2010.03.07.
08:01

Írta: Szekuriti Blogger.

110. Egyetemisták a vagyonvédelemben

A vagyonvédelemben számos főiskolai, vagy egyetemi hallgató is dolgozik. Mi a helyzet velük, ők diákmunkások, vagy sem, illetve mennyire lehet munkát vállalni a vagyonvédelemben felsőoktatási hallgatóként?

 

Nos, nyilván nem árulok el titkot, jómagam is diploma előtt álló főiskolás vagyok, s nyilván a vagyonvédelemben dolgozok. Jó hír a hozzám hasonló cipőben járó fiataloknak: a vagyonvédelem tipikusan olyan hely, ahol lehet tanulni és dolgozni is egyszerre.

Első lépés: vegyük fel a kapcsolatot a biztonsági céggel. Biztosan mindenki tud fejből mondani egy-két céget, ha nem, akkor „Google a barátod”, vagy irány a vagyonvedelem.lap.hu. Én speciel az önéletrajzom küldtem el egy vagyonvédelmi cégnek, s ők hívtak vissza, hogy menjek be ide és ide, ekkor és ekkor.

Nagy valószínűséggel ha már a felsőoktatásban tanulunk, akkor egy kis értelem is szorult a fejünkbe és kinézünk is valahogy. Én mondjuk sohasem értettem, hogyan lehet elmenni egy állásinterjúra nem öltönyben, vagy piercinggel átfúrt orral, szemöldökkel, szájjal, stb.

Ha azonban ilyen kicsinységeken felülemelkedünk, s ott találjuk magunkat egy vagyonvédelmi cég irodájában, akkor következik egy kisebb kihallgatás, kik vagyunk, mit tanulunk, drogozunk, iszákoskodunk, stb. kérdések .. de ezen általában túljutnak az emberek.

 

A vagyonvédelmi cégek szeretik a hallgatókat, mert általában fiatalok, értelmesek, legalább alapfokon kommunikálnak angolul vagy más idegen nyelven, értik a számítógép kezelését, és nem lázadoznak az alacsony órabér, a túlmunka, a juttatások megvonása miatt, hiszen a diplomájukért güriznek, és egy kis ideig kibírhatóak ezek az állapotok. Így olcsón egy jó őrt kap a cég, ez pedig fontos, mert az ilyen őrökből sosincs elég, aki teheti, elhagyja a pályát a jobbért.

Felsőoktatási hallgatóként az embert általában egy irodaházba, vagy hasonlóan jó környezetbe teszik, s igyekeznek minél több rendezvényen is dolgoztatni a jelöltet, az előbb említett dolgok miatt.

 

Mi kell a jelentkezés előtt? Büntetlen előélet, pontosabban feddhetetlen előélet. A kettő között az a különbség, hogy a bűncselekmények egy idő letelte után már nem kerülnek bele az erkölcsi bizonyítványba, így az tiszta lesz, a feddhetetlenségnél meg a jelölt egész korábbi életét nézik. De miért is fontos ez? Azért, mert a vagyonvédelemben komolyabb cégeknél, jobb helyeken csak vagyonőri vizsga letételével, kamarai tagsággal, vagyonőri igazolvánnyal lehet dolgozni, ehhez kell a feddhetetlen előélet.

És mi van akkor, ha valakinek nincs vagyonőri végzettsége? Nagy gond ekkor sincs. Fél évig lehet dolgozni a vagyonvédelmi cég igazolásával, miszerint az alkalmazottjuk most vesz részt a vagyonőri tanfolyamon, ők vigyáznak rá, figyelik a lépéseit, ha kell kijavítják a hibákat, stb.. – így ez alatt a fél év alatt simán el lehet végezni a vagyonőri tanfolyamot és le is lehet vizsgázni belőle.

 

De lehet –e tanulni munka mellett? Alapesetben így kell jelentkezni a vagyonvédelmi cégnél, hogy olyan helyet szeretnénk, ahol tudunk tanulni. Lehet, hogy ez azzal jár, hogy 1-2 évig éjjelente kell dolgozni, nappal meg aludni, viszont éjjel nagy valószínűséggel a kutya sem fog felénk nézni Vagy beteszik az embert egy portára, recepcióra, ahol egész nap lehet ülni, s csak néha zavarja meg egy-egy kilépő/belépő ember, autó, stb.

