2009.08.01.
10:00

Írta: Szekuriti Blogger.

49. A tűzvédelemről II.

Kapcsolódva a múltkori, A tűzvédelemről című blogbejegyzéshez, szétszedtem és mobillal lefotóztam egy működésképtelen tűzjelző eszközt. Elnézést a képek tökéletlenségéért, mobillal ennyi tellett.

Biztos mindenkinek ismerős az alábbi érzékelő, igen elterjedt típus, sok helyen látható, gyakran csak a két kis pötty, ahogy periodikusan villog ott fenn, valahol magasan.

Eme példány becsületes neve egyébként a System Sensor MODEL 2251 EM. Az érzékelők több fajtájáról még lesz szó a bejegyzés-sorozat többi részében, ez csak egy kis érdekesség.

Így néz ki az érzékelő kívülről, amely felület most az A/4-es lappal érintkezik, azt fúrják fel a plafonra, vagy egy függőleges helyre. Alul és felül két villogó kis led jelzi a működőképességet, a lyukakon át áramlik be a levegő.

Így néz ki hátulról az eszköz, a 3 kis fémrész csatlakozik az aljzathoz, ahonnan kapja a tápellátást, illetve az érzékelő rész jeleit. A kép tetején található két műanyag fokozatbeállító kézzel/csavarhúzóval skálázható, így egyénileg állíthatjuk be az érzékenységet: bejelezzen -e egy cigire, vagy mekkora füstre adjon riasztást.

Szétszedve, a fekete kupak alatt található maga a szenzor rész, a műanyag oldalán fémrács van a kör teljes kerületén.

És végül maga az érzékelő lényege, a legbelső felépítés, itt látható a dióda. Remélem jól írom, a működési elv szerint ha bejut a füst ide az érzékelő belsejébe, a fény intenzitását a füstszemcsék csökkentik, és jelzés kerül adásra. Természetesen nem ez az érzékelő kezd el vijjogni vagy jelezni, ez/ezek egy tűzjelző központhoz csatlakoznak.

Apró érdekesség: természetesen nem csak a füstszemcsék képesek a fény intenzitását csökkenteni, hanem pl. a por is, így meg kell válogatni az alkalmazási területet.

Amúgy ez a példány beázott, így folyamatos riasztás miatt a kezelőszemélyzet (baromira helytelenül) deaktiválta, és a műszaki felülvizsgálaton lett cserélve (mikor is már az érzékelők elkorrodáltak jól). Egyrészt a technikus fogta a fejét, másrészt meg jellemző erre az országra (tűzvédelmi szempontból is), hogy a probléma megoldást legtöbben még mindig a jó öreg "bassz oda a kalapáccsal neki egyet" elvvel próbálják megoldani...

Talán még annyit, hogy érdekelnek valakit ezek a témák? Írjak tűzvédelemről/munkavédelemről is posztokat, vagy csak a vagyonvédelem az érdekesség?

3 komment

Címkék: tűzérzékelő

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr411280657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hang Ember 2009.08.03. 10:20:07

Szia!
Szerintem nyugodtan lehet boncolgatni a tűzvédelmi és munkavédelmi kérdéseket is. Mivel ez egyfajta szakmai oldal is, és gondolom kollégák is olvassák, így hasznos információkra lehet szert tenni, illetve a nem szakmabéli látogatók is bővíthetik a biztonságtechnikával kapcsolatos ismereteiket.

Vladimir Harkonnen 2009.08.07. 22:25:34

Hello!
"A két műanyag fokozatbeállító" az nem az amire gondolsz!
Az érzékelő címét lehet beállítani vele. Abból tudja a központ, hogy honnét érkezik a jelzés! Lehet érzékenységet állítani, de azt programból a központon. Legalábbis jelen esetben, mert ez a füstfej intelligens tűzjelző központhoz használható.
Egyébként ha tényleg beázott, akkor én is hasonlóan oldottam volna meg (ti. hogy kiszedem, amíg meg nem szüntetik az ázást), feltéve, hogy olyan helyen van, ahol másik érzékelő is van.
Lehet, ogy öreg vagyok, és túl laza, de 22 év tapasztalata azt mondatja velem, hogy kissé túl vannak spilázva a dolgok kis országunkban.

Adani 2009.08.10. 11:04:55

Mi informatikusok is tudjuk ,h elítélendő az orosz módszer a javításra, de van mikor hatásos. Ugye orosz módszer: ütni, rúgni ha nem működik.
süti beállítások módosítása