2010.03.05.
00:29

Írta: Szekuriti Blogger.

109. Internetes számla, biztonságos -e?

Internetes fizetéskor szoktam használni a PayPal, illetve a Moneybookers számláimat. Ezek olyan virtuális számlák, melyekről lehet utalni, pénzt fogadni, sokkal egyszerűbben és főleg olcsóbban, mintha banki átutalással tennénk ezt.

Most rendeltem a Moneybookers számlámhoz egy MasterCard kártyát, így az internetes számlámon jelenlévő pénzt elkölthetem akár a szomszédos Spar-ban is, sima bankkártyás fizetéssel is.

Ebben a bejegyzésben szeretném leírni a folyamatot, megnézve azt, hogy a bankbiztonság, adataim biztonsága sérül -e, illetve online is harcolnak -e a pénzmosás, bűnözés ellen?

 

ilyen a Moneybookers bejelentkezési oldala, e-mail cím, jelszó és véletlenül legenerált szám megadása kell a belépéshez

 

Az egész úgy kezdődött, hogy haza szerettem volna utalni pénzt a Moneybookerser számlámról. Otp-s számlára, csak a Moneybookers nem engedte addig, míg a regisztrációm nem hitelesítem. Ez náluk azt jelenti, hogy a lakcímemre postai levélben kiküldött 5 jegyű kódót kellett bejelentkezés után beírnom a lakcím megerősítésnél.

Miután a lakcím meg lett erősítve, persze meg kellett volna erősítenem a bankszámlaszámomat is, vagy a másik opció, hogy bankkártyát adok meg, arra utalna (s persze a mögötte lévő bankszámlára).

Nos, az OTP-s bankkártya nem alkalmas erre, mert nem dombornyomott, a dombornyomott AXA-s kártyámat meg nem igazolta vissza sosem a bank a Moneybookers-nek.

Na mondom fasza, a magyar bankok miatt megint vért kell izzadnom a pénzemért. Ráadásul az AXA-nál mintha valami pénz-fogadási díj is lenne...

 

És február 3-án jött egy levél a Moneybookers-től: 

 

Mit is ír ez a reklám? Hogy az új MasterCard kártyájukkal egy-az-egyben hozzáférek a netes számlám egyenlegéhez, fizethetek vele boltban, kivehetek készpénzt az automatából és a világ 28,5 millió MasterCard-elfogadóhelyén elfogadják.

Ebből engem a legjobban az érdekelt, hogy nem kell utalgatnom, a magyar bankokkal szórakoznom a pénzemért, hanem lesz egy bankkártyám, amit használhatok, így megrendeltem..

 

Közben jól megjött a postai címemre az 5 jegyű kód, beléptem hát a MoneyBookers számlámhoz, és ott kellett beírni, a lakcím megerősítve.

Ezután jött az első levél (február 16.), melyben a kötelező udvariaskodások mellett megkaptam a Ticket ID-met, egy 8 jegyű azonosítót, mely végigkísért az egész folyamaton. Megkértek, hogy töltsem fel a személyim jól azonosítható képét, és elmondták, hogy a nevemen lévő másik 3 számlát törölték. Ezek üresen voltak, valószínűleg régebben hoztam létre őket, és sosem használtam (erre utal a többéve megszűnt Easymail.hu e-mail cím is). A személyimről meg mobillal képet készítettem, beléptem a számlámhoz, madj feltöltöttem 2 másodperc alatt.

 

Február 19-én a következő levélben megkérdezték, hogy mire szeretném használni a számlámat és ha van, akkor melyek a kapcsolódó weboldalak? Mivel figyelmetlen voltam, így csak annyit írtam, hogy nincs a webszámlámhoz kapcsolódó internetes oldal.

Február 23-án újra megkérdezték, ha már ilyen okos voltam :), erre már elmondtam, hogy internetes vásárlásokhoz-eladásokhoz használom, a saját használt cuccaimmal adok-veszek, nincs illegális dolog, melyhez a számlát használnám, és nincs is kapcsolódó weboldal.

