2010.02.14.
08:34

Írta: Szekuriti Blogger.

98. Tűzijátékot nézni tilos!

Ismét csak egyik kollégámmal beszélgettem, és megint érdekességek jöttek elő. A helyszín Budapest, s a történet az egyik augusztus 20-i tűzijátékoknál esett.

 

Nos, kollégám egy kicsit félreeső helyen dolgozik, s augusztus 20-án egyedül teljesített szolgálatot. Az objektum teljesen üresen állt, s a kutya sem dugta arra az orrát a bent dolgozók közül.

Tamás (persze hogy nem ez a neve!) erre gondolt egyet, kinyitotta az épületet, s az XY Security-s szerelésében kiállt az objektum elé, bezárta, majd teljes nyugalommal elkezdte nézni a szokásos évi tűzijátékot. Arra nem gondolt, hogy az épület vagyonvédelmi felelőse otthonról megnézi a kinti kamerát, s látja majd, hogy ő is kint áll.

Jött is a telefon, hogy azonnal húzzon be, mert hétvégén és ünnepnapokon hermetikusan le kell, hogy zárja az objektumot, neki tilos a tűzijáték.

Kolléga erre bement, s bezárkózott. Másnap reggel jött a terület felelőse, s persze Tamás jókora lebaszást kapott, amiért is kint ténfergett az emberek között. Mert bár a hely eléggé kiesett, azért tűzijátékot nézni sokan arra a területre helyezkedtek el. Jött a szöveg, hogy mi lenne, ha valaki leütné Tamást, elvenné a kulcsokat, s bemenne vele az épületbe? Az őr felvetésére, miszerint egyrészt nála volt a gázspray, másrészt elég feltűnő lenne, ha egy Security-st megtámadnának a várakozó tömegben, jött az újabb érv, hogy elkábíthatták volna, csendben is kizsebelhették volna, stb.

 

Aztán elment a felettes, és következő éjjel, amikor Tamásnak ki kellett húznia a kukákat az épületből, majd kb. 50 métert haladva velük, le kellett állítania azokat a keresztutcához, eszébe jutott a dolog. Most akkor nem támadhatják meg inkább? Csak azért, mert a kukákat aztán tényleg mindig a kukásautó érkezése előtt fél órával húzza ki, nehogy felrugdossák, felgyújtsák őket, s a kieső helyen ha éppen nincs augusztus 20-a, akkor éjjelente órákig a madár sem jár. Itt ki lehet figyelni a rendszeres biztonsági rést, és ki is lehet használni.

Amikor legközelebb jött a felettese, és elmondta neki, az persze megint leugatta, hogy ha nem tetszik, átrakhatják egy rosszabb helyre, különben is, a megbízó kikötötte, hogy éjjelente ki kell vinni az őrnek a kukákat.

 

Az hogy ez így vagyonvédelmi szempontból elég erős dolog, meg hogy ilyen szerződést elvállalnak - nos ez jól jellemzi a hazai viszonyokat: a vagyonvédelmi cég képviselője nyilván nem mond ellent a megbízónak még ilyen esetben sem, hiszen akkor a megbízó máshova viheti a pénzét, olyan helyre, ahol nem szólnak neki holmi „varázslatos elképzelésekről”, meg „ordító biztonsági hiányosságokról”.

Igen, a dolgon az sem szépít, hogy a fennálló anomáliákra az augusztus 20-i tűzijáték-bámulás rátehet egy lapáttal, mert 0% kockázat sosincs, a 0,000…000001% is nagyobb 0-nál.
Amúgy most hirtelen belegondolva jó néhány olyan objektumot ismerek, ahol egy őr van éjjelente, és valamilyen okból (pl. kukahúzogatás, más apróbb munkák) ki kell jönnie az elvileg hermetikusan zárt épületből. (Hermetikusan: persze nem úgy, hogy a levegő sem jöhet ki-be, valamiért ez maradt meg a vagyonvédelem/objektumvédelem szóhasználatában.)

 

 

3 komment

Címkék: ellenőr biztonsági őr kuka felettes hiányosság vagyonvédelmi menedzser

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr451724435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Old Man 2010.02.15. 09:40:04

Egy őr nem őr, még akkor sem ha bezárják, még akkor sem, ha otthonról kukkolják.Ha meg otthonról tényleg mindig kukkolják, nemcsak ellenőrzik, hanem segítik is "előfordulás" esetén, akkor?

Hang Ember 2010.02.15. 10:15:48

Hm. Ez egy kicsit olyan igazam van meg nem is kategória.
Egyrészt az őr is ember. Tűzijáték sincs minden másnap, hogy ráunjon, és egyedül egy szolgálat hosszú és unalmas, az ember figyelme lankad. Ilyenkor jót tehet egy pár perces mozgás, friss levegő, mert utána a szervezet megélénkül.
Másrészt: tényleg van kockázat - mert nincs 100%-os biztonság a legfejlettebb biztonsági rendszer és akár több tucat őr alkalmazása mellett sem.
Node, hogy is van az, hogy a felettes otthonról nézte meg a külső kamera felvételeit? Milyen módon? Webes felületen? Wifin? Bérelt vonalals adatátvitellel, vagy műholdon?
Van-e megfelelő titkosítás a jelátvitelnél? Mert ha igen, akkor azt mondom, hogy 80%-ban rendben van, de mint tudjuk, nincs feltörhetetlen rendszer. Ha meg nincs ilyesmi, akkor a kedves felettes úr minimum nyaljon sót!
Mert ebben az esetben ő vét legelőször az információbiztonsági szabályoknak.
De amúgy is nyaljon sót, mert az egész helyzetet meg lehetett volna oldani rugalmasabban is. Még akkor is, ha félti az állását.
Ja és teljes mértékben egyetértek Old Man kolléga hozzászólásával is!

2010.02.15. 12:08:20

Már megint a madaras teszkó:

homar.blog.hu/2010/02/15/vasarloval_verekedett_a_auchan_biztonsagi_ore

Nem nyerő, ha a vevő és az eladó közötti jogvitát a biztonsági őr próbálja erőszakkal megoldani. Ebből komoly baja lesz még az őrnek szerintem, és ha igaz, amit a posztban írnak, akkor teljesen jogosan.
süti beállítások módosítása