2009.08.29.
10:39

Írta: Szekuriti Blogger.

60. Cigilopás okosan, az Auchan kárára

Ügyes tolvajok az Auchanban, avagy hogyan lopjunk cigit büntetés nélkül? Egyik kedves régi olvasóm küldte a levelet, név nélkül kérte, hogy adjam le, kicsit megformázva, de íme:

Szia!

Az egyik auchant egy ideje "rettegésben tartja" egy roma család(?), kiknek fő elfoglaltsága a cigarettalopás. Hogy konkrétan egy család-e, vagy csak egy összeverődött banda, azt nem tudom, amikor a múltkor láttam őket 2-3 felnőtt volt, és durván egy tucat különböző életkorú gyerek.

A banda miután megérkezik az üzletbe szétszéled, és minden tagja, kicsik, s nagyok zsebretesz 5-10 doboz cigit, majd megpróbál távozni. A módszer amilyen egyszerű, olyan jól működik, hisz ennyi emberre már nem tud odafigyelni a teljes biztonsági személyzet sem, ám még ha el is kapják őket, mivel a termék értéke nem haladja meg a 20000 forintot, max egy órán belül úgyis szabadon távoznak, és kezdhetik elölről.

Röhej, de állítólag vannak valami személyiségi jogaik, ami miatt nem lehet őket kitiltani az áruházból, ezért most úgy védekeznek ellenük, hogy amikor meglátják őket azonnal elzárnak minden cigarettát, nehogy bárki is hozzáférjen, ám ellenük ez sem segít, így igazán csak a rendes vásárlók szívnak...

Hát igen, ehez sok kommentárt nem lehet hozzáfűzni. Nem hiába akarják a kereskedelemben dolgozók a 20000 Ft-os határt eltörölni. Nem módosítani, eltörölni. Egyetértek. Teljesen. Emlékeztek még a következetesség általam sokat hangoztatott elvére, a bűn az bűn, és aki bűnt követ el, annak meg kell kapnia a méltó büntetését.

Arra mondjuk kíváncsi lennék, hogy ha gyerekek is részt vesznek a banda tevékenységében, akkor miért is nem jár el a gyámhatóság. Vagy nem ez a dolguk?

Gondoltam egy nagyot. Mert merjünk nagyot álmodni, ugye? Elküldtem ezt a levelet 5 pártnak, a honlapjaikon található címekre. Kíváncsian várom, válaszolnak -e, és ha igen, mi lesz a reakciójuk?

feladó: Biztonsági Őr (szekuriti@gmail.com)
címzett: info@mszp.hu; szerkesztoseg@szdsz.hu; fidesz@fidesz.hu; kdnp@kdnp.hu; jobbik@jobbik.hu
dátum: 2009. augusztus 25. 19:08
tárgy: kérdések

Tisztelt Címzett!

Ezen levelet megkapja az MSZP (info@mszp.hu), az SZDSZ (szerkesztoseg@szdsz.hu), a FIDESZ (fidesz@fidesz.hu), a KDNP (kdnp@kdnp.hu), és a Jobbik (jobbik@jobbik.hu).

Amennyiben levelem nem a megfelelő címre címeztem, kérem továbbítsák a megfelelő helyre.

Egy internetes blogot vezetek, a Szekurit Blogot, mely elérhető a http://szekuriti.blog.hu címen. Egyik olvasóm küldte az alábbi történetet:

----------------------

Szia!

Az egyik auchant egy ideje "rettegésben tartja" egy roma család(?), kiknek fő elfoglaltsága a cigarettalopás. Hogy konkrétan egy család-e, vagy csak egy összeverődött banda, azt nem tudom, amikor a múltkor láttam őket 2-3 felnőtt volt, és durván egy tucat különböző életkorú gyerek.

A banda miután megérkezik az üzletbe szétszéled, és minden tagja, kicsik, s nagyok zsebretesz 5-10 doboz cigit, majd megpróbál távozni. A módszer amilyen egyszerű, olyan jól működik, hisz ennyi emberre már nem tud odafigyelni a teljes biztonsági személyzet sem, ám még ha el is kapják őket, mivel a termék értéke nem haladja meg a 20000
forintot, max egy órán belül úgyis szabadon távoznak, és kezdhetik elölről.

Röhej, de állítólag vannak valami személyiségi jogaik, ami miatt nem lehet őket kitiltani az áruházból, ezért most úgy védekeznek ellenük, hogy amikor meglátják őket azonnal elzárnak minden cigarettát, nehogy bárki is hozzáférjen, ám ellenük ez sem segít, így igazán csak a rendes vásárlók szívnak...

