2010.03.12.
02:01

Írta: Szekuriti Blogger.

116. Nők a vagyonvédelemben

A vagyonvédelem, úgy ahogy a védelem többi ága is, kifejezetten férfi szakma. De vannak –e nők a vagyonvédelemben, ha vannak milyenek? Miért?

Erről lesz szó a mai bejegyzésben.

 

Nos, a vagyonvédelemben a nők alapvetően kétféleképpen jelenhetnek meg, 1. személy- és vagyonőrként (biztonsági őrként), 2. recepciósként, irodistaként, stb.

Mint látható, a kétféle út kétféle felfogást is takar, a személy- és vagyonőri területen feltűnő ha egy nő akar biztonsági őrként dolgozni, míg irodistaként, vagy recepciósként a férfiak lennének feltűnőek.

 

Miért kell női biztonsági őr? Hiszen a nők gyengébbek, érzelgősebbek és havonta pár napig jobb, ha a szemük elé sem kerülünk .. Az utóbbi félmondat természetesen vicc volt, nőket ugyanazért érdemes őrként alkalmazni, mint rendőrként. Hiszen gondoljuk csak el, ha egy épületbe vagy rendezvényre beléptetés van, akkor meg kell nézni, hogy van –e a belépőnél nem megengedett eszköz, s ha természetesen nő az illető, akkor őt nőnek kell megmotoznia. Pontosabban nőt nő motoz meg, férfit férfi. Hogy ez most szabály, vagy csak igen erős gyakorlat, azt most hirtelen nem tudom, én így láttam mindig.

Ezen kívül természetesen lehet a másik változat, amikor a női alkalmazott recepciós, de előírják számára is a vagyonőri vizsgát. Ilyenkor ugye nem biztonsági őrként dolgozik, a végzettsége azonban mégis az. Egy speciális lehetőség az is, amikor recepciósnak látszik a munkavégzés, a munkaköri leírásban azonban személy- és vagyonőr van megjelölve. Ilyenkor is kell a vagyonőri vizsga, azonban a különbség az, hogy ha a munkakör és a munkaköri leírás is női vagyonőrről rendelkezik, akkor adott esetben a hölgyikénknek vagyonőri jogosultságai is vannak, és élnie is kell vele. Egy életszerű példa: bemegy a csöves az épületbe a recepciós pult előtt, a recepciós lány nem tehet vele semmit, maximum ha nem megy el szép szóval, hívhatja a rendőrséget, míg a vagyonőrként felvett recepciós lány feltartóztathatja a csövest, illetve törvényesen testi kényszert alkalmazhat vele szemben, hogy elhagyja az objektum területét.

 

Milyen más női részterületek vannak még a vagyonvédelemben?

Ugye említettem a különféle titkárnőket, könyvelőket, bérszámfejtőket, takarítónőket, stb. Ők azok, akik minden cégnél megtalálhatóak, így nyilván egy vagyonvédelmi cégnél is ott lesznek. Nekik olyan szinten van közük a vagyonvédelemhez, mint például egy bróker cég titkárnőjének a független pénzügyi tanácsadáshoz.

(Az átlagos (női) recepciós órabér 500 Ft-700 Ft/óra között mozog, (természetesen) minimálbérre bejelentve, fizetett szabadság nélkül. Általában csak hétköznap napközben alkalmazzák őket, kb. napi 8-10 órában.)

 

 


 

 

 

Egy évvel ezelőtt, 2009.03.12-én, éjjel 2 óra 1 perckor elindítottam a Szekuriti Blogot a beköszönő bejegyzéssel.

Azóta sok dolog történt velem, a blog mégis üzemel, s elmondhatom, hogy folyamatosan növekvő látogatószám mellett sikerült jó néhány törzslátogatót is idekötnöm.

Az énblogom már 6 éve megy, napi 1-2 látogatóval, de büszkén mondhatom, hogy a Szekuriti Blog nagyon bejött! :)

Akkor ez volt az első év, hivatalosan megnyitom a másodikat is! Remélem még sok ilyen lesz.

Szekuriti Blogger

8 komment

Címkék: születésnap nők vagyonvédelem 1 év

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr641766245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vén betyár 2010.03.12. 08:05:41

Jó évjárat volt, köszönet érte és Boldog Új Évet!

Hang Ember 2010.03.12. 11:06:12

Boldog "születésnapot"!
Az mindenesetre pozitív, hogy növekszik a látogatószám. Egyfajta erőt ad, ha lehet így fogalmazni, a folytatáshoz.
Csak így tovább!

2010.03.13. 01:54:24

Gratulálok a születésnaphoz!

A poszthoz:
1994. évi XXXIV. törvény a Rendőrségről 31. § (2) bekezdés: "A ruházat átvizsgálását - halaszthatatlan eset kivételével - az intézkedés alá vonttal azonos nemű személy végezheti. Az intézkedés nem történhet szeméremsértő módon."

Vagyonőr viszont nem végezhet ruházat-átvizsgálást, tehát innentől kezdve irreleváns a neme, legalábbis ezen szempontból. :)

"bemegy a csöves az épületbe a recepciós pult előtt, a recepciós lány nem tehet vele semmit, maximum ha nem megy el szép szóval, hívhatja a rendőrséget,"

Ez tévedés, mert a recepciós hölgynek ugyanannyi joga van élni a birtokvédelemmel, és arányos védelmet alkalmazni, mint a vagyonőrnek vagy akár a takarító néninek. Más kérdés, hogy neki nem feladata, és esetleg a megfelelő fizikuma/felkészültsége sincs meg hozzá (mondjuk sajnos gyakran a szekuritisnek sem).

standup 2010.03.13. 11:13:36

Engem egyszer megkerestek, hogy nem akarok-e testőr lenni, a kiképzést is biztosítják.
Felnevettem, mert 50 kg se vagyok, izmosodni tudnék, de nagyobbra már nem növök.
Aztán elmagyarázták, hogy nőket leginkább gyerekek mellé alkalmaznak testőrnek. Egyrészt kevésbé feltűnő egy női kísérő oviban, tengerparton, játszótéren. Másrészt a nők jobb megfigyelők, így hamarabb észreveszik a veszélyt. Elvileg fegyverviselésivel meg eltűnnek a különbségek. De ez a rész nem is a puszta kézzel megvédős kategória, arra kevés nő alkalmas fizikailag.

Káposztakukac 2010.03.13. 11:55:55

"bemegy a csöves az épületbe a recepciós pult előtt, a recepciós lány nem tehet vele semmit, maximum ha nem megy el szép szóval, hívhatja a rendőrséget, míg a vagyonőrként felvett recepciós lány feltartóztathatja a csövest, illetve törvényesen testi kényszert alkalmazhat vele szemben, hogy elhagyja az objektum területét"

bocs, de ez így duplán hülyeség. bűncselekmény esetén mindenki, szakmájától és beosztásától függetlenül feltarthatja az elkövetőt a rendőrség kiérkezéséig. testi kényszert viszont csak és kizárólag erőszakszervezetek (rendőrség, vpop, katonásg, stb.) használhat.

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2010.03.13. 12:07:09

@Holyvirgin: fogalmam sincs, miért ez lett a főoldalon, s miért nem egy másik
süti beállítások módosítása