2009.08.19.
19:01

Írta: Szekuriti Blogger.

57. Tanácsok augusztus 20-ra

Holnap augusztus 20, megint megbolondul az egész ország. Számomra érthetetlen, miért jó az, ha több százezer ember egy kisebb helyre tömörül. Olyan, mint május elseje, megy a család, sör és virsli fagyi, aztán hadd szóljon. Szólnék pár szót az ünnep rendezvénybiztosítási oldaláról:

Először is, a tömeg miatt jó napja lesz a tolvajoknak. Figyeljünk arra, hogy miközben éppen a légiversenyt nézzük, vagy majd a tűzijátékot, ekkor már sötét is lesz, az értékeinket ne hagyjuk könnyen elérhető helyen. Számomra teljesen érthetetlen az, amikor látom, hogy a pénztárcát, brifkót, mobilt szinte felkínálják tolvajlásra az emberek, annyira felelőtlenek. Az érték ne legyen a táska alján (kivágják), se a tetején (leemelik) sem. Én személy szerint pénztárcát a farzsebbe teszem, aztán egyik ujjammal figyelem, a mobilt meg előre, ott meg be van szorítva a combommal. Jó megoldás még a nyakba akasztható mobil/pénztartó is, belógatva a póló alá.

Fontos még, hogy nagyon sok helyen a rendőrök mellett biztonsági őrök lesznek a területeken. Több cégről is tudok, amelyek ott lesznek, persze a csókosság mértékének megfelelő területet/(megbízási díjat) kapva. Ha éppen olyan helyre mennénk be, ahol beléptető kapun kell áthaladnunk, akkor van néhány általánosság, amit ezekről a kapukról el lehet mondani.

Különböző érzékenységi szinteket lehet beállítani.A szintek mindig egyedi elbírálás alá esnek, van olyan beállítás, amely a rágógumi fémpapírját is bejelzi, és nyilván van ennél gyengébb szint is. Fegyvert (kispuska, nagypuska, kés, bicska, atombomba) mindig jelez a kapu, de őszintén aki ilyennel megy egy nyilvános eseményre, az meg is érdemli az következő eljárást, miszerint megfogják, és a rendőrök bekísérik, majd kap egy szép csekket, jobb esetben. Ha már olyan ügyesek voltunk, hogy lebuktunk egy késsel nálunk, akkor legalább legyünk nyugodtak, és várjuk ki a sorunkat, a tévhitekkel ellentétben az ilyen eseményeknél még a biztonsági őrök is a profibbak közül kerülnek ki, szóval nem érdemes nekifeszülni egy őrnek, mert megvédi magát, ha meg elfutunk, a rendőrök szednek ki a tömegből, na nem ilyen "legyen szíves álljon meg!" módon.

Amúgy is, sok helyen lesznek szétszórva őrök a tömegben is, kapuk nélkül. Fontos, hogy ők nem rendőrök, ha valamit látnak azt jelentik, és rendőri intézkedést kérnek. Ha meg valakit elkapnak, mert bűncselekményt követne el, akkor a rendőr odaérkezéséig/az átadásig velünk marad, utána meg tanúként lesz jelen, igazolva magát a kamarai és a vagyonőri igazolványával.

Ha bűncselekményre utaló jeleket látunk, vagy bűncselekményt (pl. szerelik össze a távcsöves puskát mellettünk, vagy csak láttunk egy lopást), akkor ne intézkedjünk, egyetlen magyar embernek sem feladata, hogy bűnözőket üldözzön és nincs is rá joga/lehetősége. Szólni kell ilyenkor is egy rendőrnek/vagyonőrnek, ők hívják a megfelelő embert. Figyeljük meg inkább az elkövetőt, hogy néz ki, merre mozog el, hogy a rádióban részletes instrukciókat adhassanak a kiemelést végző személyeknek. Amúgy is tök ciki az, hogy jó poénnak tartva elkapni egy tolvajt, utána nyúlunk, megfogjuk, majd hirtelen a hasunkban érezzük a 10 centis kés pengéjét, jó esetben elvérezve, mire a mentőszolgálat emberei átvergődnek a tömegen. Szóval nem vicces dolog ez, szóljunk inkább a felelősöknek.

