2011.03.01.
17:44

Írta: Szekuriti Blogger

187. Vége a rendőrök arany életének?

Ma Orbán Viktor és miniszterei bejelentették a megszorító csomagjaikat. Mivel ez nem egy politikai blog és engem amúgy sem érdemel a politika, csak egy dolgot emelnék ki. Hadd idézzek az Index.hu cikkéből:

A korkedvezményes nyugdíj felszámolása a szakszervezetek szerint összesen 63 ezer egyenruhást érint. Többségük rendőr, ők 35 ezren vannak, sok a katona is, további 7500 tűzoltó és 5-6000 pénzügyőr van közöttük.

A mostani szabályok szerint a rendőrök 57 évesen mehetnek nyugdíjba, de már 25 év munkaviszony után kérhetik nyugdíjazásukat, igaz, a hivatalos korhatárig csak a nekik járó nyugdíj felét kaphatják. Évente egyébként 1000-3000 rendőr megy nyugdíjba.

Értelmezzük? A rendőröknek megszűnne a korkedvezményes nyugdíj, így ők is 65-68 évesen mehetnének nyugdíjba. Ennek segítségével megszűnne az a mai visszás helyzet a vagyonvédelemben, hogy egyrészt a sima nyugdíjas közrendőrök a 80-90 ezres nyugdíjuk mellé simán bevállalhatnak 350-400 forintos órabért a vagyonvédelemben, hiszen nekik ebből bőven kijön a nyugdíjuk kipótlása, míg egy sima dolgozó vagyonőr ebből csak éhen halni és nyomorogni tud.

Másrészt a rendőrtisztek nyugdíjuk után szépen beültek rendfokozattól és ismeretségtől függően a középvezetői-ellenőri, vagy akár egy-egy főigazgatói-szakmai igazgatói székbe. Nos, ha ők is 65 éves korukig dolgoznának, akkor végre megnyílna az út az igazi, modern, civil biztonsági képzésben végzett szakemberek számára is, mert manapság mindent elözönlenek a nyugdíjas rendőrtisztek, akik kapcsolatuknál fogva kiszorítják a tényleg minőségi képzésben részt vevő, lelkes, újító gondolkodású fiatalokat, akár már a szakmai gyakorlatot sem biztosítva a részükre.

Megint más kérdés persze, hogy akkor most mi lesz a Rendőrséggel? Ugye ma a legfőbb vonzerő egy fiatalnak nem az, hogy megkeres havi 120-130 ezer forintot, ezért éjjelente/ünnepnapokkor is dolgozik, nincs kifizetve a túlórája, mindig és minden körülmények között be kell fognia a pofáját (vagy esetleg még börtön is fenyegeti), hanem az, hogy elmehet viszonylag fiatalon nyugdíjba és emellett feketén dolgozhat. Ha ezt elveszik, akkor ki marad rendőrnek? Csak a féllábú, a debilnél is sokkal debilebb idióta, aki talán még az autót sem képes elvezetni, vagy egy rendszámot leolvasni.

És még egy érdekes kérdés: minden politikai rendszerben volt egy-két biztonsági cég, melynek kormányközeli érdekeltsége volt, esetleg miniszter volt a tulajdonosa, vagy a miniszterek baráti cége, stb. Ők most nem lobbiznak a kormánynál, hogy így erősen fel fog borulni a vagyonvédelemben eddig megszokott rendszer?

Na ez baromira érdekes lesz!

(trackback: Hángörien idiocc, Sajtkészítők, Mandiner, Véleményvezér, Lemil)

381 komment · 3 trackback

Címkék: rendőrség kormány rendőr nyugdíj vagyonvédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr22701860

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Széll Kálmán Terv egészségügyet érintő részei 2011.03.02. 15:08:00

Forrás:MTIA kormány 2011 április elsejétől kezdi meg a konzultációkat egy új gyógyszer-finanszírozási rendszer kialakításáról, majd megalkotják az ehhez szükséges jogszabályokat, és 2011 július elsejétől életbe lép az új rendszer - mondta Navracsics...

Trackback: Jóléti rendszerváltás - elfújta a Széll? 2011.03.02. 10:02:36

Az Orbán-kormány a tegnap bejelentett változtatásokkal gyakorlatilag felszámolja jóléti rendszerváltást. A jobboldali gazdaságpolitikusok, politikai elemzők és politikusok által amúgy is élesen bírált politikai projektet, amely az állami újraelosztáson...

Trackback: Vitaposzt - Korkedvezményes nyugdíj 2011.03.02. 08:39:02

Ma a Parlamentben belengetett reformcsomagban megpendítették (vagyis inkább kilátásba helyezték) a fegyveres testületeknél dolgozók korkedvezményes nyugdíjbavonulási lehetőségének megszüntetését. Abszolút logikus, hogy a Lemilbloghoz hasonló fórum ne m...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.03.01. 19:07:38

Tegyük fel, hogy egy képviselő benyújt egy nagyon tré törvényjavaslatot, ami valóban nagyon komoly cégeket/személyeket kellemetlen helyzetbe hozna. De persze a cégek tudják, hogy a képviselő meggyőzhető (már álltak korábban lobbikapcsolatban), ezért megkeresik a javaslatot előterjesztő képviselőt, hogy lenne itt egy jól fzetett felügyelőbizottsági tagság, és véletlenül pont rá gondoltak. De mielőtt elfogadja a pozíciót, véletlenül beadhatna egy módosító javaslatot, némi joghézaggal (hogy pl. bizonyos rangfokozat fölött a rendőrtisztek szolgálati jogviszony mellett is lehetnek szakmai igazgatók vagyonőri cégekben). Természetesen ez csak fantazmagória, Magyarországon ilyen nem fordulhat elő.

Bartoki 2011.03.01. 23:40:40

"Ugye ma a legfőbb vonzerő egy fiatalnak nem az, hogy megkeres havi 120-130 ezer forintot, ezért éjjelente/ünnepnapokkor is dolgozik, nincs kifizetve a túlórája, ... hanem az, hogy elmehet viszonylag fiatalon nyugdíjba és emellett feketén dolgozhat."

Hát kell nekik adni rendes fizetést.
A rendőr is a fizetéséből és ne a járulékos haszonból próbáljon megélni...

Viktus 2011.03.01. 23:47:09

"Megint más kérdés persze, hogy akkor most mi lesz a Rendőrséggel? Ugye ma a legfőbb vonzerő egy fiatalnak nem az, hogy megkeres havi 120-130 ezer forintot"

Mostanság sem észlények mentek rendőrnek, hanem a butácskábbak meg ne felejtsük a sok-sok nőt akik még szülnek egy-két gyereket azzal is elég szépen csökken a meló idő ... na kb. ezen rendőr figurák jó része szalad mellett dolgozhatna max 70-80 ezerért ...

Nem is ártana egy életpályamodell , hogy ne csak hülyék menjenek rendőrködni a nyugdíjért meg nők ...

a-kis-herceg 2011.03.02. 01:15:12

"ki marad rendőrnek? Csak a féllábú, a debilnél is sokkal debilebb idióta"

huh ez komoly. még ennél is ilyenebbek? hm... szerencsétlenek

Viktus 2011.03.02. 01:21:43

www.youtube.com/watch?v=2dE2D8lNsCg komoly rendőrök körzeti megbízott nem meri használni fegyverét nézi, hogy tépnek szét a kutyák egy nyugdíjast ...

hhh. 2011.03.02. 02:20:15

nem korengedmenyes nyugdij kell a rendoroknek \ el kell torolni ezt a partallami csokevenyt \ nem ertem a blogirot, pontosan mire gondol, amikor amiatt aggodik, hogy igy ki megy rendornek: ez attol meg ugyanugy egy biztos allas marad.

VLADISZLAV 2011.03.02. 02:39:14

Éljen éljen!! Üdvözlöm az új szabályt! Ne nyugdíjba menjenek, hanem az utcára ki, dolgozni. Több rendőrt szeretnék látni az utcákon!

_Molly 2011.03.02. 03:04:46

Hááát, én még nem látta fiatalt, aki aszerint választana életpályát, hogy majd hamarabb elmehet nyugdíjba..

Könyörgöm, egy fiatalnak ez a szó eszébe sem jut, olyan távoli jövő neki a 40-50 éves kor!

Akkor már sokkal inkább a SZOLGÁLATI LAKÁS lehet vonzerő. Nem ismerek rendőrt ugyanis, aki ne kapott volna kéglit, vagy kedvezményes hitelt. És nekik az állam garanciát vállal a hitelfizetésre, rendőrcsaládot ugyebár még soha nem lakoltattak ki... Igaz, olyan nagyon sok rendőrt nem ismerek, de egy párat igen.

Kálmán Olga ma nagyon alulteljesített, mikor ártatlan bociszemekkel azt mondta, hogy a rendőr nyugdíja kevesebb mint a fizetése, miért akarna nyugdíjba menni?...

Hát mert nem kevesebb, hanem TÖBB! Nekik ugyanis legjobb tudomásom szerint az utolsó 3 év fizetése számít, és abban már a jubileumi jutalom is benne van. Szóval egy 200 ezres nyugdíjat kapó 40-50 éves zsaru nem ritka. Ugyanis nekik a munkaviszonyba a KÖZÉPISKOLA is beszámít.

Na, itt kezdődik a diszkrimináció.

watchfun 2011.03.02. 05:41:38

Azért egy-két tévedést eloszlatnék. 25 év szolgálat után csak akkor lehet elmenni nyugdíjba, ha az ember hivatásos szolgálatra alkalmatlan - és ez tényleg alkalmatlanságot jelent. Egyre szigorúbb a vizsgálat, ami elbírálja az alkalmatlanságot. Egyébként 50 életév és 30 év szolgálat kell ahhoz, hogy az ember elmehessen nyugdíjba és az öregségi nyugdíjkorhatárig nyugdíja felét megkapja. Ezek a szabályok persze csak azokra vonatkoznak, akiknek 2007. dec.31-ig megvolt a 20 év szolgálati viszonyuk - akiknek nem volt, az dolgozhat 57 éves koráig.
A középiskola nem számít bele a szolgálati viszonyba, csak az a szakiskola, ahol a tanuló dolgozott (járulékot fizettek utána a műhelygyakorlatok idejére) és ez is csak azoknál, akik 1996 előtt szereltek fel.
Egyébként ezek a szabályok teljesen nyiláénosak, javaslom mindenkinek az online jogtárakat. Ne a tv-ből tájékozódjatok, az ha keze volna lopna is, így csak hazudni tud...
A baj az, hogy akit még a régi feltételekkel toboroztak - kevesebb pénzért, sztrájkjog nélkül, nem mehetett külföldre stb., azt most becsapják, ha elveszik tőle a szerzett jogokat. A másik, hogy egy rendőr 57 évesen már nem tud a kocsmában rendet csinálni, öreg hozzá. Parancsnok kellene legyen a tapasztalatával, de az iskoláról kikerült 22 éves nyikhaj a parancsnok, mert ő tanult (mit tudott az iskolában megtanulni a kocsmáról?) és minden öreget nem lehet ügyeletesnek rakni, mert annyi nem kell.
Fel van fújva ez a probléma, ez évi 2-3000 embert jelent, ennél több 25 éves kisebbségi megy évente rokkantnyugdíjba.

nowy 2011.03.02. 06:11:48

@_Molly: akiket én ismerek (többek közt családtag) nem nagyon kaptak szolgálati lakást.Konkrétan egy rendőrt ismerek,aki kapott szolgálati lakást,ami egy 40 nm-es panel 5 azaz öt évre.A kedvezményes hitelről meg csak annyit,hogy amikor kértek,akkor azt hiszem 3 milliót kaphattak volna,de mindenkinek 1 millió körüli összeget ítéltek meg, miközben az én civil munkahelyem szó nélkül megadja a teljes összeget,ha kérem.Ugye nem kell ecsetelni,hogy egy hónapokig húzódó ügymenet után milyen gondot okoz,ha nem a kért összeget kapod.

Ettől függetlenűl a rendőr ismerőseim egyfelől röhejesnek,másfelől szörnyűnek tartják,hogy 35 évesen öreg rendőrnek számítanak.

Azért annyit illik tudni,hogy érettségi után lehet tiszthelyettesi suliba jelentkezni.Oké nem gondolom, hogy az érettségi olyan nagy dolog, de azért ne állítsuk már,hogy debilek mennek rendőrnek.

Szekuriti Blogger · http://szekuriti.blog.hu 2011.03.02. 06:12:10

@watchfun: Itt főleg arra próbáltam rávilágítani, hogy még a felezett nyugdíjjal is kényelmesen elvállal olyan seggelős, biztonsági őr munkát, ami neki bőven megéri a nyugdíja mellé. Ezzel versenyhelyzetet teremt a csak ebből élő vagyonőrnek, aki nem kap nyugdíjat. Havi 200 órával számolva, 400 Ft nettó órabérért a volt rendőr megkap 80000 Ft-ot, az a 80000-es nyugdíjával 160000 Ft. De a nem nyugdíjas, dolgozni akaró vagyonőr meg vagy megdöglik egy ilyen szituációban 80000 Ft-ból, vagy elmehet a fenébe. És ezt KELL mindenképpen megszüntetni...

Felmosórongy (törölt) 2011.03.02. 06:18:30

a társadalom legalja....
az összestől visszamenőleg elvenni a korkedvezményes nyugdíjat!!!!
takarodjanak vissza dolgozni, így fel lesz töltve a hiányzó létszám is!

Virág et. 2011.03.02. 06:20:35

@watchfun: Ez igaz. A korkedvezményes nyugdíj rendszerének az volt az értelme, amikor kitalálták, hogy az öregedő, egész életét az utcán ledolgozó rendőr, tűzoltó stb. ne kerüljön lehetetlen helyzetbe. Egy 50-60 éves rendőr (ha nem lesz vezető vagy irodista és a többség ilyen), már nem fog tudni az utcán dolgozni, úgy ahogy egy 60 éves tűzoltó sem lesz már alkalmas az életmentésre.

Ezeket eddig nyugdíjba küldték, mert munkát nem lehetett nekik adni és így mégis kevesebbe kerültek. Most annyi fog történni, hogy kapnak valami kamubeosztást és ugyanúgy pénzbe kerülnek majd, mint eddig. Pofon és a sz.r esete.

Etniez 2011.03.02. 06:24:41

Hagyjuk már ezt az álszent rendőr/katona dolgot. Ezen rétegnek a fele biztosan egy műszakban, 8-16:30-ig dolgozik, mint bárki más.
Úgy kéne a nyugdíjat átalakítani, hogy aki tényleg három műszakozik, az mehessen nyugdíjba, az akta tologatók ne.
Egyébként egy tesco árufeltöltő is 3 műszakban dolgozik....
Kicsit gondolkozzanak el az egyenruhások, ez már nem a Kádár-rendszer.

Virág et. 2011.03.02. 06:29:43

@Etniez: Nem a műszakszám számít, hanem a munkakör. A korkedvezményes nyugdíj nemcsak a rendőrnek és a tűzoltónak gesztus, hanem a társadalomnak. Gondolom te sem szeretnéd, ha az 5. emeleti lakásodat csupa hatvanas tűzoltó oltaná. Mire felérnek a feléhez mentőt kell hívni.

Az optimális megoldás az lenne, hogy akik fizikai munkakörben vannak, azoknak vagy felajánlani egy irodai állást vagy ha ez nem megoldható, akkor engedélyezni a nyugdíjat. Más esetekben az lesz, hogy nyugdíj helyett munkabérben fizetjük majd ki ugyanazt a juttatást - érdemi munka nélkül.

2011.03.02. 06:39:53

@Felmosórongy: Neked és Viktornak kívánom, hogy 62 éves, még nem nyugdíjas tűzoltó próbáljon kimenteni a tűzből. Akkor majd panaszkodhatsz benn égve, hogy miért nem egy fiatal tűzoltó jött érted hiszen fizeted az adót és alkotmányban is benne van az élethez való jogod.
Ordítani tudtok, gondolkodni nem.

watchfun 2011.03.02. 06:40:19

@Etniez: A tesco-s árufeltöltő esetleg kétszer hajol le a ládáért, míg a rendőr/tűzoltó ha másodszor lehajol, meghal. A tesco árufeltöltő ha összekever két polcot, legfeljebb újrarakja, a rendőrű/tűzoltó meg megy a börtönbe, de tényleg ne folytassuk.
A lényeg, szerintem, hogy a ma nyugdíjközelben levő rendőröket/tűzoltókat nem ilyen feltételekkel toborozták anno. Ha más lett volna a feltétel, nem biztos, hogy úgy dönt ahogy döntött. Értsétek meg, lefordítom a munkaerőpiac nyelvére. Beállsz egy céghez, ahol nemhogy ígérnek, hanem törvénybe foglalnak bizonyos feltételeket. Ezt Te vállalod, mert kiszámolod, hogy 50 év távlatában megéri. Az 50-ből teljesíted a rád eső 25 évet, ekkor a cég közli Veled, hogy hoppá, még sem ér a nevem, változtatunk a feltételeken. Na ilyenkor mit tudsz csinálni? Visszacsinálod az eltelt 25 évet?
Az a rendőr aki 8-16:30-ig seggel az irodában, esetleg utána egy telefon hatására be kell menjen és másnap reggelig seggel a gáton, vagy az út mellett géppisztollyal.
Egyébként ha baj van mert az ajtómon csákánnyal kopogtat a megélhetési rokkantnyugdíjas, majd szólok egy tescós árufeltöltőnek, ő az élete árán is megvéd esetleg eloltja a házamat. Sőt, magam is több, szolgálatban elhunyt tescós árufeltöltőről hallottam már.

watchfun 2011.03.02. 06:45:16

(folytatás, csak hosszú lett) Másrészt pedig, minden tiszteletem a képzett vagyonőröké, de egy 25 évet leszolgált rendőr látott már egyet-mást, amit a biztonsági őrnek még az oktatója sem. Minden nincs ám leírva a tankönyvekben, van amit csak az utcán, évek alatt lehet megtanulni. Ez az a plusz, ami miatt inkább kiöregedett rendőröket foglalkoztatnak ilyen helyeken. A kapcsolati tőke is számít persze, de inkább a rutin.

watchfun 2011.03.02. 06:49:09

A címhez pedig: VAN felvétel a rendőrségen. Folyamatosan. Lehet aranyéletre jelentkezni...
Ez a korkedvezményes nyugdíj egy alku része volt. Az alkut a társadalom kötötte ezekkel az emberekkel és a társadalom most arra készül, hogy megszegje ezt a megállapodást. Ellentételezés nélkül méghozzá.

Nzoltan 2011.03.02. 06:57:42

@watchfun: Változnak az idők. Változnak a feltételek.
Tudom, hogyb szarul esik, de ez van. Mások számára is megváltoztak a körülmények. A rakodó munkás is kiöregszik és veszélyeztetheti mások életét. Mégse mehet nyugdíjba.

Ez egy olyan igazságtalan rendszer maradványa, ahol a rend őre elsősorban az állami vezetés érdekeit szolgálta. Utána jött a maga a rend.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2011.03.02. 06:59:04

@hhh.: "ez attól még ugyanúgy biztos állás marad" na ja, az indoklás nélküli felmentésre gondolsz?

terensz szpenszer 2011.03.02. 06:59:32

@watchfun: "Na ilyenkor mit tudsz csinálni? Visszacsinálod az eltelt 25 évet?" - hja kérem, ez nem csak a rendőrökre, tűzoltókra igaz. Sokaknak nem ezt igérték 25 éve.
"Egyébként ha baj van mert az ajtómon csákánnyal kopogtat a megélhetési rokkantnyugdíjas, majd szólok egy tescós árufeltöltőnek, ő az élete árán is megvéd" - mert a rendőr hipp-hopp ott is van ha szólsz, ugye? Ki se jönnek, tapasztaltam már.

Nzoltan 2011.03.02. 07:00:00

@watchfun: A társadalom nem kötött semmit. Hisz sosem volt komolyabb támogatottsága csak a szakmán belül. Ez pártérdek volt elsősorban.

watchfun 2011.03.02. 07:03:10

@Nzoltan: Persze, megváltoztak a körülmények. De azok az emberek, akik ilyen feltételekkel szereltek fel 25 évvel ezelőtt (és volt egy-két megkötés: kevesebb fizetés, feddhetetlenség, a családtagok vizsgálata, külföldre utazás tilalma, sztrájkjog tilalma, éjjel-nappali berendelhetőség- ha 24 óránál tovább elhagyod állandó lakhelyed települését, ma is be kell jelenteni előre!) és mérlegelte az előnyöket, az alól most készülnek kihúzni a szőnyeget. És megismételem: ezeknek az embereknek nincs lehetőségük arra, hogy változtassanak visszamenőleg az életükön, a most felvázolandó életpályamodell az eltelt 25 év kedvező nyugdíj érdekében bevállalt valós hátrányait nem tudja kompenzálni.

Szekuriti Blogger · http://szekuriti.blog.hu 2011.03.02. 07:04:22

@Nzoltan: Igen, egyetértek. Akkor ha "befogtad a pofádat", megbotoztad azt, akit kellett, és komolyan támaszkodni lehetett rád, akkor jutalmad a koraibb nyugdíj volt többek között. Itt nem utáljuk a rendőröket, magam is számos rendőrt ismerek a rendőri munka minden válfajából.

lettuce 2011.03.02. 07:04:31

@watchfun: Pont a kapcsolati tőke megszerzése közben korrumpálódnak a rendőrjeink.
Tescos helyett mondjuk bankost: ott már haltak meg páran a másik oldalon is...

Szekuriti Blogger · http://szekuriti.blog.hu 2011.03.02. 07:06:58

@watchfun: Igazad van, teljesen. Itt mindkét félnek igaza van ebben a részben, de sajnos hozzá kell szokni, hogy az állam nem garantálhat semmit. Nem garantálhatja a nyugdíjat, a megtakarított mnyp összegedet, és még jó sok dolgot sem, lehet, hogy 10 év múlva bevezetnek egy magas ingatlanadót, és akkor az ország tizedének elveszik élete munkája, a háza/lakása. Ilyen idők járnak, ez politika.

Virág et. 2011.03.02. 07:08:49

Korkedvezményes nyugdíjra nemcsak a rendőrök jogosultak, hanem az ún. korkedvezményes munkakörben dolgozók. Ilyenek pl. a bányászok, radioaktivitásnak kitettek stb. Gondolom most ez is megy a levesbe.

Azért érdekes, hogy óriási a rendőrhiány - főleg Budapesten - és akkor ilyen intézkedéseket hoznak. Ha eddig nem ment senki rendőrnek, eztán még kevesebben fognak. Remek.

De legalább lesz elég tesco árufeltöltő meg banki pultos, ez gondolom az ide írók egy részét nagy megelégedéssel tölti el. Remélem ők is tudnak házat oltani.

watchfun 2011.03.02. 07:10:25

@lapítotttop: A kapcsolati tőke abból adódik, hogy 25 évig dolgozik a rendőr, ezalatt megismer jópár másik rendőrt. Ha megkapja az obsitot, az ismeretségek nem szakadnak meg, én erre gondoltam. Nem egy, nem két bankbiztonsági vagy multi-biztonsági vezető nem a biztonságiőr-képzőből ismeri egymást...

Felmosórongy (törölt) 2011.03.02. 07:13:20

@fireman4: konkrétan a rendőrökre gondoltam.
de a tűzoltóság sem csakis éles tűzeseti bevetésekről szól vannak ott más munkák is szerintem amit simán el tud látni egy idősebb ember is...

egyébként sántít a dolog, mert hogy lehet valaki 40 évesen már évek óta nyugdíjas rendőr, 10 évesen kezdett?????

Virág et. 2011.03.02. 07:17:10

@Felmosórongy: El kéne olvasni a jogszabályt.

Felmosórongy (törölt) 2011.03.02. 07:19:19

@Virág et.: milyen jogszabályt?
ami bármikor változhat? vagy nem értem mire gondolsz konkrétan.

de kemény itt sok ember 2011.03.02. 07:21:12

Az egyik ismerősöm 39 évesen ment el nyugdíjba.
20évet sem dolgozott rendőrként.
Egyáltalán nem úgy néz ki mint aki már nem képes ellátni a feladatát. Most vállalkozó lett.
Ha ez így rendben van akkor civilektől miért várja el az állam hogy 40 évet kell minimum dolgozni???

exter69 · http://sexopoly.tarhely.biz 2011.03.02. 07:27:50

Aki kint van nap mint nap az utcán, idős lesz, és nem lehet neki irodai munkát adni, az szerintem is menjen nyugodtan nyugdíjba, ennyi megbecsülés jár neki, a mellé még neki is dolgozni kell, ha nem akar éhen halni. De aki az aktákat tologatja pár évig, az ne menjen már nyugdíjba, mert az alatt az év alatt párszor riasztották valami miatt, ez a dolog tényleg szánalmas. Uff!

Felmosórongy (törölt) 2011.03.02. 07:28:37

@de kemény itt sok ember: ugye ugye, erről beszélek.
még a 25 év sem áll meg ezeknél az élősködő egyenruhásoknál!

amúgy nem tudom egy 50-60 éves rendőr vagy tűzoltó vagy akár katona miért nem tudnak dolgozni, ha egy postás, vasutas, vállalkozó, sofőr, gyári munkás tud..ill. kénytelen.

nem minden munka éles bevetés, vannak irodai, őrzési, meg a fene tudja milyen munkák is..a rendőröknél se mindenki bevetési kommandós.

LE A KORKEDVEZMÉNYES NYUGDÍJJAL, VISSZA A MUNKÁBA AZ ÉLŐSKÖDŐKKEL!

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2011.03.02. 07:28:38

elég szomorú, ha valaki a fizetés miatt megy rendőrnek :((

igenis kapjon ő is minimálbért, mint a többi ember, ne a pénz miatt lövöldözzön ki szemeket

Felmosórongy (törölt) 2011.03.02. 07:32:15

@Felmosórongy: JA, ÉS A LÉNYEG: HA SZEKURITISNEK bankba )ami éles fegyveres szolgálat) elmegy 50-60 évesen akkor miért büdös neki a rendőri munka?
duma hogy kiöregszik!lusta, és kell neki az ingyen zsozsó.

amúgy vagy nyugdíj vagy fizetés, de a kettő együtt semmiképpen.ez persze az egész országra vonatkozik minden szakmában.

vomita 2011.03.02. 07:40:05

A korai nyugdíj jutalom volt. Hogy el ne veszítsék a kedvezményt, bárki szemét habozás nékül kilőtték.

Pernahajder Viktor 2011.03.02. 07:42:09

Ez megint egy jó irány tökéletes elbaszása fidesz módra. Úgy látszik sikerült összeszedni csupa 1 bites agyú barmot a kormányba.

2011.03.02. 07:43:30

Itt annyi okos ember van, hogy alig merek hozzászólni, de annyival azért nem ártana tisztában lenni, hogy a korkedvezményes nyugdíj a fegyveres szervek tagjai részére nem Kádár-kori csökevény, a mai napig létező gyakorlat Nyugat-Európa számos országában.

Ettől függetlenül igaz, hogy a rendszer egésze alapvető változtatásokra szorulna, amit a beszari kormányunk úgysem mer meglépni.

lilike13 2011.03.02. 07:48:54

Egy 65 éves tűzoltó száguldjon felfelé a lépcsőn a tizedikre, hogy mentse az égő lakásban rekedteket, ugye? És tegye kockára az életét megalázóan kevés fizetésért évtizedekig, ezt az itt kinyilatkoztatók természetesnek tartják.

Ron iz Dumbledore 2011.03.02. 07:53:32

"Mostanság sem észlények mentek rendőrnek"

a rendőrök érettségi átlaga 2.3. Mi a problémád?

de kemény itt sok ember 2011.03.02. 07:54:12

@lilike13: Nem azt tartjuk természetesnek, de a jelenlegi helyzetet sem!