S diploma után? Ha jól dolgozik az ember, lehetősége van akár továbblépni is a cégnél, bár ez már tényleg maximálisan cégfüggő. Sokat javít a helyzeten, ha az valakinek szakirányú diplomája lesz, ilyen lehet pl. a biztonságszervező menedzser, biztonságtechnikai mérnök, hadmérnök, vagy más hasonló képzések.

 

Summa summarum: véleményem szerint az átlagosan 400-500 Ft-os órabérért, felsőoktatási hallgatóként a vagyonvédelemben dolgozni sokkal jobb dolog, mint pl. max. 100 Ft-tal több órabérért forró olajban nyúlkálni egy gyorsétteremben. Nyilván elég rendesen kihasználják majd az embert, de hát diploma lesz a vége, nem igaz?

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr681774452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dtk74 2010.03.07. 10:06:49

Szép PR cikk. Azt hogy mi az a PR egy felsőfokú oktatásban részt vevő tudja, a cikk pedig ugyebár nekik szól. Egyébként iróniát félretéve, az állítások többségével egyetértek, bár az angol tudás, jó kinézet, és megbízhatóság szempontjából nem tartom általánosan jónak a helyzetet.

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2010.03.07. 10:47:06

Picit rózsaszínűre sikeredett ez a beírás! A valóság ennél sokkal de sokkal rosszabb!
Totál telített a pálya, 1-1 állásra emberek százai jelentkeznek. Szóval nehogy az az illúziója legyen most valakinek, hogy a vagyonvédelemben kapkodnak akár az egyetemistákért, akár másokért is.

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2010.03.07. 10:54:31

1., Vagyonőri végzettségről: ha vagyonőrként kívánnak foglalkoztatni, akkor kérik.
Nem jellemző ma már, hogy úgy alkalmazzanak valakit, hogy közben végzi el a vagyonőri tanfolyamot. (olyan sok az 1-1 állásra jelentkező - köztük diplomások is!!! -, akiknek van már ilyen végzettségük, hogy lehet belőlük jócskán válogatni)
2., Persze, ki lehet fogni olyan állást, hogy éjjel a "kutya se néz feléd", mondjuk mostanság az aszokás, hogy szeretik az őröket hajnalban ellenőrizni! (Ha alváson, tévézésen kapnak röpülsz!)

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2010.03.07. 11:06:43

Az országban több mint 100.000 vagyonőr van - kamarai nyilvántartás -, köztük sok diplomás, érettségizett ember is van. Hihetetlen nehéz napjainkban őrként elhelyezkedni.
A vagyonvédelmet jócskán megkínozta/megkínozza a gazdasági válság, sok cég ment csődbe. A vagyonvédelmi cégek az objektumok védelme helyett egyre jobban a pénzbehajtásra állnak át.
Általános a vagyonvédelemben a feketefoglalkoztatás.
Szóval ne legyen illúziótok!

brlv24 2010.03.07. 11:18:35

Meg amugy is, vagyonoor??

Szeptim 2010.03.07. 11:21:57

mér nincsenek képek az oldal designjában?

balazsman 2010.03.07. 11:24:09

@EdinaEdina: szerintem a téma szempontjából egy holtidőszakban teljesített műszak azért jó, mert lehet OLVASNI, vagyis tanulni. A poszt írója erre célzott, amikor azt írta, hogy éjszaka dolgozik (vagyis ül a helyén és esetleg belenéz egy tankönyvbe) nappal pedig alszik (elbliccelve az előadásokat).

Gabesz84 2010.03.07. 11:25:00

diplomaval mint vagyonor az eletcel? hat kossz, milyen diploma az? (rendvedelemmel foglalkozo intezmenyek diplomait leszamitva)
En inkabb a szakmamban (IT) dolgozok addig is mig meg nem lesz az a diploma, jobban fizet, es meg relevansat is tanul belole az ember :)

ergerberger 2010.03.07. 11:38:09

"dolgozok."
"kinézünk is valahogy"

Oda való vagy, biztiőrnek.

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2010.03.07. 11:45:08

@balazsman: Igen, igazad van, biztos, hogy így érthette. (De az ilyen nyugis állásokra manapság protekció nélkül piszok nehéz bejutni.)

