2009.08.02.
12:12

Írta: Szekuriti Blogger.

50. Írországban dolgozni

Az egyik régebbi posztnál az órabérekről volt szó, és az egyik hozzászóló megjegyezte, hogy ma itthon a nettó órabér 409 Ft. Eszembe jutott, hogy egyik ismerősöm kint dolgozik Írországban feltettem neki tehát néhány kérdést:

Szia!

Egy blogot vezetek, és oda kellene pár infó. Felmerült a dolog, hogy nálunk 409 Ft a nettó órabér, ami valljuk be, kibaszottul szánalmas. Az lenne a kérdésem, hogy neked mennyi a nettó órabéred? Leírnám a blogra, persze név meg minden ilyen nélkül, csak ellenpontként a magyar keresetekhez. És a foglalkozásod pontosan mi? Konyhai kisegítő, vagy mit írhatok? És ha tudsz valamit a hivatalos, vagy ha ilyen nincs, akkor az átlagos minimálbérről az is érdekelne.
 
Még egy kérdés, ha van vagyonőr/testőr/rendezvénybiztosító vagy hasonló ismerősöd kint, akkor lenne hozzá pár kérdésem.

Köszi, szia!

És jött is a válasz, Attilának köszönöm a segítséget, és további sikeres munkát neki külföldön:

Szia!

Na lassuk csak akkor, sok volt a kerdes, igyekszem logikusan valaszolni rajuk.

Irorszagban, a fovarosban elek, ahol nem kimagasloan dragabb sem a szallas, sem az elelmiszer, sem a fizetesek mint az orszag tobbi reszen. Euroban fizetnek es a maximalisan dolgozora kenyszeritheto oraszam 39 hetente (a munkahely hatarozza meg, mikor kezdodik egy munkahet, az enyem peldaul csutortoktol szerdaig tart). Amit ezen felul ONKENT elvallal, azert torveny szerint jovan magasabb tulorapenzt kap.

Tehat: konyhai kisegito vagyok, mosogatas, zoldseg elokeszites, a konyha tisztan tartasa, hulladek osszegyujtese, neha kiugrani a boltba ezert-azert stb. a feladatkorom. Nem biztonsagi or, de azert neha figyelgetem a figyelemremelto holgyeket a mosdo fele vezeto dolgozoi folyoson.

Nos. A torveny szerinti legalacsonyabb netto oraber csak (adomentes! minimalber) 7,65 € orankent. Azert 'csak' mert a recesszio elott 8,83 volt, es levittek a varhato arzuhanasok miatt, ami igazabol csak az auto-es lakasarakban szembeotlo.

En ennek megfeleloen kapok, 8€ alapot, es a napi borravalobol valamennyit, igy korulbelul 10-11€/per ora tisztan kinyerheto. A bankszamlarol joval kisebb osszegek es joval ritkabban tunnek el, mint amit otthon megszokhattunk mindenfele dij gyanant, tehat ez tiszta kereset nalam.

Biztiort nem ismerek egyaltalan, ezert nem is szeretnek talalgatni. Ami viszont a megelhetest illeti, Nyugat-Europa sem kanaan, viszont meg lehet elni a minimalis jovedelembol. Az elelmiszer 20-40%-kal dragabb csak, a tomegkozlekedes 2-3-szor annyiba kerul mint otthon az egesz aru jegyek, berletek, egy mozijegy 10€, egy uveg sor boltban 1,50-2€, kocsmaban 4-6€ kozott mozog, szallas havonta kb. 300€/single room plusz rezsi (mondjuk plusz szaz). A hasznalt autok itt olcsoak, mar 1000euro alatt is lehet kapni normalis, mukodokepes nyugati kocsit uzemkepesen, forgalmival, viszont az eves biztositas eleg huzos.

Szoval osszesen havi 800-1000 eurobol mar ki lehet jonni, ami mondjuk 25-30 ora hetente. Ami mondjuk 230-275ezer forintnak tunik, valojaban 120ezernek ha megfelel...

Remelem kielegito voltam. Minden jot, szia!

Kiemelném azt a mondatot, hogy "meg lehet élni a minimális jövedelemből". Ráadásul a vagyonőrködés elvileg szakmunka az egész világon, kivéve Magyarországot talán, ahol az őrképző-tanodák (őrgyárak) minőségbiztosítási koncepció nélkül ontják a vagyonőröket a piacra. Hadd hivatkozzak itt az egyik kolléga egy régebbi hozzászólására, ő külföldön dolgozott 2-3 évet, és hazatérte után házat tudott venni belőle. Tudom, hogy a legtöbb munkával így van az ember, ha külföldi munkából tér haza, de láthatóan külföldön a vagyonőröket is megfizetik.

És milyen lehet az az ország, ahol betartják a munkaidőt, és még meg is fizetik a túlórát? Itthon ilyen csak a nem fizikai munkakörben dolgozóknál van, azoknál is csak kis százalékban..

A levelen meg mindenki gondolkodjon el, és vonja le magának a megfelelő következtetéseket. Nem akarok demagóg lenni, s ha leírnám ide a magánvéleményem, akkor biztos megkapnám, hogy "ellehet menni ebből a ...".

Ja igen, most látom Viharkabát nevű tözslátogatónk egy régebbi hozzászólását, melyben a takarítós-poszt felől érdeklődik. Lesz, hamarosan. Csak meg kell, hogy szálljon az ihlet :)

2 komment

Címkék: külföld fizetés

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr671282487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viharkabát 2009.08.02. 08:33:28

Köszönöm a megtisztelő "törzslátogató" címet (jobb mint a törzsőrmester de rosszabb mint a törzsorvos, persze az utóbbihoz tudni kellene írni-olvasni :D ).

Az ilyen információkból jövök rá, hogy pályatévesztett ember vagyok. Egyedülállóként már rég elmentem volna ebből a nyomorult provinciából (pláne, hogy átkerültünk a limes kedvezőbbik oldalára), de hát nem vagyok az. Mindenesetre légy szíves írj majd az írországi takarítók helyzetéről is! :D

balapety 2009.08.02. 08:50:15

Én is Írországban dolgozok és ismerek biztonsági őrt.Az én ismerősöm 11 euró körül kap óránként ha nappali műszakban van.Valamivel többet éjszaka.Természetesen be van jelentve (itt amúgy sem szeretik feketén dolgoztatni az embert) és normálisan kifizetik.A takarítókról csak annyit tudok,hogy éppen most kerestek egy közeli bevásárlóközpontba éjszakai takarítókat 10 eurós órabérrel.Szoktam őket látni,hát nem kell megszakadniuk.:)
süti beállítások módosítása