2009.07.25.
10:00

Írta: Szekuriti Blogger.

44. Tisztaság és higiénia

A vagyonőrök sokszor dolgoznak 24 órát egy huzamban, sőt (ugye baromira szabályosan) gyakran még ennél is többet. A zárt cipő, a vastag, vagy műszálas nadrág, esetleg a hosszú ujjú ing és a zakó, mind olyan dolgok, amitől az ember jól leizzadhat, neadjisten' "rárohad" a ruha is.

Nyílván, sok olvasóban felmerül a "büdös lábú biztonsági őr" sztereotípia, bevallom, nem is ok nélkül. Most kicsit vonatkoztassunk el ebben a posztban az őröktől, érvényes ez mindenkire, aki hasonló ruházatban, vagy hasonló "cipóben" jár (lol, ez szójáték volt :) ).

Két terméket, szert, vagy dolgot dicsérnék itt az egekig. Előre leszögezem, ez nem egy reklámposzt, csak annyira hasznosak ezek a cuccok, hogy az valami nagyon-nagyon durva már.

Első barátunk, az Old Spice. Most itt írhatnék még háromszáz másik hasonló árut is, de én ezt próbáltam ki, és hosszú-hosszú ideje használom is, annyira bevált. Tényleg, mint a reklámban, ha reggel bekenem a hónaljam vele, másnap reggel még ugyanígy érezni az illatát, és ami fontos, nem pálik ki a hónaljam. Enélkül a "kenegetős szappan" nélkül kb. 12 óra után az ember már úgy járkál, mint aki dinnyét hord, a hónalja piros, és ég, mint az állat.

Igen, amúgy nem fürdés helyett használom, mielőtt az első hozzászóló ezzel kezdené, az ellen nem jó :)

A másik dolog a Canesten Plus. Magyarországon ciki a bőrgombáról beszélni, mert akkor igénytelen vagy, meg szar-szemét-szar alak. Pedig amikor nyáron beleizzad a lábad a cipőbe, bőrgombát kapsz. Ha ősszel beázik a cipőd, megint. Aztán ha télen kesztűyben motorozol, ezért hámlik a bőröd. Ha bringázol, és megint csak a kesztyűbe izzadsz, ugyanez a történet. Ha a feleség/anyuka vésővel vágja a körmöd (lusta disznó vagy) a lábadon, mert megvastagodott, akkor mi miatt is van ez? Na ugye..

És itt most nem csak a vagyonőrökről van szó, haverom airsoftozni bakancsban szokott, meg ugye egy konyhán, asztalosnál sem árt ilyenben lenni, de mesélhetnék irodista picsáról hölgyről is, akinek durvább lábszaga volt, mint egy kéthetes vizihullának, köszönhetően annak az okos divat-dolognak, hogy nyáron mezítláb szaladgál a zárt bőrcipőjében..

Ja igen, anno egyik tróger barátom egy nem tiszta nővel volt (mint a Bastard Santa-ban), és bepettyesedett a farka. Az egy dolog, hogy mi hirtelen elkezdtünk Túró Rudit vásárolni, vagy célozgatni a "Piros pöttyös az igazi" témára, de ő is, akkor még csak a Canestennel kenegette a lécet, mire visszanyerte az eredeti, pöttymentes formáját.

Azért írtam Canesten Plust, mert a sima Canestent napi háromszor kell használni, mígy a Plus-t napi egyszer elég.

Akkor a saját tapasztalat. A nagy nyári melegekben 24 órás szolgálatban, a munka végeztével rendszeresen csavarni lehetett a vizet a zoknimból lábamból, s egy idő után nem is az, hogy büdös lett, hanem olyan, mint ha valami nagyon durván kiszáradt volna. Ez eddig még rendben is lenne, csak mondjuk ha az embernek fiatal barátnője van, akkor ugye kicsit már zavaróvá is válhat a dolog.

Tehát megvettem a krémet, bekentem vele a lábam, és semmi :) Kentem pár napig, aztán úgy nem is figyeltem a hatást, majd elfogyott a krém, mert amatőr módon rákentem mindig vastagon. A következő tubust 1 héttel később vettem, aztán addig is 24 órás szolik. Kenném be a lábam az új adaggal, akkor tűnik fel, jéé, tök normális, rózsaszín lett a lábam, semmi szárazság, szag meg aztán tényleg nulla. Azóta is használom, tudom ajánlani mindenkinek megelőzés céljából is. 1000 Ft körül van egy tubus, 1-1,5 hétig bőven elég.

És a végére. Igen, nagyon sok őr van, aki büdös, ezt elismerem. De szerencsére ez generációs probléma. Azért szerencsére, mert  a mai fiatalok legtöbbjének már alap a normális higiénia, beleértve ide az őröket is. Ugye ismerős a helyzet, hogy ülünk a metrón egy öreg néni mellett, és tipikusan olyan nagymama szaga van. Nem az a jellegzetes büdös, mert már annyira nem izzadnak, de ahogy egyik régi vezetőm megfogalmazta, ma Magyarországon még mindig él az a felfogás, hogy a nyugdíjasoknak elég két, három naponta fürödni, akkor is egy lavór vízben, mert így spórolnak, meg ők már úgyis nyugdíjasok, ilyen csökkentett értékkel. A fenéket! Hozzáteszem azt is, hogy ilyen nyugdíjak mellett nem csodálom, hogy nehezen változik a helyzet.