Felmosórongy (törölt) 2011.03.02. 07:58:13

@Ron iz Dumbledore: mindenki tudja hogy az megy rendőrnek aki semmi másra nem jó de nem akar betanított vagy segédmunkás lenni....

MrR2008 2011.03.02. 08:04:22

@Felmosórongy: Vannak olyan beosztások, ahol az évek duplán számítanak, és nem ok nélkül.

de kemény itt sok ember 2011.03.02. 08:12:19

@MrR2008: Ez is igaz.
De pl a vámosok úgy összeszedték magukat a határátkelőkön hogy naponta egy havi fizut vittek a seftesektől.
Szinte egy sem bukott meg. Most meg a jó munkája eredményeképpen nyugdíjas 40 évesen.

Murderface 2011.03.02. 08:13:00

@MrR2008: Viszont vannak olyan beosztások is, ahol teljesen ok nélkül számítanak duplán az évek. De annyiban igazat adok, hogy azt azért majd megnézném, hogy a 60 éves, 30 éve melózó kivonulós tűzoltó hogy fog tudni dolgozni mondjuk egy paneltűznél, főleg a "világhírű" magyar egészségügy és munkavédelem mellett.

de kemény itt sok ember 2011.03.02. 08:14:31

De ugyanez igaz a sok járőrre is.
A cigisek embercsempészek pénzelték őket.
A keleti határ mentén mindegyik rendőr, katona, vámos olyan gyarapodást ért el hogy hajmeresztő és alig volt retorzió.

2011.03.02. 08:14:37

Néhány példa Európából:

Csehország: nyugdíj az általános társadalombiztosítási rendszer része, nyugdíjpótlék van, 15 év szolgálat után az utolsó havi jövedelem 20%-a, fokozatosan növekedve a havi jövedelem 50%-ig.

Szlovákia: nyugdíjjogosultság feltétele 15 év szolgálat, nyugdíjmaximum 55 éves korban.

Olaszországban: 60 év a nyugdíjkorhatár, a hivatásosok az állami tisztvisekhöz hasonlóan a privilegizált allami nyugdíjbiztosítóhoz tartoznak.

Portugália: nyugdíjkorhatár 60 év, 36 év után lehetséges a nyugdíjazás, a nyugdíj előtt 3-5 évet rendelkezési állományban tölt a jogosult. (Spanyolországban hasonló a rendszer: korábbi nyugdíjazás, rendelkezési állomány)

Szóval az látható, hogy legalábbis vegyes az európai rendszer, de a korkedvezmény nem ismeretlen.

A jelenlegi rendszer mindenképpen változtatásra szorul, mert pl. igaz, hogy 25 év után elvileg csak egészségügyi alkalmatlanság esetén lehet nyugdíjba menni, de ha egy rendőr elkezd "betegeskedni" (azaz a parancsnoka sohasem számíthat rá, mert folyton betegállományban van), akkor előbb-utóbb megunják és leszerelik. Aki nagyon akar, elmegy nyugdíjba, ez tény.

Tyeplica 2011.03.02. 08:19:45

@MrR2008: Csatlakozom, igazad van. Pld. a sugárhajtóműves vadászgéppilóták szervezete olyan terhelésnek van kitéve a G erők miatt, hogy nekik 10 év a leszolgálandó idő. Ez van, elhasználódnak. Ha pedig katapultált is, akkor még a gerince is odalesz.

Vagy a tűzszerész, aki békeidőben is éles harcfeladatot lát el és minden reggel úgy megy el otthonról, hogy lehet, csak egy véres paca marad belőle. Vagy annyi se. A fikázók szerint ez nem stresszes? Minden reggel ennek tudatában megcsókolni a gyereked fejét, amikor elmegy suliba? Nem véletlenül van nekik kétszeres időszorzó.

Rókakígyó 2011.03.02. 08:20:47

Egyrészt nem változik semmi. Messze még a jövő év. Lesz még addig egy-két alkotmánymódosítás.

A rendőröket nem szereti a nagyfőnök, így nekik mindenképp cokesz van.

Lassan ki lehet már írni a magyar zászlóra a "fuck the police" feliratot.

Amit még nem értek az a rendőrök értelmi képességeiről szóló rész: most nem ez a helyzet?

Felmosórongy (törölt) 2011.03.02. 08:21:06

@MrR2008: na persze, meg százszorosan, aztán 2 hónap múlva mehet nyugdíjba 18 évesen..kész röhej.

maximum kb. az atomerőművi uráncella karbantartók esetén lenne jogos az ilyen csalás.

kész röhej.

én utálom viktort, de ebben támogatom, remélem felszámolja ezt az intézményesített egyenruhás készpénzlenyúlást.

Felmosórongy (törölt) 2011.03.02. 08:22:34

@Tyeplica: egyébként még 1-2 esetben akár igaz is lehet, csakhogy ilyen ember van vagy néhány tucat, néhány száz, és a történet nem erről szól hanem több százezer aktatologató meg közlekedési rendőrről meg katonai írnokról.

Ajtony 2011.03.02. 08:22:51

az még hozzátartozik: a 25 év nem huszonöt év. Szorzószámok alapján 17 év már huszonötnek számít + a szakközépiskola azon évei is szolgálati időt jelentenek, amit már egyenruhásként (beöltözve) végeznek.
Ha mindent összadunk, és össze is jön valakinek, akár 12-14 év valódi munkavégzés után nyugdíjas lehet (lásd az ősszel megjelent hírt a 35 éves "mesterlövészről".

venszivar 2011.03.02. 08:26:08

@lilike13: JAJ,de nagyon csúsztatsz!Most 45!évesen simán már nyugdíjas!MUTASS MÁR EGY akár csak 55 éves KIVONULÓ tűzoltót !!!!Viszont egy teher autó vezető még 60-62 évesen is "hajtson"!Nem csoda,hogy ennyi a baleset.Aztán meg a nyugdíj mellett MIND !!! feketén melózik még.Így már meglehet élni! A rendőr mi a szart csinál?!SEMMIT !
Ismerek tavaly 41 !!!évesen nyugdíjba ment rendőrt,persze azóta már régen "őriz s véd"!MIRE FEL!Mit dolgozik egy rendőr,semmit csak a kocsiba fetrengenek...s várják,hogy valakit lelehessen húzni!

veterán 58 2011.03.02. 08:27:45

Nagyon helyes Ők is dolgozzanak 65 éves korig.
Aki pl. építőiparban, nyáron meleg, télen hideg ,mélybe, magasba, ŐK negyvenöt ötven évet dolgozzanak. És nem beszéltem a munkaidőről ami
nálam 300- 350 óra/ hónap. Tehá t egy év alatt kettőt dolgozom.

Felmosórongy (törölt) 2011.03.02. 08:29:05

@venszivar: így van.

mégegyszer a többi gyengeelméjűnek, és ezzel kérem ne rugózzunk ezen tovább:
AKÁR A RENDŐRSÉGNÉL, AKÁR A TŰZOLTÓSÁGNÁL VAGY MÁSHOL NEM CSAK ÉLES BEVETÉSI MUNKÁK VANNAK, HANEM OLYANOK IS AMIT EGY 50-60 ÉVES IS SIMÁN ELLÁTHAT!

Viktus 2011.03.02. 08:30:13

@watchfun:

A másik, hogy egy rendőr 57 évesen már nem tud a kocsmában rendet csinálni, öreg hozzá.

-

Miért fiatalabban mióta tud? :P

@venszivar:

Mentős vonulhat ki 55 meg 62 évesen is a 20 éves száz kilósat cipelni lefele mondjuk a nyolcadikról? mégis kénytelen csinálni, mert nekik eddig sem volt kedvezmény.

@Ajtony:

Ne felejtsük a sok-sok rendőrnőt nekik még egy-két gyereknél leugrik vagy 8 év a melóból, és elég sok van belőlük is ...

na__most__akkor 2011.03.02. 08:31:20

Nem igaz, hogy ennyi hülye van.
Pardon, kétharmad. Oké, ennyi hülye van.
Nektek +1 a VEZÉR, a KIRÁLY, az ISTEN (majd megszavazzátok ezt is).

Menjetek el rendőrnek, katonának, tűzoltónak.
AZTÁN dumáljatok.

Én egyik se voltam, de véletlenül tudom, mi az.

Pernahajder Viktor 2011.03.02. 08:31:25

Nagyon szuper keresztényi országban élünk. Jó látni az áradó szeretetet.

Viktus 2011.03.02. 08:31:26

@Felmosórongy:

Na igen van ott más munkakör is ... még lehet választani is a 60 éves kőművest ki kérdezi meg tudja-e még a mázsákat emelgetni v. árkot ásni.

Felmosórongy (törölt) 2011.03.02. 08:31:45

@Viktus: ja, de 60 év felett bankban éles fegyverrel szekuritis jó pénzért az tud lenni nyugdíj mellett...

Elstron 2011.03.02. 08:32:20

@wmiki: Gondolom te vagy az, akit ha betalál az utcán a kisebbség, akkor rögtön rendőrállamért kiált...

Viktus 2011.03.02. 08:33:42

@Elstron:

Kiáltozni kiáltozhat, de olyankor kilométeres körzetben nincs rendőr, ha van is elmegy az ellenkező irányba :)

Felmosórongy (törölt) 2011.03.02. 08:34:37

@Viktus: ez a kész vicc igen.
a sok gagyi rendőr meg tűzoltó folyton azzal terel hogy a kommandós meg paneltűz bevetés az aztán indokolja...mintha nem is lenne más.

szerintem pl. egy 60 éves rendőr simán mehet trafipaxozni vagy utcai járőrnek is, tehát még irodai munka sem kell.
tűzoltóknál sem csak paneltűz van ám.
sokkal több pl. utcai baleseti, meg kisebb mentési feladat van.tehát még ott se irodai munka.

igen, ha a kömáves, kamionsofőr, építési dolgozó ésatöbbi bírja 50-60 évesen, akkor ez a sok léhűtő mi alapján kap nyugdíjat fiatalon?

2011.03.02. 08:35:41

A jelenlegi rendszerben pl. egy gazdaságvédelmi osztályon, jellemzően hivatali munkarendben dolgozó nyomozó 2006. – 2010. közötti idejét 1,2 szorzóval számolták. Ehhez jött pl., ha „megfelelő” szakközépiskolában végzett (ez nem valami katonai, spec. iskolát jelent!), adott esetben a szakközépiskolai idő egy részét is elszámolták neki, így lehetséges, hogy akár 40 évesen nyugdíjjogosultságot szerzett.

Ugyanakkor az is igaz, hogy egy járőr 90-100.000 Ft-ért kínlódik a cigányokkal a putrisoron, ha csúnyán néz rájuk (nemhogy testi kényszer, fegyverhasználat) esetleg évekig jár bíróságra, alig valamivel több pénzért vízihullából vesz DNS mintát, vért, szart, ondót, stb. „gyűjt” a helyszínen, hullát ás ki, forgat, vizsgál, a fogdásokat hordja WC-re, fürdetni, stb. és mint nem is túl régen történt, akár agyon is lőhetik egy családi veszekedésnél.

A vezetők egy részének energiái arra mennek, hogy az önkormányzatnál, másolópapírért, számítógépért, benzinkártyáért, stb. kalapozik, de van olyan körzeti megbízotti iroda, ahol a berendezést lomtalanításból szedték össze a rendőrök.

Nem olyan fekete-fehér ez sem, mint semmi más, csak hát a szűk látókörű, korlátolt, primitív embereknek egy jó ok, hogy kaffogjanak valamin.

Viktus 2011.03.02. 08:36:53

Ez régen aktuális volt. Most lehet elkezdeni rendőrséget építeni a jelenlegi állomány jó részét is inkább átküldhetnék tescos biztonsági őrnek, mert fizikailag nudlik , és mást autós cseszegetésen kívül nem produkálnak. A maradékra lehet építeni meg toborozni jó fizikumú értelmesebb embereket megfelelő fizetéssel.

lettuce 2011.03.02. 08:37:23

@Brother Love: ez ugyanaz mint a rokkantosítás. Csak könnyebb.
@Felmosórongy: gondolod?

Viktus 2011.03.02. 08:38:26

@Brother Love:

"kínlódik a cigányokkal a putrisoron, ha csúnyán néz rájuk (nemhogy testi kényszer, fegyverhasználat) esetleg évekig jár bíróságra, alig valamivel több pénzért vízihullából vesz DNS mintát, vért, szart, ondót, stb. „gyűjt” a helyszínen, hullát ás ki, forgat, vizsgál, a fogdásokat hordja WC-re, fürdetni, stb."

Te hol élsz? vagy csak túl sok CSI-t néztél? :D

nemöszöd 2011.03.02. 08:39:21

@watchfun: Bizonyára sok dologban -pláne, a feltételek részletezésében- igazad van. Csak a valóság és az elmélet alapvetően más! S ettől a mondandód bizony gellert kapott, mint az eltévedt golyó. Számos, mondom számos embert ismerek, akik 40-45 éves korban köszönték szépen, idegi kimerültségre hivatkozva elmentek - elmehettek nyugdíjba. S nem ám 70-80 ezerrel, hanem 130-tól fölfele...Azt mondod, ez társadalmi szerződés volt. A ménkűt volt az! Ez az éppen "uralkodó" réteg seggének a megvédése volt társadalmi költségen! Nem emiatt választotta ezt a pályát a fiatal régen, hanem a viszonylag jó jövedelemért, és a szolgálati lakásért. Más kérdés, hogy mára csak a nyugdíj taklimakli maradt. Csak ezt nem támogatja ám a társadalom!
Persze, itt se minden egy kalap alá veendő, mert nekem a tűzoltó meg a rendőr-katona nem egy kategória.
Abban igazad van, hogy 50 felett szinte lehetetlen munkát találni. Csakhogy ez nem korengedményes nyugdíj kérdés, hanem mindekori kormányaink elképesztő bűne. A mostaninak is, hogy félreértés ne essék...

2011.03.02. 08:40:56

Az viszont szertelen hülység, hogy kétszeresen számolják mindeféle beosztásban a szolgálati időt, azért pl. Afganisztánban kell ellátni a szolgálatot, vagy pl. a terrorelhárítók.

A 1,5-ös szorzóért meg lehet menni bombát kiásni.

Mielőtt bárki feldúltan elküldene a picsába: én sem tartom jónak (sőt) a jelenlegi rendszert, de önmagában a kedvezményes nyugdíj megszüntetése semmit nem old meg, de populista intézkedésnek - mint az itteni hozzászólások is bizonyítják - tökéletesen megfelel.

De ettől nem lesz jobb, hatékonyabb, olcsóbb, polgárbarátabb, stb. rendőrségünk.

Viktus 2011.03.02. 08:41:22

@nemöszöd:

Jah felénk az állomány kétharmada huszonéves még a traffipaxos negyvenes is már nyugdíjba vonult ...

@Brother Love:

A magyar átlagrendőr általában kényelmes tütüben üldögél az út mellett várva a csóró kispolgári áldozatot akit megmer állítani, és megbüntizni ... vagy traffipax mellett van bevetésen, ha nem így lenne pl. lehetne közbiztonság meg ilyesmi apróság.

2011.03.02. 08:41:34

Nem olvastam végig a kommenteket, szóval ha ismétlek valakit akkor elnézést kérek. Szóval oké 65 éves rendőr kit fog elkapni az utcán? (most ne menjünk bele abba hogy egyáltalán kit kapnak el a rendőrök, ok?) Egy 65 éves rendőr hogy fog bírni egy esetleges tüntető tömeget visszatartani? Egy 65 éves rendőr hogy fog egy bűnözőt lebirkózni? Szerintem sehogy mert már rég nagypapa. Továbbá a rendőrök élete ha hiszik az emberek ha nem eléggé veszélyes (nem az irodistákra gondolok meg a felső vezetőkre) nem beszélve a tűzoltókról, egy 60-65 éves papa akarjon kimenteni téged a tűzből? Ők nem napi 8 órát ülnek egy gép előtt és kattognak az egerekkel, ő nekik keményebb, veszélyesebb, rizikósabb munkájuk van, ezért jár nekik a korábbi nyugdíjazás. Hülyeségnek tartom ennek a kedvezménynek az eltörlését.

Forever Mankini 2011.03.02. 08:41:38

A mezei sarki rendőr már ma sem csinál mindent. Egy be nem vonuló elitélthez is pl. a kommandó száll ki. Az idősebbek rendőrök már a jelenlétükkel is biztonságot jelentenének az utcán, ahol még mindig kevés a rendőr. Nem kivánom hogy árkon-bokron szaladjon a kocsitolvaj után, inkább lőjjön! Mellesleg a fiatalok mennyivel jobbak fizikailag? Elég sok vézna van köztük.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2011.03.02. 08:43:51

@Elstron: miért kiáltanék?
hogy aztán még a rendőrök meg is büntessenek csendháborításért?

csakhogy meglegyen a napi büntetésszám?

Jimbo75 2011.03.02. 08:44:27

Nagyon helyes döntés. Katona, rendőr stb. szépen dolgozzon csak annyit, mint mindenki más, és ne menjen 45 évesen nyugdíjba....
Szomszédom nyugalmazott őrnagy, 51 évesen 265.000 Ft a nyugdíja. Bazzze, felét nem keresem meg munkával....

Elstron 2011.03.02. 08:44:30

@Viktus: Pont a hozzászólásom lényegét nem értetted meg, de mind1... :)

Egyébként meg simán csak nettó hülyeség, amit írtál. Talán személyes tapasztalt? - Nem hinném... :)

2011.03.02. 08:45:31

@Viktus: Baszod álássan, Budapesten élek - és bár nem vagyok rendőr - olyan a munkám, hogy elég jó rálátással rendelkezem a tevékenységükre.

Szerinted mit csinálnak egy pl. 6 napja a lakásban heverő hullával? Ki helyszíneli, ki mozgatja, vetkőzteti, fotózza, stb.? (Küldjek fotókat?:)

irinyeahétszentségit 2011.03.02. 08:45:39

A filmekben sok idősebb rendőrt látni, de a prosztatadoktor reklámokban is mindig az idősebb tűzoltónak akad el a slagja... Akkor most hogy is van ez? Egy 50 feletti már a slagot sem tudja megtartani? Szerintem akik itt a korai nyugdíj mellett érvelnek, maguk is érintettek.

Dr. Bélus___ 2011.03.02. 08:47:52

Jaj szegény rendőrök... És a tanárok? Nekik nyugis az életük? Nekik nincs konstans kuss? Barna bőrű anyuka még meg is veri, ha úgy gondolja. És az orvosok? Őket agyonfizetik? Meglátjuk így mi lesz.

2011.03.02. 08:48:45

@Viktus: Pontosítsunk: az állampolgárok gyakorlatilag csak a járőrökkel találkoznak, bűnügyi technikussal, helyszínelővel, stb. alig.

Sajátos magyar jelenség, hogy a gyorshajtásért, egyébért megbüntettek legnagyobb része a rendőrt, és nem magát okolja, magyarázatot talál arra, miért is _kellett_ gyorsan hajtania, így természetesen csak útálni lehet a rendőrt.

exlex 2011.03.02. 08:50:08

Az az ávós aki szemeket lőtt ki az öszödi fasiszta böszme idején, most "jól megérdemelt" nyugdíját élvezi.

de kemény itt sok ember 2011.03.02. 08:52:58

@Brother Love: A bűnügyi helyszínelőt nagyobb stressz éri mint a járőrt?
Nekik is az első esetek megrázóak utána ne mondd már hogy nem szokja meg, mint a boncmester.

Fekete Szurok 2011.03.02. 08:53:18

Komolyan nem értem azokat akik a korai nyugdíj mellett kardoskodnak. Nem hiszem el, hogy egy 45 éves rendőr, tűzoltó stb. annyira belefárad a munkába, hogy nyugdíjba kell küldeni! (Nem tudom mit lépnének rá, ha megtiltanák nekik a másodállást, különben ugrik a nyugdíj.) Aki erre vállalkozik az tudja hogy mire teszi fel az életét, és fizessék meg tisztességesen. Mellesleg nem tudom miért nem elevenítik fel az önkéntes tűzoltóság intézményét is?

kewcheg 2011.03.02. 08:56:35

Watchfun: nem csak a rendőröknek változott meg menetközben negatív irányba a helyzete.Ügyész ismerősöm, mióta dolgozik, megszűnt a 13.havi juttatás,bónusz már nem nagyon van mint régen,pénzük kb. 5-6 éve ugyanaz és a munka kétszer annyi lett.Most akkor neki is, amikor belépett a rendszerbe nem ezt ígérték, ha a gondolatmenetedet követjük, mostani eszével nem menne? Dehogynem, mert ezt tanulta, ezt szereti, vagy nincs más.Ami meg a korai nyugdíjbamenetelt illeti,szerintem az a rendőr, aki 40 évesen otthagyja a munkahelyét, az szimplán áruló.Amerikában az ilyet közmegvetés sújtaná a kollégái részéről, hogy egy munkaképes , -általában- még egészséges "fiatalember" a társadalom nyakán élősködjön, szal ilyen csak tényleg a posztkommunista rendszerben képzelhető el, ez az erkölcsi züllés mélypontja.De a főbűnös, aki hagyta, illetve megengedte.Ismerek olyat, aki a rendőrség pénzén egyetemet végzett és úgy lépett le negyvenévesen, ez már nettó bűncselekmény gyanúját is felveti szerintem.A másik, hogy épérzékű ember számára szerintem elvislhetetlen lenn az a tudat, hogy életerős emberként olyan 45-50-60 évesek tartsanak el, akik feltehetőleg sokkal rosszabb egyészségi állapotban vannak mint én.Szal ez már alapvetően erkölcsi kérdés , és sajnálom hogy a rendőrségen sok embernek ez teljesen elfogadható.
Aki így áll hozzá egy "szolgálathoz" az ne nagyon várjon a társadalomtól kivételes bánásmódot.Ismét Amerikát kell felhoznom, ahol a családi barátunk egyszerű közrendőr,ahogy elmondta, meg ahogy láttuk, ő ezt tényleg "szolgálunk és védünk" hivatásnak fogta fel, szabadidejében önkénteskedik, öregeknek segít meg mentőzik, stb.A másik az, hogy ahogy hallom, igencsak csaltak az egészségromlás megállapításánál is, szóval nem voltak szívbajosak hogy elmehessenek élősködni..:(

venszivar 2011.03.02. 08:56:55

@lapítotttop: Könnyebb,államilag engedélyezett.Könnyebb s SOKKAL!!! jövedelmezőbb!Majd mi a közösből fizetjük őket.mert megérdemlik.

2011.03.02. 08:59:29

Amellett én is kiállok, hogy ha már a nyugdíjat választotta másnap ne menjen már vissza ugyanazt a melót csinálni, mikor már kapja a kellemes kis nyugdíját, de továbbra is azt mondom, hogy idősen (nem 45 évesen lesz mindenki rendőrként, tűzoltóként nyugdíjas inkább 56-58 évesen). Lehet, hogy a nagyközönség csak a sarkon dumáló rendőröket és a tv előtt fetrengő tűzoltókat látja, de a valóság még itthon sem ez. Attól, hogy nincs minden benn a blikkben meg az aktívban attól még ezek az emberek kemény esetekhez rohangálnak éjjel és nappal. Nem minden percben, az tény, de sajnos elég gyakran. És aki azt mondta, hogy ne fusson a bűnöző után, hanem használja a fegyverét annak elmondom hogy itthon egy rendőr csak AKKOR használhatja a fegyverét, ha már rálőttek és sikeresen el is találták őt vagy a társát, különben eljárást lehet a rendőr ellen indítani, hát így merje itthon egy szerencsétlen rendőr használni a fegyverét. Mellesleg a nagybátyámat harmincas éveiben lőtték le, ölték meg, szóval igen ő csak az út szélén álldogált és gyorshajtókat állítgatott meg, mert itthon csak ezt csinálják a rendőrök...

venszivar 2011.03.02. 09:00:53

@Fekete Szurok: Miért nem érted őket kik a korai nyugdíj mellett kardoskodnak....? Nyilván,hogy magukra gondolnak!
Az állam meg NEM mer hozzájuk nyúlni!Hagyja,hogy feketén dolgozzanak tovább!Holnap ők következnek!Száz ezren vannak !!!!

2011.03.02. 09:02:52

Na, hogy világos legyen: nem tartom jónak a jelenlegi rendszert, a korengedményt legfeljebb egy nagyon szűk körre korlátozva tudom elképzelni.

Azt kellene felfogni, hogy az itt sokak által felvetett kifogások a rendőrséggel kapcsolatban (némelyik jogos, némelyik igazi hallomásokra alapozott, közhelyszerű ostobaság) nem a korkedvezményes nyugdíjnak köszönhetőek.

Én, az állampolgár azt szeretném, ha a rendőrség hatékony, messzemenően törvényes működésű, szakszerű, határozott, polgárbarát, stb. szervezet lenne - szerintem nagyjából mindenkinek ez az érdeke. Ha most megszüntetik a korkedvezményt és az összes intézkedés kimerül ennyiben, attól a rendőrség helyzete jottányit sem javul és mi, az állampolgárok sem fogunk tapasztalni semmi javulást.

Remélem, érthető voltam, ebbe a kérdésbe teljesen felesleges szemkilövést, gyorshajtási bírságot, egyebet belekeverni.

Parajpuding 2011.03.02. 09:05:18

Az "akkor több fizetést a rendőröknek" gondolat olyannyira buta, mint maga a mai rendőr.
1. A rendőr - amikor annak állt - tudta, hogy a fizetés milyen, nem volt tehát kötelező annak állni
2. Tökmindegy, hogy holnaptól kétszer annyi fizetést fognak kapni, ugyanis akkor egy kétszer olyan költséges semmittevő és semmitérő rendőrségünk lesz.

Először a rendőri oktatás színvonalát, az intelligens állomány mértékét (azzal, hogy nem fatuskókat alkalmaznak), továbbá a mostani nulla szorgalo és tenniakarás mértékét kell növelni minimálisan elvárható szintre. Szóval először a fejekben kell rendet tenni, ez leginkább nem pénzkérdés.

A korkedvezményes nyugdíjat pedig nagyon szigorúan kellene szabályozni munka (tűzoltó, rendőr stb.) és beosztás (aktatologató, vonulós stb.) szerint.

fityfiritty 2011.03.02. 09:06:43

Anélkül, hogy végigolvasnám az összes kommentet, pusztán csak azt kívánom az itt hőbörgőknek, akiket megvezet a politika, hogy az anyukájuk tizedik emeleti égő lakásához 63 éves tűzoltó "rohanjon" fel teljes felszereléssel, gázpalackkal, maszkban. Bónuszként pedig a nagyszülők házát épp kifosztó suhanc után szaladjon a 64 éves rendőr... Éljen a populizmus. Mert ugye azt senki sem gondolja, hogy mondjuk 50 felett baxxuk ki az alkalmatlanokat az utcára... vagy lőjük őket agyon, ha már nem képes húzni...

Alikam 2011.03.02. 09:07:26

@watchfun: és a civil embereket nem csapják be folyamatosan? 15 éve 55 év volt a nyugdíjkorhatárt nőknek, ma 62.5 év..., akkor az mit szóljon????
Hol tud pampogni, hogy nem ilyen feltételekkel kezdett dolgozni 18 évesen????

eduba62 2011.03.02. 09:08:23

A korengedményes nyugdíjak rendszere nem újkeletű, és ahogy fenntebb is írták nem egyedülálló kis hazánkban, hanem eléggé elterjedt gyakorlat a világon.
Konkrétan a rendőrök/katonák 25 év szolgálat utáni nyugdíjjogosultsága időben is elég messzire nyúlik vissza. (már a "kádárrendszer" előtt is létezett)

Azon kellene inkább elgondolkodni, hogy ezen lehetőséggel miért csak jellemzően az elmúlt 5-6 évtől kezdődően kezdtek el tömegesen "élni" az érintettek?
Korábban miért nem mentek el ennyien 25 év szolgálat után pl. a rendőrségtől nyugdíjba?