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2010.03.07. 11:50:39

@ergerberger: megkerdezhetem, neked mi a foglalkozasod? Mert az latszik hogy a grammarnaziskodast maximum hobbikent uzod. Az ikes igek kozul - az MTA engedelyevel- csupan az eszem, iszom ragozodik KOTELEZOEN targyas alakban. Tudtommal. Ugy a 80-as evek ota. Persze csorikam a TE engedelyedet is kikerhette volna, ez szentigaz.

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2010.03.07. 11:52:10

@ergerberger: Szia! :) Na, ne legyél már ilyen előítéletes! :) Egyébként Szekuriti Blogger nem buta srác!

ohmyFgod 2010.03.07. 11:54:13

Az angoltudás, értelem tekintetében egyetértek, a megbízhatóság nem volt soha tanulmány függő, sőőőt..
Ami pedig a jó kinézetet vagy éppen a tökösséget jellemzi, nos az átlag egyetemisták finoman szólva egyikben sem jobbak semmiben az átlagnál. Egyetemen sokszor csak röhögünk, h milyen mamlasz arcok vannak.

soproni1 2010.03.07. 12:45:05

"Nagy valószínűséggel ha már a felsőoktatásban tanulunk, akkor egy kis értelem is szorult a fejünkbe és kinézünk is valahogy."

Kivéve, ha ELTE vagy Műszaki Egyetem.

Szeptim 2010.03.07. 13:05:58

@soproni1: LOL ahhoz már milyen prolinak kell lenni, hogy valaki ezt írja az ország két legelitebb egyeteméről :)

csviktor 2010.03.07. 13:20:25

Érdemes olvasgatni az archívumot: jobb oldalt a tartalomjegyzék.

l3w1n7o 2010.03.07. 13:20:27

és mivan ha az ember építészhallgató ? kap egy rajzasztalt is a portára ? =)

biododírium 2010.03.07. 13:39:38

Én 4évig folyamatosan bankban biztonsági őrködtem fősuli alatt. Próbáltam váltani, de a suli miatt nem tudtam. Egyébként valóban megfelelt ezen időszakra.

Viszont utána nehez tudtam "kitörni", mert sok helyen nem az értelmet, meg a végzettséget nézték, hanem csak annyit, hogy "bizt.őr, akkor csak hülye lehet". Ez persze nem engem, hanem a cégeket minősítette, de attól még valóban nehezen találtam számomra megfelelőbb munkát, mert éreztem a megbélyegzést.

littlerock 2010.03.07. 13:41:56

Személy szerint Épp ebben a cipőben jártam. Tanultam, és dolgoztam mellette, mint vagyonőr/rendezvénybiztosító. Sok volt a nehézség, de koncertekre jutottam el, amiért még fizettek is. Rádión hallgattam a történéseket egy, egy Ralli futamon. Fogtam behatolót, egy könnyűzenei fesztiválon, haverkodhattam a Tankcsapdával, stb stb stb... És a nyugis helyeken igenis tanultam. Még a Tilos rádió előterében magoltam az integrált... És volt pénzem (több mint a meló nélkül lett volna), van diplomám... használtam a német, és az angol tudásomat nem egy alkalommal... Nem rózsaszín idill, hanem áldozatokkal és nehézségekkel teli munka... DE sokkal többet láttam a világból, mint bárki a sültkrumpli hegyen túlról...

SiKom 2010.03.07. 13:49:23

"Viszont utána nehez tudtam "kitörni", mert sok helyen nem az értelmet, meg a végzettséget nézték, hanem csak annyit, hogy "bizt.őr, akkor csak hülye lehet". "

Mondjuk le is tagadhattad volna!
Elég ha a CV-ben írod, hogy fősuli arra a 4 évre.

Tomzone 2010.03.07. 14:22:34

Jo a hatterszin, ugy nez ki a blog mint altalanos iskolai commodorra keszult elso programom

Netuddki. 2010.03.07. 16:32:02

Mi a fütyi? Occó munkaerőt keresnek a vagyonvédelmis cégek. Vagy csak egy konkrét cég?

Azt kifelejtetted öreg, hogy társadalombiztosítást sem kell utánuk fizetni, mivel már a hallgatotti jogviszony biztosított.