A poszt TÉNYLEG NEM az Old Spice és a Canesten támogatásával készült. :) Nah...

6 komment

Címkék: higiénia old spice casesten

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr451261480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2009.07.25. 10:25:38

Szerintem viszont NEM - a te szavaiddal élve - "generációs probléma" a tisztaság. Nehogy már az idősek büdösek legyenek! Nem szabad így általánosítani! Van köztük tiszta is, s kevésbé tiszta is! De ez így van a fiatalok között is.

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2009.07.25. 10:36:27

1., A "nagymama szag" tudjátok, hogy mitől adódhat még? Attól, hogy szerencsétlen idős ember már nem tudja visszatartani a vizeletét, s ez ad egy nagyon jellegzetes szagot. 2., Biztos, hogy nem akartad, biztos, hogy nem ez volt a szándékod, de akaratodon kívül kicsit sértőre sikeredett. Sok idős emberkét ismerek, aki tiszta. Nem szabadna így megbélyegezni az időseket. 3., Igazad van, vannak olyan emberek - de nem csak idősek -, akik a fürdéssel, így a vízen spórolnak. Tudok olyan eseteket, hogy az egész család egymás után fürdik meg ugyanabban a vízben. 4., S hidd el, találkoztam csal.gondozóként olyan gyerekekkel, akik csak minden 2. v. 3. nap fürdenek. Ja, s ne kezdjük a roma áramlatot se! Mert fehér embereknél is megfigyelhető ez a jelenség! 5., A lavór vízzel kapcsolatosan: mikor anno építkeztek a szüleim, nem volt csak lavór, s hidd el, abban is tisztára lehet mosakodni. A tisztaságnak nem a fürdőkád, zuhanyzó a feltétele .... persze ha van, akkor már sokkal kényelmesebb az élet.

2009.07.26. 07:57:30

Bár, mint írtam, nem vagyok vagyonőr, de érdekes, hogy a stiftek közül nekem is az Old Spice vált be a legjobban (az Adidas meg a legkevésbé). :)
Az egész napos cipőviselés problémájára az általad említettel kapcsolatban annyit, hogy ezt azért meg kéne szakembertől kérdezni: ha a Canesten Plus a már kialakult gombára gyógyszer, akkor nem biztos, hogy egészséges megelőzésre is használni.
Viszont lehet kapni cipő és lábdezodorokat (a Scholl k. drága, de a drogéria-láncokban pár száz forintért is árulnak ilyeneket, amik nekem nagyon beváltak).

2009.07.26. 09:14:23

izzadás ellen nem dezodor kell, hanem szőrtelenítés :P
olcsóbb és kevésbé káros, mert nem kensz napi x gramm higanyt a testedre... (Old Spice rulz... )

Viharkabát 2009.07.26. 21:45:06

@tff: Úgy van! Régebben lehetett kapni a PED lábsprayt (nem tudom miért lábsprének híjják, mikor a cipőbe kell fújni?). Nem volt drága de hatásos volt izzadás és lábszag ellen. Sokat segít még a nem műszálas zokni és a nem műbőr cipő viselése. Tudom, drága de a láb egy őrnél "munkaeszköz", meg kell adni neki ami jár. A fiatalok versus idősek higiéniai szokásairól meg annyit, hogy dolgoztam együtt akkor huszonéves kollégával, aki 24 óra után visszatette az ingét a szekrénybe " a következő szolgálatban még jó lesz" felkiáltással. Na meg volt ilyen élmény is "Te! Telefonáltak az elsőről, hogy ugye a Feri van a beléptetőn. Miből gondolják? Felfelé fúj a huzat a lépcsőházban." Feri éppen haminc volt akkor.
@Azreel: a felénk elterjedt mondás szerint csak egy nációnak szőrös a talpa :D

Hang Ember 2009.07.27. 12:48:29

Üdv!
Két gondolat:
- egyetértek Edinával, nem szabad az idősekkel kapcsolatban általánosítani. Tényleg van kevésbé illatos is köztük, de jócskán vannak ápolt, tiszta és magukra adó emberek is az idősek közt. .
- eddigi munkáim során munka- vagy formaruha és zárt lábbeli kombót kellett viseljek. A mostani munkaköröm ing, hosszúnadrág és alkalomhoz illő (bőr)cipő viselését követeli meg általában, ráadásul munkaidőm nagy részében emberek között tartózkodok, illetve a megbeszélések, értekezletek esetében sem elhanyagolható szempont, hogy ne büdösen essen be az ember egy társaságba. Hihetetlen izzadékony lettem az elmúlt időben, szóval nekem is kellett valami "hónaljkutyát" keresnem. Több termék után én is az öreg fűszert választottam, illetve a Scholl spray is bejött+mosható talpbetéttel kombinálva a cipő levétele után sem ájuldoznak a közelemben lévők.
süti beállítások módosítása