Csak nem a kontraszelekció elburjánzása, a politikamentesség teljes feladása, a vállalhatatlan "kompromisszumok" kényszere, a permanens átszervezések átgondolatlansága, a "Felfelé nyalj, lefelé taposs!" mentalitás térhódítása, illetve a szélkakas módjára változó jogszabályi környezet voltak elsősorban a pályaelhagyás fő mozgatói?

Ezeknek az embereknek a jelentős része hivatásának és nem szakmájának tekintette a munkáját és nem jókedvében vált meg tőle!

A két- három havonta változó szervezési állománytáblázatban, a korszerűsítés jegyében egyszerűen megszüntették a beosztását és másikat nem ajánlottak fel neki.

A folyamatos finanszírozási problémák miatt, mivel költségvetést csak csökentett létszámra kaptak a rendőri szervek, örömmel küldték nyugdíjba azt akit csak lehetett - egy gonddal kevesebb!

A jogszabályváltozások következtében egyre több feladatot "szerveztek ki" a rendőrségtől, lásd pl. személyi igazolvány, útlevél, gépjármű ügyintézés, idegenrendészeti ügyek egy része, igazságügyi szakértők stb. (ezen feladatokra persze külön- külön hatóságokat hoztak létre sokszoros látszámmal és költségvetéssel)

Összességében tehát nem csak felszínesen kellene vizsgálni ezt a kérdést, és így ítéletet mondani a "40 éves nyugdíjas rendőrök" felett.

lettuce 2011.03.02. 09:08:40

@kewcheg: erről van szó. Itthon viszont az a hülye sőt gyanús, aki nem elég "kreatív".
Azért azt is látnunk kell,hogy az amerikás rendőröknek nincs megélhetési problémájuk.
Mi lehet a megoldás?

Muitnep 2011.03.02. 09:08:46

Az számomra is furcsa, h pl. rendőrségen dolgozók fele irodában dolgozik naponta 8 órát, Hétfőtől csütörtökig. Pénteken csak délig.

Azt ki lehetne számítani, ha 25 éven keresztül pénteken délben ellógnak, mennyi pénzt vesznek el a közösből.

A másik a tűzoltóság. Csócsózásra és billiárdra ne járjon már extra túlóradíj, visszamenőleg 300 évre.
Szombat-vasárnap vmikor egy embert vágnak ki az autóból és csókolom. Erre 48 túlóradíjat felszámol a fél laktanya.

A patólogián dolgozóknak is járna + pénz, mert ott is hullák vannak többnyire.

Ja, és egy áramszolgátató emberének is stresszes a 20k Volttal dolgozni.

NewWay 2011.03.02. 09:09:50

@fityfiritty:
"Bónuszként pedig a nagyszülők házát épp kifosztó suhanc után szaladjon a 64 éves rendőr... "

Jajj, micsoda demagógia!
Múltkor jártam a rendőrségen, és egy íróasztalnál ült az ügyintéző hölgy, és intézte a szabálysértési papírokat.

Gondolom az ember már 60 évesen nem tud ülni?

Amúgy meg mennyivel jobb 64 évesen rendőrnek lenni, mint 64 évesen szobafestőnek lenni, és létrán mászkálni?

A festő hogy másszon fel 5 méter magas létrára?

orient 2011.03.02. 09:11:27

Ferdítés:

"A rendőröknek megszűnne a korkedvezményes nyugdíj, így ők is 65-68 évesen mehetnének nyugdíjba."

Itt ebben az országban mindenki korábban megy nyugdíjba mint 65-68. Tehát ők is 60 vagy legkésőbb 65 évesen mehetnek nyugdíjba mint minden más ember. Mindenki szépen csöndbe maradhat, mert én 30 felettiként a belem kidolgozom , ingem gatyám adózom és valószínűleg 70 évesen sem mehetek majd nyugdíjba. Ez van, örüljenek a 65 évnek még így is sokkal jobban járnak mint a most aktív generáció...

Pikáli Sándor 2011.03.02. 09:12:46

MINDEN értéken alul fizetett munka csökkenti az adott szakmában az átlagbért.

2011.03.02. 09:13:03

@Muitnep: Akik irodában ülnek azokat nem feltétlenül veszik állományba és ha nem veszik állományba nem jár neki a kedvezményes nyugdíj. Dolgoznia kell addig mint a többieknek. Csak úgy megjegyzem édesanyám ilyen és nem mehet el előbb nyugdíjba mivel irodista és nincs állományban, tehát majd akkor megy el mint mindenki más.

watchfun 2011.03.02. 09:14:20

@nemöszöd: A viszonylag jó jövedelemről.
1992-ben első rendőri fizetésem 400Ft-tal volt KEVESEBB, mint előtte egy hónappal, hármohónapos biztonsági őrként.
Szolgálati lakást vagy lakásvásárlási kölcsönt nem kaptam, pedig kértem. Szállón való elhelyezést adtam be amikor felszereltem, 12 év után (!) jött rá annyi válasz, hogy fenntartsák-e még a helyem a listán?
Az ingyenes vasúti utazás lehetősége megszűnt. Az ingyenes vagy kedvezményes üdülés az üdülők eladásával - kevés kivétellel - megszűnt. A 13.havit elvették, a ruhapénzen megy most a huzavona, hogy bevegyék-e a cafeteria rendszerébe, tehát valószínűleg lassan ez is megszűnik.
az a bizonyos 1.2-es évszorzó (ami amúgy nem egészen úgy van, ahogy itt írta valaki, de Blikkből tájékozódókkal kár vitázni) 2011. december 31-ével megszűnt.
A jelenlegi fizetésem havi nettó 145.000 Ft. Kapom ezt 25 év szolgálat után, elérve ezzel mindazt a maximumot, amit elérhetek, nincs további emelésre jogszabályi lehetőség.
A jelenlegi nyugdíjba vonulási szabályok csak azokra érvényesek, akik 1996 előtt szereltek fel (aki utána, annak ugye nem lehetett meg 2007-ben a 20 szolgálati éve), tehát úgy a jelenlegi állomány tizede talán, 3500 ember. Ennek talán harmada aki időnek előtte el akarna menni nyugdíjba, ez sem egy év alatt. Na ezektől az emberektől sajnálja a többi a nyugdíját. Érdekes, Újpest polgármesterének életműdíja nem váltott ki ilyen ellenérzést, esetleg utánanézhetnétek, országgyűlési képviselő hány ledolgozott év után mehet el nyugdíjba és azt mi alapján számolják ki neki.
Csak ugye nem a Blikkből meg az RTL klubból kellene infókat szerezni.

Kerolájn fon Kiricsi 2011.03.02. 09:15:06

@eduba62: Talán ha megerősödnének a szakmai szervezetek, netán alulról képződő újak alakulnának...

Pernahajder Viktor 2011.03.02. 09:16:34

Tehát megállapítható, hogy minden rendőr traffizik és az a 4-5 aki tényleg megérdemelné, azért meg mindegy.
Hát köszönjük, kedves együgyűek!

watchfun 2011.03.02. 09:17:30

@Parajpuding: Ennyi pénzért ilyen embert kapnak. Gyere állj közénk ennyiért, emeld a színvonalunkat kérlek!

venszivar 2011.03.02. 09:17:35

@fityfiritty: "Jóember" ! Az 50 feletti "kibaxxot" pékről,közalkalmazottról,raktáros-anyagmozgatóról,több száz leépített OTP-s alkalmazottról,a több száz ezer,a néhai TÖNKRETETT mezőgazdaságban dolgozóról,az építőiparba dolgozó (víz-gáz,kőműves,vill.szer.,burkolókért MIÉRT NEM szólalsz fel?! Bezzeg azokért,akik ezeknek az embereknek a megtermelt adójából vigéckednek SOKSZOR DUPLÁN!!!Azokért itt zokogsz.Köpj föl s állj alá!

odeon 2011.03.02. 09:17:56

Nos elég érdekes a kormány megközelítése, hogy mindenkit egy kalap alá vesz.
Nem igazán hiszem, hogy egy rendőr, aki az igazgatásrendészeten van, ugyanabba a kategóriába tartozik, mint pl. a vadászpilóta, vagy mondjuk akik kint vannak Afganisztánban.
Ugyanakkor érdekes lenne a 60 éves járőr ahogy tólja a pocakját az úton.
Megint leegyszerűsítették a dolgokat.

lettuce 2011.03.02. 09:18:22

@orient: nem biztos az. Egy filmben hallottam nemrég: a politikus olyan mint a pelenka, gyakran kell cserélni, mert hamar tele lesz...

hypnox 2011.03.02. 09:20:44

Valamikor azért kapták a kedvezményt, mert "lószarrugdosók" voltak. Télen -nyáron az utcán szolgáltak.Manapság többnyire csak az autóban dekkolnak és lesnek.Ez már nem ugyanaz.A tűzoltóknál is lehetne mérlegelni, mivel a technika sokkal biztonságosabb lett.Össze lehet hasonlítani azzal, aki a vasgyárban váltóműszakban lehúzott harminc egynehány évet veszélyes üzemben.

gigabursch 2011.03.02. 09:21:54

Én csak örülök az intézkedésnek.

Amúgy halkan jegyzem meg, hogy rendőréknél másodállásban csak mezőgazdasági őstermelést és oktatást engedélyeznék.
Az előbbi nagy értelme az lenne, hogy innentől kezdve érdekeltek lennének a vidéki, tanyavilági áldatlan állapotok felszámolásában és egyébjént tényleg sok szempontból pihentető tevékenységet gyakorolnának (gyümölcsmetszés, méhészkedés, stb.) (most biztos páran majd jönnek a "mentsenmegazistenminetaborosgazdarendőrtőlhakijönapincéből" gondolatokkal), másrészt ha bárminemű oktatási/sportedzői tevékenységben részt vennének rendőri hivatásuk mellett erkölcsi oktatást is adnának a gyerekeknek + saját maguk önképzése is kihívás lenne.

Ugyanakkor szigorúan tiltanám őket bárminemű egyéb vállakozástól (fuvarozástól kezdve a biztonsági cégeken, mulatókon, kocsmákon keresztül a (teszem azt) építőiparig.
De ez csak egy vélemény

megmondomatutit 2011.03.02. 09:23:19

Végre kiderült hogy túl sokan élnek a kedvezményekkel, és ennyit már nem tud biztosítani az aktív lakosság. A fiatalok, látván ezt a helyzetet, külföldre kacsingatnak. Valamit tényleg lépni kell, nem? Remélem mihamarabb megszűnik az ingyenes utazás a 65 év felettieknek is, újragondolják a nyugdíjakat, és mindenki abból az országból fogja kapni, ahol ledolgozta az éveit

fityfiritty 2011.03.02. 09:24:21

@NewWay: Szándékosan sarkítottam a dolgot.
Abban azért megegyezhetünk, hogy sokkal több "utcai" vagy "talpas" rendőrre van szükség, mint irodaira, vagyis az utcáról, a "harcból" kiöregedettek nem ülhetnek be mind az íróasztalhoz...
A normális az lenne, ami a tőlünk fejlettebb világban működik. Azok a rendőrök, katonák, tűzoltók, akik betöltöttek egy bizonyos kort - ez általában 40 és 50 év között van - már egyszerűen nem képesek megfelelni az elvárásoknak és nem tudnak feljebb lépni a pályán (mert nincs szükség annyi vezetőre), azoktól az állam megválik és biztosít nekik munkát a civil szférában. Akiknek meg nem tud, azok bizony nyugdíjat kapnak, ezzel elismerve a közszolgálatban eltöltött éveket... Normális országban, ahol normális viszonyok uralkodnak.

orient 2011.03.02. 09:26:14

@watchfun: "Érdekes, Újpest polgármesterének életműdíja nem váltott ki ilyen ellenérzést"

De ki váltott. Felháborító és gyomorforgató!

Lehet ez drasztikus lépés amit a kormány tervez, de sajnos a jelenlegi rendszer nem fenntartható. Te is beláthatod nem igazságos hogy míg a népesség nagy része 60-65 évesen megy nyugdíjba addig egy másik része elmehessen 40-50 évesen. Azért ez abszurd. Lehetne mondjuk valami átmenet a 2 között, mondjuk 35év szolgálati idő ami közelítene a valós nyugdíjhoz, de 10 évvel így is kevesebb lenne. Azonban a szolgálati előnyugdíjat csak olyanokra szabadna alkalmazni akik valóban fegyveres tevékenységet folytatnak, ergo veszélyben vannak és tényleg komoly igénybevételnek vannak kitéve. Azonban pazarlás irodai munkásokat bármilyen előnyugdíjban részesíteni (pl. honvédségnél is katonai vezetőket akik egész életükben az íróasztal mögött ülnek).

Ezeknek az embereknek sokkal kényelmesebb munkájuk van mint a legtöbb embernek a versenyszférában.

CSAK a valóban fegyveres szolgálat részesülhetne valamilyen előnyben, de ott is a 25 év abszurdum...

2011.03.02. 09:28:24

@hypnox: Nem lehet összehasonlítani egy olyan emberrel az akármilyen fizikai munkást, mert azok nem mentenek ki szénné éget babákat és embereket égő házakból. Tudod mekkora lelki teher ez? Bemész és a félig esetleg teljesen megégett embereket mented ki/kénytelen vagy bennhagyni mert már halott és látod ahogy ég szét a teste. Nem csak a slagot kell tudni tartani meg baltával ajtót törni. Ott halál is van rendesen és éveken keresztül ezt látni a fizikai munka mellé nem kellemes ezért van nekik korengedményük, de ezt otthon a kanapéról nem lehet megérteni sajnos.

fityfiritty 2011.03.02. 09:31:30

@venszivar: Te beteg vagy és a frusztráltságod közönségességgel oldod? Ne keverd már a szezont a fazonnal, ember. Mi köze a kedvezményes nyugdíjnak a tönkretett paraszthoz vagy a kirúgott OTP alkalmazotthoz? És még nem is említetted az aids-ben elhunytakat... azok is mind élnének, ha a tűzoltók 65 éves korukig dolgoznának.
Szánalmas vagy

watchfun 2011.03.02. 09:32:01

@orient: Van átmenet, csak a Blikkben ezt sem írták le... Jelenleg 30 év tényleges szolgálat és betöltött 50. életév után elmehet az illető nyugdíjba, és amíg a tényleges nyugdíjjogosultságát el nem éri (most mondjuk 62 év) addig a kiszámolt nyugdíja 50%-át kapja. Persze mivel nyilván nem fognak szelektálni, ezt is eltörlik majd, pedig ez viszonylag korrekt megoldás szerintem.

na__most__akkor 2011.03.02. 09:33:23

Tényleg ennyi hülye kommentelő van.

Elnézést, hogy megszólaltam.

"60 éves járőr ahogy tólja"
"A másik a tűzoltóság. Csócsózásra és billiárdra"
Figyelem! wmiki is itt van, és okos ! Marha okos.

Van még, aki tudja, mi az...

"watchfun 2011.03.02. 06:49:09
A címhez pedig: VAN felvétel a rendőrségen. Folyamatosan. Lehet aranyéletre jelentkezni...
Ez a korkedvezményes nyugdíj egy alku része volt. Az alkut a társadalom kötötte ezekkel az emberekkel és a társadalom most arra készül, hogy megszegje ezt a megállapodást. Ellentételezés nélkül méghozzá. "

________________________________________________________
Érted, vaze? VAN felvétel a rendőrségen. Folyamatosan. Lehet aranyéletre jelentkezni.

Most már csak ezüst, de lehet.

Muitnep 2011.03.02. 09:34:13

@rosiegirl: persze az igaz is, h a cikk csak arra vonatkozik, h aki felszerel. De valljuk be. Megéri felszerelni egy irodistának is. És ki dönti el, h felszerelhet egy irodista?

orient 2011.03.02. 09:35:21

@lapítotttop: Politikus az más állatfaj, kíváncsi vagyok hoznak-e olyan törvényt hogy ők sem mehetnek nyugdíjba 65 előtt. Na az nem semmi lenne...bár kétlem.

Valóban a 65 év felettiek 100% utazási kedvezményét is újra kéne gondolni (túlzás!)lehetne 50% pl. Olcsóbb de fizetni kell érte mint minden másért.

Vonaton (Miskolc - Budapest) voltam nem rég. Ott ült sok idős és volt 2 szabad hely bent mellettük. Felszállt egy család kisgyerekekkel, de nem engedték leülni őket mert "foglalt". Ott álltak 1 órát mind, mire felszállt pár idősebb és azok megkérdezték szabad? Erre, természetesen szabad. Ott somolyogtak, hogy nekik össze kell tartani...stb. Magyarul órákon keresztül álljon egy család hátha jönnek idősek (akiknek úgyis átadná valaki a helyet), természetesen mind ingyen. Abszurdisztánban mindent lehet. Ingyen jeggyel, gyerekes meg fizet és le sem ülhet a szabad helyre mert a NYUGDÍJAS-MAFFIA megfenyegeti. Ez a valóság ma MO-n...

jo.e 2011.03.02. 09:35:47

@lilike13: Nem kekeckedni akarok, de mégis :)
"Egy 60 éves tanárnő tanítson, motiváljon, egy osztálynyi 7.-est, ugye? Olyat akiből 'te' 2-vel nem bírsz otthon. És tegye kockára az idegeit megalázóan kevés fizetésért évtizedekig, ezt az itt kinyilatkoztatók természetesnek tartják."
Az "idős" kor bizony sok szakmában teszi kérdésessé a munkavégzés minőségét. A fenti pl-ban szereplő tanárnő a mai tizenéves korosztály életének melyik részével van vajon tisztában? + gondolom van még 1 csomó példa, ahol szintén gond lehet a 60 év. És persze van olyan 60 éves is akinek meg se' kottyan a 6. emeletre fölszaladni.
Biztosan lehetne máshogy is szervezni az idősebb rendőrök, tűzoltók stb. munkabeosztását.
A megkülönböztetés pl. hogyan zajlana: 'Icuka!, magának még 10 év a nyugdíj, mert maga csak itt hizlalta a fenekét az irodában, de a Béla mehet, mert ő kétszer volt kint oszlatni a Petőfi szobornál...' :)
Én mindenesetre a kedvezmény szűkítése mellett vagyok.

gigabursch 2011.03.02. 09:35:54

Még egy dolog, és elcsitulok.

A rendőrség (de a többi egyenruhás állomány esetében is) TILTANÁM A DOHÁNYZÁST.
Elképseztő fizikális leépülést okoz, és legalább olyan szellemit is a függőség miatt.

L. Péter 2011.03.02. 09:36:02

És azon elgondolkodtatok már, hogy a rendőrök miért veszik el a helyet a vagyonőrök elől?
Felvilágosítom a többséget, nem a rendőröket tartják a leghülyébbnek. Hanem a vagyonőröket.
A múltkor bemegyek egy orvosi rendelő és az őr bottal jár?! Átmegyek egy önkormányzathoz és nem értem a beszédét? Nincs semmi feltétel, elmehet bárki egy tanfolyásra, ami annyit ér, hogy mint a hírekben olvassuk egy parkolóban "vizsgáznak", aztán meg éjszaka alszanak az őrbódéban...
Már ha bemegy dolgozni,mert ha nincs kedve, nem teszi. De ha be is megy, akkor sem a munka az első. Egy volt rendőr pontosabb, jobb a munkája és ismerik a bűnözök, ráadásul ki is szúrja őket, arról nem beszélve, hogy fel mer nekik állni.
( Több barátomnak is vagyonvédelmi cége van, a fentieket az ő elbeszélésükből adódóan irtam, kivételek természetesen vannak )

2011.03.02. 09:37:11

Az is külön vicc (tisztelet a kivételnek így előre is), hogy itt verik emberek, politikusok a mellüket, hogy ne menjen el a rendőr, katona, tűzoltó előbb nyugdíjba, amikor kb ők az "egyetlenek" akik rendesen kénytelenek adózni a közösbe. Bizony ő nekik nincs választásuk adózni kell keményen. És azok akarják elvenni tőlük, azok sajnálják ezt tőlük akik vállalkozók és minimálbérre vannak bejelentve? Ők akarják lenyomni a torkunkon, hogy szerencsétlen rendőr-katona-tűzoltó miatt omlik össze a nyugdíjrendszer, miattuk nincs mit enni, stb baromságok? És ehhez mindenki bólogat lelkesen, pedig nem is tudják mi a valóság ezeken a helyeken, ki mehet és ki nem nyugdíjba és milyen körülmények között, csak elolvasnak egy bulvár lapot és már tud mindenki mindent.

2011.03.02. 09:38:22

@Muitnep: A főnökei, anyámat például hiába kérte, szerintem jogosan nem vették állományba mivel irodában dolgozik mindig, terepen soha.

2011.03.02. 09:41:53

@gigabursch: Azt mondjuk megnézném, amint néhány ezer budapesti rendőr kukoricát termel (arról nem is szólva, hogy a mezőgazdaságból azok is csak mindenféle támogatással tudnak jól-rosszul megélni, akik kizárólag ezzel foglalkoznak), azt sem igazán értem, hogy hol, kit, miből és főleg mire oktatnának mondjuk 25 éves rendőrjárőrök.

A jelenlegi rendszer egyik sunyi, hallgatólagos eleme az, hogy a 24-72 órás szolgálat nem azért van, hogy a 72 óra alatt a rendőr kipihenje magát, fenntartsa az állóképességét, stb., hanem mert a legtöbben valamit másodállásban dolgoznak, enélkül ugyanis - nem nehéz belátni - nettó 90-ből (járőri fizetés) nem lehet megélni.

orient 2011.03.02. 09:42:41

@rosiegirl: Ez ferdítés. Én is és sokan mások ugyan úgy fehéren adózunk és nagyon sokat.

És most figyelj, rendőrök, tűzoltók, katonák 100% fizetésüket az én adómból kapják. Ő nem adózik semmit, mert mindent amit kap mások fizetik be.

Ps.:Előre is elnézést az érintettektől, munkájukra szükség van mert ha kigyullad a lakásom, vagy valaki kirabol akkor őket hívom, tehát olyan munkát végeznek amire érdemes és kell adót fizetnünk, tehát nem sajnálom az adót tőlük (ellenben a sok közhivatalnokkal akik inkább csak széket melegítenek munka helyett..)

hypnox 2011.03.02. 09:43:51

@rosiegirl: Nos lehet hogy én is láttam összeégett embereket, gégemetszést bicskával,leszakadt karokat és lábakat és 15 métert repültem egy robbanáskor.
Mikor az 1300 fokos acél folyt a kábel alagútban,a tűzoltók meg csak nézhették mert a robbanásveszély miatt oda sem mehettek.

orient 2011.03.02. 09:45:18

@watchfun: Én blikket még életemben nem láttam, max a szegény nyugdíjas kezében a buszon akinek nem kell jegyet venni, de a friss blikkre természetesen mindig van pénze :)))

Szóval az említett példád (átmenet) igazságosan hangzik abban az esetben ha valóban csak fegyveres emberekre vonatkozik. Mivel tudom hogy nem, mert irodai munkások is elmennek korábban, ez így még mindig abszurd.

venszivar 2011.03.02. 09:47:13

Én itt a netten SOHA NEM LÁTTAM PANASZKODNI : sofőrt,festőt,kőművest,esztergályost,vájárt,péket,pénztárost,varrónőt,hentest,vill.szer.,cipészt,műszerészt,stb-stb.
Viszont ÁLLANDÓAN,SÍRNAK,ZOKOGNAK,ÉPEN AZOK KIK a MÁSOK ÁLTAL ELŐÁLLÍTOTT,MEGTERMELT,LEADÓZOTT javakból élnek.
EZEK az ORVOS,TANÁR,RENDŐR,KÖZALKALMAZOTT,ezek állandóan!!!mindig!!! sírnak,rínak s nekik mégis kényelmesen,biztosan jön a fizu,rendbe a TB,a nyugdíj évek....A többi uszkve 3-3,5 millió meg le van szarva!
Sírjatok csak ingyenélők!Azt tudtok!Azért is tartunk itt mindannyian,mert éppen azokat nem fizetjük meg,kikből a sok ingyenélő,here jól megél!Így aztán már nincs pénz, mi "forogjon"a gazdaságba.

regress 2011.03.02. 09:48:29

roseigirl!az épitőiparban napi10-óra kánikulában-minuszokban.55-éves vagy?nem birod?véged.miért lennének kivételek?ha nem birsz lépcsőzni,keress más munkát

2011.03.02. 09:49:15

@orient: Igen sokan adóznak fehéren így van például én is mivel szerencsémre olyan helyen vagyok ahol nem gond egy embert tisztességesen bejelenteni, de lássuk be nem ez az átlag, sajnos a legtöbb állásinterjú úgy végződik (és ezt a férjem bőrén tapasztaltuk), hogy oké mi most felveszünk, de nem tudunk bejelenteni, vagy csak ennyire jelentünk be a többit kapod zsebbe, és ilyenkor ők vannak felháborodva ha egy szerencsétlen ember erre azt meri válaszolni, hogy hát akkor így nem érdekel. De lehet hogy két év munkanélküliség után már nem fogja az ember ezt mondani mert élni kell valamiből és akkor ő bizony vagy semmit vagy kevesebbet adózik és igenis sok az ilyen ember, és lehet hogy TE tényleg fehéren adózol, de itt úgyse fogja senki felvállalni, hogy ja én meg feketén, itt "mindenki" rendesen adózik pedig tudjuk, hogy az ország több mint fele nem így tesz, mindenki ismer olyat aki husi munkákat vállal, vagy minimálbérre van bejelentve és büszkén meséli mennyit kap a borítékba. De mivel kedves vezetőink között is van sajnos ilyen ezért ezzel a problémával ténylegesen nem foglalkoznak így máshonnan kell pénzt szerezni akkor vegyük el ezektől meg azoktól stb. Ez hol korrekt?

hypnox 2011.03.02. 09:50:04

Volt ott olyan melós, aki úgy néz ki mint egy múmia, mert a társát mentette.(hálisten sikerrel)

2011.03.02. 09:51:51

@venszivar: Igen ám de a fenn említett ingyen élők nélkül te most nem tudnál olvasni, szorozni osztani, nem kapnál megfelelő gyógyszert a bajodra stb. Ezek az emberek ugyanúgy dolgoznak (persze van ingyenélő apuci pici fia-lánya, akit csak bepakolnak és terpeszkedik) mint más, szóval nekik is jár a fizetés az elvégzett munkájuk után, és ők sincsenek eleresztve ám pénzzel.

fityfiritty 2011.03.02. 09:53:02

Én itt a neten még soha sem hallottam olyan sofőrt,festőt,kőművest,esztergályost,vájárt,péket,pénztárost,varrónőt,hentest,vill.szer.,cipészt,műszerészt,stb-stb. akit ne óvónő, tanítónő, tanár, oktató tanított volna írni-olvasni-számolni, esetleg a szakmai fogásokat elsajátítani.
Én itt a neten még soha nem hallottam olyan sofőrt,festőt,kőművest,esztergályost,vájárt,péket,pénztárost,varrónőt,hentest,vill.szer.,cipészt,műszerészt,stb-stb. aki ne orvoshoz fordult volna, ha fájt a foga, vagy perforált a vakbele. Sőt, az asszonyukat se pékhez, vájárhoz... stb.stb vitték, ha szülni készült. A sok elmebeteg mindig az ingyenélők munkájára volt rászorulva...

méregzsák 2011.03.02. 09:53:50

vénszivar: olyan mértékben felnyomtad az agyam, hogy képtelen vagyok normálisan reagálni a korlátolt kommentedre. Ingyenélő ám a jó......

