2009.07.05.
09:04

Írta: Szekuriti Blogger.

27. Testi sértés

Több szó esett az én posztjaimban, és a biztonsági őrökkel kapcsolatos cikkekben is a testi sértésről. Ehhez fűznék most pár gondolatot.

Először is, a testi sértés pontos definíciója a Büntető Törvénykönyv 170. paragrafusa szerint:

170. § (1) Aki más testi épségét vagy egészségét sérti, ha a sérülés vagy a betegség nyolc napon belül gyógyul, a könnyű testi sértés vétségét követi el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

(2) Ha a testi sértéssel okozott sérülés vagy betegség nyolc napon túl gyógyul, az elkövető a súlyos testi sértés bűntettét követi el és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(3) Ha a testi sértést aljas indokból vagy célból, továbbá ha védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelen személlyel szemben követik el, a büntetés bűntett miatt könnyű testi sértés esetén három évig, súlyos testi sértés esetén egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés.

(4) Bűntettet követ el, és egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az elkövető, ha a testi sértés maradandó fogyatékosságot vagy súlyos egészségromlást okoz, illetőleg, ha a súlyos testi sértést különös kegyetlenséggel követi el.

(5) Aki a (2)-(4) bekezdésben meghatározott bűncselekményre irányuló előkészületet követ el, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(6) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a testi sértés életveszélyt vagy halált okoz.

(7) Aki a súlyos testi sértést gondatlanságból követi el, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel, a (4) bekezdésben meghatározott esetben három évig, életveszélyes sérülés okozása esetén öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(8) Az (1) bekezdésben meghatározott vétség elkövetője csak magánindítványra büntethető.

Ami nekünk kell: ha a sértett 8 napon belül gyógyuló sérülést, vagy betegséget szenved, akkor könnyű, míg 8 napon túl gyógyuló sérüléseknél súlyos testi sértésről beszélhetünk. A gyógyulás időtartalmát persze nem puszira találják ki, orvosszakértő állapítja meg.

Fontos talán még annyi ebből a szövegből az, hogy a könnyű testi sértés csak akkor büntetendő, ha valaki feljelentést tesz ez ügyben, míg a súlyos testi sértésnél a hatóság feljelentés nélkül, hivatalból köteles eljárni.

A testi sértés tárgya mindig egy, vagy több ember testi épsége, illetve egészsége, a passzív alany, tehát aki elszenvedi a sértést, az bárki lehet. Itt büntethetőség szempontjából néhány kivételt kell tennünk, a törvény ugyanis nem tekinti testi sértésnek azt, aki önmagának okoz testi sérülést (ugye ha valaki elkezdi levagdosni az ujjait, azt maximum diliházba dugják, de nem indítványozzák, hogy az elkövetőt testi sértés ügyében is ítéljék el). Van még egy speciális kitétel, mely szerint ha egy katona azért csonkítja meg önmagát, vagy azért károsítja egészségét, hogy a katonai szolgálat alól kibújjon, akkor ez sem tekinthető testi sértésnek az előbbi felfogás szerint, viszont ilyen esetben megvalósul a Btk. 346. paragrafusában nevesített Kibúvás a szolgálat alól bűncselekménye.

Mikor történik meg a valóságban a testi sértés? Ha a testet bántalmazzák, vagy valakinek az egészsége sérül. A törvény értelmezése szerint testi épség sértésénél a sejtekben, szövetekben alaki elváltozás, vagy működési zavar lép fel, míg egészség sérülésekor a test szerveiben az anatómiai egyensúly felborul, működésük sérül, így betegségnek nevezett kóros állapot jön létre.

Fontos még, hogy a könnyű testi sértés csak szándékos elkövetés, míg a súlyos testi sértés gondatlan és szándékos elkövetés esetén is büntetendő. Tehát ha valakinek 8 napon belül gyógyuló sérülést okozunk, de ez gondatlanságból következik be, akkor a törvény nem büntet meg minket, míg ugyanezen gondatlanságnál 8 napon túl gyógyuló sérülésnél már büntethetőek leszünk.

Mivel a könnyű vagy a súlyos testi sértés megítélésének alapja az igazságügyi orvosszakértő szakvéleménye, ezért érdemes még erről is egy kicsit bővebben írnom.

A gyógytartam kérdésében a szakértői gyakorlat vizsgálja az anatómiai gyógytartamot, mely szerint akkor gyógyult a sérült, ha a megsértett szövetek anatómiai egysége helyreállt (pl. a vágás behegedt). A másik vizsgált gyógytartam a funkcionális, melynél akkor beszélünk gyógyulásról, ha a sérülés miatt károsodott funkció teljesen helyreállt (pl. megszűnik a mozgáskorlátozottság).

