2010.01.07.
14:40

Írta: Szekuriti Blogger.

84. "Aggódva néztem az őr felé"

A Tékozló Homáron van egy biztonsági őrrel foglalkozó cikk. A helyszín Békásmegyer, s a Viziorgona utcai Tesco.

Hát akkor nézzük:

 

Már az előző egy-két alkalommal is megfigyeltem, hogy a biztonsági őr minden vásárlót potenciális tolvajként kezel és a sorok végéről meredten figyeli a kezét (nem szokott sok vásárló lenni, tud mindegyikkel foglalkozni egy kicsit).

Ez engem - nem tehetek róla - nagyon zavar, úgyhogy ma már a belépésnél aggódva néztem az őr felé. Azt hiszem ez hiba volt.

Hmm, hiba? Nem történt törvénysértés, olyan értelemben volt hiba, hogy nyilván az ebben a Tesco-ban dolgozó, láthatóan kicsit unatkozó őr felé nézve, aggódva pislongva lehet a legjobban felhívni a figyelmet magunkra.

Tehát hiba, ha lopni akar valaki (bár azok meg általábgan nem bámulnak feltűnően az őr arcába).

 

.. üres kosárral mentem kifelé a pénztárak mellett - aggódva pislogva az őr felé, hogy most mit fog velem csinálni. Jött is futólépésben, kipakoltatta velem a zsebeimet stb. Csak annyit mondtam, hogy ez - és a potenciális tolvajként kezelés - megalázó, de megkaptam a fölényes kioktatást: "Maga csinálja a fesztivált, nekem ez a dolgom, sokat lopnak, ha nem tetszik menjen máshova". Visszapakoltam hát a zsebeimet és mentem.

Jah, igen. Ha egy Tesco dolgozó ezt mondja egy vásárlónak (menjen máshová) már akkor kirúgják, szintén ez történik az őrrel is. Mert bár a cégek hozzáállásügyileg nem veszik figyelembe a "mindent a vásárlóért-mindig a vásárlónak van igaza" elvet, azért azt hatékonyan alkalmazzák az alulfizetett munkavállalóikkal szemben.

Ráadásul nem pakoltathatja ki a zsebünket, táskánkat, semminket az őr, el kell kísérnie egy hátsó helyiségbe ha a lopás gyanúja felmerül. Ráadásul az úgynevezett kipakoltatás is csak tanú jelenlétében (pl. másik őr is ott van, vagy szolgálatvezető, vagy boltvezető, esetleg kamerára veszik) végezhető el. Jó tudni, hogy a táskánkba sem nyúlkálhat bele, a tulajdonos rak ki mindent, illetve mutatja meg a táskája tartalmát.

 

Mit is lehet most tenni? Meg kell nézni az őrt alkalmazó biztonsági vállalat nevét, ez kötelezően fel van tüntetve az őr egyenruháján, esetleg kitűzőjén, és fel kell hívni őket, elmesélni a dolgot. Garantálom, hogy másnap az őr már nem lesz ott. Sajnos vannak ilyen őrök is - meglepő lenne, ha óránként 400 Ft-ért nem lenne...

 

3 komment

Címkék: tesco biztonsági őr tékozló homár

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr971654114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.01.07. 21:25:28

"ha a lopás gyanúja felmerül."

Gyanú esetén semmit nem tud tenni az őr, csak tettenérés esetén. Az is alapszabály, hogy nem megyünk vele hátra, hiszen ott akármi történhet (bántalmazás, erőszak, személyi szabadság megsértése stb.) .

Ha tudja az ember, hogy nem lopott, akkor nincs gond. (Önmagában az, hogy te jóhiszeműen beleraktál valamit a kosaradba, amit a pénztáros nem húzott le és nem fizetted ki, több szempontból sem lopás, ezzel sem tud mit kezdeni az őr.)
Velem egyszer izmozott egy őr "szúrópróbaszerű ellenőrzésre" agitálva, de valahogy nem tudtam komolyan venni. Amikor el akartam menni, és elém állt, akkor mosolyogva hívtam a 112-t, hogy folyamatban lévő bűncselekményhez kérnék sürgős rendőri intézkedést. Érdekes, innentől kezdve varázsütésre nem volt semmi gond, szépen félreállt az őr. Ennyi. :)

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2010.01.08. 11:16:05

@tff: Amint átléped a pénztár vonalát, lopásnak minősül. Ha a pénztáros nem húzta le, az más, de általában nem erről van szó.

Az őrrel meg a személyiségi jogok védelmében kell hátramenni, hogy ne mindenki előtt kelljen kipakolni magad. Általában éppen azért van ott még egy tanú, meg a videofelvétel, hogy elkerülhetőek legyenek a későbbi vádaskodások.

2010.01.08. 16:28:09

@Szekuriti Blogger:

"Amint átléped a pénztár vonalát, lopásnak minősül."

Természetesen, ha eleve a lopás a szándékod, és ki akarsz vele slisszolni, ez magától értetődik, hogy lopás. :) Viszont a Homáron volt már olyan cikk, hogy le nem húzott szemceruza miatt akartak aláíratni a vevővel jegyzőkönyvet, hogy elismeri a lopást, én ilyen esetre gondoltam.

Egyébként ha nem akar hátramenni az ember az őrrel/nem akar neki táskát mutatni, akkor milyen törvényes lehetőségei vannak a vagyonőrnek, hogy rábírja/kényszerítse őt erre? Tegyük fel, hogy nem tettenérésről van szó, hanem csak szúrópróbaszerű ellenőrzésről, vagy esetleg gyanúról, pl. látja, hogy a zsebébe nyúl a vásárló, de azt nem látja, hogy bármit elrakott volna stb. ( A tv. alapján nekem nagyon úgy tűnik, hogy semmilyen.)
süti beállítások módosítása