Aki pedig a versenyszférával hasonlítgat össze, mondván hogy a rendőrnek sokkal kényelmesebb az élete, az hasonlítsa össze a fizetéseket is. Mérhetetlenül irritálónak tartom, amikor a versenyszférában dolgozók azon tépi a szájukat, hogy a közszférában már négykor hazamennek, meg nem dolgoznak, meg a tanárok nyáron három hónapot lazáznak - könyörgöm, őket ki hajtotta amultihoz? Fegyvert fogtak rájuk?
Mindkét oldalon olyan emberek élnek és dolgoznak, akik szabad akaratukból választották a munkájukat. Akkor mindenki vegye tudomásul, hogy a saját munkájának vannak jó, és vannak árnyoldalai. Összehasonlítgatni és mocskolódni pedig értelmetlen és gusztustalan.

watchfun 2011.03.02. 09:54:01

Azért annak a sok adófizetőnek aki itt féltéglával veri a mellét, hogy az ő adójából élek én, megnézném a bevallását. És gondolom, aki itt kommentel, velem együtt épp mind szabadnapos, különben megfeszített munkája mellett, az építőipari lépcsőkön masírozva hogyan is kommentelne másképp?

2011.03.02. 09:55:43

Szerintem ebben az országban túl kéne lépni azon az állásponton, hogy minden a másik miatt szar és haljon meg ahol van, mert ő tehet mindenről.
Ezért mennek a fiatalok és kevésbé fiatalok is el az országból, mert ebből elegük van és meg is értem őket.

fityfiritty 2011.03.02. 10:02:50

A baj az, hogy az elmúlt húsz év liberálbolsi - jobboldaliliberál agymosása meghozta az eredményét. Mára ebben az országban mindenkit mindenkire rá lehet uszítani. A birkák arra tódulnak amerre a kolomp hívja őket. És bégetnek éhesen, bután. Közben nem veszik észre, hogy tönkretették az oktatást, az egészségügyet, a közigazgatást és a közbiztonságot. És eljő a magyar genocídium, és mi csak bégetünk és bégetünk...

méregzsák 2011.03.02. 10:02:51

Az is sajátos, hogy emberek tucatjai nyilatkoznak nagyvonalúan a rendőri munkáról úgy, hogy rendőrt még csak a tévében láttak. Fogalmuk sincs egy rendőrkapitányság működéséről, a rendőrökre vonatkozó előírásokról, egy járőr napi feladatairól, a nyomozó és vizsgáló közötti különbségről és még sorolhatnám. De beleugatni, az nagyon megy.
Volt nekem egy barátnőm, még ifjú koromban. Ő és az éppen egyetemista öccse naponta vágta a fejemhez vicesen - muhahahaha -, hogy én állami alkalmazottként az ő adójukból élek. Aztán évek teltek el, a barátnőm férjhez ment, nagyon-nagyon-nagyon jól, nagyon-nagyon-nagyon gazdag férjhez, és amikor jött a gyerek, persze, hogy a minimum GYED-et kapta, mert jól menő ügyvédként ő maga is minimálbérre volt bejhelentve... Ez csak egy kedves példa, és mint minden példa, csak egy szelete az igazságnak. Akkor most ki csal, lop, hazudik? Ki tart el kit? És persze ne legyen gépkocsifeltörő, meg gépkocsitolvaj, meg olyan állat, aki nőket erőszakol meg, ezek tűnjenek el az utcáról, de aki eltünteti, az ingyenélő here.

Bocs az indulat miatt.

milliárdos 2011.03.02. 10:07:42

Megkérdeztem fiatal rendőröket, akik nemrég végezték az iskolát. Azt mondták, ha megemelik a ny.korhatárt, elmennek, otthagyják. Ez az egy amiért ezt bárki csinálja:
1. fizetés átlagos (Mo.-i átlagbér)
2. a büntetés sokszorosa a civilekének (amíg Cini 120 misiért 2 évet kapott, addig egy vámos 17 euro miatt is 2 évet kapott.
3. mellékállás TILOS!! (plusz pénz nuku, ebből kell megélni)
4. veszélyes munkahely: mindenki menekül egy égő házból vagy a kocsmai verekedéstől, de a tűzoltónak és rendőrnek be kell oda mennie, ez a munkája. Ha lőnek, a katona nem elszalad, hanem elindul abba az irányba. Lehet irigykedni tisztelt pék, tanár, könyvelő, stb. hölgyek és urak!! Megkérdezném, ők miért nem rendőrök, tűzoltók, katonák lettek?!

Summa summárum: le fognak tömegével szerelni aztán nézhetik hol rontották el.

orient 2011.03.02. 10:10:50

@rosiegirl: Igazad van valóban az emberek többsége nem adózik és ez helytelen. El kéne kapni az összes olyan céget aki ezt teszi, de ez nem változtat azon hogy itt egy nagy réteg olyan kedvezményeket kap ami másnak nem jár pedig nem dolgozik semmivel sem kevesebbet vagy kevésbé veszélyeset mégis 65 évesen megy nyugdíjba. Ez én igazságtalannak találom, főleg hogy sokat adózok nagyon és ezért fizetem be a fizetésem nagy részét a közösbe hogy egy szűk réteg jól járjon pedig nem hinném hogy sokkal többet tenne mint mások akik szintén keményen dolgoznak.

2011.03.02. 10:11:31

@watchfun: Bezony, egyébként meg egy alapvető állampolgári kötelesség teljesítésére (adózás) valamiféle erkölcsi felsőbbrendűséget alapítani vicces dolog.

Erre legfeljebb az hivatkozhatna, aki az adót teljeskörűen és _önként_ befizeti - azaz nem a munkáltatója vonja le, akaratától teljesen függetlenül. Nehogy már az legyen az etikai kiválóság netovábbja, hogy eltűröm azt, ami ellen úgysem tehetek semmit (ti. az adót levonja a munkáltató). Olyan vállalkozó, magánszemély meg szerintem nem létezik nálunk, aki mindig, minden adót pontosan befizet, soha nem kért számla nélküli munkát, stb.

A 'zénadómból duma Magyarországon teljesen hiteltelen, jobb, ha nem ugat senki.

de kemény itt sok ember 2011.03.02. 10:13:12

@milliárdos: A vámosokat had ne sajnáljuk már:D
Ők akik a legtöbb pénzt kapják zsebbe!!!

ArgonX 2011.03.02. 10:14:53

A legnagyobb baj az, hogy a korkedvezmény alanyi alapon jár.

Aki 25 éven keresztül járt a cigánysorra rendet rakni, attól nem sajnálom. Viszont az aktatologató irodagiliszta igenis rohadjon 65 éves koráig az asztala mellett karöltve a senkiházi, alkoholista katonatisztekkel.

A korkedvezményt BEVETÉSEK alapján kellene megállapítani. Voltál Afganisztánban? Hármas szorzó. A laktanyából az életben nem tetted ki a lábad, max a kocsmáig jutottál? Nincs szorzó. Rendőröknél dettó. Nem is rohangálna rögtön annyi 42 éves, nyugdíjas fakabát...

IV. (Parkoló) Béla · http://aparkolokiralyai.puruttya.hu 2011.03.02. 10:16:07

Aki óbégat, hogy miért megy a rendőr, tűzoltó, bányász - szerintük - ideje korán nyugdíjba, az miért nem lett rendőr, tűzoltó, bányász???

uff68 2011.03.02. 10:17:42

@Jimbo75: Nem kapott a nyugdíj előtt rendkívüli előléptetést (csak hogy magasabb legyen a nyugdíj...)? Pedig szokták ezt csinálni...

watchfun 2011.03.02. 10:23:01

@milliárdos: A rendőrkapitányságok létszámát (területen élő lakossághoz, bűnügyi fertőzöttséghez szükséges mértékben) a 70-es években állapították meg.
A 90-es években úgy csökkentették a létszámhiányt, hogy a hiányt "kiírták" a létszámból, tehát egy 300 fős kapitányságról ha hiányzott ötven ember, akkor az onnantól 250 fős kapitányság lett.
Jelenleg is van úgy 20-25% hiány, ennél több a végeken, tehát a Teve utcai palota fullra van töltve, kerületeknél meg az utcáról hiányzik ember. Sok ember hiányzik.
Ha az utolsó adalékok is elvesznek ami még idevonzza az embereket, nem lesz sem rendőr, sem tűzoltó.
Itt senki nem fél?
Ne attól féljetek, hogy nem fog ember állni a radar mögött, hanem attól, hogy egyre több lesz olyan aki most fél a rendőrtől de meg fog bátorodni, ha tovább fogy az állomány. Egyetlen hatalom se áltassa magát azzal, hogy akár a jelenlegi állomány képes lesz tartósan megvédeni baj esetén az országot. Katonánk már nincs, hadrafogható rendőri állományunk a cikk szerint 63000 körül (én ezt erősen túlzottnak tartom) baszki mi lesz itt?
A spájzban sem azért tartunk több kiló cukrot, hogy minden nap megegyük. A rendőrt és a tűzoltót sem használjuk minden nap. De ha elfogy és egyszercsak mégis kellene, hát baj lesz. Egy új felszerelő kiképzése 2 év és onnantól még úgy 3, mire önállóan intézkedő személy válik belőle, ez nyilván igaz a tűzoltókra is, csak oda én nem látok rá. Nehéz lesz hirtelen pótolni a jelenlegi kimaradó évjáratokat, normális életpálya nélkül még kevesebben állnak majd be.

csocsocsókolom 2011.03.02. 10:23:17

Még a végén megérjük, hogy nem csak az megy majd rendőrnek, aki szakmunkásnak is hülye, vagy lusta.

2011.03.02. 10:26:02

Még mindig várom a választ arra, hogy ha megszüntetik a korkedvezményes nyugdíjat (és semmi más intézkedés nem történik), ettől mennyiben és hogyan lesz jobb, hatékonyabb, szakszerűbb, képzettebb, olcsóbb, polgárbarátabb, gyorsabb, tekintélyesebb, stb. rendőrségünk?

Észre kellene már venni, hogy ismét csak egy ócska, polpulista demagóg intézkedésről van szó, amelynek talán van valami szerény költségvetési hozadéka (semmiképpen nem ez fogja megmenteni a nyugdíjrendszert), de alapvetően a rendőrség működésén bizonyosan nem javít, de lehet, hogy ront (pl. kevesebb jelentkező, még kevésbé motivált állomány, stb.).

Jogos az észrevétel: Magyarországon a mai napig rengetegen mennek el idő előtt nyugdíjba, a nyugdíjas rendőröknél nagyobb terhet jelent a rokkantnyugdíjasok hada, akik jó részének -legalábbis látszólag semmi baja.

watchfun 2011.03.02. 10:26:54

@zsidóbodza = magyar film: abban az épületben ahol dolgozom, jelenleg úgy 3-4 srác dolgozik kezdő rendőrként, őrmesterként.
A nevük előtt két betű van. Nem, nem id., hanem dr. Biztos libáért vették a címet, különben valami jól fizető állást találtak volna maguknak, nem is tudok másra gondolni.

regress 2011.03.02. 10:27:15

bélám,ők miért nem lettek,orvosok,ügyvédek???

2011.03.02. 10:27:27

Oké átnéztem az új módosítást, hogy tisztán lássak. Csak az irodai dolgozóktól veszik el a kedvezményes nyugdíjat amivel egyet értek, aki utcán teljesít szolgálatot attól nem fogják elvenni. Innentől meg egyet kell értelem a dologgal. Részemről itt lezártam a beszélgetést. Jó napot mindenkinek.

tom1034 2011.03.02. 10:27:32

azt hiszem a kommentek számából is látható a társadalmi felháborodás az ügyben,de miért kellett ezzel eddig várni??Aki meg azt állítja,hogy 50évesen nem bír már dolgozni egy tűzoltó pl,az nézzen szét épitkezéseken egyéb helyeken hány "idősebb" ember melózik.miért lenne már öreg valaki 50 évesen? ez egy vicc egyszerűen amivel védeni próbálják magukat a tisztelt egyenruhások,ha 5-10 évvel előbb elmehetne az is rohadt sokat számítana,csak sajnos már megszokták ezt és nem látnak ki a fejükből...

eduba62 2011.03.02. 10:28:08

@IV. (Parkoló) Béla:
Pontosan így van!

Akikről most ez a téma szól, azok minimum 25-30 évvel ezelőtt hoztak egy döntést (teljesen más társadalmi és jogszabályi környezetben), miszerint katonának, vagy rendőrnek stb. állnak.

Szerintetek akkor az motiválta őket, hogy milyen jó lesz majd 40-50 évesen, jó nyugdíjjal otthon ülni, és a habzó szájú kommentelők mocskolódásait olvasni?

Szerintem nem.

méregzsák 2011.03.02. 10:28:40

Orient: aláírom, hogy a kedvezmények köre talán szélesebb az indokoltnál. De kívülről nagyon nehéz megállapítani, hogy pl. egy járőr munkája mennyire veszélyes. Nem feltétleünl a veszélyből kellene kiindulni, hanem abból, hogy egy adott munkakör betöltése X időn keresztül milyen fizkai és mentális terheléssel jár együtt. Egy járőrként dolgozó rendőr akkor is viszonylag gyorsan "használódik el", ha nem a "cigánysorra megy naponta rendet rakni". Idővel az ember elég cinikussá válik ahhoz, hogy eltávolodjon a napi mocsoktól, amiben turkál, de ez a személyiségen óhatatlanul nyomot hagy. Paradox módon mire önmagad felvértezed ellene, talán már elveszted az alkalmasságod a munkára. Oké, ez nem mindig ennyire drámai, de tudni kell, hogy ez a munka nem könnyű, és ahogy többen írták, nincs hétvége, csak szünnap, nincs ünnep, csak szünnap, egy járőr kb. 80-90 ezret visz haza, és mellékállást valóban nem vállalhat, max. térfigyelőzhet. És minden mocsok beletörölheti a lábát, elküldheti a ...anyjába.
És emellett is fenntartom, hogy mindenki maga választja a hivatását. Ha nem tetszik, le lehet vonni a következtetést, és tovább lehet állni. Jó képet persze nem kell vágni ahhoz, hogy negatívan változnak a feltételek, de el lehet menni.
Csak ezt a vagdalkozás nem bírom, a dögöljön meg a szomszéd tehene is - mentalitást.

IV. (Parkoló) Béla · http://aparkolokiralyai.puruttya.hu 2011.03.02. 10:28:50

@ArgonX:
Ebben van ráció.
Nem biztos, hogy egy kategória a Neutron Bevetési Osztály tagjának lenni, vagy egy városi kapitányságot menedzselni.

Szekuriti Blogger · http://szekuriti.blog.hu 2011.03.02. 10:29:36

A lényeg: nem előbb kell elmenni nyugdíjba, hanem meg kell fizetni azt, aki az utcán hajtja a késelőket. Ez vonzza a fiatalokat, aki kemény és bevállalja a veszélyt, az vigyen haza szép pénzt érte! De akkor ne ez a "kint maradt harmincas táblánál történő traffipaxozás" legyen a fő vonala...

similarthings 2011.03.02. 10:30:58

Szvsz a FIDESZ most áll bosszút a rendvédelmi szerveken, nagyjából ennyi történik. Megszegi azokat a szerződéseket, amelyeket korábban kötöttek az emberek, amiért elmentek rendőrnek, tűzoltónak, katonának stb.

Hehe, ha ez százezrekben mérhető embermennyiséget jelent, akkor tegyétek hozzá a családtagjaikat is, hisz ők is ebből a fizetésből élnek, tehát szorozva minimum kettővel: milyen sokan fogják utálni a FIDESZT!

Persze egy-két fanatikus marad mindig.

Az adózásról és termelésről is szólva elhangzott egy két épületes dolog. Ha rendőr vagy tűzoltó esetleg orvos munkát végez, bezony az is termelői munka. Csak nem tégla vagy cipó formájában jelenik meg. A butábbjának nyilván ez nem felfogható, a butábbja ennyire képtelen elgondolkozni vagy elvonatkoztatni.

Miben jelenik is ez meg? Pl. hőbörgő emberek tömegében, annak létezésében. Úgy értem fizikai létezésének lehetőségében. Hogy itt lehetnek, hogy nem ég rommá a házuk ha valami hülyeséget csinálnak, hogy hasonlóan okos embertársaik esetleg férjük nem veri rommá, így nem kell törött ujjaik és nem leégett házuk miatt nélkülözniük a nem ellopott számítógépeiket. És írhatnak bármit ide, akár hülyeségeket is.

Tehát aki adót SZJ adót fizet be ma munkája után, az bizony mind az általa megtermelt összegből fizeti ezt. Ezt az egész világon tudja mindenki, csak most akad egy-két röhögő neki semmi sem számít okostojás vagy politikai szimpatizáns.

Mondom, a végkövetkeztetés csak annyi, a FIDESZ most egy újabb társadalmi szerződést romobol le, illetve valódi törvényeket ír felül, nem törödve a jövőbeni következményekkel. Hiszen a következmények évekkel később fognak egyre halmozódva megjelenni.

de kemény itt sok ember 2011.03.02. 10:32:02

@Brother Love: Ha nem engedik el a 40et b enem töltött rendőröket akkor igenis tapasztalt emberek maradnak.Még épp az erejük teljében lévők mennek nyugba.Ez nem szempont?
Ma nem győzik feltölteni az állományt fiatalokkal akiknek kell pár év hogy legyen belőlük valami.
40en felülieket nem is látsz!!

similarthings 2011.03.02. 10:35:30

A "termeléshez" szólva még. Régente a kereskedőket tartották egyedüli pióca rétegnek. Nem az unatkozó poroszlókat vagy akkurátus felcsereket.

Nos ha megnézzük hogy itthon milyen sokan élnek a kereskedelemből...

Kíváncsi vagyok hány "kereskedő" írogat ide.

méregzsák 2011.03.02. 10:35:39

watchfun: egy nagyon-nagyon közeli hozzátartozóm három diplomával rendőr. És egyiket sem az Ecserin vette. És rajta kívül is legalább egy tucat olyan rendőrt ismerek, aki a jog után szerelt fel, vagy munka mellett szerezte meg a jogi diplomát.
És könyörgöm, ne hasonlítsuk már össze az építőipart a rendőri, tűzoltói munkával!!! Utóbbiak esetében nem_csak_fizikai elhasználódásról van szó, hanem mentálisról is, ezt miért nem lehet felfogni?!?!

orient 2011.03.02. 10:35:59

@méregzsák: Ebben valszeg igazad van, én csak abból indulok ki pl. hogy az előző lakásomat egy leszerelt-előnyugdíjazott katona vette meg néhány éve. Lehetett kb. 50 éves. a nyugdíja 200 ezer felett volt jóval és életében fegyvert és veszélyt annyit látott mint kb én. Irodai munkán volt ahonnan szépen előnyugdíjba ment amint lehetett. Na az ilyen kicsit vérlázító volt megtudni mikor én meg a fizetésem 50%-t a közösbe tettem. Nyilván drasztikus a lépés, de akkor csak valóban azoknak szabadna előnyugdíjazni akik valóban járőröznek vagy akik katonák, de afganisztánba mentek és hasonlók, nem az irodakukacokat. Ők mivel érdemlik ki az előnyugdíjat?

Viktus 2011.03.02. 10:37:42

@méregzsák:

Miben használódik el az átlagnak , mert nyomozóból kevés van meg helyszínelőből ... az átlag meg max. tengleng autósokat állítgat, kútakon kávézik.

Viktus 2011.03.02. 10:39:10

@milliárdos:

Szerel a többség a sz*rt ... kényelmes meló még ennyiért is simán mehetne max. a szalag mellé dolgozni a fele pénzért :D

2011.03.02. 10:40:49

@de kemény itt sok ember: ne engem győzködj! Szerintem sem jó a jelenlegi rendszer, de azt látom, hogy a hőbörgők jó része még a jogszabályokkal sincs tisztában, a gyakorlattal meg végképp nem.

Tibike15 2011.03.02. 10:42:15

Ismertem rendőt meg katonát is. Nevetséges, hogy elmehetnek korábban nyugdíjba, annyit sem dolgoztak mint én. Túlórázni csak akkor voltak hajlandóak, ha fizették őket, ha mégsem, akkor meg be nem állt a szájuk, ha 1 órával többet kellett dolgozniuk.
Ezzel szemben a versenyszférában amit én ismerek túlóra nincs. Mint fogalom sem tudja értelmezni senki :) Nem létezik, de a munkát meg kell csinálni, ha nem vagy képes 8 órában, akkor dolgozol ameddig kell, túlóra fizetés nélkül.
Ha ezt elmondtam katona ismerősömnek, annyit tudott erre mondani, hogy hülye vagyok, miért dolgozok 8 óránál többet ingyen.
Erősen érdekelni, hogy mi az a plusz stressz, többlet munka vagy bármi, ami alapján egy rendőr vagy katona igényli a korai nyugdíjazást.
Ráadásul a katonák bérét ismerem és a volt gimnáziumi osztálytársam, most hadnagy, többet keres, mint én. Ráadásul úgy van a szolgálati beosztása hogy még el tud menni örző védő munkára is, nem tudom ezt pontosan, de van hogy sokat bent van és utána hosszab ideig nem kell bemennie, de szigorúan 8 órára jön ki neki az átlag. Én napi 9-10 óra munka meg ingázás után nem tudnék másodállást vállalni.
Hogy ki használódik el jobban 40-45 éves korára arról lehetne vitatkozni.
nagyon helyes, hogy megszüntetik az elúnyugdíjazást, nekem nagyon csípte a szemem
Tehát még azt sem lehet mondani, hogy rosszul keresnének az alapmunk

Laciii 2011.03.02. 10:43:12

Egy sebész meg 30 évesen menjen nyugdíjba, mert baromi stresszes, hogy egy rossz apró mozdulat és megöl valakit?
Egy takarítónő is menjen nyugdíjba 40 évesen, mert qrvára stresszes, hogy ha a másik állása megszűnik utcára kerül a gyerekkel?

méregzsák 2011.03.02. 10:43:29

Orient: ebben egyetértünk, az irodai és az tucai munka nem egy kategória. Hozzáteszem, hogy a katonai rendszert nem ismerem.
A rendőrségnél tudom, hogy irodai és irodai munka között is van különbség. Aki a segédhivatalban rakosgatja bele az iratborítóba a papírokat, na, az túl sok felelősséggel nem jár. Aki mondjuk egy neccesebb kapitányságot vezet, az azért durva tud lenni. Ott viszont nem a korkedvezménnyel, hanem magasabb fizetéssel kompenzálnék.

similarthings 2011.03.02. 10:43:39

@Viktus: Hehe, már leszereltek nagyon sokan, hisz' talán magad is írtad hogy ez milyen baj. Akkor is a nyugdíj/átszervezési/megélhetési szigorítások miatt ment el párezer ember.

Most újabb párezer ember megy el és terelődik a nyugdíja mellett a fizikai inaktivitás (mert ha dolgozik nem kap nyugdíjat) vagy a fekete munka felé.

Ez bizony a kormány részéről hatalmas öngól.

eduba62 2011.03.02. 10:44:21

Néhány (saját) számadat a vitához:

A rendőrség létszáma a határőrséggel történt integráció (2008) után hozzávetőleg 40000 fő.

Az utóbbi években (5-6 év) szerintem max. 3-5000 fő ment összesen nyugdíjba (nem csak korendegménnyel, hanem öregségivel is).

Ezek döntő többsége a végrehajtó szolgálatból tünt el!

Vajon a jól fizető vezetői pozicióban lévő rendőrök miért nem "sietnek" nyugdíjba?
Sőt nem az, hogy nem sietnek, hanem éppen ellenkezőleg, saját maguk kérelmezik, hogy az öregségi korhatár elérése után is a testületnél maradhassanak.

Jelenleg legalább két generáció hiányzik a rendőrségről, ha jobban megnézzük vannak huszonéves járőrök és vannak hatvanas vezetők, köztük pedig a mérhetetlen űr.

ArgonX 2011.03.02. 10:47:22

@méregzsák:

A tűzoltó, és a bevetési rendőr folyamatos életveszélynek van kitéve, ebből adódóan a folyamatos stressz alatt dolgozik (ide sorolnám a bányász mesterséget is). Ezzel nincs baj.

De a te jogot végzett haverod miféle stressz alatt dolgozik, ami korkedvezményes nyugdíjra jogosítja fel? Milyen hatásnak van kitéve, ami egy versenyszférában dolgozó jogászt nem ér?

similarthings 2011.03.02. 10:48:25

@eduba62: Mert miért mennének a jól fizető pozícióból? Az már az a hely, ahol a nemcsak a fizetés a jó, de a kapcsolatok is, és a munka is minőségileg más mint az alsó részén.

Muitnep 2011.03.02. 10:48:31

@venszivar: ha nem is ilyen keményen, de osztom a véleményed.

még egy: Melyik tisztviselő, közalkalmazott veszi fel pénteken a telefont 11 után? Melyik hivatalban ülnek
pénteken 12 után? Most ne kövezzetek meg, de ha megnéznénk a jelenléti ívüket, h mi van beírva. Szerintem 90% 16.00-ig van beírva péntekre.

még egy:
ismerek fusizó rendőrt is, és ismerek tanárokat, akiknek vállalkozásuk van (strandon hamburger, stb.) nyáron abba dolgozik és kapja a fizetését is.
+ hétköznap tanít feketén, aztán sír, h neki nem 8 óra munkája van, mert otthon fel kell készülni másnapra. Ja, csak délután 3-4 diákot jó óradíjért oktat. A dolgozatokat meg úgyis órán javítja.

Laciii 2011.03.02. 10:48:39

@watchfun:
"Azért annak a sok adófizetőnek aki itt féltéglával veri a mellét, hogy az ő adójából élek én, megnézném a bevallását. És gondolom, aki itt kommentel, velem együtt épp mind szabadnapos, különben megfeszített munkája mellett, az építőipari lépcsőkön masírozva hogyan is kommentelne másképp?"
Megnézheted, nincs elcsalva semmi, délutános műszakról meg nem is hallottál?
Ezek után egy qrva szót nem ejtenék a helyedben bármilyen általánosításról.

tizenot 2011.03.02. 10:52:34

@Viktus: Mér', szerinted pl. a metró alá lépő öngyit vajon ki kanalazza össze? Egy kis domestos, aztán majd leveretjük slaggal?

Nyugaton a rendőr/mentős/tűzoltó az átlag többszörösét viszi haza, magyarországon kb. 4-500 nettót kéne keresniük arányosan. Itt a rendőr lelkesen, proaktívan végzi a munkáját, nem lehet lefizetni, kedves, figyel a környezetére.
Nemtom, látsz valami összefüggést?

ArgonX 2011.03.02. 10:55:54

@Muitnep:

Te jó ég...

A feleségem tanár. Ő az órákon tanítani szokott nem dolgozatot javítani. A különórákat pedig a szabadidejében adja napi 8 óra munka után. Ezzel mi is a baj? Mert ő bizony nem 250e nyugdíj mellett dolgozik feketén biztonsági őrként. De a kategóriákat mosd össze nyugodtan...

similarthings 2011.03.02. 10:56:03

Érdekes, hogy milyen sokan nem értik a jog, a törvény és a szerződés fogalmát.

Ha elvállalod hogy kevés pénzért cserébe korán mehetsz nyugdíjba, akkor ez egy szerződés. Ráadásul ezt a szerződést a kormányok törvényben rögzítették.

Ezt a törvényben rögzített szerződést rúgta fel a kormány.

Túlóra és ingyen túlóra: minden helyen vannak privilegizált területek, akiknek a jogaik kellően biztosítottak. De a többség nem ilyen, bizony az ingyen munka fogalma sokkal jobban ismertebb mint a magánszférában.

A magánvállalkozó a túlmunkát vélhetően azért végzi, mert annak lesz jövőbeni megélhetési haszna (ha nem ezért, akkor bolond!).