A jogi megítélésnél a Legfelsőbb Bíróság BK. 57. számú állásfoglalása alapján járnak el, mely szerint a tényleges gyógytartamot szakértő állpítja meg. Ez nem azonos például a kórházi kezeléssel, vagy a táppénzzel, és minden esetben egyedileg határozzák meg. A gyakorlat alapján időtartalma az anatómiai és a funkcionális gyógytartam időtartamai közé esik.

Vannak azonban esetek, melyeknél nem állapítható meg a gyógytartam. Ilyen esetek például, amikor a bűncselekmény a kísérlati szakaszban meghiúsul, vagy a sértett meghal a gyógyulás közben, a sértéstől független ok miatt, vagy a sértett szándékos magatartása miatt a gyógyulási idő nem egyezik meg az elvi gyógyulási idővel. Ezen esetekben a szakértő vélelmezet gyógytartamot állapít meg, és akkor ez alapján ítélik meg a könnyű, vagy a súlyos testi sértés fennforgását.

A büntetés kiszabásánál vannak bizonyos minősítő körülmények, mely alapján súlyosabb ítélet irányába tolódhat el a büntetés. Ilyen eset az aljas indok vagy cél, amelyet a törvény nem ír le, az adott esetben fennálló tényezők alapján határozható meg.

Minősítő körülmény az is, ha a sértés maradandó fogyatékosségot okoz, ez lehet pl. egy testrész elvesztése, de lehet ugyanígy a nemzőképesség elvesztése is. Ide sorolandó amúgy a test maradandó esztétikai elváltozása is.

Ha súlyos egészségromlás lép fel a sértettnél, ilyen esetben mindig vizsgálják a sérülés előtti állapotot, és ha a sértés krónikus betegséget eredményez, meglévő betegséget súlyosabbá tesz, vagy esetleg valaki elveszti még meg nem született magzatát, minősített esetté válik a cselekmény.

A különös kegyetlenség is minősített cselekmény, amúgy majdnem minden bűncselekménynél az, a sértésnél csak súlyos testi sértés esetén lehet minősítő tényező. Különös kegyetlenség pl. védekezésre képtelen személy bántalmazása, vagy a kínzás, vagy ha sérül az emberi méltóság bántalmazás közben.

Életveszély okozása szintén minősítő körülmény, itt ugyancsak a Legfelsőbb Bíróság mutat irányt, a 15. számú Irányelv szerint életveszély a halál reális bekövetkezésének lehetősége. A büntetés mértékét befolyásolja ennél az esetnél az is, hogy az életveszély közvetlen (pl. létfontosságú szervet érint), vagy közvetett (pl. a megsérült testüreg, mely fertőződhet) -e.

Igen, ezt is meg kellett tanulnom anno. Nem, nyílván nem a vagyonőri vizsgához :) A kérdésekre megpróbálok válaszolni.

10 komment

Címkék: testi sértés

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr121224943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2009.07.05. 09:34:22

Amiket leírtál, azt mind leadták a v.őri tanfolyamon ... tehát - elvileg - minden szem.- s v.őrnek tudni kéne ezeket.

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2009.07.05. 09:36:30

Meglepően erős volt a jogi része a v.őri tanfolyamnak ... most lazítottak ezen, tavaly nyár óta mióta a modulos képzés van ... azóta inkább a gyakorlaton van a súly.

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2009.07.05. 09:58:31

Még valami! Nem a tananyaggal, hanem a számonkéréssel van a gond. Azzal, hogy mindenkit átengednek, bukni szinte lehetetlenség. Írásbeli nálunk úgy zajlott, hogy bejött a tanoda vezetője, s diktálta a helyes megoldásokat. - a Kamara képviselője, aki a vizsga lefolyását volt hivatott biztosítani meg csak mosolygott, mosolygott, s mosolygott .. -

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2009.07.05. 10:02:26

Azért valljuk be, ezeket nem kellene oktatni az őrtanfolyamon ilyen szinten. Nem is oktatták, ilyen részletességgel nem. Ott tényleg arra mentek rá, mit szabad tenni, és mit nem.

Amúgy tényleg vicces, hogy az elméleti anyag, ha abból vizsgáztatnának, olyan 99%-os bukást eredményezne. Én mondjuk támogatnám ezt az emelt szintű módszert is, ahol a kis %, aki meg tudná tanulni, valamilyen magasabb kategóriájú igazolványt kapna. Abból lenne a piaci verseny, amikor is a cégeknek tényleg fizetni kellene a magasabb órabért, különben más céghez mennének a képzettebbek.

