de Edina leírta, mi a helyzet.

Flashzee · http://www.flashzene.com 2009.07.19. 13:17:16

Bocs mindenkitől! Félreértettem a dolgokat!
süti beállítások módosítása