Az állami alkalmazott meg csak azértvállal ingyen túlmunkát hogy pl. ne kapjon fegyelmit hogy miért nem tartotta be a határidőket. Vagy hogy nyaljon a vezetőség felé (aminek szintén van jövőbeni haszna), vagy mert nem tudja hogy amit csinál az ingyen munkának számít. Ez utóbbiból nagyon sok van, aztán ez eszébe jut valakinek, és utólag ebből származnak a perek. Lásd mentősök, rendőrök, tűzoltók.

méregzsák 2011.03.02. 10:56:28

Viktus: ezt a tenglenget te honnan veszed? És nem szoktál kávét inni munka közben? És igen, van minden munkahelyen lógos alak, de nem ez a főszabály.
És miben használódnak el? Ó, hát csak abban pl., hogy kimegy egy családi vitához, ahol anyu szemén a monokli, és bizonygatja a részeg állat apu háta mögül, hpgy nekiesett a stokedlinek. Aztán másnap újra kimegy ugyanerre a címre, aztán egy hét múlva újra, de nem tud intézkedni, mert anyu mindig mást mond, aztán amikor egy hónap múlva apu egy kicsit nagyobbat üt a kelleténél, és anyu kifekszik, az összes média/jogvédő szervezet beletörli a cipőjét, mert nem nyújtott rendőri segítséget anyunak.
Aztán meg kimegy a konszolidált fővárosi kerületben a címre, ahol megtalálja egy udvari fészerbe zárva a 70 éves anyukát, akit a fia hetekkel korábban zárt oda, és mindenütt mocsok, és bűz, és a néni csak mosolyog, mert nem ért semmit, de hetek óta alig evett, ezért hoznak neki enni, amit a mentősök kérésére falatokban adnak neki oda, mert úgy elkezd enni, hogy majdnem megfullad... Aztán jön a nyugis része a napnak, amikor csak egy két részeget kell előállítani, meg igazoltat, meg begyűjt egy-két kábszerest. Végignézi, mit tesz az ember magával és másokkal, akit ez nem visel meg, az ne legyen rendőr, de még csak állatgondozó se.
Ó igen, könnyen megrántod majd erre a vállad, mert Te_nem_látod. Én meg igen.
Tibike15: akkor hagyd ott a versenyszférát. Gyere el rendőrnek, faxa dolgod lesz. Hurrá.

2011.03.02. 10:56:35

@Laciii: @Laciii: néhány eset, ami azért takarítónővel, sebésszel viszonylag ritkán fordul elő.

- AIDS-es őrizetes megharapja és leköpi a rendőrt (és még röhög is)
- olyan állampolgár lefogása-bilincselése-kísérése, akin hemzsegnek a rühök
- intézkedés 25-30 felbőszült ci.., akarom mondani rokon társaságában
- hajléktalan, elhanyagolt személy (nadrágjából fagyott gombócokban hullik a szar) előállítása
- összetört gépkocsiból gyermekholttest kiszedése, fotózása, stb.

Lehetne folytatni a sort, de felesleges, látható, hogy a többség (veled együtt) szentül hiszi, Kétféle rendőr van: az egyik egy irodában ül és vakarja a seggét, a másik ártatlan autósokat vegzál, már amikor hajlandó kiszállni az autóból.

méregzsák 2011.03.02. 10:58:33

ArgonX: ki mondta, hogy a "jogot végzett haverom"nak szerintem kellene a korengedményes nyugdíj? Én ilyet nem írtam. Amúgy meg nem a haverom, de ezt most hagyjuk.

méregzsák 2011.03.02. 11:02:34

Brother love: nálad a pont.
Én kiszállok, végül is nem ia a meggyőzés, hanem a meggyőződés miatt kezdtem el hozzászólni. De a tömény korlátoltság ellen nincs mit tenni.

Sátán meg a Jocó 2011.03.02. 11:05:23

@Fekete Szurok: majd megnézem, hogy a 60éves tűzoltó milyen fürgén fog kimenteni téged az égő házadból

Muitnep 2011.03.02. 11:05:56

@ArgonX: arra értettem, h a tanárok előszeretettel szeretnek gyakrabban kommentelni, tüntetni, mint pl. a hentesek és cípészek, azzal kapcsolatban, h kevés a fizetésük. Holott előszeretettel váltják ki vállalkozói igazolványukat, mert ott az egész nyári időszak popcorn-t árulni, ruházati boltban ücsörögni.
És szeretik hangsúlyozni, h más irodai dolgozóval ellentétben ők dolgoznak munkaidejük után is, mert fel kell készülni a másnapi órákra. Ebben lehet igazság, de ami biztos, az biztos 2 gyereket bevállal délután korrepetálni feketén és azt a pénzt nem teszi be a közösbe. Holott az én fizetésem kb. 50% bemegy a közösbe.

similarthings 2011.03.02. 11:06:06

@méregzsák: Nekem egy jogot végzett évfolyamtársam elment rendőrnek. Amit leírtál ugyanúgy kell csinálni.

Attól a jogi diploma ugyanis nem véd. Sőt, a többiek árgusan nézik hogy odateszi -e magát a jogász kolléga.

Hogy miért ment el rendőrnek jogi diplomával, azt nem lehet tudni (valójában a szakvizsga miatt, amit nem biztos hogy le tud tenni/ ki tud fizetni).

Persze az is lehet hogy bedőlt az itt "aranyéleteskedő populistáknak".

Sátán meg a Jocó 2011.03.02. 11:15:02

@Brother Love: pontosan így van a katonáknál is.
Na, akkor elmondom, hogy négy éves szolgálat után mit tapasztaltam:
Van a HM-intézményben "dolgozó" pocakos, érinthetetlen sokcsillagos faszkalap, és van a csapatnál dolgozó katona.
Ez utóbbi korábban kel, később fekszik, mint a kiképzettjei. Általában többet is kell teljesítenie, és jobban kell tudnia minden kis szirszar kezelését, mint a beosztottjai, máskülönben nuku tekintély.
Sokmillió technikát kezel, amit elég stresszes kezelni, hogy ne b..a szét, külön meg oda kell figyelnie, hogy lehetőleg se ő, se az alatta dolgozó ne hagyja ott a fogát egyik kiképzési foglalkozáson se.
Külszolgálattal járó stresszt ha el kell magyaráznom valakinek, akkor annak már úgyis mindegy, remélem, mindenkinek van képzelőereje. Mielőtt valaki benyögné, hogy "de jól megvannak fizetve", akkor elárulom, hogy lófaszt, max. az itthoni körülményekhez képest. Szar felszerelés, ostoba vezetés alatt dolgoznak, heti szinten keverednek fegyveres konfliktusba, amiről az itthoni média természetesen kussol. Mindenkinek kell a pénz, az egy dolog, de pár éve már vezénylés alapján is kiküldenek, amire ugye katona, ha nem akar leszerelni, igent kell mondjon. Tehát itt nincs "választás".

Csapatosoknál(!), mondom, csapatosoknál, nem a vízfejnél, a korkedvezményes nyugdíjt teljesen jogosnak ítélem, már csak azért is, mert a munkaköri leírásában szerepel olyasmi, ami nem nagyon van máshol: a halál.

S igen, békeidőben a katona sokat lógatja a lábát. Ha ez nem tetszik valakinek, akkor lehet elkezdeni a lobbizást a nemesi felkelés intézményének visszaállításáért és akkor mindenki boldog.

Viktus 2011.03.02. 11:15:21

@méregzsák: @Brother Love:

Igen ezek aztán a mindennaposak :D na hagyjuk már ...
Pár rendőr van akik tényleg keményen melóznak nyomozók, helyszínelők pár közrendes az összes többi meg közlekedési adó behajtó meg irodista.

Viktus 2011.03.02. 11:17:48

@Sátán meg a Jocó:

Vajon a teljes honvédségi állomány mekkora hányada alkalmas harcoló (klasszikus lövész) feladatra, az amerikai rendszerrel összehasonlítva?

A következő adatok teljesen publikusak: elvileg a 24 950 fős Honvédségnek csaknem a fele Budapesten szolgál, vagyis valamilyen adminisztratív beosztást tölt be. A fennmaradó, körülbelül 13 000 fő képezi azokat az alakulatokat, amelyek a fegyvereket a gyakorlatban forgatják. Természetesen ennek is legalább a fele az alakulatok adminisztratív és logisztikai feladatait látja el.

Ha a honvédségből hirtelen leépítenék azokat, akik nem képesek teljesíteni a legalapvetőbb – egyébként kötelező – erőnléti teszteket, vajon mennyien maradnának?

Becslésem szerint ötven százalék sem maradna, de lehet, hogy már ettől önmagában elkezdene jobban működni a honvédség. „Van aki az agyával harcol” – erre azt mondom, hogy a világ minden hadseregében nagy hangsúlyt fektetnek arra az igazságra, hogy „ép testben ép lélek”. Ennek megfelelően általános fizikai követelményeket szabnak meg, amelyek mindenkire vonatkoznak.

Aki nem képes vagy nem akar megfelelni – békében – egy ilyen könnyen teljesíthető követelménynek, az egyszerűen nem lojális a testülethez, vagy gyenge a parancs-végrehajtási készsége. Így vagy úgy, de nincs helye a honvédségben, hiszen egy ilyen fizikailag és mentálisan is gyenge embertől mit várhatunk harcban?

Sokszor esik szó a honvédség társadalom általi megbecsüléséről. Ez a kérdés szorosan összefügg az egyszerű testnevelési normákkal is. Ha az állampolgár katonát lát, önkéntelen felteszi magában a kérdést: „Vajon ez a katona meg tudna-e védeni engem bármilyen ellenségtől?” Ha válasz az, hogy „maximum az elhízástól tud megvédeni, ha megeszi helyettem az ebédem”, akkor a megjelenésével az a katona éppen aláásta az egész honvédség tekintélyét.

index.hu/belfold/2011/02/25/a_honvedelem_mint_franciakremes/

Viktus 2011.03.02. 11:19:37

@similarthings:

Ügyvédből lassan Dunát lehet rekeszteni, és sokkalta nagyobb meló v.hol bojtároskodni meg kialakítani évek alatt egy ügyfélkört ... így egy könnyebb utat választott.

méregzsák 2011.03.02. 11:25:12

Viktus: igen, ezek mindannaposak. Szerinted miből jön össze egy-egy belső kerületben évi több ezer bűnügy? És az csak a bűncselekmények száma, jó, mindben nem kell intézkledni, de a többségében igen. És ott vannak a szabálysértések. Igen, igen, ezek mindennaposak. A csp, a részegek, az összehányt járőrkocsi, a qvaanyázó bolti szarka, akit ugye nem lehet visszakézből pofán csördíteni, ahogy Te megtehetnéd, az egymás verő autósok, a kábszeresek. Persze az is lehet, hogy a kerületi kapitányságok alagsorában rejtve megbújnak kiöregedett egyenruhások, akik kilószámra gyártják a feljelentéseket, meg fal rendőri jelentéseket, és ebből jön össze a statisztika.

De a lényeg, hogy boldogok a leki szegények, mert övék a mennyeknek országa...

méregzsák 2011.03.02. 11:27:36

Az a sok barom, aki meg bojtárnak áll, nem tudja, milyen óriási lehetőséget hagy ki... mennyivel könnyebb lenne az életük, csodálom, hogy nem tolonganak a BRFK-n felvételért könyörögve...

2011.03.02. 11:27:40

@Viktus: látszik, hogy fogalmad nincs arról, hogyan működik a rendőrség, csak közhelyeket nyomsz.

elárulom neked, pl. nyomozó esetében is teljesen más lehet a munka, ha az illető egy főkapitányságon a GV-n dolgozik, hivatali beosztásban, vagy egy kistelepülés nyomozója, aki a fémtolvajokat hajkurássza, de még egy megyén belül is teljesen eltérő lehet a leterheltség.

De hát jó dolog az előítélettel terhelt tájékozatlanság, megkímél a gondolkodástól.

Tibike15 2011.03.02. 11:29:02

@similarthings: Ha elvállalod hogy kevés pénzért cserébe korán mehetsz nyugdíjba, akkor ez egy szerződés. Ráadásul ezt a szerződést a kormányok törvényben rögzítették.

Kevés pénzért? Többet keres a katona volt osztálytársam, mint én, milyen kevés pénzről beszélsz te?

Az orvosok például, azok tényleg keveset keresnek, de nem is mehetnek el előnyugdíjba.

Sátán meg a Jocó 2011.03.02. 11:29:13

@Viktus: kiváló felvetések.

A cikkben hivatkozott Kálmán Karesz egyébként velem szolgált, kiváló katona, már a főiskolán is "túl" lelkes volt, sokunkkal egyetemben saját pénzből finanszírozta a plusz kiképzéseket, felszereléset, mert a pohos előjárók szartak bele.
Érdemes minden szavára odafigyelni.

Viktus 2011.03.02. 11:32:08

@Tibike15:

Rendőrök is itt vidéken jóval az átlag felett keresnek ...

NewWay 2011.03.02. 11:32:14

@fityfiritty:
"Abban azért megegyezhetünk, hogy sokkal több "utcai" vagy "talpas" rendőrre van szükség, mint irodaira, vagyis az utcáról, a "harcból" kiöregedettek nem ülhetnek be mind az íróasztalhoz..."

Hiába egyezhetünk meg ebben, én más számokra emlékszem.
Valami 40 ezer rendőrből egyszerre 4 ezer van az utcákon, azaz kb. 25-30 ezer rendőr "irodista".

Illetve 65 évesen is nagyon jól lehet üldögélni a háromlábú automata fotós sebességmérő készülék mellett, az út szélén.

AkS 2011.03.02. 11:32:32

Vagyonvédelmi cégnél dolgoztam bérszámfejtőként.Nem egy nem kettő nyugállományban lévő volt rendőr dolgozott nálunk 4 órában,persze a 4 óra csak papíron.A nyugdíja egyiknek sem volt 180 ezer forint alatt de volt aki 190 ezret kapott az államtól.A havi keresetük vagyonőrként 100-120 ezer forint volt.Ki lehet számolni a végösszeget.Aki 190 ezres nyugdíjat kapott az havonta próbálkozott emeltetni a nyugdíját.A munkája egy kalap xar volt a tolvajok az vittek el tőle amit nem akartak.Nem tartom helyesnek,hogy ilyen nyugdíj mellet még dolgoznak elvéve a lehetőséget másoktól.

Héttörpe (törölt) 2011.03.02. 11:32:34

@Brother Love: "Lehetne folytatni a sort, de felesleges, látható, hogy a többség (veled együtt) szentül hiszi, Kétféle rendőr van: az egyik egy irodában ül és vakarja a seggét, a másik ártatlan autósokat vegzál, már amikor hajlandó kiszállni az autóból. "

Én nem mondanám, hogy kétféle van. Létezik még:
- baszok kimenni betöréshez. (Komolyan, velem megtörtént, nekem kellett elballagnom feljelentést tenni, semmi értelme nem volt persze. Legközelebb azt mondom majd a telefonba, hogy a betörő elvitte a vadászfegyvereimet (nincsenek). Talán akkor kimásznak)
- van a szemkilövő gané
- van a saját bevallása szerint pszichopata bv-s (személyesen ismerek ilyet, gyerekkorát felváltva töltötte otthon és a pszichiátrián) Hát hogy lehet ilyen embereket ilyen munkára alkalmazni?
- ismerjük a határszéli vámosfalvakat, ahol a 150 bruttót kereső vámosok palotákban laknak.
- ismerjük a mérlegelési lehetőséget nem ismerő rendőröket
-ismerjük a magát az őrizetes hátán cipeltető, azt folyamatosan kurvaanyázó rendőrt.
-ismerjük az aluljárókban lévő bűnözőkkel risztelő rendőröket.

Egyébként, az nem hiszem, hogy okot adhat a korai nyugdíjazásra, hogy megharaphat egy aids-es őrizetes, vagy szardarabok hullanak a hajléktalan gatyájából. Ezen az alapon egy kórházi ápolónő is kaphatna korai nyugdíjat, ő sem csak patyolattiszta és egészséges emberekkel foglalkozik.

Sajnos, a rendőrség mai állapotában nem tarthat jogot a társadalom megbecsülésére. Miért kell sok embernek, cégnek magáncégekkel megvédetni az épségét, vagyonát? Éjszaka hová tűnnek a rendőrök az utcákról?

ceterum censeo: a rendőröknek is legyen annyi a nyugdíjkorhatár, mint a nem rendőröknek.

Viktus 2011.03.02. 11:32:39

@Brother Love: @méregzsák:

Itt keleten leginkább sehogy amilyen jó a közbiztonság ...

NewWay 2011.03.02. 11:35:30

@Brother Love:
"- intézkedés 25-30 felbőszült ci.., akarom mondani rokon társaságában"

Jajj, szegények, de sajnálom őket!

Bezzeg amikor három darab gárdista nácul, akkor rögtön 5 percen belül 10 mikrobusz meg tud jelenni 100 rendőrrel.

Na, így kell csinálni a c....nál is.

blaci17 2011.03.02. 11:38:25

@fityfiritty: az a baj hogy a 25.évükben 14-15havi bérüket kapják különböző jogcímeken.hűségpénz,jubileumi jutalom,13.havi stb.
tehát ha a következő évben nyugdíjazzák az előző évi pénzének a 75 százaléka pont több mint a fizetése volt! hülyék lennének nem elmenni nyugdíjba!
nem öket kell hibáztatni hanem a rendszert. a morális rész másik kérdés.
egyébként más munkahelyekről elküldik az alkalmatlanokat.... mindegy hány évesek.

Peter Blau 2011.03.02. 11:39:01

Az marad rendőrnek aki hivatásból csinálja.

Viktus 2011.03.02. 11:39:41

@NewWay:

Képzeld el mondjuk a nővérkét a kórházban akinek ugyanúgy ezt a 25-30 felbőszült c-t kell kordában tartania ... rendőrt hiába hív mire az odatéved már max. helyszínelni lehetne :P

Viktus 2011.03.02. 11:40:35

@Peter Blau:

Mindjárt ezzel kellett volna kezdeni :P olyanokra lehet építeni.

méregzsák 2011.03.02. 11:40:51

Bakker, holnaptól indítok egy blogot a vaskohászatról, az űrkutatásról, a gyémántbányászatról, a gyógyszergyártásról, az autószerelésről, meg talán még az atomfizikáról, egy hétig bulvársajtót fogok olvasni napi 24 órában ezekben a témakörökben, oszt onnantól a blogjaimon fogom osztani az észt. És igen nagyon faxa csávónak fogom magam gondolni, főleg, hogy nő vagyok. És miden hibára rávilágítok majd, és magam leszek az ÉSZ, és olyan nagyon jó lesz, mindenki felnéz majd rám a környezetemben, sőt a nemlétező fütyim is kétszresére nő nyugalmi helyzetben. Tuti jó lesz...

Viktus 2011.03.02. 11:43:48

@Héttörpe:

No para, ha kiment volna is max. csinál pár képet felveszi a jegyzőkönyvet, és pár hónap múlva kapod a levelet, hogy lezárták a nyomozást ismeretlen tettes blablabla

2011.03.02. 11:44:27

@NewWay: Erről szerinted Kovács II. r. ftzls. tehet? Szerinted kinek a nyomására, utasítására _kell_ 5 gárdistával szemben intézkedni? Szerinted ők nem basznák szívesen tarkón a hőbörgő kanci..., akarom mondani bűnözőt? De nem meri, mert a jelenlegi joggyakorlat nem a rendőr mögé áll.

nabazzmeg 2011.03.02. 11:47:59

@watchfun: ott a pont.

Egyébként meg, kedves posztíró, melyik diplomagyárra gondoltál? "tényleg minőségi képzésben részt vevő, lelkes, újító gondolkodású fiatalokat" és mégis, ki a bánat oktatna itt fiatalokat minőségi képzésben, minőségi dolgokra ebben a szakmában? Talán a ZMNE-n a sok, életében az egyetem falain kívül nem járt professzor?
Itt a legnagyobb divat max. ezeknek a rissz-rossz előadói okj-s képzések szervezése szakmányban, na az megy.
Eleve, minőségi szolgáltatást nyújtó vagyonvédelmi cég sincs itthon, aki a jól képzett fiatalt felvenné és meg tudná fizetni, a kinti nagyok magyar leányvállalatai is csak a fogatlan tecsó gazdaságos 300 ft-os őrökkel állnak fel mindenhová.

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2011.03.02. 11:53:20

Na ezért szidom a médiát, mert ha a média hülye és nem lát valamit, akkor a többség se fogja észrevenni. A médiában pro és kontra megjelent a dolog és véletlenül sem mentek bele ésszerűen.

Rengeteg ember ment el nyugdíjba, akiknek nem kellett volna. Pl irodában dolgozók is simán elmennek 25 év után..ez hogy lehet?
Az operett hadsereg is elmehet a fenébe, legyen csak 67 a nyugdíjkorhatáruk, úgyis alkalmatlanok akármire is és mellesleg jelenleg feleslegesek is ilyen formában.

Ugyanakkor egy AKTÍVAN utcán dolgozó rendőrnek és FŐKÉNT egy tűzoltónak nehogy már ne legyen nyugdíja mondjuk 55 éves korától! Persze egy részüknek, idővel akár lehetne munkát adni 50 fölött is, katasztrófavédelem szervezés, koordinálás, másfajta irányítás stbstb, de csak simán otthagyni őket kb az égő házban ez nonszensz.
Egy dolgozó tűzoltó teste annyira igénybe van véve, mint egy sportolóé. Csak a sportoló már 30 évesen nyugdíjba megy, addig a tűzoltónak tényleg még 60 évesen is 100 kilós embert kéne kicipelnie az égő házból??

Szóval a rendőr, meg a tűzoltó még külön-külön is nagyon tág fogalom, rendesen szét kéne választani azokat, akik TÉNYLEG megérdemlik a korkedvezményt, azoktól, akik nem.

Ez olyan, mint a tandíj kérdése. A diákok 25-30%-a olyat választ TUDATOSAN, amiből pénze lehet és sokan maradnak is az országban. A 75%-a pedig olyat választ, amiről nagyon jól tudja mindenki, hogy soha nem fog pénzt kapni érte...felelőtlenül, semmivel se törődve elvárja az ingyen oktatást a HOBBIJÁHOZ, aztán esetleg kimegy Írországba takarítani majd..
Egy ilyen helyzetben NEM MEGOLDÁS, egyszerűen nem fair a mindenkire érvényes tandíj! Szépen csökkentsék durván az államilag finanszírozott helyeket onnan, ahonnan tudjuk, hogy a legkevesebb bevétele lesz az államnak. Amire meg szükség van, ott ne szivassuk az embereket...

Ez a korkedvezményes dolog ugyanilyen. A különböző csoportokat szét kéne választani és úgy kéne kezelni az egész helyzetet.Sokaktól el kell venni a kedvezményt, de többeknek hagyni is kéne.

csocsocsókolom 2011.03.02. 11:55:47

@watchfun: Kezdő rendőrök, jogi(?) végzettséggel, őrmesterként. LOL

Mi vagy te, rendőr, hogy ilyen idiótaságokat írogatsz?

méregzsák 2011.03.02. 11:58:58

bodza: ugyan nem én vagyok a megszólított, de a válasz a kérdésedre: igen, jogi végzettséggel, őrmesterként, kezdő rendőrök. Melyik szó nem érthető ebből?

csocsocsókolom 2011.03.02. 11:59:23

A mostani rendőrségben csak a legalja van, aki alkalmas még rendőrnek. Ennyi.

Az értelmesebbje már rég lelépett, 10-15 évvel ezelőtt, azóta meg csak a szarszippantyú működik.

Goompah 2011.03.02. 12:00:00

@Brother Love:

"Még mindig várom a választ arra, hogy ha megszüntetik a korkedvezményes nyugdíjat (és semmi más intézkedés nem történik), ettől mennyiben és hogyan lesz jobb, hatékonyabb, szakszerűbb, képzettebb, olcsóbb, polgárbarátabb, gyorsabb, tekintélyesebb, stb. rendőrségünk?"

Hajjaj, de elfogult vagy, tippelni sem merem a foglalkozásodat. Talán bányász? ;)

A válasz a kérdésedre: ETTŐL az intézkedéstől KÖZVETLENÜL nem lesz jobb, hatékonyabb, szakszerűbb stb. a rendőrség. DE rosszabb sem!

A közvetett pozitív hatások viszont számosak.

1) Megszűnik a kontraszelekció, ami abban mutatkozott meg, hogy rendőrnek nem csak a munkaszerető, tenni akaró emberek mentek, hanem sokan olyanok is, akiket csak a korai nyugdíj és a mellette szerezhető mellékes vonzott. Eddig sem volt szükség olyanokra, akik csak azt várták, hogy kibekkelhessék az időt a korkedvezményes nyugdíjig.

2) A tapasztalt rendőrök nem épp akkor mennek nyugdíjba, amikor már hasznosítani is tudnák a tapasztalatukat.

3a) Attól félsz, nem lesz, aki rendőrnek megy. Ne félj, lesz elég jelentkező. Ha esetleg (de csak ESETLEG) nem lesz elég magyar, akkor majd lesz cigány, ami úgyis egybevág azzal a társadalmilag hasznos törekvéssel, hogy legyen több cigány rendőr, akik remélhetőleg jobban tudnak hatni a cigány bűnözőkre (és persze a tisztességes cigányokra is).

3b) Ugye nem vagy rasszista, ugye nem állítod, hogy egy cigány nem lesz jó rendőrnek? A rendőrnek álló cigányok ki fognak emelkedni a posványból, jó példát fognak mutatni a többieknek is, és nagyobb tekintélyük lesz a cigányok körében. Csupa-csupa előny.

3c) Csökkenni fog a (jelenleg nem teljesen alaptalan, bár nagyon túlzott) cigányellenesség, ha az emberek azt látják, hogy rendes, tisztességes cigány rendőrök őrködnek a biztonságukon. Ugye ezt te sem ellenzed?

4) Megszűnik az átlagemberben a rendőrrel szembeni ellenérzés, ha látja, hogy a rendőrnek is pontosan annyi évet kell dolgoznia, mint bárki másnak. Ezzel is nő a rendőr tekintélye.

5) Kevesebb pénz megy el a korkedvezményes rendőrök nyugdíjára. Ne handabandázz a rokkantnyugdíjasokkal, az ő ritkításuk is be van már ütemezve (nagyjából a rendőrök korkedvezmányének megszüntetésével egy időben), csak nem akarod észrevenni. Ha valamit egyszerre meg lehet tenni, nem kell egymás után. MIért kellene várni a rendőri korkedvezmány megszüntetésével? Minél hamarabb, annál jobb.