Még nincs ám vége, természetesen február 25-én megkérdezték, hogy akkor nyilatkozzak az eBay felhasználói nevemről, és az ott árult dolgaimról. Oké, írtam a felhasználónevem, meg újra, hogy néha apróbb dolgokat veszek-adok (pl. U-lakat bringához).

 

Február 27-én az utolsó előtti levél, hogy köszönik a közreműködést, továbbítják az adatokat/jelentkezést az elbíráláshoz, és március 1-én pozitívan el is bírálták.

 

Most belépve ezt látom a kártyaigénylésnél:

 

14 napon belül megjön a PIN kód és a kártyám, és a Moneybookers számlámhoz belépve tudom aktiválni ezeket.

 

Akkor előbb a díjakról (bár ez a blog tematikája szempontjából annyira nem is fontos):

  • bankkártyás fizetés, pénz fogadása, egyenleglekérdezés, új PIN kérése: ingyenes
  • átváltás az euró számláról: 1,99%
  • kártya előállítása: 1,80 euró
  • éves kártyadíj: 10 euró

 

És akkor nézzük a biztonsági kérdéseket:

még az elején leszögezném, hogy minden kommunikáció angolul zajlott, és az általam feltett képeket megjelöltem rózsaszín Szekuriti Blog felirattal, hogy ne lehessen felhasználni ezeket illegális célokra

1. Milyen cég a Moneybookers, nem valami illegális adóparadicsomi vállalat?

Talán ez a legfontosabb kérdés. A Moneybookers a brit FSA által ellenőrzött és rendben találtatott brit székhelyű pénzügyi szolgáltató. Mint a fentebb említett kérdések alapján látható, az EU pénzmosás elleni intézkedései miatt még az eBay azonosítóm is elkérték, gondolom hivatalosan leellenőriztették az azonosságot és megnézték a számla előéletét.

(2. Nem drágább ez, mint egy magyar bank?

Az éves kártyadíj kb. 2500 Ft, a pénzfelvét 500 Ft, kb. hasonló, de számomra elsődleges, hogy hozzáférek a netes pénzemhez mindenféle hazautalgatás nélkül.)

3. Biztos, hogy a Moneybookers-szel leveleztem, nem egy adathalász weboldallal?

Igen, ez több részből is bizton állítható: 1. a cím a moneybookers.com, ami a bejegyzett weboldala és nem valami hasonló, pl moneybokers.com, vagy moneybokres.com 2. a weboldal titkosított (https) kapcsolatot használ, a címéből látszik, illetve a böngészőben megjelent a kis lakat ikon 3. a címsorra kattintva megtekinthető a digitális tanúsítvány, melyet a legnagyobb hitelesítő cég a VeriSign jegyez

4. Aki internetes szémlát használ, az valami illegális dolgot csinál.

Vagy nem akarja, hogy a magyar bankok teszefoszaságán múljon egy-egy adásvétel. Ráadásul egyszer küldtem a bankszámlámról 10000 Ft-ot egy külföldi bankszámlára, ez még pluszban majd' 7000 Ft-omba került, mert nem banktól bankig ment a pénz, hanem több bank láncán keresztül, mindenhol jutalékot vettek le, ráadásul a különböző bankok különböző devizát használtak, ez is pénzbe került.

 

>> kérlek nézd meg egy polgárőr kollégánk vadiúj blogját: BŰNÖSÖK BLOG

 

5. Nem gáz ennyi adatot, ráadásul igazolványok képeit megadni?

Minden bankban lefénymásolják az igazolványainkat számlanyitáskor, az, hogy az FSA hitelesíti a Moneybookers-t annyit jelent, hogy 100%-ban megbízható.

6. A levelezés során nem sérülhetett az adatok titkossága? Hiszen azt legkevesebb még a GMAIL (esetleg a cégünk levelező szervere) munkatársai is láthatták!

Nem, mert a nekem visszaküldött e-mailekben a Moneybookers nem írt személyes adatot, hanem mindig csak leírta mit is kér, ráadásul amikor én töltöttem fel személyes adatot (pl. személyi képe), azt nem e-mailben tettem, hanem bejelentkeztem a weboldalukon a számlámhoz, és ott kellett mindent a weboldalon kitölteni, majd elküldeni nekik, így csak a Moneybookers láthatta.