------------------------------

Itt a levél vége. Konkrétan az alábbiak lennének a kérdéseim:

1. Mit lehet tenni, hogy a hasonló lopások elkerülhetővé váljanak, és a kereskedők ne legyenek kiszolgáltatva a 20000 Ft-os, már bűncselekménynek minősülő lopási értékhatár kijátszásának?
2. Mit lehet tenni a gyermekek védelmében? Azzal hogy folyamatosan részt vesznek a lopásokban, felnőttként nem tudnak beilleszkedni a társadalomba. Vagy ezt csak én gondolom így?

A válaszokat 2009.09.15-ig bezárólag szeretném megkapni. A válaszok teljes terjedelmükben, a válaszadó személyt nem nevesítve, a válaszadó pártot nevesítve megjelennek a Szekuriti Blogon. Amennyiben nem érkezik válasz, az olvasóimnak azt is jelezni fogom, így mindenki levonhatja a megfelelő következtetéseket ebből.

Köszönöm a figyelmet! Tisztelettel:
Szekuriti Blogger

19 komment

Címkék: lopás auchan pártok

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr181337827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.08.29. 17:47:37

@spiderhopper:
Miért, az SZDSZ az igen? :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.08.30. 09:26:13

@ZöPö (inda):

Az MDF után én is nyomoztam a neten, de működő email-címet nem sikerült kiderítenem.

Bővebbet szerdán a katonasztorik-blogon :-)

Sétáló János 2009.08.30. 12:19:43

Az lesz a szép, ha minegyik párttól ugyanazt a sablonlevelet kapod majd.

"Tudunk a problémáról, a parlamentben most sokkal fontosabb dolgokat kell megbeszélni, blablabla..."

Reményeim nincsenek, igéretekkel meg már nemcsak a padlásom, de a szomszédoké is be van telve.

Adani 2009.08.30. 17:44:35

Régebben ez a 20ezres határ 10ezer volt.

Egyébként be lett adva az OVB-nek ,h ügydöntő népszavazást szeretnének kiirni róla, h 0 ft-ra csökkentsék ezt az összeget, de végül visszadobta azzal az OVB, h nem tudják értelmezni a 0ft fogalmát. Be kéne megint adni úgy, h 1 ft-ra csökkenjen vagy akár 10-re. Azt csak tudják értelmezni.

Az tényleg nem helyes, h gyakorlatilag 19.999 ft-onként szét lehet lopni a boltot.

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2009.08.30. 17:48:55

@ZöPö (inda): Komoly. Az MDF tényleg kimaradt, és fel sem tűnt! :)

spiderhopper · http://eladokkonyve.freeblog.hu/ 2009.08.30. 18:32:57

@Biztonsági Őr: Nekem sem tűnt fel amikor olvastam ;)

Imádom az ilyen dolgokat, hogy jogilag nem lehet értelmezni ezt+azt, múltkor ha jól emlékszem a "hűség" fogalmával nem volt tisztában valamelyik szerv, ezért eltörölték, hogy a házastársak ezzel tartoznak egymás iránt....

д · http://www.hovane.blogspot.com/ 2009.08.31. 09:50:48

szerintem még egy automatikus üzenet sem jön majd vissza :(

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2009.08.31. 10:36:38

Ha parlamenti pártnak akartad küldeni, akkor a Jobbik sem OK és az MDF sem. Ha az Európai Parlamentbe magyar képviselőt delegáló pártnak akartad küldeni, akkor az MDF és a Jobbik is játszik. Szerintem a magyar Országgyűlésben képviselőcsoporttal rendelkező pártoknak kellett volna címezni: így FIDESZ, KDMP, MSZP, SZDSZ - szigorúan abc sorrendben.

Shadearmy. 2009.08.31. 14:12:40

Nem egyedi eset, visszatérők mindenhol vannak.

Egy kiskereskedelmi üzletlánc egyik hipermarketjében dolgozok. Mondhatjuk úgy is, hogy a vagyonőrök szeme vagyok. Volt olyan, hogy reggel mentem műszakba, társam átadta az előző napi infókat, volt bekísérése is (nevezzük most Gizikének) éjjel 17000 ft értékben. Gizike akkor már másodszor lett lekapcsolva, előtte 3 nappal korábban. 8 óra magasságában megint jött Gizike "vásárolni". A bejáratos vagyonőr szólt rádión. Kamerával követtem végig, megérte. Gizike a pénztárak után lekapcsolva újra. Rendőr kihív, mert fiatalkorú. Érték 32000. Hurrá bcs!! Talán már tudnak vele mit kezdeni, mert itt már összeg is van.
Aztán pár nap múlva döbbenek, hogy Gizike még mindig aktív, ugyanis megint elkaptuk immár 45000 ft értékű áruval.

Valami aztán már történt, mert utána Gizikét már nem láttuk, sőt voltam tanuként a rendőrségen. (Meg minden kollégám akik lekapcsolták a sorozatainál)

Mi lesz ezekből a fiatalokból és miért nem okulnak az első eset után??