Tibike15 2011.03.02. 12:04:34

@Viktus: nekem pontosan ilyen esetem volt, betörtek az épülő házamba, még szerencse, hogy az éppíttető nevén volt akkor, ezért ő károlta el a nagyját, nekem csak a parketta, meg néhány csap bánta.
De a kiérkező rendőrök végig azzal győzködtek, hogy ne csinálja nagy balhét, mert akkor nem fizet a biztosító, ha ők mégis megfogják az elkövetőt. Csak azért mondom ezt, mert a szomszéd látott egy gyanús világos színű szivar audit és legalább annak utána lehetett volna nézni, hogy a környéken mennyi ilyen autó van, de persze erre nem vették a fáradstágot.
Aztán meg ott volt az ujjlenyomat, a betörő otthagyta a koszos ujjlenyomatát, miután leszerelte a radiátort, de a rendőrök csak röhögtek, hogy túl sok filmet nézek, ez nem a CSI. Méghogy ujllenyomatot levenni? Volt a hóban lábnyom, ahogy pakoltak a betörők, azt lefényképezték aztán mentek isten hírével. Pedig az összkár közel félmillió forint volt. Határozatért meg be kellett menjek a kapitányságra, hogy ismeretlen tettes, oszt jó napot, mehetek.
Ami örvendetes, hogy volt nálam egy redőny szerelő nemrég és mondtam neki a sztorit, mert észrevette a csavarhúzónyomokat az erkélyajtón, ahol bejött a betörő anno és azt mondta, hogy manapság már leveszik az ujjlenyomatokat meg komolyabb helyszínelés folyik, ennyit lehet hogy javítot a Pintér a rendőrségen.
Ezzel együtt, miben használódik el az a nagyszerü rendőr, aki még ujjlenyomatot sem hajlandó levenni, meg a bravúros nyomozó, aki íróasztal mögül magyarázta el nekem, hogy milyen nehéz az ilyeneket megfogni. Gondolom az autónak baxtak utána nézni, az ujjlenyomatot meg szintén nem vették le...
El tudom képzelni mit művelnek kisebb összegű bűntények esetén a rendőrök.
És akkor állítólag ők elhasználódnak. Lehet, hogy van olyan, csak még én nem találkoztam vele...

csocsocsókolom 2011.03.02. 12:04:38

@méregzsák: "jogi végzettséggel, őrmesterként, kezdő rendőrök" érthető, de lefordítom magyarra: életképtelen balekok

csocsocsókolom 2011.03.02. 12:06:58

2-3 tekintélyesebb nyugdíjas papa nagyobb rendet csinálna bármelyik rendőrőrsnél, megfelelő jogosítvánnyal.

A mostani rendőrség szar, alacsony nívójú, máshová nem jó emberekkel.

csocsocsókolom 2011.03.02. 12:08:08

Most ti jöttök, fizetett rendőrségi hozzászólók, hajrá!

Goompah 2011.03.02. 12:08:21

@sanche: "Ugyanakkor egy AKTÍVAN utcán dolgozó rendőrnek és FŐKÉNT egy tűzoltónak nehogy már ne legyen nyugdíja mondjuk 55 éves korától!"

Ugyan miért LEGYEN? A nehéz fizikai munkát végző melósnak sincs, a heti 80 órát dolgozó (OK, nem mindegyik dolgozik ennyit) orvosnak sincs.

"Egy dolgozó tűzoltó teste annyira igénybe van véve, mint egy sportolóé. Csak a sportoló már 30 évesen nyugdíjba megy, addig a tűzoltónak tényleg még 60 évesen is 100 kilós embert kéne kicipelnie az égő házból??"

Egy dolgozó tűzoltó nem végez napi 6-8 óra megfeszített munkát, mint egy sportoló - nincs annyi tűz, nincs annyi gyakorlat. Aztán honnan veszed, hogy a sportoló 30 évesen nyugdíjba megy? Nem megy nyugdíjba, hanem rendes munkát kezd végezni. :) Edző lesz, vagy dolgozni kezd a tanult szakmájában.

Minden megbecsülésem a tűzoltóké. De aki már nem bírja a fizikai megterhelést, annak nem nyugdíjba kell mennie, hanem más feladatkört vállalni a tűzoltóságon belül. Lehet sofőr, adminisztrátor, kiképző, irányító stb.

Alikam 2011.03.02. 12:10:58

@Brother Love: milyen jelenlegi joggyakorlat? Ne vicceljünk már kérem. Ha tarkón akarná csapni, akkor tarkón is csapán. A tűzoltók mentősök, rendőrök stb. stb. elég összetartó banda ahhoz, hogy tömeges tarkón csapkodások legyenek.

Nem az itt a lényeg, hanem, azért nem csinálja, mert fosik a cigánytól, hogy x nap múlva betalálja a família.

Erről van itt szó kérem, semmiféle joggyakorlati humbugról. Persze, majd kirúgnak 10.000 rendőrt mert lekevert párat pár koszos cigánynak.

Ugyan, hát még azt is kétlem, hogy ilyenből úgy lenne.

Mikrobi 2011.03.02. 12:11:22

A tűzoltókat nagyon sajnálom, mert 24 órában készen állni a WC-ről zuhany alól, ágyból kiugrani tüzet oltani, savat felitatni, szétmarcangolt embert roncsból kivágni testileg-lelkileg pokoli megterhelő. 48-72 órás szabadnapokkal a szolgálatok között is. A rendőrök viszont most megkapják a büntetésüket 2006-ért! Tinesz, Vágó és a többi szadista állat nem röhöghet annyira a szemünkbe!

Goompah 2011.03.02. 12:12:18

@eduba62: "Szerintetek akkor az motiválta őket, hogy milyen jó lesz majd 40-50 évesen, jó nyugdíjjal otthon ülni, és a habzó szájú kommentelők mocskolódásait olvasni? Szerintem nem."

Ha nem a korkedvezményes nyugdíj motiválta őket, akkor bizonyára nem is zavarja őket a korkedvezmányes nyugdíj megszüntetése. :)

csocsocsókolom 2011.03.02. 12:12:59

Szevasztok, rendőrök!

Vége a jóvilágnak, dolgoznotok kell!

nemecsek ernő áruló 2011.03.02. 12:13:56

A korkedvezményes nyugdíj megvonása csak az irodai munkásokat érinti a rendőrpalotában, és hasonló helyeken. A terepen dolgozó rendőröknek továbbra is járni fog a korkedvezményes nyugdíj, tessék a szövegezést normálisan elolvasni!

Az irodaiak meg nem hülyék, miért mennének korán nyugdíjba? Azért, hogy ne az irodában passziánszozzanak, hanem otthon, és ezért fele annyi pénzt kapjanak? A viccek ellenére a rendőr nem egy hülye fajta. A törvény meg a szokásos látszat-intézkedés.

Alikam 2011.03.02. 12:14:23

Nemrég panaszkodott egy tűzoltó parancsnok, hogy nincs tapasztalt szakember, mert mindenki elrohan nyugdíjba 45 évesen. Miért nem lehet mondjuk egy 55 éves rendőrt megtartani instruktorként? A két zöldfülű mögé beszállna, aztán nézné a dolgokat, instruktálna, tanítana. Biztos van ilyen most is, de bizonyára nem kellő mennyiségben, de még ha igen, akkor abból baj amúgy nem lehet, ha még gondosabban felügyelik a terepmunkát, vagy akár az adminisztratív dolgokat.

csocsocsókolom 2011.03.02. 12:14:47

Ja, és ennek megfelelően, lassan titeket is emberszámba veszünk majd, de addig keményen dolgoznotok kell, nincs lazsa!

Alikam 2011.03.02. 12:16:11

Amúgy pedig ne azért menjen az ember ilyen munkakörbe mert 45 évesen nyugdíjba mehet. Ha ez az egyetlen oka akkor már rég rossz.

Közöd???? 2011.03.02. 12:18:29

nem lesz ez annyira érdekes, ugyis kárpoótolják valahogy a trafipaxkezelőket (rendőrök) azt mehet tovább ami eddig.

csillagkutya seven 2011.03.02. 12:20:00

apám rendőr volt. 35 évet húzott le és 58 évesen félig nyomoréken ment nyugdíjba, jelenleg 110 körül van a nyugdíja...akkor miről beszélünk? ezek a nyikhajok meg elmennek 40 évesen, 20év folyamatos autókázás után nyugdíjba és még többet is kapnak...végre, hogy valaki hozzá nyúl ehhez a mérhetetlenül igazságtalan korkedvezményhez!

2011.03.02. 12:22:08

@Goompah: MInt már említettem, nem vagyok rendőr, sőt, semmilyen hivatásos, úgyhogy félre az előítéletekkel.

1. Rendőrnek elég sok fiatal jelenkezik, változatos motivációkkal, de ügye elhiszed, hogy egy 18-19 évest legultoljára a nyugdíj motivál? A motivációk egyébként legtöbbször tévesek - mindenki nyomozó akar lenni, mert az izgalmas, azért akarnak rendőrök lenni, mert nem szeretik a papírmunkát, stb. Nagyon sok esetben az ok prózai: a térségben semmi munkalehetőség - régen is a szegény ember gyermeke ment csendőrnek, katonának.
2. A tapasztalt rendőrök többsége "menekül" a pályáról, mert a szervezet működése olyan, amilyen, de nem azért, mert negyven évesen olyan jól megélhetne a rendőri nyugdíjból. (érdemes megnézni a nyugdíjszabályokat, hány év után hány % jár, stb.)
3-4. jelentkező lesz, mint mondtam, jelenleg is van bőven (érdekesség: a mostani agyonkritizált állomány is 4-5-szörös túljelentkezésből szűrt emberanyag). A cigány fiatalok rendőrré válását évek óta programok. ORFK utasítások, ösztöndíjak segítik, eddig nagyjából éertékelhetelen eredménnyel, egy-két díszcigányon kívül (szóvivő) a romák nem tolonganak.
Csak feltevés részemről de a rendőrökkel szembeni ellenérzés fő oka nem a kedvezményes nyugdíj - mint fentebb említettem, számos más dolgot kellene megoldani.
6. MInt említettem vagy háromszor, csak nem figyelsz rám, csak kioktastz, dem értek egyet a korkedvezményes nyugdíjjal (max. nagyon szűk, speciális körben), ez az intézkedés népszerű lesz, de a rendőrség problémáin jottányit sem változtat.

méregzsák 2011.03.02. 12:23:13

Részemről vége. További kellemes napot mindenkinek, véleménytől függetlenül.

bodza: ugyan nem vagyok emberszámba véve, de kommunikálni csak a homo sapiens nyelvén tudok. Megígérem, hogy igyekszem beleásni magam a csimpánzok vagy orángutánok nyelvezetébe, mert ugye főemlős azért maradhatok...

2011.03.02. 12:27:15

@Alikam: Maradjunk annyiban, hogy ilyen tárgyú 5 éves bírósági tapasztalatom alapján, mondtam azt, amit. Te mire alapozod a véleményed?

Héttörpe (törölt) 2011.03.02. 12:28:18

@Gerzsonka: Ha csak az irodai dolgozókat érinti, akkor már látom is a megoldást. Le fogják papírozni, hogy ezek az irodai dolgozók ennyi és ennyi időt utcán töltöttek járőrként, oszt már meg is van oldva.

nemecsek ernő áruló 2011.03.02. 12:31:10

@Héttörpe: Látom, nem olvastad el, amit írtam. A francér' akarna egy irodai rendőr hazamenni passziánszozni fele annyi pénzért, ha ugyanazt csinálhatja állományban is? Az irodaiak pont nem akarnak nyugdíjba menni, a terepen dolgozókra meg nem vonatkozik, így ennek a bejelentésnek lószar hatása sem lesz. Semmi. Nuku. Nyista. Szokásos Matolcsy-izmus. Marad minden a régiben, csak másképp hívjuk.

venszivar 2011.03.02. 12:31:36

@Gerzsonka: Nálad a pont!
@csocsocsókolom: Semmi melózás nem lesz,csak porhintés az egész....ETETÉS !
@Alikam: Ne azért menjen....Akkor azért a szar fizuért mennek ?! Azért mennek,mert BIZTOS,KÉNYELMES,TUTI ÁLLÁS.
KORAI NYUGDÍJ,IGENIS JÓ PÉNZ (FIZU,RUHA PÉNZ,LAKÁSHOZ JUTÁS,KEDVEZMÉNYES LAKÁSBÉRLÉS,PRÉMCSI,13.-14.havi JUTTATÁS,a "meló" SEMMIVEL NEM nehezebb,mint másik több száz féle munkahelyen!

Volt olyan tetves,rohadt ismerősöm,aki azzal dicsekedett,hogy a falú szerte hülyének ismert fia a városba szolgálati lakást kapott,majd átkérte magát a sztráda rendőrségre,"MERT OTT a PÉNZ".ROHADJON MEG !Ezt meg én mondom!

nemecsek ernő áruló 2011.03.02. 12:35:53

@csocsocsókolom: "A mostani rendőrség szar, alacsony nívójú, máshová nem jó emberekkel."
És ezt azért mondod, meeeert...

MrR2008 2011.03.02. 12:36:55

@Sátán meg a Jocó: Egyetértek, igen sok okos ember, abba nem gondol bele, hogy nagyon sok munkakör esetén éppen az a jó, ha nincs dolga (lógatja a lábát).

Elég kevesen vállalnák azt be, hogy a főnöke felhívja hajnal kettőkor (mondjuk este ment haza), hogy gyere be, mert ha nem, nem munkád nem lesz, hanem kapsz x évet a börtönben...

Vagy délután ne menj haza, mert akció lesz, reggel hatkor vége az akciónak, fél nyolckor pedig kezdődik a másnapi meló (jó esetben tusolni, ruhátváltani hazaugrasz).

Ja és mit szólnak ezek a nagyon okos emberek ahhoz, hogy a táncosok (pl. balett) is elmehetnek 20 év után nyugdíjba, pedig egy 64 éves 80 kilós szólótáncos milyen jól nézne ki...

Goompah 2011.03.02. 12:47:07

@Mikrobi: Én nagyon tisztelem őket, a Műegyetem K épületének bejárátán belépve mindig megrendülök az ott hősi halált halt fiatal tűzoltők emléktáblája előtt. Az meg külön féregség volt a rektortól, amikor tavaly vagy tavalyelőtt bezáratta az épület kapuját és nem emgedte be a tűzoltók emléktábláját megkoszorúzni akarókat.

Azért vedd észre, hogy ezek az emberek ma is élnének, ha lett volna rendes felszerelésük. Az elhanyagolt, rossz felszerelés miatti halálukat nem kompenzálja a korkedvezményes nyugdíj, ha nem érik meg azt a kort.

Jobb fizetés, jobb felszerelés - ez kell nekik, nem korai nyugdíj.

Alikam 2011.03.02. 12:48:08

@Brother Love: valóban? Na arra azért én most nagyon kíváncsi lennék, ha már vannak ilyen irányú tapasztalataid, hogy vajon mekkora súllyal számított pár büdös kokeró vallomása, akik persze tudvalevően úgy hazudnak mint a vízfolyás? Vagy nem okosan ütötte meg a rendőr?

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2011.03.02. 12:49:06

@Goompah: A nehéz fizikai munkát végző emberek azért nem nagyon dolgoznak 65 éves korukig. A legtöbbjüknek szintén van valamiféle korkedvezményük, a maradék meg leginkább meghal 65 év előtt és be se volt jelentve.

Az orvost meg ne keverjük ide.-..Bár megy a sírás, igazság szerint orvosnak lenni(bár nem mindegy, hogy hol és milyen lelkiismerettel..) nem rossz dolog, sőt, nagyon kényelmes tud lenni. És egyáltalán nem kevés pénzért(nyilván fekete bevételek és nem kevés helyről!) Amellett, hogy maga az orvosi fizetés se olyan szörnyen kevés.

- A spotolónak is tulajdonképpen nem az edzés a legárasztóbb, hanem a meccs mindennel együtt.
A tűzoltónak munkaidejében kb mindig meccs van, így képzeld el. Pokoli munka és aljas dolog vállat vonni, hogy "aki nem bírja, ne csinálja". Ez baromira nem így megy.
A sportoló meg a nyugdíja után se dolgozik a legtöbb esetben, max kényelmesen elhelyezkedik és a kettő nem ugyanaz. Ahogy nem mindenkinek tudnak szerezni edzői állást, illetve nem mindenki akar.. A többségnek (bár az állami támogatás miatt jó pénzért..) de kb hobbit jelent az edzősködés...
..de egyébként erre tettem is javaslatot, hogy 50 éves tűzoltónak legyen lehetősége valami vezetői posztot kapni, mint ahogy a sportolónak se kell küzdenie igazán az edzői posztért.

De végülis utoljára Te is ezt mondtad, tehát egyetértesz azzal, hogy nem lehet 50 év fölött embert betenni aktív tűzoltónak.. És éppen itt van a kutya eltemetve! Ahelyett, hogy szerveznének, átrendeznének, csoportosítanának, most elakarják venni mindenkitől a kedvezményt. Ez az öngyilkosság és a primitívség.

OneWoman 2011.03.02. 12:51:24

Az, hogy a katonatisztekről mi a véleményem (a legtöbb 45 évesen alkoholistán bőven van miből igyon, mert a nyugdíja mellé valóban kap biztiőr fizetést is), szerintem részletesen nem érdemes fejtegetni. De azért elnézést kérek...tán a tűzoltókat ne vegyük már ezekkel a naplopókkal egy kalap alá. Megnézném, hogy kinek az idegei bírnák a mindenféle balesetekben félhalottakat autóból kivágást, nameg azt is, hogy ki lenne az, akinek olyan a fizikuma, hogy egy komplett tűzoltó-felszereléssel, légzőkészülékkel mondjuk egy égő panelház LÉPCSŐJÉN GYALOG felmásszon mondjuk a 7. emeletre. Azért lássunk már reálisan, hogy melyik feladat ellátáshoz mik az ideális fizikai és mentális körülmények- és azért ott vastagon a mások életéről is szó van.

Tormán Piktor 2011.03.02. 12:52:53

Sosem értettem, hogy miért kivételeznek a rendőrökkel, katonákkal stb. Szerintem bármilyen munkakörben éri az embert annyi stressz, mint ezekben a kivételezett szakmákban. Ha meg valaki érzi magában az elhivatottságot, az csinálja és nem fog 25 év után nyugdíjba menni! Vagy mégis a korai nyugdíj miatt mennek sokan rendőrnek, katonának...

Mikrobi 2011.03.02. 12:56:44

@Goompah: én ismerek sok 50 év feletti tűzoltót. Általában úgy néznek ki, mint egy 70 éves, húzzák a lábukat, fájlalják a derekukat, kevés híja van, hogy le nem kell százalékolni őket. Borzalmas nehéz munkát végeznek egy tűzoltásnál, gondolj csak arra, hogy milyen lehet teljes védőfelszerelésben felvinni két tömlőt meg egy osztót a 6.-ra (de mondhattam volna a hatás kedvéért 10. emeletet is). Hányszor esnek el, vagy emelik túl magukat és munka közben nem lehet sopánkodni! A felszerelésük ma már nem olyan hiányos, épp a műegyetemi tűz miatt (egyébként ott nem a felszerelés volt a főok, hanem az irányítás hiányosságai).

Goompah 2011.03.02. 12:58:11

@Brother Love:

Ha az 1-2 pontjaid igazak, akkor nem lesz káros hatása a korkedvezmény megszüntetésének. Márpedig épp azt kérdezted, lesz-e ettől jobb. Lehet, hogy nem, de rosszabb sem lesz. Ez esetben a megtakarítás és az igazságtalan korkedvezmény megszűnése mindenképp pozitívum. Nem követelmény, hogy egy megtakarítás vagy egy igazságtalanság megszüntetése egyúttal az adott szervezet működését is közvetlenül javítsa: bőven elég, ha nem rontja.

Lehet, hogy csak a mostani viták kapcsán jött elő, de én számos blogban olvastam igen sok ember ellenézréseit a rendőrök korkedvezményéről. Egy igazságtalanság haszonélvezőit meg általában utálni szokták.

Valóban nem olvatsam végig az összes kommentet, a tieidet sem, csak arra reagáltam, amit láttál. DE lásd be, nagyon káros lenne felpuhítani egy (még meg szem született) általános érvényű törvényt. Mert ha tesznek egy kivételt (erősen igénybe vett rendőrök, már ha vannak ilyenek, én kétlem), akkor jönnek mások, akik hasonló érvekkel újabb kivételeket követelnek. És a végén ott tartunk, hogy visszaállt régi rend. Akkor meg a szarnak adtunk egy pofont.

Ahol erősebb az igénybevétel, ott x év után helyezzék át az illetőt könnyebb munkakörbe. A 60 éves rendőrnek nem kell feltétlenül az utcán dolgoznia, átveheti a jelenleg az irodákban punnyadó fiatal "rendőrök" helyét, akik viszont bőven mehetnének ki az utcára. Nem kellenek a kivételek.

Goompah 2011.03.02. 13:01:47

@Mikrobi: Írtam, nem kell 50 évesen tömlőt cipelni az emeletekre. Legyen irányító (a szakmai tapasztalata kiváló irányítóvá teszi), irodai munkás, oktató stb. Pl. bővíteni lehetne az iskolai tűzvédelmi oktatást, itt igen fontos és hasznos szerepet játszhatnának az idősebb tűzoltók. Nem kell megvárni, amíg megrokkannak, ez embertelen lenne.

Viktus 2011.03.02. 13:02:17

@Alikam:

Mostanság a tj hooker-en szocializálódott rendőrpalánták vannak akiknek a tudománya az, hogy állnak az út mellett látnak egy anyukát suzukival hazasettenkedni, akkor keményen bepattannak a fordba, és szirénával utána erednek ...

nemöszöd 2011.03.02. 13:05:51

@watchfun: Ne haragudj, de egyfelől összekevered egyéni dologaidat az általános érvényűekkel, másfelől pedig éppen te vagy tájékozatlan az általános életfeltételeket illetően.
Régen: tehát gengszterváltás előtt. Utána már összevisszaság volt, a rendőrségen belül különösen. Az, hogy veled mi történt, erre példa. Sajnos balfasz tábornokok is részesei lettek ennek a nyugdíj bulinak, ezért maradt meg máig s kelt életre egy önálló üzletág.
Elvettek ezt, meg azt...Nem zavar, hogy ennél sokkal többet vettek el másoktól???
Nettó 145 ezer...Többdiplomás tanárok, 35 év után kapnak 125 ezret...Ne akard bemesélni, hogy te többet tettél le a "társadalom" asztalára!
És az (volt? lesz?) a nagy-nagy különbség, hogy a más számítási mód, meg a sumákolás miatt a nyugdíjad is ennyi vagy több lesz. Úgyhogy, egymást bátran hülyíthetitek, de aki ismeri a valóságot, azzal ne fáradj...
És ha már rendőrség: akinek volt vele dolga (ellopták a kocsiját, betörtek hozzá stb.) az pontosan tudja, mit értek és hogyan dolgoztok!

pandras11 2011.03.02. 13:10:35

Remélhetőleg a már nyugdíjban levők ( mint a rokkantak ) járandóságát is ujraszámolják!
Igy lenne a tisztességes

OneWoman 2011.03.02. 13:10:49

@Goompah: Ezzel én is egyetértek. És a szakértelmüket is kár kidobni...mert ugyenezeket a funkciókat aztán végülis külső cégek úgyis ellátják. Pl a tűzoltókészülék-ellenőrzést az iskolákban,középületekben és ahol kötelező tartani, a legtöbbször nyugdíjas tűzoltók csinálják- saját céges keretek között. Szintén ez igaz a megrendelt céges tűzvédelmi oktatásokra is.Nem nagyon értem..ugyanezt a funkciót a Tűzoltóság miért nem töltheti be a saját keretein belül a saját, idősebb szakembereivel?

Bajnai Gordon (gordonka) 2011.03.02. 13:11:23

Na,nehogy már sajnálni kezdjük az egyenruhásokat!
Biztos állásuk van,egy valag juttatással (ruhapénz,cafeteria),25 év után meg elmennek nyugdíjba.
Aki a versenyszférában dolgozik,mindennap fél mikor rúgja ki a debil főnöke oszt 45 év után félholtan elmehet nyugdíjba...NA NEHOGY MÁ!

OneWoman 2011.03.02. 13:13:14

@pandras11: Így lenne, de szerintem ez nem fog megtörténni.Pedig a korkedvezményesekkel ezt kéne tenni. Ha az az alapelv, hogy a nyugdíjkassza nem fizethet ki többet annál, mint amennyi bevétele van, akkor egy emberre vetítve aki 40 évesen nyugdíjas és (kívánom, hogy úgy legyen) él mondjuk 80 éves koráig, az mikor fizette be a saját nyugdíjának megfelelő járulékot? Gyanítom, hogy soha ...

watchfun 2011.03.02. 13:17:46

@csocsocsókolom: Igen, rendőr vagyok. Hát Te mi vagy? Gimnazista?

watchfun 2011.03.02. 13:23:25

@nemöszöd: Nem dicsekszem és nem panaszkodom, a bérem és a juttatások mind megállapíthatók hatályos jogszabályok alapján. Nem árultam el titkot.
Cafeteria: március van, de még meg sem kérdezte tőlünk senki, hogy milyen formában kérjük (ugya januártól járna).
Ruhapénz: az egyenruhás abból pótolja a gúnyáját. A civil meg abból vesz az elvárásnak megfelelő civil ruhát. Bankban sokkal többet adnak ilyen célre.

watchfun 2011.03.02. 13:28:02

@Bajnai Gordon (gordonka): Vissza kellene olvasnod kicsit. Tehát NEM megy el minden rendőr 25 év után nyugdíjba, annak bizony feltételei vannak.
A ruhapénz és a cafeteria pedig máshol is van, tavaly a rendőrségi cafeteria keret 236.000 Ft bruttó volt, a minisztériumi (tehát nem miniszteri, hanem az általános) 800.000 körül. Multik mennyit adnak nálunk? Persze vegyétek hozzá a telefon- és cégautóhasználatot is.

watchfun 2011.03.02. 13:31:04

Többen írtátok és helyesen, hogy az idősebek irányítsanak, meg tanítsanak. Ez jó, csak ha mondjuk egy öreg irányít 10-12 embert, meg tanít 20-30-at, ez még mindig nem szívja fel azt a sok embert, aki megöregedett. És mind írtam, kikerül a fiatal a főiskoláról és persze ő mint tanult tiszt nem akar dolgozni, inkább irányítana, pedig esetleg még a csattogós lepkét tologatta, amikor az akit irányít már művelte ezt a szakmát. Meg akarják tartani, tehát beteszik irányítani, mert ha nem irányíthat, leszerel és elveszi a jól képzett biztonsági őr kenyerét...

Goompah 2011.03.02. 13:32:36

@sanche:

Az orvosok dolgában igazad van. Bár vannak kivételek, összességében kicsit demagóg volt a példám. Visszavonom.

"Ahelyett, hogy szerveznének, átrendeznének, csoportosítanának, most elakarják venni mindenkitől a kedvezményt. Ez az öngyilkosság és a primitívség"

Megfelelő átszervezés esetén nem lenne szükség a korkedvezményre. Mint már írtam, maximális tiszteletem a tűzoltóknak (amit nem mondhatok el a rendőrökről és a katonákról), én csak attól félek, hogy ha tesznek egy kivételt, akkor nem lesz megállás. Ezért írtam az átszervezést, könnyebb munkakört, jobb fizetést stb. Ezek mellett nem lenne szükség a korkedvezményre, mégsem lenne embertelenül nehéz a kissé idősebb tűzoltók munkája.

@Mikrobi: Én úgy emlékszem, hogy a rádiójuk felmondta a szolgálatot a kanyargós pincerendszerben (még a tragédia előtt én magam is jártam odalenn, ismerem a helyet, szörnyű), az oxigén meg elfogyott. De talán már nem pontosan emlékszem. Kis hordozható és a fordulókban elhelyezhető reléállomásokkal a rádiókapcsolat fenntartható lett volna. Erősebb adóvevőkkel szintúgy.

watchfun 2011.03.02. 13:33:23

@csillagkutya seven: Tiszta szerencse, hogy nem vagy irigy:) Dögöljön meg as szomszéd tehene is, ugye?

Tibike15 2011.03.02. 13:35:17

@watchfun: a multik egy fillér ruhapénzt sem adnak sokszor, bizony ám. Meg a multiknál ingyen kell túlórázni vagy alternatívaként a rádbízott munkát 8 óra alatt megcsinálni. Persze a munka sok, ezért nem nagyon fér bele 8 órába, az viszont egyéni szoc probléma, meg kell oldani, tehát dolgozol tovább.
Ha már általánosítunk, akkor a rendőröknek gondolom elszámolják a túlóráját vagy legalább kiadják nekik legalább részlegesen. A versenyszférában ez nem jellemző.