7. Az ilyen számla használata nem adócsalás?

Van egy összeghatár, mely alatt ha megkeressük a pénzt adás-vételből, akkor még nem kell leadózni. Pontos számot nem tudok, de az én számlámon nem milliók mozognak, úgyhogy nem ütöm meg a limitet, ráadásul komoly hatászámok vannak, melyek az ilyen internetes számlákon pont a pénzmosás elkerülése miatt tiltják a nagyobb összegekkel indított tranzakciókat.

 

Amint megjön a számla és megtörténik vele az első bolti vásárlásom, leírom azt is (mert úgy kerek a dolog, ha ilyen tökéletes és ügyfélbarát logisztika és ügyfélszolgálat után itthon is passzol majd minden).

3 komment

Címkék: weboldal mastercard bankkártya bankszámla moneybookers

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr301810409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szántó Gábor · http://choirs.oftheworld.club 2010.03.05. 07:55:22

Ez nagy feature! Nekem régen nyugszik a MB-s számlám, és bátran kijelentem, hogy 5 éve hitelesített, és több ezer tranzakció után soha nem volt semmi gond.
Akkoriban talán csak az ePassporte-hoz lehetett bankkártyát kérni, és sokszor csodálkozott a boltos néni, hogy ő még ilyet nem látott.
Most újraélesztem, pont ez a bankkártyásdi hiányzott róla.

Adani 2010.03.05. 11:10:38

Én tavaly szeptemberben nyitottma egy CIB-es számlát és értem hozzá CIN internetkártyát. Így a legbiztonságosabb. Ez az internetkártya épp erre való. Csak neten lehet vásárolni vele, és az ebankon keresztül a főszámláról tudok átvezetni rá pénzt, és mindig csak annyit kell amennyit épp el is akarok költeni. Így még ha rossz kezekbe kerül is, nem lehet elszedni a pénzemet, mert mindig csak annyi van rajta amennyi épp az aktuális vásárláshoz kell. Ráadásul SMS értesítés is jön ha levette a pénzt.

PayPal regem is van biztonságos fizetés rajta keresztül többször használtam már. A kereskedő miatt se kell aggódni, mert nem neki kell megadnom a kártyaszámot hanem a Paypalnak adom meg, a Paypal meg elég régi cég ahhoz, h meg lehessen bízni benne.

Karoling__ 2010.06.14. 21:28:03

Sziasztok!

Szeretnék ajánlani egy érdekes szolgáltatást, gondolom itt a helye, biztos nálatok is előfordult már, hogy egy CD-t, DVD-t, vagy csak egy fan pólót akartatok rendelni a neten, de nem lehetett kérni a Magyarországi szállítást, mert ide le volt tiltva. Köszönhető ez annak, hogy a k.rv. postások mindent ellopnak, azt amerikai bolt meg újra küldi az ellopott dolgot, mert vásárlóbarát! Csak ez hosszú távon nem éri meg neki.

Így az Egyesült Államokbeli vásárlásoknál én eddig mindig a www.viaddress.com ingyenes csomagtovábbítási rendszerét használtam, és teljesen meg vagyok elégedve vele. Eddig mindig bevált, használtam már az http://www.amazom.com-nál és az http://www.ebay.com-nál is.

A regisztráció ingyenes a www.viaddress.com oldalon. Ezután kapunk egy személyes USA-beli címet, amit használhatunk bármely USA-beli kereskedőnél történő vásárlás során, a Viaddress továbbküldi a csomagot a mi országunkba.

Ha az amerikai kereskedő nem fogadná el a nemzetközi, vagy a magyarországi bankkártyákat, akkor a Viaddress megvásárolja helyettünk az árut külön díj nélkül, majd elküldi nekünk. Nekünk csak az áru értékét és a szállítási költséget kell fizetnünk.

Remélem nem számít reklámnak, csak tele volt a hócipőm, hogy egy csomó helyen nem fogadják el Magyarországot célállomásnak.
süti beállítások módosítása