Aztán. Ha rosszul van valaki, ha feltűnően részeg/bódult valaki, ha elveszett gyereket találunk, ha elveszik a gyerekünk, megint csak keressünk egy rendezvénybiztosító őrt, rendőrt. Mindegyik biztonsági szolgálat kapcsolatban áll összekötővel, mely a rendőrséghez tartozik. Sokszor láttam már olyat, hogy hoztak hozzánk egy kisfiút, beszóltunk rádión az összekötőnknek, erre szólnak, hogy vigyázzunk rá, az anyjától már jelezték, hogy kilométerekkel arrébb elveszett a kicsi.

A nagyon részeg személyeket eltávolítják a felelősök, ha szól valaki nekik, akkor előbb történik meg ez. Persze lehet inni, de a seggrészeg ember vagy elkezd verekedni/lökdösődni, vagy szembehány valakit, vagy csak összecsinálja magát, ezért az ilyen szigor.

A feltűnően bódult, rossz állapotban lévő személyt is érdemes jelenteni, főleg ha öreg. Ez azért jó dolog, mert pl. cukorbetegség miatt, vagy a nagy melegtől sokszor egy-egy idősebb ember úgy néz ki, mint aki csak sokat ivott. Már nekem is volt olyan esetem, amikor egy öreg néni szédelgett mellettem 1-2 percig, majd amikor megkérdeztem jól van -e, láthatóan nem volt teljesen tiszta. Mentőket kértem, a mentőszolgálat tagjai jöttek és ellátták a nénit. Neki is ilyen cukorbetegséggel összefüggő gebasza volt, én ehhez nem értek, biztos van hasonló 100 betegség még, tehát a gyerekek mellett az öregekre is érdemes figyelni.

Amúgy is, ha WC-t, mentőt, orvost keresünk, akkor a vagyonőrök jó eséllyel el tudnak igazítani, vagy ha nem, lekérdezhetik rádión. Mentők elég sűrűn vannak elhelyezve minden területen. És kérem, igyunk rendesen folyadékot, főleg sört vizet (hivatalosan vizet, persze :)).

Honnan ismerjük meg a rendezvénybiztosító vagyonőröket? Onnan, hogy formaruhában lesznek, a nyakukban valószínűleg valamiféle azonosítóval. Azért valószínű csak, mert ezt cége válogatja, de mindenképpen fel lehet őket ismerni. Az ilyen hídőrző, rakétaőrző csóróbb őrök valószínűleg terepnadrág, vagy zsebes nadrág/gyakorló+céges póló kombóban feszengenek, míg a tömegben lévő, közönséggel kapcsolatba kerülő őrök ing+fekete nadrág kombóban, vagy ezek változataiban. A kézben tartott rádió, vagy a fülből kilógó vezeték is árulkodó jel lehet :)

És igen, megkérnék mindenkit, hogy amit a vagyonőr mond, azt tartsa be. Nem viccből mondja, vagy tapasztalata van benne, és ezért kéri pl. hogy ne másszunk fel olyan helyre, ahonnan úgyis leesünk, vagy azért szól, mert utasításba kapott valamit. Ez esetben nincs mérlegelési lehetősége, köteles betartani azt, s ha mi nem tesszük meg azt, amire kér, akkor előbb-utóbb rendőrök fognak kivezetni. Nyilván itt nem arra gondolok, hogy megkérnek, álljunk hátra két lépést, mert ez esetben úgyis hátrébb fogunk menni, meg lehet ezt oldani rendőrök nélkül is.

Talán még egy fontos dolgot leírnék a végére. A 3 évvel ezelőtti halálos áldozatokat követelő ünnep után végre eljutottunk arra a pontra, hogy előre készülnek a katasztrófa-helyzetekre is. HA megint ítéletidő lenne, a polgári védelem már előre kijelölte azokat a helyeket, amiket meg fognak nyitni az emberek számára. Tudom, hogy nehéz ilyet kérni, de lehetőleg ne essünk pánikba, és kövessük az utasításokat. Ha meg éppen nincs senki felelős a közelünkben, akkor irány az első nagy szálloda, középület, kötelességük beengedni minket, meg amúgy is, már van számukra is ilyen esetekre elkészített akcióterv.