Elstron 2011.03.02. 13:36:26

@Bajnai Gordon (gordonka): Ja, hogy ha neked szarul megy, akkor másnak NA NEHOGY MÁ jól menjen? Értem én a "logikát", kicsit magyaros, de jó...

barata 2011.03.02. 13:36:26

A rendvédelmi dolgozók korkedvezményes nyugdíjának korlátozása nagyon jól hangzik sokak fülének, és ez itt a lényeg, még akkor is, ha tényleg kezdeni kellene vele valamit.
Nem vagyok érintett, de abban biztos vagyok, hogy nem így kellene (ehhez sem) hozzányúlni. A szerzett jogok mélyebben gyökereznek, mint hinnénk, életstratégiák épülnek rá, akár szimpatikus ez a többségnek, akár nem. A rendőr korkedvezményes nyugdíja szerintem egyfajta jutalom az alacsony presztizsért, az alacsony fizetésért, a tényleges életveszélyes helyzetek felvállalásáért, az állammal szembeni feltétlen lojalitásért. Emlékezzetek, csak pár száz éve volt: "nemes ember adófizetés helyett fegyveres szolgálatot vállal". Nem sajnálom a korkedvezményt attól a rendőrtől, aki 25 éves szolgálatából 19-et helyszíneléssel, éjszakai/ünnepnapi ügyelettel, tűző napon füsttől fuldokolva forgalomirányítással, stb. töltött. De aki egy irodában a teljes szolgálati idejében statisztikákat és jelentéseket gyártott.......Egyszóval: jobban át kellene gondolni ezt is, és nem csupán a csekély pénzbeni, illetve politikai hozadékot várni.

Laceeka82 2011.03.02. 13:41:40

leszophat az összes rendőr. Dolgozzanak száz évig

Viktus 2011.03.02. 13:42:02

@barata:

Az alacsony presztízst is ők harcolták ki ... rajtuk múlik pozitív irányban fejlődik-e, alacsony fizetésük Magyarországon max. a bankárokéhoz képest alacsony főleg vidéken átlag felettinek számít, életveszélyes helyzetek? pl. több tucat olyan ágazat van, ahol több az életveszélyes helyzet.

2011.03.02. 13:48:13

@Tibike15: Rosszul gondolod, állandóak a munkaügyi perek a ki nem fizetett túlórák, pótlékok, egybek miatt.

méregzsák 2011.03.02. 13:54:34

na, ismét itten.

watchfun: az idei cafetériáról általad írtak alapján - mármint hogy még szó sincs róla - asszem belőttem a megyét :-)
Tibike15: a túlórát ki kellene fizetni, de nincs rá pénz, csak nagyon-nagyon ritkán. Régen kiadták csúszóban, ma ez tilos. A parancsnokok nem_rendelhetnek_el_túlórát. Mert akkor őket rúgják fenékbe. Oldják meg, hogy napi nyolc órában minden elkészüljön.

oscar dirlewanger 2011.03.02. 13:58:10

menjenek dolgozni!!tolvajok, gyilkosok, faszszopó buzi rendőrök!!acab!!!!!!

2011.03.02. 13:58:40

@méregzsák: Szerintem felesleges bárkit is győzködnöd. A legtöbben félinformációk, hallomások alapján osztják az észt, mondják a frankót úgy, hogy szemmel láthatóan fogalmuk nincs nem csak a jogszabályokról, de a tényleges helyzetről sem. Ezért olvasni itt hatalmas ruhapénzekről, 13.-14. havi fizetésről, ingyen lakás, stb. hülyeségekről, olyanokról, amelyekről már 10 éve sem volt szó.

méregzsák 2011.03.02. 13:58:51

Tibike15: mint mondtam, szabad a pálya. Szerelj fel, növeld a hátsód a járőrkocsi ülésén, kávézgass a benzinkutakon, és a következő ilyen témájú blogbejegyzésben már Te is sajnáltathatod magad a kevés pénz és elvett kedvezmények miatt.

méregzsák 2011.03.02. 14:05:16

Brother Love: nem akarok én Don Quijote lenni, szó nincs róla. Csak mérhetetlen módon feldühít az, hogy emberek "félinformációk, hallomások alapján osztják az észt", megalázóan nyilatkoznak emberek tízezreiről, és pont egy olyan hivatásról, aminek szigorú szakmai szabályai vannak, mindenki által elérhető törvények, rendeletek stb. alapján működik, szóval még arra is lenne mód, hogy tájékozódjanak, mielőtt beleugatnak.

És elkeserít a mentalitás, hogy ha nekem sz...r, akkor neki legyen még sz...rabb, és ha a másik nyakára lépek, akkor majd egy centivel fejjebb tudom nyomni a fejem a mocsokból. Tragikus, komolyan.

venszivar 2011.03.02. 14:08:20

@méregzsák: Az,hogy itt jó pofizol,éppen azokkal,akik soha nem mennének rendőrnek,nos annak sok értelme nincs!
Ülj bele a talán már duplájára dagadt pöcsödbe,melyre úgy vágytál.....talán akkor még vicces s jópofa is lehetsz.Talán rád is fog vonatkozni a törpe vezíred tervezete?!Ne rinyálj,csak dumálnak róla,de nem csinálnak rendet,mert még nekik is kellhet a védelem.

2011.03.02. 14:10:09

@Goompah: Már ne is haragudj, de ez az "igazságtalanság" az egyik leggennyesebb, fleghülyébb vulgárbaloldali duma.

Szüntessék meg a korkedvezményt, mert nincs pénz ennyi nyugdíjasra, mert nem hatékony, stb. de ez az "igazságtalan" általában a még mindig a szocializmus "mindenki egyenlő" szellemében élő, Klubrádió betelefonálók fő érve szokott lenni.

Igazságtalan az orvosok alcsony bére, az ügyeleti rendszer, igazságtalan a tanárok helyzete, a többgyerekesek adókedvezménye, blablabla...

méregzsák 2011.03.02. 14:15:54

vénszivar: mellélőttél. Sem rendőr, sem férfi nem vagyok.

méregzsák 2011.03.02. 14:16:58

@venszivar: mellélőttél. sem rendőr, sem férfi nem vagyok.

Mikrobi 2011.03.02. 14:20:23

@Goompah: az lehet "irányító", aki a megfelelő iskolákat elvégzi. Van, aki nem végez főiskolát, de még esetleg különleges szerkezelői tanfolyamot sem és 45 évesen főtörzsőrmesterként beosztott tűzoltó. Az irodában is vagy tisztek, vagy polgári alkalmazottak dolgoznak a megfelelő végzettséggel. Egyébként a parancsnokok is éppúgy rohangálnak, esetleg kevesebb súllyal, de ők se bírják már igazán 50 évesen.
@Goompah: A rádióforgalmazásuk rögzítésre került szinte teljes egészében, tehát nem ez volt a gond. A mostani EDR-rádiókhoz sokkal inkább kellenek az átjátszók. Javaslom, hogy olvasd el a műegyetemi tűz vizsgálati jelentését: www.langlovagok.hu/tanulmanyok/2006/mugyetemijelentes2006.pdf

venszivar 2011.03.02. 14:30:00

@méregzsák: Olvastam zagyva eszmefuttatásodat,arról,hogy te puncis vagy!Ráadásul "nagyon okos",amit most is megcáfoltad azzal,hogy hozzád szólásomból nem értetted a "pöcsös" írásod óta képbe vagyok a nemeddel kapcsolatosan s,hogy vonzódsz a rendőrökhöz.....Nyugodj meg egy méregzsákba nem is akarnék "belelőni",úgy hogy egy venszivarnak,már van annyi esze,hogy a illatos punci mindennél jobb,pláne egy méregzsáknál.....Éljenek a rendőrök!Kenyéren s vízen,min.!!! 45évi munkával!Ezt az utolsó szót ők nem tudják értelmezni.

méregzsák 2011.03.02. 14:37:02

@venszivar: képzeld, emlékszem, hogy már megírtam a nemem, csak rólad nem feltételeztem ezt a kapacitású memóriát. Le a kalappal :-)
Amúgy meg nem féltem tőle, hogy "belém akarsz lőni" - azt azonban meg kell mondanom, hogy nálad közönségesebb trollal ritkán találkozom a blogvilágban. Azért ez is elismerésre méltó.

Laciii 2011.03.02. 14:39:34

@Brother Love:
Ez a te hülyeséged, én épp azt mondom, hogy másnak is szar.
Ha magaddal akarsz vitatkozni ne nekem válaszolj, ha velem akkor arra válaszolj amit írtam.
Köszönöm.

Goompah 2011.03.02. 14:44:17

@Brother Love: Én és baloldali? :O Kevesen vannak, akik nálam jobban megvetik a ballibeket.

@Mikrobi: OK, rosszul emlékszem, régen volt. Akkor is nagy kár azokért a szerencsétlen emberekért. :(

@barata: Szerzett jogok? OK? voltak, eztán nem lesznek, a világ és a körülmények változnak. A 65 év felettiek ingyenes utazása ellen rengetegen ágáltak és köpködtek, ott valahogy nem került elő a szerzett jogok témája. :)

Marcellusca 2011.03.02. 14:46:55

Csak beleolvasgattam a kommentekbe, de megállapítottam, hogy itt nagyon sok "okos" ember van. :)

Kicsit jobban végig kellene gondolni ezt a dolgot (mi, mikor és miért alakult ki?) és olvasgatni kellene hjt.-t és hszt.-t!

Kun András 2011.03.02. 14:47:04

És ugyan, hova mennének ezek után az ilyenek dolgozni? Kaszára, kapára? Ne röhögtess!
És nem csak 80-90ezerrel mennek el, hanem 280ezer nettóval nyugdíjba, ilyenek mint a szemkilövő Vágó László.

venszivar 2011.03.02. 14:51:19

@méregzsák: Aztán mivel piszkítottam bele abba a fene nagy rózsaszín lelkedbe?Kösz az "elismerést".

méregzsák 2011.03.02. 14:58:35

@venszivar: hagyjuk már ezt. Amúgy biztos tök jó fej ember vagy, meg én is az vagyok, csak ez a téma vadított meg minket. A közönséges jelzőt pedig általában arra szoktam érteni, aki trágár. Az pedig voltál, ez sztem vitathatatlan. Nincs fene nagy rózsaszín lelkem, csak nem ehhez szoktam a magánéletemben. Ennyi.

sanyix 2011.03.02. 15:05:13

Én a terepező rendőröknek, tűzoltóknak, és mentőknek adnék korkedvezményt, persze nem ennyit mint most, hanem max 10-évet.
Az irodistáknak meg semmit. Az afganisztánozó/irakozó katonák meg így is bazisokat keresnek, a többi meg nem csinál semmit.

venszivar 2011.03.02. 15:07:07

@méregzsák: Béke kézcsókomat küldöm ! Örülök,hogy elnézed s megbocsájtasz.
Dögöljön s rohadjon meg az összes rendőr,ki 55.életévénél előbb el ment "rendes"nyugdíjba!Nekem s családomnak,még SOHA !!! egy kockacukornyi jót nem tett egy rendőr se!"Dolgozzanak",annyit,mint mindenki más!

Bmw 2011.03.02. 15:11:52

Én nem is értem ,a politikusok lopnak,és hazudnak,
és itt most néhányan annak örülnek hogy a rokkantakat a rendőröket,tűzoltókat, nyugdíjasokat
baszogatja ez a tetves kormány. Ez nem old meg semmit, ez nem fogja felpörgetni a gazdaságot.
Ha bejelentettek volna egy átfogó önkormányzati reformot, vagy egy kidolgozott gazdasági csomagot.Az igen.
Aki meg azt mondja hogy a rendőr, tűzoltó nemvégez nehéz munkát annak kívánok egy kéthetes hullát ami benn volt egy zárt meleg szobába és már beköpték a legyek.

Naneee 2011.03.02. 15:21:22

Azért arra igen kíváncsi leszek, hogy ezt a korkedvezmény elvételt vajh magukra is alkalmazzák-e majd a "tisztelt" képviselő urak?!

Laciii 2011.03.02. 15:22:24

@Bmw:
"és itt most néhányan annak örülnek hogy a rokkantakat a rendőröket,tűzoltókat, nyugdíjasokat baszogatja ez a tetves kormány."
meg a katonákat akik csak az elhízástól tudnának megmenteni.
Önkormányzati reform is kell, meg még sok minden más is, de bizony megoldana pár dolgot, ha pár rendőr katona nem végezné ugyanazt a munkát nyugdíj mellett amit addig végzet, és nem kapna rokkant-nyugdíjat az aki mellette lazán tud 8 órát dolgozni ...

Nehéz munkát végeznek, de nem csak ők, én baromira örülnék, ha olyan jólét lenne, hogy a nehéz munkát végzőket korán nyugdíjba lehessen küldeni, de sajnos messze vagyunk ettől.

venszivar 2011.03.02. 15:23:19

@Bmw: Akkor az egészségügyi dolgozók ???A hulla szállító meg 18-20 év után mehetnének nyugdíjba!A boncmester meg 5 év után?!Akkor "EZEKNÉL! MIÉRT NEM ÚGY VAN??! A rendőr egyáltalán nem végez nehéz munkát !

2011.03.02. 15:42:24

@Goompah: Nem azt mondtam, hogy baloldali vagy (ha ez sértő számodra, megbocsáss), csak azt, hogy ez az igazságosságra való hivatkozás afféle vulgárbaloldali duma.

méregzsák 2011.03.02. 15:45:17

@Brother Love: és Te miért próbálsz még meggyőző lenni? :-)

venszivar 2011.03.02. 15:53:25

@Brother Love: Még tudod,hogy mit,miért s hogy minek mondtad?Vulgárbaloldali ! Itt vagyok én !Vulgárjobboldali,á mégse!Inkább vulgárközépbeli.
Ezt védesd le......!Ez akkora faszság,hogy érdemes !

2011.03.02. 15:57:07

@Laciii: A korkedvezményes nyugdíj - mint fentebb említettem (mások is) nem valami Kádár-kori csökevény és nem is valamiféle egyedülálló kelet-európai sajátosság. Eredeti rendeltetése szerint nem kizárólag azért kapják, mert nehéz a munkájuk (természetesen másnak is nehéz, stresszes, stb.), hanem mert ellentétben gyakorlatilag minden más hivatással, a fegyveres szervek tagjai esküt tesznek arra, hogy életük kockáztatásával is teljesítik a szolgálati feladataikat és erre nem csak esküjük, de a törvények is kötelezik őket. (Mint számos eset mutatja, ez nem csak elvi lehetőség.)
A parancsmegtagadás egy munkavállalónál fegyelmi ügy, hivatásosnál katonai büntető, stb.
Azt kellene tehát belátni, hogy nem pusztán annyiról szól a dolog, hogy mennyire "nehéz" a munka - ebben az esetben az aszfaltozó félanalfabétáknak nagyon jól kellene keresniük és korán nyugdíjba menni, nekem meg szarul keresni és 80 évesen nyugdíjba menni, mert csak ülök egy irodában, az meg nem nehéz.
Kissé már unom sokadszor leírni: magam sem tartom jónak a jelenlegi rendszert, de a hozzá nem értő, tájékozatlan beszólogatást, általánosságok, félinformációk puffogtatását nem tartom túl értelmesnek. Az általad feltett "akkor a sebész is menjen előbb nyugdíjba" jellegű kérdések tipikusan a hangulatkeltő, olcsó, demagóg és semmitmondó frázis kategóriájába tartoznak.

Goompah 2011.03.02. 16:00:58

@Brother Love: Sok helyen eskü nélkül is meghalnak dolgozók. Ez nem lehet szempont.

2011.03.02. 16:01:53

@venszivar: Megpróbálok alkalmazkodni ahhoz a stílushoz, ami a sajátod: menj te a halál faszára, korlátolt, sötét bunkó!

2011.03.02. 16:06:13

@Goompah: Meghalnak balesetben, stb. - ez igaz. Azonban a rendőrnek a kockázatvállalás (a közvetlen életveszély is) munkaköri és törvényi kötelezettsége.
Amíg az átalgos munkavállaló megtagadhatja a munkavégzést, ha testi épsége, élete veszélyben van, a rendőr nem teheti meg, hogy nem üldözi a csibészt, mert az veszélyes.
A két dolog nem ugyanaz, szerintem.

méregzsák 2011.03.02. 16:06:35

@Brother Love: relax. Nem ér meg ennyit. A szakmához közel állók látják, a kívülállók értelmesebbje felfogja, a többiek meg mennek körbe-körbe a saját érveik körül, mint a nyomtató ló. Ha az igazságnál fontosabb az indulat, akkor kár erőlködni.

méregzsák 2011.03.02. 16:09:31

Megint elszállt a kommentem. Akkor újra:
@Brother Love: relax. A szakmához közel állók tudják, a kívülállók értelmesebbje felfogja, a többi meg megy körbe-körbe a saját érvei körül, mint a nyomtató ló. Ha az indulat fontosabb a tényeknél, akkor felesleges erőlködni.

Laciii 2011.03.02. 16:10:13

@Brother Love:
Persze az a kéthetes hulla az nem "a hangulatkeltő, olcsó, demagóg és semmitmondó frázis" hanem teljesen mindennapos az átlag rendőr életében, ja az nem, mert azt te mondtad.

Kiszálltam, ilyen szinten semmi értelme.

méregzsák 2011.03.02. 16:10:29

bakker, most meg dupláztam. Bocs.

Goompah 2011.03.02. 16:13:55

@Brother Love: Szerintem a halál mindenképpen halál, nem kellene halottak között különbséget tenni.

Természetesen tisztelem és becsülöm pl. a tűzoltókat, említettem is a műegyetemi pincetűzben meghaltakat és azt, mennyire tisztelem őket. Egyetértek veled abban, hogy ezt valamiképp el kell ismerni, de nem a korkedvezményt tartom a jó megoldásnak, erről van csak szó. Egy törvény felpuhítása csak rosszat eredményez.

Szóval nem szólom le a tűzoltókat. A rendőrökről és a katonákról már más a véleményem, tisztelet az igen kis számú kivételnek.

Remélem, még olvasod.

IntelCorei5 2011.03.02. 16:19:26

Kedves uraim!

A rendőrök és egyéb állami erőszakszervezetek dolgozói NEM AZÉRT mehettek eddig korhatárkedvezménnyel nyugdíjba mert oly nagyon megfáradtak, hanem azért mert az állami erőszakszervezet részei voltak és mint ilyeneket kedvezményben (kell)ett részesíteni. Az többi "indoklás" süket duma. A lojalitásuk volt/van ezzel megvásárolva.
Ne legyeünk már gyerekek... elég ha a Fidesz olyan... amit most művelnek az nem más mint szintiszta demagógia . ide a rozsdás bökőt h a végén szépen sztaniolva csomagolva ki fog derülni mégis csak jár valami a rendőröknek - majd úgy teszünk mimtha nem járna. Mondjuk átnevezzük a korai nyugdíjat - újbeszélül szolgálati idő támogatásra vagy valami hasonló marhaságra.

sagurg 2011.03.02. 16:23:31

Meg ne sajnáljam a közlekedési sünöket a korengedményes nyugdíj visszavonása miatt:)
A 8-as út mellet sunyin elbújva az egyik alszik kocsiban a másik lézerrel mér. Ilyen halálos életveszélyes melóban tönkre is lehet menni.
A Focus kemény ülésén olyan rosszakat lehet aludni, hogy ezért már kijár a 40 évesen nyugdíjba menetel:)

Goompah 2011.03.02. 16:26:53

@projector: Az első bekezdéssel egyetértek. Remélem, a másodikban tévedsz.

Napkutya 2011.03.02. 16:38:56

Bizonytalanítsuk el még jobban a rendőrt. Vegyük el a kedvezményeit. Hazugozzuk le, tartsuk korrupt, ostoba állatnak.

A másik oldalról fenyegessük meg, tartsuk sakkban a felfüggesztéssel, a titkosszolgálati megfigyeléssel, a "korrumpáló kommandókkal".

Azután pont az lesz, mint amikor elkezdték kirugdosni a fináncokat, és hirtelen feltűntek a "szakértők" a vámügyintéző és speditőr cégeknél, majd akkurátusan szénné szopatták a VPOP-t.

Ostoba, rövidlátó taktika!

Viktus 2011.03.02. 16:53:08

Ez első lépésnek tökéletes.
Második lépésnek mindjárt lehetne javítani az eszközállományt. A ruházat feleljen meg a rendőrök mindennapi munkavégzésének ne csak dizájnos legyen. A szép új autókhoz több üzemanyagot, hogy tudjanak járőrözni. A városokba pedig venni robogókat azzal még könnyebb, és olcsóbb lenne a lakórészeken cirkálni, és hívni a csapaterőt baj esetén ...
Harmadik lépésnek meg béremelést.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.02. 17:01:06

Engem nem fog zavarni, ha a rendőrök nem mehetnek korábban nyugdíjba... OK, amelyik egész életében az utcán szolgált, éjjel-nappal, annak csak megjárna, de sajnos a legtöbb aktakukac is elhúz nyugdíjba 25 év után, akik életükben sem voltak éjjel járőrben...

Goompah 2011.03.02. 17:20:37

@Napkutya: Az kiabál, akinek a háza ég.

primatus 2011.03.02. 17:25:27

Utálom azt a köpködést, ami általában és úgy látom itt is beindul ezekben a kérdésekben. Olyanok szövegelnek az empátia teljes hiánya mellett, akiknek fogalmunk sincs a helyzet valóságáról.
Ide teszek egy linket, ahol egy tűzoltó teszi közérthetőbbé a problémát.
www.langlovagok.hu/erdekvedelem/71_egy-elkeseredett-tuzolto-nyilt-levele

venszivar 2011.03.02. 17:26:24

@Brother Love: Még egy szót sem "ejtettem" eddig ki ilyen stílusba!De ha olyan tetves büdös barmot ellett az anyád ,mint amilyen te vagy,akkor ide jutunk....

primatus 2011.03.02. 17:26:52

fogalmunk=fogalmuk
:) bocs...

Napkutya 2011.03.02. 17:27:29

@Goompah: A nénikéd háza ég!

Apropó, felhívnám a figyelmed, a tűzoltókkal is ez a helyzet...

Gondolkodni, vazze!

Jah, átnéztem több blogon a mai troll tevékenységet, eléggé renyhe volt. Valaki születésnapot tart a büfében?

Goompah 2011.03.02. 17:34:41

@Napkutya: Sebaj, te azért tartod a frontot. :)

Napkutya 2011.03.02. 17:37:04

@Goompah: Ismét ragyogóan szórakoztunk, vidéki versenyzőnk kiváló humorán!

FGSuperman 2011.03.02. 17:52:46

Pár gondolat:

- nem hinném, hogy a rendőrök hülyébbek, butábbak lennének az átlagnál
mulatságos olvasni az ilyen jellegű megnyilvánulásokat – szerintem az ilyet állítók közül sokan meglepődnének a különféle fegyveres testületek felvételi válogatása során, majd döbbenten konstatálnák, hogy ők nem felelnek meg

- a korkedvezményre azért van szükség valamilyen formában, mert ezt a munkát nem lehet 62 éves korig csinálni
vajon a sok kommentelő közül ki érezné magát biztonságban, ha nagypapakorú rendőrök járnák az utcákat görbe bottal?
esetleg egy 59 éves tűzoltó imbolyogna a létra tetején?
vagy bárki szerint az aki 25-30 évet ledolgoz a társadalom, a köz javára az miután esetleg a szolgálatra alkalmatlan lesz csövezzen élete végéig?

- egy rendőr, katona, tűzoltó mikor fölszerel adva van egy törvény – mik a jogai, kötelezettségei
ezt ne változtatgassák csak úgy egyoldalúan
mondják azt, hogy új törvény van, aki ezek után jön arra ezek a szabályozások érvényesek
vajon a kommentelők közül hányan fogadnák el mosolyogva amikor a főnökük azt mondja nekik, hogy 20-30%-kal kevesebb fizut kapnak, mint amiben megállapodtak
esetleg kérdezzünk meg a rendőröket-katonákat, hogy felszereltek volna-e ha nincs korkedvezményes nyugdíjlehetőség – szerintem meglepően nagy arány mondana nemet erre

- vannak iskolák amik beleszámíthatnak egy rendőr szolgálati idejébe, és vannak amik nem, de ahogy látom ezt írta más is

- nyugdíj melletti munka:
ez nagy gond
nem szabadna
a normális az lenne, ha egy nyugdíjas a nyugdíjából megélne
egy munkavállaló meg több fizetést kapna, mint majdan nyugdíjat – lévén, hogy ekkor érdekelt abban, hogy dolgozzon, lévén, hogy életének ebben a szakaszában több pénzre van szüksége, mint nyugdíjasként

- mi ez a három műszakosdi?
vezess egy műszakban vadászrepülőt, vagy állj kint az utcán hóban-szélben-napsűtésben ’oszt beszéljünk róla pár év múlva

Napkutya 2011.03.02. 18:00:00

@FGSuperman: Még valami: ha a politikusnak jár a két kiló környéki albérlet hozzájárulás, hogy esetleg ne menjen be a szolgálati Audival fáradtan a parlamentbe, akkor hogy a f.szba gondolják, hogy 24 óra szolgálat után, rányomj még tizenkettőt, ha a szolgálati érdek úgy kívánja?

Nem lehet, de itt-ott szabad....

Goompah 2011.03.02. 18:01:50

@FGSuperman:

"- nyugdíj melletti munka:
ez nagy gond
nem szabadna"

A normális az lenne, ha egy munkaképes ember a normál korhatárig dolgozna, nem a nyugdíjat venné fel. A legtöbb manöken sem dolgozik manökenként 65 éves koráig, mégsem akarnak 30 évesen nyugdíjba vonulni. :)

Goompah 2011.03.02. 18:03:40

@FGSuperman:

"vezess egy műszakban vadászrepülőt,"

Ugye egyszázad műszakot akartál írni?
Mert kb. ennyit tudnak repülni a magyar katonai pilóták, többre nincs pénz, üzemanyag stb.

FGSuperman 2011.03.02. 18:18:48

@Goompah: ha egy rendőr annyit keresne 5-10 év alatt mint egy manöken, akkor nem is lenne gond:-)

Goompah 2011.03.02. 18:40:31

@FGSuperman: Ez igaz. :)

Bár vedd figyelembe, nem minden manöken csúcsmodell, glamour model. A nagy többség nem kereshet olyan fényesen. Holnap jelentkezem is modellnek, majd beszámolok. :D

muscadet 2011.03.02. 19:47:48

@FGSuperman: Miért sírnak a rendőrök?
Más is dekkol fagyban, más is találkozik lökött emberekkel.
Ott vannak a postások, vízóraleolvasók, elmüsök, pizzafutárok, kukások, csatornázásiak.
Ha a rendőröknek van, ők miért ne követelhették volna a korengedményt.
Nem kötelező rendőrnek menni, ha meg nem tetszik, akkor hőzöngés helyett el lehet menni máshova dolgozni.
Ha majd sok rendőr elmegy pl péknek, meg utcaseprőnek, akkor majd hiány lesz belőlük és a maradók magasabb fizetést kapnak, így működik ez máshol is.

Mikrobi 2011.03.02. 19:53:48

@FGSuperman: nagyon szeretném, ha azok a rendőrök, akik 2006. októberben-novemberben dühöngő őrültként tomboltak Budapesten és válogatás nélkül ütöttek-vertek garázdákat-kismamákat, tüntetőket-képviselőket, bűnözőket-külföldi túristákat, meg akik a rendőrségen még egyszer végigverték és a megbilincselt embereknek eltörték az ujját, majd gátlástalanul hazudtak a bíróságon, hogy börtönbe juttassák az ártatlanokat, 62 évesen is az utcán ácsorognának hóban-fagyban, hogy még akkor is megemlegessék, milyen méltatlanul viselkedtek az egyenruhájukhoz!

