2009.07.24.
10:00

Írta: Szekuriti Blogger.

43. Formaruha

Pár gondolat  a vagyonőrök formaruhájáról.

Először is, a formaruha nem egyenruha. Egyenruhája lehet a rendőrnek, tűzoltónak, kormányőrnek, stb., a biztonsági őrnek formaruhája van.

A 2005. évi CXXXIII. törvény egyébként az alábbi dolgokat határozza meg a formaruháról:

  • 16. § (2) A személy- és vagyonvédelmi, illetve a magánnyomozói tevékenységet folytató a Magyar Honvédségre, rendvédelmi szervre, más hatóságra utaló elnevezést, formaruhát, illetve hatósági jellegre utaló, megtévesztésre alkalmas egyéb jelzést vagy címet, rangjelzést nem használhat.
  • (3) A személy- és vagyonőr formaruháján fel kell tüntetni a vállalkozás nevét vagy az engedélyezett rövidített nevét, valamint a személy- és vagyonőr elnevezést. A vagyonvédelmi biztonságtechnikai tervező, illetve a vagyonvédelmi biztonságtechnikai szerelő esetében - formaruha hiányában - a vállalkozás nevét vagy az engedélyezett rövidített nevét, valamint a vagyonvédelmi biztonságtechnikai tervező, illetve vagyonvédelmi biztonságtechnikai szerelő elnevezést a kitűzőn kell megjeleníteni.

Nos tehát, a (2)-es bekezdés szerint a vagyonőr formaruhája nem hasonlíthat az ott felsorolt hatóságok ruhájára. Eléggé szubjektív ez a leírás, ha megnézünk egy-egy céget, találunk olyan ruhákat, amik elsőre azért hatósági benyomást keltenek. Lehet ezzel játszani, ilyen eszközök pl. a jelvény, a vállpánt, a színek hasonlósága, stb..

A (3)-as bekezdés is egyértelmű, ennek ellenére én is ismerek olyan cégeket (de még hányat), ahol a személy- és vagyonőr felirat nincs feltüntetve. Ez főleg irodaházakban szokott előfordulni, ahol gyakran ing, vagy ing/öltöny kombináció az előírt. Ez esetekben persze a cég nevét sem írják rá a ruházatra. Nemrégiben láttam egy érdekes megoldást, az egyik vagyonvédelmi cég nem a vagyonőr ingjére írta rá a nevét, hanem váll lapot helyeztek fel, és azon szerepelt. A törvénynek ez így már megfelelő.

Azt azonban meg kellene jegyeznem, hogy nagyon sok cég (nagyon-nagyon sok) fényképes igazolványt bocsát ki, és ezt kitűzik a szolgálatban lévő vagyonőrök a ruházatukra. Ezen az igazolványon meg már szerepel a személy- és vagyonőr minősítés, ráadásul legtöbbször a cég neve is. Ez is egy érdekes alkalmazása a törvény "formaruháján fel kell tüntetni a vállalkozás nevét" kitételének. Miután ez az alkalmazás eléggé elterjedt, úgy látom, a szabályozó és ellenőrző hatóságok ezt elfogadják a törvény teljesítéseként. De ha valaki jobban tudja nálam, a hozzászólásokban leírható.

Még egy kis kiegészítés: mint már az egyik hozzászóló leírta régebben, a törvénynek megfelelően egy Security feliratú póló nem minősül szabályos formaruhának.

 

 

3 komment

Címkék: formaruha

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr51257923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2009.07.24. 10:54:17

S ezt a formaruhát - bár a törvény tiltja - a cégek többségénél vagyonőrökkel megvetetik, vagy havonta több ezer forintot vonnak le szabálytalanul tőlük ilyen jogcímen.

Hang Ember 2009.07.24. 13:57:14

Hmm... pár hete láttam egy vagyonőr hölgyet egy építési területet őrizni. A formaruhája egy oldalzsebes nadrágból és egy fehér rövidujjú pólóból, amelyen fekete filctollal kézzel írt nagybetűs SECURITY felirat volt olvasható, állt. Mit mondjak, nekem nem tűnt elég ööö... hitelesnek.
Egyéb formaruhás sztorim is van, levélben elküldöm ha érdekel.

2009.07.26. 07:46:14

Két kérdésem lenne ezzel kapcsolatban hozzátok:
- Kérés esetén az r.kap. által kiállított vagyonőri igazolványt köteles-e felmutatni a biztonsági őr, ha "intézkedni" akar valakivel szemben? Fényképes céges igazolványt ti. bárki 5 perc alatt kreál egy nyomtatóval.
- Mi a helyzet az ún. "áruházi detektívekkel" a formaruhát illetően? Ők elvileg nem viselnek, mert próbálnak mezei vásárlónak látszani (bár gyakran kb. csak annyira nem feltűnőek, mint egy csimpánz az Antartktiszon). Ez szabályos?
süti beállítások módosítása