Szerintem qrvára megéri egy cégnek. Szinte ingyen van.

Leib O. · http://leibolmai.wordpress.com/ 2010.03.07. 20:47:21

Pont ugyanebben a cipőben járok én is! A levelező mellett őrködöm egy áruházban.

Bővebben: engem értelmesnek tartanak az ismerőseim, olvasottnak, folyékonyan beszélek angolul, de az átlag ember csak egy bunkó őrt lát bennem, mint a legtöbb őrben. Sokan sértésnek veszik, ha köszönök nekik pl. és még sorolhatnám. Persze ez az ő szegénységük, de hosszabb távon ez iszonyatosan lélekromboló. Az áruházban én vagyok az egyetlen, aki beszél angolul, már több alkalommal hívtak tolmácsolni, ha olyan vásárló volt, de ettől függetlenül a "belsős" dolgozók (mivel mi külsős cég vagyunk) szó szerint sz*rba sem néznek. Igaz, ez a közvetlen főnököm hibája is, aki nem törődik semmivel, csak az elfogási pénz ellopásával, így sokaknak könnyebb, ha bele is rúghatnak az őrségbe.
Jam, igen, vannak jó nyugis helyek, pl. telephelyek, ahol a madár se jár, és lehet(ne) tanulni, de oda erős protekció kell, ami nekem nincs, sőt. A jelenlegi (remélem tudok váltani mihamarabb) helyemen azt mondják, hogy ha nem tetszik, el lehet menni, 100-an állnak sorba a helyemre. Ez így nem igaz, mert a környékünkön inkább 200-an lehetnek. De nem szeretnék ironizálni a helyzettel...
Igen; ez még fontos: a vagyonőr cégek legnagyobb része feketén, jobb esetben szürkén (mint engem is) foglalkoztat. Arra ne számítson senki, hogy majd rendesen be lesz fizetve a MNYP-je, vagy minden időben jön, ezek felejtős dolgok. Komolyan.

Szóval: nagy mákkal, vagy jó protival kifoghatsz egy nyugis helyet, ahol tanulhatsz, ha akarsz, de ez szinte esélytelen. A suliba is el tudsz majd járni, lévén beosztós munkarend, fizetetlen szabadnapokkal (érdekes, nekem az eddigi egyetlen havi bérpapíromon volt 2 fizetett szabim is, nem is tudtam...), így előre kikérsz magadnak napokat, ha nappali műszakos vagy. (nekünk most vették el a pihenőidőt, mert nem fizeti a multi a cégnek, nesze; írd alá, ha nem, akkor lehet menni) Arra azért számoljon mindenki, hogy a 12 órás megállás nélküli műszak ("szolgálat") után nem lesz kedve tanulni, de a 24 után sem, ott kell a pihenő. Éjszakai őrségnél majdnem mindegy... Személy szerint én 390 HUF/óra bérben vagyok, ezzel kb. a minimálbér jön össze (ez vidéken van: Szolnok), ez tényleg csak arra jó, hogy legyen tandíjra, egyébként spórolgatni kell sok mindennel. Szóval sok minden relatív ebben a témakörben.

Összegezve (bocs, hogy ilyen hosszú lett): vannak előnyei is az őrködésnek suli mellett, pl. szó szerint nem kell használni az agyad, marad elég vizsgaidőszakra is. Ez egyben egy hátrány is, tompulsz ha nem teszel ellene. Bocs, az őröknek, de én így látom tényleg. (sőt, a vagyonőrök értelmi színvonaláról szóló történetek legtöbbje igaz, és erről maguk az őrök, ill. az őket alkalmazó, becstelen, sunyi, haszonleső cégek tehetnek, plusz a kamara is akár) Ebben a helyzetben tényleg sok minden relatív: 1; örülök, hogy van munkám = tandíjam 2; de azért ez elég soványka 3; Az OKJ vizsga, de akár pszich. fegyvervizsga is garantáltan sikerül, az nem tudom kinek lehet kihívás. 4; már bennem is felmerült, mi lesz a diploma után? Diplomás biztiőr leszek? Pfff...

Szóval szerintem csak akkor őrködjön valaki a suli alatt, ha nincs más lehetőség!
süti beállítások módosítása