Viktus 2011.03.02. 19:57:02

@FGSuperman:

"vajon a sok kommentelő közül ki érezné magát biztonságban, ha nagypapakorú rendőrök járnák az utcákat görbe bottal?"

Ja én igen látnék járkáló rendőrt is :D:D:D olyat nem láttam már évek óta felénk ...

muscadet 2011.03.02. 20:01:11

@Viktus: Dehogynem, van oly
Láttam én már sietős rendőrt is, kibacta a vészvillogót a megállni tilosban a burgerking előtt, aztán rohant befelé, mert járőrtársa már bent volt és rendelt éppen. Ő meg nem akart lemaradni.

venszivar 2011.03.02. 20:09:25

@muscadet: De ilyet,ugyan máááár ez hihetetlen,el sem tudom hinni!Gyalog?!Azt ,hogy a p...ába csinálták?Ezeket már a pintér képeztette ki,tudnak járni?
Én a mecinél látom őket,de a kocsi sorba,ablaknál....Baromi nehéz melójuk van,most meg jön a "hamburger adó"!Majd beépítik az illetményükbe!

muscadet 2011.03.02. 20:32:41

@venszivar: Ezek biztos az akcióegységtől voltak, azért tudtak így szaladni.
A másik kedvencem, amikor este 2-3 rendőrautó is őrzi némelyik benzinkutat a shopos lány miatt. Bent kávéznak ilyenkor szolgálnak és védenek.
Az egyik rendőrkapitányságtól 500 m-re fényes délután nekimentek a parkoló autómnak mikor mellette álltam, kihivtam ezeket a sünöket, 2,5 óra alatt értek ki...500 m-ről
Bizt kamerák alatt, 2 tanúval, , arra nem vették a fáradságot, hogy a kamerát megnézzék, egy jó hónap múlva jött a "lezártuk..ismeretlen tettes" szöveg.
Ennyit róluk.
Bezzek, ha radarozni, meg birságolni kell, akkor aktivak.
Lófaxot a farukba, nem korengedményes nyugdijat

venszivar 2011.03.02. 21:31:43

@muscadet:Itt vagyok! Eddig kétszer töröltem "vissza",vagy 20-25 sort.Úgy döntöttem,röviden:ANNYI ÉVIG RÁGJA ŐKET A RÁK,AHÁNY ÉVVEL ELŐBB MENTEK NYUGDÍJBA.

FGSuperman 2011.03.02. 22:00:52

@de kemény itt sok ember: mert ez van

de fel lehet szerelni rendőrnek, aztán meglátod milyen qrva könnyű a meló, jó a fizetés és pálmalevéllel legyez folyamatosan két nagymellű szőke az íróasztal mögött

muscadet 2011.03.02. 22:01:57

@venszivar: Jól összefoglaltad:), akkor lesz amelyiket 25 évig is rágcsálja a rák:)

FGSuperman 2011.03.02. 22:05:04

@Felmosórongy: szerintem szedj össze egy vagon segédmunkást és meglátjuk mennyit vesznek fel rendőrnek

úgyis kevés van rendőrből

FGSuperman 2011.03.02. 22:09:26

@de kemény itt sok ember: fel kell jelenteni őket és nem előadni itt a hazugságaidat

vagy a bíróságon már nem volnál ennyire biztos az állításaidban?

venszivar 2011.03.02. 22:11:54

@muscadet: " ODA SE NEKI...." Mi nekünk 65,66 -ig ki kéne húzni.....Sok sikert hozzá!

muscadet 2011.03.02. 22:29:08

@venszivar: De legalább kompenzációként ott van az, hogy nem kell idétlen egyenruhában flangálni, nem röhög egy fél ország az emberen és nem munkaköri kötelesség, hogy az iq ne haladja meg a kérődzőkét:)
Azt hiszem Hofi mondta vagy 30 éve (biztos rosszul idézem) "hülye, még hülyébb, leghülyébb, postás, rendőr, vasutas", úgy látszik nincs új a nap alatt

FGSuperman 2011.03.02. 22:31:04

@Felmosórongy: te gyengeelméjű
szerinted a tűzoltóságnál miből van több
kivonuló tűzoltóból vagy írnokból?

szerinted ha az állomány átlagéletkora 35 év, akkor 20 év múlva mennyi lesz az átlagéletkor (mert ugye ez egy láblógatós fasza jó melóhely és senki nem megye el innen)?

segítek, mert gondolom egyedül nem menne - 55 év

tehát akkor lesz 100 kivonuló tűzoltóra 2 darab írnok, de ettől még mindenki 55 éves lesz

gratulálok - probléma megoldva

FGSuperman 2011.03.02. 22:33:45

@Viktus: na most ez phasza, de azt se felejtsük el, hogy divat ám állami cégektől szülni járni, mert a versenyszférából nem lehet

szerinted mi legyen a megoldás:

a) csak a cigányok csinálhatnak gyereket

b) csak a versenyszférából csinálhatnak gyereket

c) rendőrnek, katonának, tűzoltónak nem lehet gyereke

d) mindenki baszódjon meg

FGSuperman 2011.03.02. 22:42:25

@irinyeahétszentségit: jézusom
te a reklámokból szeded az infóidat
nézd inkább a való világot

persze, mert minden 25 éves bringás csaj, meg húgybetétet hord nem?

FGSuperman 2011.03.02. 22:46:06

@Bélus___: tanáréknál éppen szó van a kezdő pedagógusok fizetésének 200e HUF-ra emeléséről
az orvosok sem maradnak ott ahol most vannak

a rendőröktől csak elvennének

esetleg nézd meg mennyit keres egy kezdő rendőr
csak meg ne döbbenj nagyon, hogy azt a brutális összeget egy kétéves iskola után kapják meg

FGSuperman 2011.03.02. 22:47:50

@Bélus___: tanáréknál éppen szó van a kezdő pedagógusok fizetésének 200e HUF-ra emeléséről
az orvosok sem maradnak ott ahol most vannak

a rendőröktől csak elvennének

esetleg nézd meg mennyit keres egy kezdő rendőr
csak meg ne döbbenj nagyon, hogy azt a brutális összeget egy kétéves iskola után kapják meg

FGSuperman 2011.03.02. 22:49:27

@de kemény itt sok ember: szerintem menj el tűzoltónak
az első két autóroncsból kivágott gyerekhulla biztos meg fog viselni
de a harmadiknak már vigyorogva játszol a frufrujával
te barom

FGSuperman 2011.03.02. 22:52:17

@Fekete Szurok: tudod ha tisztességesen megfizetnék nyilván volna aki nem menne el

te nem mennél el nyugdíjba ha a postás vastagabb borítékot hozna lakásra, mint amilyet munkahelyeden kaptál?

FGSuperman 2011.03.02. 23:01:11

@Muitnep: mit számítasz ki te barom?
segítek
nem egyforma időt dolgoznak
hétfő-csütörtök 8.5 óra
a pénteki deled meg du 2 (6 óra munka)

és láss csodát kijön a 40 óra

FGSuperman 2011.03.02. 23:05:45

@venszivar: esetleg indíts az ő témájukban egy posztot és nyilván lesznek akik felszólalnak értük

FGSuperman 2011.03.02. 23:15:36

@orient: adózik ő is, mert a fizetéses papírján van bruttó és nettó összeg is

de gondolom a te béredet is valaki mástól kapod, vagy más fizet a szolgáltatásért amit végzel
és ez bizony HALLATLAN - másokból élsz, hiszen a fizetésedre való pénz mások fizetik be

FGSuperman 2011.03.02. 23:17:27

@venszivar: szomorú, hogy nem hallottál másokat panaszkodni

de hát miért is hallottál volna, hiszen itt olyan kurva jól él mindenki

FGSuperman 2011.03.02. 23:21:45

@méregzsák: arról nem is beszélve, hogy az állami cégeknél sem mindenki lazsál, aki ott rendesen dolgozik meg fogja állni a helyét a versenyszférában is ha úgy alakul

és a versenyszférában is van aki lazsál

FGSuperman 2011.03.02. 23:25:08

@orient: lehet ha mindenki annyit adózna amennyit kéne akkor nem volna gond a nyugdíjak kifizetésével sem

venszivar 2011.03.02. 23:25:12

@FGSuperman: Figyelem,hogy te most társadalmi munkába vagy?! Kikkel társalogsz?Mikor írtak s te miért most reflektálsz.Késő is van,pár konyak is tompít,de ettöl függetlenül sem értem,hogy mire célzol,kire,miért stb.Te most amennyit "nyomsz",annyiszor százas?Vagy mi értelme annak amit csinálsz?Nincs itt senki!"csak" én,de minek...

FGSuperman 2011.03.02. 23:27:06

@ArgonX: az alkoholista katonatisztek kora lejárt úgy 15 éve
csak szólok

FGSuperman 2011.03.02. 23:28:13

@venszivar: lehet napközben dolgoztam nem?

FGSuperman 2011.03.02. 23:31:35

@watchfun: no igen
miután megnyírbálják a segélyeket nyilván nem fognak betörni-lopni azok akik eddig is ezt csinálták a segély mellett is

vajon milyen arányban növekszik majd áldásos tevékenységük a segélyek megszűnése után?

venszivar 2011.03.02. 23:34:06

@FGSuperman: Vicces vagy,gondolod,hogy ez ÍGY működik?

FGSuperman 2011.03.03. 00:01:45

@Goompah: segítek neked is
1) Megszűnik a kontraszelekció - meg hát, senki nem fog 60-70e HUF nettó kezdőfizetésért rendőrnek menni

2) mivel senki nem megy, nem lesz tapasztalt se köztük

3) nyilván majd pont cigány megy rendőrnek
ilyen kezdő fizetésért felkelni sem fog a legtöbbje (de a fehér ember se)

4) Megszűnik az átlagemberben a rendőrrel szembeni ellenérzés - meg hát, végül is most is utálja a többség őket, gondolom ha még cigányok is lennének biztos a szívükbe zárnák mindannyiukat

5) Kevesebb pénz megy el a korkedvezményes rendőrök nyugdíjára - no ez igazé s a fizetésükre is, mert nem sok embert kell majd fizetni - viszont a magánhadseregek fenntartása qrva drága lesz

venszivar 2011.03.03. 00:09:23

@FGSuperman: OK.Dolgozz csak tovább.....jól "nyomod",csak rossz nézni. :) DDD

de kemény itt sok ember 2011.03.03. 07:14:36

@FGSuperman: Csak ámulok!
Te télleg superman vagy:D
Látom mindenkinek válaszoltál:D
Szép tőled hogy véded a korrupt vámosokat, rendőröket de ezeket a dolgokat csak az nem látja aki nem akarja.

Viktus 2011.03.03. 09:32:10

@FGSuperman:

Lehet gyereke csak aránytalanul sok a hölgy a testületnél, és tetszik nem tetszik így egyenjogúság meg amúgy, de a 100 kiló feletti kigyúrt kopasz etnikai kisebbség kiröhögi max. a 40-50 kilós hölgyeményt akinek a gumibot a vádliját verdesi meg térig ér a pisztolytáska ...

kab 2011.03.03. 11:08:54

Nemrég olvastam bele a hozzászólásokba. Ha jól tudom a rendőr 25 év szolgálati viszony után egészségkárosodására való tekintettel mehet el nyugdíjba, vagyis rokkant nyugdíjat kap.
Kis kitérő:A 25 évbe 1-2 éve még a szakközépiskolát is bele számolták (nem csak rendőr szakközepet). Még jó hogy az általános iskolái, és az óvodai éveket nem vették bele.
Visszatérve az egészségkárosodásra, ami tudomásom szerint főként pszichés eredetű, és ebből adódó esetleges szövődmények hozadéka. Tehát ezen kimutatott károsodások miatt nem végezheti tovább rendőri munkáját, és kérheti nyugdíjazását. Érdekes tény, hogy ezen nyugdíjasok már nyugdíjazásuk másnapján biztonsági, őrző-védő cégbe elmennek dolgozni, esetleg visszafoglalkoztatják őket, vagyis ugyan azt csinálják mint aktív korukban, csak már mint egészségkárosodottak. Elgondolkodtató, hiszen ha az államnak már az egészségkárosodás miatt nem dolgozhat - mert veszélyes lehet magára, kollégáira, az állampolgárokra -, akkor ugyan arra a tevékenységre mért alkalmas az állam által szabályozott magán szférában. Pl:biztonsági őr,...
Talán rossz a szabályozás, mégsem olyan mély az a károsodás, és a 150-200 eFt nyugdíj azért már csak tuti? Remélem a beharangozott rokkant nyugdíjak felülvizsgálatánál nem lesz kivétel az egyenruhás sem.
Érdekes az is, hogy a magyar férfi átlag életkorra (68 év) tekintettel a rendőrnek a letöltött 25 szolgálati év után, a 26 évig nyugdíjat folyósít az állam (42 éves kori nyugdíjazással)- nem is keveset -, míg egy egyszerű munkavállalónak jó ha 3 évet (65 éves nyugdíjkorhatárral). Gondolom ezért is változtatnak rajta.
A fentiekben leírtakat akinek nem inge ne vegye magára, és természetesen tisztelet a kivételeknek.

venszivar 2011.03.03. 11:22:07

@kab: Így van ,ahogy leírod ! Az egészség károsodás meg nagy KAMÚ!!Mitől rokkan meg 40-45 évesen?Ugyan már,hisz nem meló az amit csinálnak,csak teng leng mind.Bezzeg egy festő 60 évesen is állandóan létrázzon!Bírnia kell,ja ha nem bírja?Dögöljön éhen..A rendőr meg már 15-20 éve DUPLA pénzzel jól megél.BRÁVÓ!Döglene meg mind,ki a többiek adójából dőzsöl évtizedekig,dolgozni meg soha nem dolgozott!

milliárdos 2011.03.03. 14:44:23

@kab: Először is honnan veszed a 200 ezres nyugdíjat? Főtiszteknél esetleg. A szakközép és szakiskola beszámítás akkor volt, ha gyakorlatra vitték őket és fizettek utánuk járulékokat. Azt nyugi, te is megkapod majd, csak ki kell mutatnod.

milliárdos 2011.03.03. 14:51:41

@de kemény itt sok ember: Az arányok miatt írtam. Cini 120 misit lopott és 2 évet kapott, mint a vámos aki 17 eurot tett el. A büntetés tehát sokkal keményebb. Fizetés átlagos. Az egyetlen dolog ami ott tartja őket, a korai nyugdíj. Az esküben is benne van: az élete árán is megvédi az országot. Kell ennél több?!

milliárdos 2011.03.03. 15:01:12

@Viktus: Kényelmes meló szerinted? Mondjuk, ha ég a ház te bemennél kihozni egy probán bután palackot, ami ha felrobban 50 m-es körzetben lebontja a házakat?! Vagy ha kocsmai verekedés van, késelés, minden neked kell bemenni rendet rakni (a putri telepekről ne is beszéljünk)? Az esküben is benne van: élete árán is megvédi az országot. Kell ennél több?
És: Szerinted ezt minimál bérért kellene csinálni és akkor is örüljön, hogy csinálhatja 65 éves koráig? Másodállást hivatalosan nem vállalhatnak, abból kell megélni amit fizetésként kapnak. Aki nem odavaló, aki korrumpálódik azt pedig rúgják ki. Ebben igazad van, ez nem szép dolog.

FGSuperman 2011.03.03. 17:03:20

@Tibike15: viszont a multiknál nem kell szolgálati-, gyakorló- és társasági egyenruhát hordanod (meg egy vödör más kötelező érvényű darabot)

FGSuperman 2011.03.03. 17:23:34

@muscadet: bár csak úgy lenne, hogy ilyen egyszerűen tudnának fizetésemelést kiharcolni maguknak

de vajon mi lenne addig a közbiztonsággal ha két hétre eltűnne az összes rendőr az utcákról-irodákból?

amúgy meg gusztustalan az, hogy azokat az embereket akik egy hivatást (nem foglalkozást) választanak maguknak és azt csinálják, lojálisak a cégeikhez-állambácsihoz minden egyes kormány csúnyán átbasz és kihasznál

ha ezt egy multi tenné meg amit a rendőrség/tűzoltóság/vpop/stb. akkor már röpködnének is a büntetések, vizsgálatok, stb

FGSuperman 2011.03.03. 17:25:28

@Mikrobi: ez egy másik téma - itt nem erről van szó

én is azt szeretném ha azok akik kezet emeltek a rendőrökre ott (és bármikor bárhol) egy életre sitten rohadjanak

FGSuperman 2011.03.03. 17:33:01

@de kemény itt sok ember: biztos akad korrupt köztük
mint ahogy a civil életben sem mindenki tisztességes

ettől még nem kéne általánosítani állandóan
azt hiszed minden rendőr hülye - megnyugtatlak, hogy az átlagos intelligencia-hányadosuk magasabb a lakosság átlagánál

az általánosításról csak annyit, hogy te is értsd:
- vannak ugye kurvák, gondolom hallottál már erről az ősi nők által űzött mesterségről
- mit szólnál ha anyukádat mindenki annak tartaná, mert ő is nő?

FGSuperman 2011.03.03. 17:35:35

@Viktus: nem vagyok nőellenes
de nem igazán tudok megbarátkozni az egyenruhás nőkkel - szerintem sem szabadna ilyen arányban lenniük, vagy jobban meg kéne válogatniuk, hogy milyen beosztásokba teszik őket

FGSuperman 2011.03.03. 17:39:24

@milliárdos: megsúgom, hogy a fizetés nem átlagos hanem átlag alatti
ne egy főtisztet-tábornokot nézzünk, hanem a posztos rendőrt, aki ténylegesen a munkát végzi

ennyi erővel összehasonlíthatjuk a gyártulajdonosok fizetését egy rendőrével

muscadet 2011.03.03. 18:33:17

@FGSuperman: Nem kell azért mártirosat játszani.
A kukások is szarul vannak fizetve, aztán mégis csüng kettő minden kukáskocsi hátulján.
Nem kötelező rendőrködni, mint ahogy más melót se végezni, azért maradnak úgyis ott mert máshova nem kellenek...
A vasutasok is már vagy 20 éve minden tél végén nagy patáliát csapnak, hogy ha nem lesz több fizu, akkor ők biza elmennek, de csak nem teszik, mert utcát söpörni sem akarnak

venszivar 2011.03.03. 19:54:18

@muscadet: Üdvözöllek!Említed a kukásokat.Télen,nyáron,hóban,esőben,tűző napon rohanva dolgozna!Egy rendőr a tizedét sem melózza s több ész sem kell hozzá,mint ha kukázna.Ők a mi zsebünkbe turkálnak....
Januárba láttam egy néhai kollégámat,kinek villamos mérnöki végzettsége van,anno akként is melózott,most meg az aszfalt melegítő alól húzta ki a forró aszfaltos talicskát!Úgy 50-55 éves lehet!Kb. 3m-re álltam tőle,azóta MINDEN NAP ESZEMBE JUT!Bezzeg ha rendőrnek ment volna,már rég Hawai-dizsi diszkó lehetne.Most még,úgy tíz évig tolhatja a forró aszfaltot,ha!tolhatja,ha bírja,mert az annyira jót tesz a deréknak az izmoknak,főleg még a tüdőnek.Igaz jó későn kezdte,talán így nem fog sokáig "szenvedni".Miért lett mérnök,ahelyett,hogy okos rendőr lett volna....

FGSuperman 2011.03.03. 20:11:27

@muscadet: ilyen alapon mindenki elmehet kukásnak

esetleg nem ártana ha máshol is alakulnának szakszervezetek és az emberek kiállnának a kivívott jogaikért, különben szépen eljutunk odáig, hogy az országban mindenki 100e HUF nettót kap - ha nem tetszik el lehet menni

de kemény itt sok ember 2011.03.03. 20:46:46

@FGSuperman: A kukások 100 bruttót se kapnak, egész véletlenül olyan cégnél dolgozok.
Szakszervezet mi?!?!? HAHAHA
A korrupciót meg nem nekem kellene bizonyítanom hanem a rendőrségnek csak furcsa hogy mindenki látja de akinek nyomozati jogköre van az épp nem látja.
Határ mellett lakom nem általánosítok ezek tények.

muscadet 2011.03.03. 20:58:27

@venszivar: Viszontüdv Neked is.
Így van, nem viccből hoztam fel a főkeféseket.
De ott vannak az útépítők is.
Akár egy egyszerű festő sem mehet 40 évesen nyugdíjba, pedig ők is sok vegyicuccot beszipákilnak.
Az átlagrendőr meg mivel veszélyezteti magát, az autósok vegzálása során felmegy a vérnyomása a röhögéstől, hogy megint hány embert szopatott meg?
Vagy némelyik a jatt elrakásától beremegősödik?
Elhiszem, hogy vannak kemény szolgálatos helyek, ahol elfáradnak 40 évesen, ők meg üljenek be irodába dolgozni utána, de ne nyuggerkedjenek fiatalon az állam/adófizetők lóvéján.
Itt is hisztizik némelyik egyenruhás, meg mártirnak állitja be magát, ahelyett, hogy körbenézne és látná, több százezernyi olyan sorstársa van, aki hasonlóképp éhbérért melózik egészségre veszélyes helyeken, de nem megy 40 évesen nyugdijba.
ha meg passziból, vagy küldetéstudatból nyomja, akkor meg örüljön, hogy az állam hagyja még dolgozni a kedvenc helyén még 20 évet:)

muscadet 2011.03.03. 21:05:49

@FGSuperman: Elég szelektiven olvasol, ja tudom, az egyenruhásoknál nem alapkövetelmény:)
Amikor a tényleg éhbérért dolgozó textilipariakat, nehézipariakat ( ők is egészségre ártalmas helyen dolgoztak, fillérekért korengedményes nyugdij nélkül ezerszámra épitették le,akor is ekkora ricsajt csaptál?
Vagy amikor látod, hogy több tizezernyien 12 óráznak elég veszélyes helyeken ( pl műanyagüzemek, út és csatornaépítések) , ráadásul úgy, hogy minimálbért kapnak. akkor is szakszervezetért kiabálsz?
Ha ennyire nem tetszik menj el máshova melózni, nem hiszem, hogy valaki fenyegetne, ha felmondasz és elmész máshova, akkor agyonüt.
vagy máshol se fenékig tejfel aztán maradsz inkább? akkor meg fogadd el, vagy vadássz olyan helyet, ahol jobb.
Esetleg küldetéstudatos vagy?
Akkor meg örülj, hogy nem zavarnak nyugdijba túl hamar és 65 éves korodig élvezheted a hobbyd.

muscadet 2011.03.03. 21:25:10

@FGSuperman: Ezt meg honnan szeded, hogy mindenki 100 nettoért melózna? Most is működik egyfajta önszabályozás. Ha valamelyik szakmából kevés lesz, akkor ott a bérek is feljebb kúsznak

lüke 2011.03.04. 06:33:44

azt hittem ez a szurikata blog
vége,naná, hol van még ilyen?
az orvosok is kérjenek, ők is életveszélyben vannak minden pillanatban

venszivar 2011.03.04. 08:06:59

@lüke: Az orvosok,dobogós helyen vannak!

TANÁR,ORVOS,RENDŐR !!! Ezek a SÍRÁS dobogósai!A sorrend lényegtelen,de nyilván a legtöbb semmihez nem értő rendőröknek kéne a legjobban kussolni,de azoknak a kb. 77 (a mi pénzünkön működő)szakszervezetei vannak,amik tele sírják a médiát.Életveszély,fáznak,idegileg romboló,kemény fizika s szellemi munka.... NEVETSÉGES!Több száz másik munka van ki a többszörösét DOLGOZZA ! ráadásul 25 évvel!!!!!TOVÁBB!Azok adójából dőzsölnek 40-42 éves koruktól,"kikészülve",99%-uk azért feketén "őriznek s félnek" tovább.Dupla pénz,míg a többi 3 millió még 20-25 évig,ha bírja,ha van munkahely ,küzd tovább .....

milliárdos 2011.03.04. 08:27:04

@FGSuperman: A Mo.-i átlagfizetés bruttó 202 ezer, biztos van olyan kezdő dolgozó akiknek ennék kevesebb, van olyan régebbi dolgozó akiknek ennél több. De szerintem egyet értünk abban, hogy nincsenek túlfizetve, másodállást nem vállalhatnak, és életveszélyes munkát végeznek. Egyedüli dolog a mérleg túloldalán a korai nyugdíj lehetőség. Ha nettó 500 ezerért mehetnék külföldre szolgáló katonának háborús övezetbe, bevallom nem mennék, ugyanígy a sok ember csak pofázni tud, de egyikük sem megy rendőrnek, tűzoltónak, katonának, inkább marad könyvelő, pék, stb. Érdekes nem?

kakaósfánk (törölt) 2011.03.04. 13:56:07

Nos!
sok a beírás és nem tudom elhangzott-e

MINDENKI ELŐTT NYITVA A TOBORZÓIRODA

persze le kell futni x km-t és nyomni kell pár fekvőtámaszt , ja és erkölcsi bizonyítvány is kell de akinek szúrja a szemét a korai nyugdíj miért nem állt hivatásosnak.
persze parancsolgatnak és a lóvé sem sok, de mindig van felvétel. ki jön jelentkezni???
várom válaszotok

venszivar 2011.03.05. 12:58:51

@kakaósfánk:Mi soha NEM akartunk rendőrök lenni,suliba jártunk s nem mást basztattunk!
Most sem akarunk rendőrök lenni!
DE azt AKARJUK,hogy NE MEHESSEN el 20évvel előbb nyugdíjba s RÁADÁSUL ! a sok kedvezmény után!!!Még FEKETÉN TOVÁBB "DOLGOZNAK",ez persze a szó valódi értelmében NEM ÍGY VAN,mert SEM ELŐTTE SEM UTÁNA NEM MUNKA az amit ők tesznek !Tehát a dolgoztak,dolgoznak az csak téves megfogalmazás!Olyan,mint a szolgálnak s védnek. DDDD Lopnak,csalnak,lehúznak s ahol ki kéne "állni"ott meg félnek !!!Mi meg dolgoztunk s megkeressük nekik erre a linkségre a pénz,amit ők el is költenek a saját céljaikra!De nekik mindig kevés!A többi meg dögöljön meg,hát miért nem ment rendőrnek?!Mert mi dolgozni,termelni mentünk.

venszivar 2011.03.25. 09:36:37

Most olvastam az inforadio.hu-n,hogy 1999-ben egy 32 éves főhadnagy ment nyugdíjba 222 000 Ft-al!Ami most 240 000Ft.És sírnak,hogy nincs jó fizujuk!Kb.15-16évnyi "meló"után ekkora nyugdíj!Nem csoda,hogy sírnak!Ezért mennek el feketén dolgozni!Meg kell,hogy legyen a havi 350-400 000Ft,különben éhen hal az a szegény dolgos "ember".Ez "csak" egy példa a több tíz ezerből!!!

m.thomas 2011.04.12. 10:54:11

Nos, az tény, hogy ettől a változástól a gazdaság nem fog fellendülni. Az is biztos, hogy amit elvesznek az érintett személyektől nyugdíjat, a saját zsebükbe fogják tenni.

De azt én is gusztustalannak találom, hogy "fiatalon" elmennek nyugdíjba, és mellette feketén melózni a rendőrök.

Alapjában véve a rendőri munkában semmi nehézség nincs! Egy földműves 10x annyit dolgozik, mint egy rendőr. De sok szakmát lehetne ide sorolni.

Azt, hogy a rendőr köteles az életét is feláldozni, ezért jár neki a korkedvezményes nyugdíj, nem értem meg!! Ha vállalja a rendőri munkát, hát vállalja.

De ez az egész abból indult ki, hogy köztudottan sok ember van leszázalékolva, rokkantnyugdíjas csak azért, mert az orvos jó haver és egy kis pénzért megírta azt a papírt.

Én örülök a döntésnek!
süti beállítások módosítása