És ha már beengedtek minket valahova, akkor húzzuk meg magunkat. Ne követelőzzünk, ne érezzük úgy, hogy nekünk jár valami. Az őröknek is lidércnyomás lesz egy ilyen este, ne kelljen még a hisztivel is foglalkozniuk. Ja igen, a legnagyobb parasztságnak tartom azt - megtörtént - hogy tavalyelőtt, amikor megint kicsit viharosabbá vált az idő, 20-30 embert beengedett ismerős őrtársam az egyik Duna-parti objektumba, és az egy dolog, hogy 30-40 perces ottlétük alatt összemocskolták a mosdót, a vécét (nem, nem csak használták, összemocskolták), de még az légfrissítőt is sikerült elvinni, és letörni az egyik vécépapírtartó eszközt a falról. Jó volt a srácnak másnap, szerencséjére az épület biztonsági főnöke/felelőse is csak a fejét rázta, hogy ilyen van, segítünk és ilyenek az emberek? Na ja.

Jó szórakozást holnapra!

Szívből gratulálok a VASTAGBŐR szerkesztőinek, hogy elnyerték a Goldenblog első helyezését a mainstream kategóriában. Sokan szavaztunk érte, de megérte, olvassa őket mindenki, ugye?

Ha vagyonőrökkel, biztonsági őrökkel kapcsolatos történeted van, vagy csak tudnál érdekességeket mesélni a vagyonvédelem/biztonságtechnika világából, kérlek küld el levélben a szekuriti@gmail.com e-mail címre, és mi megjelenítjük. Ha több mondanivalód van egy levélnél, akkor is vedd fel velünk a kapcsolatot, és próba-poszt írása után publikálási jogot kaphatsz!

 

7 komment · 1 trackback

Címkék: augusztus 20

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr691324000

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Itten van 'gusztus huszadika 2009.08.20. 01:30:52

Estván király, alkotmány, miazmás. Vezetőség: emlékezik. És egy kicsit komolyabb, de szintén nagyon nézős tévéjáték tűzijáték utánra: Az a szép fényes nap, M1, 21.35. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.08.19. 21:27:54

Ideális esetben sört _és_ vizet, a közhiedelemmel ellentétben a sör ti. nem oltja a szomjat, sőt ellenkezőleg: nagyon erős vizelethajtó, tehát a már meglévő naftát is segít kiüríteni az ember szervezetéből. Arról nem is beszélve, hogy a nagy mennyiségű vízfogyasztás enyhíti az ittasság tüneteit, és megakadályozza a másnaposságot. Kellemes ünnepet mindenkinek!

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2009.08.19. 23:17:57

@tff: Igazad van ttf, a sör nem helyettesíti a vizet ilyen szempontból. Azt azért isszuk, mert apuka sem ihaz vizet egész nap. Mértékkel, okosan.

megmondomatutit 2009.08.19. 23:57:14

Aki kevésbé szereti a tömeget, ne menjen ki minden évben a Duna-partra, a tv-ben is nyomon követheti az eseményeket (ráadásul sokkal kényelmesebben), és hát túl sok változás nincs, gyakorlatilag jövőre is ugyanezt láthatja. Ezzel is csökkentsük a tömeget:) Kis gyermekekkel, csecsemőkkel, akik még nem tudják értékelni ezeket a látványosságokat szintén nem tanácsos elmenni. Anno a tv-ben, a katasztrofális tüzijáték idején lehetett látni több menekülő gyermekkocsis párt. Felelőtlenségnek tartom.

Deske76 2009.08.20. 01:42:18

Az írás nagyon korrekt és mindent elmond ami kell is.
De a babakocsisok és a biciklisták kiborítanak, mert nem tudnak megfelelően közlekedni vele. De amúgy sem értem, hogy fél éves gyermeket mi a fenének visznek ki, hogy esetleg szegény gyerek megrémüljön, aztán meg csodálkoznak hogy későbbiekben a gyermek miért is fél a durrogásoktól.
Nem beszélve az esetleges hallás károsodásnak, mert nem kis dB zajérték van ilyenkor.

Én személy szerint nem mobilon keresem az elkeveredett családtagot, mert ilyenkor általában terheltek a tornyok.
Erre a célra rádió adóvevőt használok ami praktikus, mert nagy távolságot hidalok át vele és mindig megvan aki eltéved :D

Lord_Cica (törölt) 2009.08.20. 08:40:14

És hogyha valaki felülre teszi a pénztárcáját, majd iszik kicsit, és végül fegyverrel rohangászik és lelő 50-60 fegyvertelen biztonsági őrt, majd magát is fejbe lövi, akkor mi van?

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2009.08.20. 08:56:19

@Lord_Cica: Lol, akkor úgy fog kinézni a végén, mint az avatarod, kedves Lord_Cica :)
süti beállítások módosítása