Hang Ember 2009.08.31. 14:42:37

Üdv mindenkinek!

Menyasszonyom egy multi üzletláncnál dolgozik a tavaly novemberi nyitás óta. Náluk főként a márkásabb parfümök tűntek el, az üzlet vezetése meg kapkodta a fejét, hogy ez miért van, mivel az üzletben több civil ruhás vagyonőr is teljesít szolgálatot. (Cserélődtek a vagyonőrök rendesen, bár ez az őket alkalmazó vállalkozónak köszönhető leginkább) Az első leltár után hangoztattam, hogy némi könnyebbséget jelentene egy zárt láncú videokamerás rendszer. Nagyjából egy-másfél hónapja szerelték fel az üzletet CCTV-vel. Azóta két esetben bizonyítottak lopást a kedves "vásárlóra", - rendőrségi feljelentés lett belőle - ebből viszont csak az egyik volt roma. A posthoz kapcsolódóan annyit, hogy nem csak a kereskedelemben dolgozók szeretnék eltörölni ezt az értékhatárt. Viszont, ha eltörlik jócskán meg fog növekedni a rendőrség, a bíróságok vagy ha az ilyen jellegű cselekményeket szabálysértésnek deklarálják, akkor a települési jegyző munkája. Ez viszont még lassabbá tenné az ún igazságszolgáltatást. Egy kicsit olyan mint a közmondás: ha a hüvelykujjam harapom meg akkor az fáj, ha kisujjamat akkor meg az...

Shadearmy. 2009.08.31. 15:15:08

Nálunk a kissebb összegre elkövetett lopást is feljelentjük. ekkor a lakhely szerinti jegyző jár el szabálysértésként.

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2009.08.31. 15:26:48

@Zig Zag: Az MDF az nekem Kalapos Ibolyka. Az SZDSZ azért, mert elvileg ők liberálisok, akkor halljunk egy liberális megoldást. MSZP, FIDESZ azért, mert elvileg ők a két nagy, a Jobbik meg azért, mert hadd mutassák meg, mit is tennének.

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2009.08.31. 15:28:05

@Hang Ember: Jó, de ennyi erővel a ha megölnek valakit, ott is csak azt ítéljék el, aki mondjuk nem öreg, és még munkaképes. Kevesebb dolga lenne a bíróságoknak, nem? Tudom, hogy ez más kategória, de a bűnt meg kell torolni, különben nincs elrettentő hatás. :(

Adani 2009.08.31. 15:48:33

@Shadearmy.:

Aminek semmi értelme nincs, az első pár esetben úgyis megússza ejnye-bejnyével. Szabálysértési eljárás és persze őt is meghallgatják és ha tagad akkor holtpontra jut az ügy és valszeg ejtik mert úgy kevesebb munka van. Hiába állítja egy teljes hadsereg biztonsági őr ,h látta, h lopott, hiába van videófelvétel, a rendőrség nem fog nyomozni mert nem az ő dolga, a biztonsági szolgálat meg nem nyomozhat mert nincs hozzá jogköre ha nincs nyomozás nincs bizonyítékgyűjtés ergo felesleges a felvétel is mert sosem kérik be.

Shadearmy. 2009.08.31. 23:32:54

@Adani: tényleg ritka, amikor a felvételt arhiválni kell rendőrségi lefoglalás céljából.
Szinte naponta van elfogásunk, de évente max 2-3 esetben foglalnak le felvételt, pedig mindről van....

Hang Ember 2009.09.01. 14:36:33

@Biztonsági Őr: Látod ebben egyetértünk, mármint abban, hogy az elkövetett bűncselekményt - szándékos jogsértő cselekmény - megfelelően arányosan meg kell torolni, az elkövetőt büntetni kell. Valószínűleg az iróniát nem vetted észre az utolsó két - három sorban. Tudod, hogy a mai jogrendszer hézagos, nem kellőképpen szabályozott és néhol alapos frissítés is ráférne. Na ezért írtam az igazságszolgáltatás lassúságáról. Most is hónapokig esetleg évekig húzodik egy-egy eljárás. Ahhoz, hogy értékhatárokat módosítsanak, és minden bűntettet megfelelően büntessenek és gyorsuljanak az eljárások, újra kellene gondolni a jogszabályi rendszer nagy részét.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.09.14. 10:50:30

A cigit nem külön pultban árulják? (Cora - de, Tesco - de, CBA - de, SPAR - de, Coop - de)

Legrosszabb esetben is a pénztáros feje felett van a cigitartó, onnan adják ki.

Persze az egészet el lehet játszani töménnyel, meg csokival, ne adj isten zacskós levessel is...

Mert az ötlet jó, egyszerű flood, és működik.
süti beállítások módosítása