2010.03.28.
12:00

Írta: Szekuriti Blogger.

133. Jéé, a rendőrség él (és mozog)!

Visszatekintve az elmúlt időszakban csak az általam összetallózott vagyonvédelmi hírekre (linkek: 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11.), szerintem bátran kijelenthetem: a magyar rendőrség is végzi a dolgát.

El lehet mondani, ha a rendőrség megkapja a megfelelő eszközöket, embereket, akkor a pont a vidékre jellemző lopások, erőszakos bűncselekmények, stb. igen nagy hatásfokkal deríthetők fel. Egy kisebb faluban, vagy városban mindenki ismer mindenkit, illetve mindig vannak szemtanúk, s nem nagyon lehet eltűnni az elkövetés utáni felelősségrevonás alól.

Mivel két hét múlva választások lesznek, ezért nagyon remélem, hogy olyan politikai erő fogja megnyerni azt, vagy jelentős befolyást szerezni, amely javíthat a rendőrség mostani állapotán. Az, hogy ez most a Fidesz, a Jobbik, vagy a Hupikék törpikék, az végül is teljesen mindegy, a lényeg az, hogy megtegye ezt. Az elmúlt évtized szerintem legnagyobb hibája az, hogy hagyta lezülleszteni a közbiztonságot, és a rendőrséget, mint testületet elég alaposan kiherélte.

Sok kritika éri a rendőröket, hogy agy nélküli zombik, vagy verőemberek - ez részben igaz. Most tekintsünk el a készenlétisektől, meg attól, hogy többször is politikai célokra használták őket, s beszéljünk az egyszerű rendőrökről. Van több ilyen ismerősöm, és való igaz, hogy a nagy részük elég egyszerű ember. És ez baj? Sohasem hallottak mondjuk integrálásról, vagy hullámimpedanciáról (hogy csak az elmúlt években tanult dolgokból elsőként eszembe jutó fogalmakat említsek), de nekik nem is kell tudniuk ezekről. Visszatérő motívum a hozzászólások között a "miért nem tanult" című beszólás, ezt rá lehet húzni minden dologra, ugye ha valaki nem tanult tovább, és nincs diplomája, akkor joggal éhezik, vagy kap kevesebb bért. Jó lenne észrevenni, hogy külföldön sincs mindenkinek diplomája, mégis alap dolog, hogy a tisztességes munka biztosítja a megélhetést. Félreértés ne essen, dolgoztam én Ausztriában is, a parasztgazda ott is reggeltől estéig talpon volt, csak az udvarában nem egy 100000 Ft-os 50 éves traktor szörny-állt, hanem egy 12 milliós John Deere. Meg még mellette egy kissebb, meg kb. 30 féle segéd-gép.

Visszatérve a rendőrökre, nekem teljesen elég az, ha mondjuk a 17 éves, tökrészeg hülyegyereket kiszedi az autóból a szombati diszkónapon a járőr, vagy elkapja azt a visszatérő tolvajt, aki a környék összes tyúkját ellopja. De ugyanígy vasra verve vigyék el azt, aki rárúgja a szomszéd 80 éves nénire az ajtót, és véresre verve, elviszi a 1200 Ft-ját, meg a maradék mákoskalácsot. Nahát, de bonyolult kívánságok!

Mi kell ehhez? Pénz, pénz, pénz, ugye meglepő módon. Nem siránkozni kell, hogy rendőrállamot csinál valaki, ha növeli a rendőrök számát, mert ugye egy ideális világban minden autó, kerékpár, ház, stb. mellett állna egy-egy rendőr, és akkor biztos nem lopnák el (a "nem állíthatunk minden sarokra egy rendőrt" című felelősség-elhárítás: jellemző a mai hozzáállásra). Pénz kell az üzemanyagra is, hogy félóránként tegyenek egy kört a legkisebb falvakban is. És ha már megvan a megfelelő ember és a megfelelő pénz, akkor igazán nem lehet semmi akadálya annak, hogy minden állampolgár a megfelelő életkörülménye között élhessen és dolgozhasson.

(És igen, a politikusbűnözést direkt nem vettem ide, az nem az egyszerű rendőrökre tartozik, ráadásul annak felderítése nagymértékben a politikai akarattól is függ).

(Megelőzném azt is, hogy valaki megint a magyar sajátossággal jöjjön, tudniillik "biztos nem dolgoznának akkor sem, ha minden feltétel adott lenne": ha a megfelelő feltételek mellett sem végzik a munkájukat a rendőrök, ott az ellenőrzést kell cserélni, vagy szigorítani.)

hasonló cikk a Mandiner blogján: Honvédség? Milyen honvédség?

4 komment

Címkék: rendőrség közbiztonság

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr31874518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adani 2010.03.28. 13:29:21

Ez igaz és igen hagyják a rendőrt dolgozni, de azon kelljen aggódnia, h ha elkapja a menekülő tolvajt akkor vajon feljelenti-e később testi sértésért, ha szoros volt a csuklóján a bilincs. Régebben meg egy 2 csendőr rendet tudott tartani egy kisebb faluban és megoldottak minden ügyet bűnöst meg példásan megbüntették és elvették a kedvét a bűnözéstől. Megesett pl. egy tolvajt, aki ellopott egy zsák búzát végigvezették a falun cipeltetve vele a lopott búzáját és minden házba becsengettek és megkérdezték ,h nem hiányzik véletlenül maguknál egy zsák búza, mert ez az úriember itt búzát lopott. Megszégyenítették, elvették a kedvét a lopástól.

Nick Leeson 2010.03.28. 19:52:49

@Adani: Nemrég olvastam, hogy a régi csendőrök 40%-a JOGÁSZ végzettségű volt!
Egy mai Magyar rendőr fényévekre áll ettől...

Old Man 2010.03.29. 09:45:31

@az aki: Jogászokkal Dunát lehetne rekeszteni, de Isten ments!Rendőrökre, rendőrségre van szükség!
A cikkel 100 %-ig egyetértek!
süti beállítások módosítása