2009.09.07.
10:14

Írta: Szekuriti Blogger.

63. Őrködés New York-ban II.

múltkori poszt folytatása, avagy mennyire lehet megélni a 7,25 $ (1450 Ft) és 25 $ (5000 Ft) közötti órabérből. A kérdésekre most is Frank Toth nevű honfitársunk válaszolt, kérésére kirakom a nevét, illetve oldala ide kattintva tekinthető meg.

És akkor íme a kérdéseim és a válaszok:

Szia! Ha volna kedved még mesélni arról, hogy hogyan lehet megélni egy őri fizetésből, azt megköszönném.

Nyaralás, szórakozás, lakhatás, rezsi, ilyenek, mennyire fér bele? Mennyi szabadság van egy évben és azt fizetik -e? Hogyan oldjátok meg a betegbiztosítást és a nyugdíjt, ha a cég nem állja? Csak ilyen alap dolgok, azt szeretném, hogy ha nem túl megterhelő, akkor írd le ami csak eszedbe jut.

És akkor Frank válasza:

Megélhetés

10-12 dolláros órabérből, hacsak nem tudsz nagyon spórolni, nyaralás, szórakozás egyáltalán nem fér bele. Örül az ember ha ki tudja fizetni a lakbért, a közüzemi számlákat, telefonszámlát és még kell maradjon pénz kajára is. Bár én az otthoni életkörülményeknek köszönhetően a spórolást művészi szintre tudtam emelni, így sikerült legutóbb a feleségemet elvinni 1 hónapos Hawaii útra. Azért bevallom, ezt otthon biztonsági őri fizetésből valószínűleg soha nem tudtam volna megvalósítani. Persze erre az időre fizetés nélküli szabadságot kellett kivennem, mert itt a szabi  (az én munkaadómnál,  szakszervezeti védettség mellett is) 1 év munkaviszony után csak 1 hét, 2 év után 2 hét, 5 év után 3 hét, és azt nem is tudom, hogy mikortól 4 hét vagy több. Egyébként a szabadság idejére teljes munkabért fizetnek.

Dolgoztam kisebb szar cégeknél is, ahol nincs szakszervezet. Mikor fizetésemelést vagy fizetett szabadságot kértem, az ajtóra mutatva közölték, hogy ezzel próbálkozzak a következő munkaadómnál. Kedves. Mosolyogsz és húzod az igát tovább, mert kell a kenyér és örülsz, hogy van munkád, amitől pillanatnyilag nincs jobb.

 

Szórakozás

Erre annyit mondhatok, hogy itt élek már 1984 óta, de ha hiszed ha nem, még nem voltam moziban. Nem azért, mert nem engedhettem volna meg magamnak, hiszen 1984-ben még csak 1 dollárba került egy mozijegy, de valahogy nekem erre sohasem volt időm.

 

Lakás

Manhattan-ben dolgozom. Az ideális az lenne, ha a munkahelyhez közel lakhatnék. Erről az én fizetésem mellett csak álmodhatok. Az összes keresetem nem lenne elég arra, hogy a lakbért Manhattan-ben meg tudjam fizetni. Ezért Brooklynban lakom, jó távol Manhattan-től, ahol a lakás megfizethető, egy nem elsőosztályú környéken. Napi 2,5 - 3,5 órát a metrón töltök a munkahelyre való ingázással. Autóval sem tudnék sokkal hamarabb odaérni a nagy forgalom miatt, de nem is érné meg tartani, mert a fenntartási költség magas, a parkolás majdnem lehetetlen és megfizethetetlen. Szerencsére, egy összvonalas (metro, busz) havi bérlet ára csak $89.00, ami szerintem nem drága és tömegközlekedést használva bárhová el lehet jutni, de ez sok időt és türelmet igényel.

 

Betegbiztosítás

A jobb cégek adnak “szar” olcsó biztosítást a dolgozóik és családtagjaik részére, amiben nagyon sok az apró betűs lábjegyzet, amik a kivételeket jelentik. Amikor igénybe akarsz venni valamilyen egészségügyi szolgáltatást, akkor jön a meglepetés, hogy ezért sem meg azért sem fizetnek. Éppen velem történt meg, hogy a feleségemhez mentőt kellet hívnunk. Elvitték a három utcára levő kórházi sürgősségi szobára, ahol fél napig tartották egy hordágyon, majdnem halálra fagyasztva a túlzott légkondicionálással. Egy óra után egy nővér megmérte a vérnyomását. Három óra múlva, mikor végre egy orvos is láthatta volna, akkor az orvosnő leborult az asztalra legalább félórás imára, mivelhogy ő muzulmán vallású és itt volt az ideje imádkozni. Ezután következett a vizsgálat. Sztetoszkóp elől-hátul és kopogtatás hátul. Még pár órás várakoztatás után megállapították, a beteg életben van, és közölték, hogy lehet hazamenni. Mikor jött a közel 5000.00 (nem elírás, ötezer) dolláros számla, akkor a biztosítóm azt mondta, hogy nyúljak csak a zsebembe, mert sürgősségi ellátásért nem fizetnek.