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2009.07.05. 12:14:45

1.,Külön tétel volt hogy ismertessük a testi sértés bűncselekményének törvényi tényállásást, súlyosabban minősülő eseteit. Amit írtál mindent leadtak nekünk ... kivéve az általad idézett Legfelsőbb Bíróság BK. 57. számú állásfoglalását. :) 2., Ahogy már írtam is, szerintem a jogi rész kifejezetten erős volt. S a vagyonőröknek szükségük is lenne ezen információk elsajátítására. (pl. hogy intézkedik egy bolti őr, ha azt se tudja, hogy mit tehet meg, s mit nem? - Mondom - azaz írom - én abban látom az igazi problémát, hogy mindenkit átengednek a vizsgán. De hogy miért engednek át mindenkit az egy külön témád lehetne egyszer! :)))

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2009.07.05. 12:24:33

A gyakorlati részekbe most olyan lett beiktatva, hogy pl. hogyan töltsél ki egy naplót. Ezt tanítani, s ez mint vizsgarész ? :(

Hang Ember 2009.07.08. 12:09:18

Először is szervusz mindenkinek! Örülök, hogy újra aktív a blog. A múlt héten nyaraltam, nem nagyon voltam gépközelben.
Most végigolvastam az újabb posztokat időrendi sorrendben.
Ismételten egyetértek EdinaEdinával, méghozzá abban, hogy ilyen naplókitöltésből fölösleges vizsgakérdést csinálni. Az viszont nem rossz dolog ha ezt a részt is oktatják a tanfolyamokon, de ne ilyesmik tegyék ki a tananyag súlyozott hányadát. Abban is igaza van, hogy a modulos rendszer előtti képzésben igen is volt egy erősnek mondható jogi oktatás. (Nem emlékszem pontosan de nekünk is legalább kétszáz oldalnyi jogi jegyzetünk volt, igaz a jog több ágából összeállítva.)
Az viszont érdekes, hogy a főiskolán inkább a pénzügyi és a polgári jogra fektették a hangsúlyt. Tanultunk jó sok őrzésvédelmet, fegyverismeretet, (meg mellette a biztonság több, más részét érintő tárgyakat, mint pl.: munkavédelem, tűzvédelem) államvizsgáztam is ezekből, de pl. semmiféle jogi vonatkozású tételünk nem volt, ami végül is valahol érthető, ha az ember biztonságtechnikát tanul, és a szervezési és a technikai kérdések nagyjából fele-fele arányban vannak elosztva a tananyagban. Ezekről a dolgokról meg lehet filozofálgatni...

sensme 2010.06.30. 16:28:34

Tisztelt Olvasó, Szakértő!

Elősször is üdvölök minden kedves olvasót és kérdezőt!
Nekem egy olyan problémám van, hogy nem tudom mi tévő legyek, tehát most kifejtem: Nemrég egy szórakozóhelyen az ottani kidobó gyerek meg egy másik promóciós gyerek megvert. Kiszakadt a dobhártyám a többi sérülés ehez képest elenyésző volt. Ittas álalpotban voltam de egy rossz dolgokt sem követtem el erre tisztán emlékszem egy nagyon primitív indokkal jöttek oda hozzám teljes mértékben ártatlan személynek érzem magam....voltam orvosnál persze mivel a fülemmel bajok voltak és ott derült ki a baj, kérdezték lesz-e belőle ügy, azt mondtam nem mert nem akarok belőle estleg még nagyobb bajt magamnak de most már elhatároztam ha a kontrollon azt mondják, hogy műteni kell a fülem akkor feljelentést teszek mégis. Ebben szeretnék segítséget kérni mert nem ismerem az elkövetőket maximum az egyiket látásból megismerném. Ez esetben, hogy kell eljárni a feljenetésnél?
Nagyon köszönöm segítségét(üket)!
Üdvözlettel!

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2010.06.30. 17:27:59

@sensme: Elmész a rendőrségre, megteszed a bejelentést. Elmondasz mindent amit tudsz, viszed az orvosi papírokat, stb. a többit ők intézik. Ha van biztonsági felvétel, kikérik a szórakozóhelytől.

sensme 2010.07.02. 00:29:19

@Szekuriti Blogger - költözött a blogom!:
SZia!

Akkor ilyenkor a szórakozóhely tulajdonosát veszik elő mivel nagy az esélye amúgy is annak hogy a tulajdonos emberei lehettek a bántalmazók??
Mi a gyakori végkifejlete egy ilyen történetnek? Pénzbüntetés, felfüggesztett vagy börtön?
Köszi!

Üdv!
süti beállítások módosítása