Aki meg tudja fizetni az vesz magának kiegészítő biztosítást vagy, ha nem kap a munkáltatójától, akkor teljes biztosítást, de ezzel együtt sem lehetsz tökéletes biztonságban, mert bár nagyon drága, még midig van benne sok apró betűs rész. Legtöbb munkaadóm nem adott biztosítást (olcsót sem) és elegendő fizetést sem, hogy futotta volna magánbiztosításra. Szerintem így van ezzel az itteni lakosság fele, de az is lehet, hogy még nagyobb hányada. Nagyon jól tudjuk, hogy mennyire rizikós egészségügyi biztosítás nélkül élni, de kényszerből kockáztatunk.

 

Nyugdíj

Én állampolgár vagyok, így nem kellett soha feketén dolgoznom. Akárhol dolgoztam a munkaadóm eleve levonta majd befizette a törvényes nyugdíjjárulékot és adókat. Bízom benne, hogy az amerikai nyugdíjrendszer nem fog összeomlani és tisztességes nyugdíjra számítok. Akik feketén dolgoznak az az ő dolguk. Nem fogom őket sajnálni, ha nem lesz nyugdíjuk, mert most elkerülik az adózást.

Kedves Őr! A fentebb leírtak csak az én szubjektív véleményemet tükrözik. Én az itteni munkásosztályt képviselem és annak is csak egy bizonyos alsó rétegét. Az itteni lakosok életszínvonala nagyon különböző a koldustól a szupergazdagig. Ezért, amiket írtam az csak az én szemszögemből nézve igaz, de szín igaz, és csak rám, valamint a hozzám hasonlókra vonatkozik. Magyaroknak nagyon sok érdekes dolgot lehetne írni az itteni életről, amire nekem sem megfelelő rálátásom, sem tudásom, sem időm nincs.

6 komment

Címkék: new york külföld biztonsági őr órabér

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr531365367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shadearmy. 2009.09.07. 11:41:31

Szóval ott sem fenékig tejfel az élet.

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2009.09.07. 12:48:07

@Shadearmy.: Jah, az általános betegbiztosítás hiánya nagy szopás.

Shadearmy. 2009.09.07. 13:49:39

Akkor nálunk jobb a helyzet ilyen téren, mégis szidják.....

Viharkabát 2009.09.07. 19:33:45

Hát nem az a kimondott "Havaj", ahogy felénk mondták régebben. Mit mondhatnék: üdv a kapitalizmusban. Egyébként olvassátok figyelmesen, amerre tartunk, valószínűleg a jövőnkről olvastok. A szemét- és vagonőrök többségének helyzetét tekintve ez nem sci-fi.

Adani 2009.09.08. 18:24:43

A több biztosítós modellt nálunk is be akarják vezetni, ami ott kint csúfosan megbukott, az egészségügyi ellátás rosszabb mint Kubában. Nézzétek csak meg a Sicko című filmet, és nálunk is ezt akarják bevezetni. Megtörtént eset volt, h több beteget, akik önkéntesen segítettek 9/11 után a WTC-nél nem láttak el, mert nem volt biztosításuk, pénzük pedig nem volt rá. Repülőre ültette őket a Sicko készítője és kivitte Kubába, ahol ingyen és bérmentve ellátták őket. Volt valami hasonló történet.

Lefogyó blogger 2010.06.14. 21:27:33

Sziasztok!

Szeretnék ajánlani egy érdekes szolgáltatást, gondolom itt a helye, biztos nálatok is előfordult már, hogy egy CD-t, DVD-t, vagy csak egy fan pólót akartatok rendelni a neten, de nem lehetett kérni a Magyarországi szállítást, mert ide le volt tiltva. Köszönhető ez annak, hogy a k.rv. postások mindent ellopnak, azt amerikai bolt meg újra küldi az ellopott dolgot, mert vásárlóbarát! Csak ez hosszú távon nem éri meg neki.

Így az Egyesült Államokbeli vásárlásoknál én eddig mindig a www.viaddress.com ingyenes csomagtovábbítási rendszerét használtam, és teljesen meg vagyok elégedve vele. Eddig mindig bevált, használtam már az http://www.amazom.com-nál és az http://www.ebay.com-nál is.

A regisztráció ingyenes a www.viaddress.com oldalon. Ezután kapunk egy személyes USA-beli címet, amit használhatunk bármely USA-beli kereskedőnél történő vásárlás során, a Viaddress továbbküldi a csomagot a mi országunkba.

Ha az amerikai kereskedő nem fogadná el a nemzetközi, vagy a magyarországi bankkártyákat, akkor a Viaddress megvásárolja helyettünk az árut külön díj nélkül, majd elküldi nekünk. Nekünk csak az áru értékét és a szállítási költséget kell fizetnünk.

Remélem nem számít reklámnak, csak tele volt a hócipőm, hogy egy csomó helyen nem fogadják el Magyarországot célállomásnak.
süti beállítások módosítása