2009.05.12.
19:19

Írta: Szekuriti Blogger.

21. Biztonságszervező képzés

Ez nagyon-nagyon komoly. A kérdés: ha egyetemi/főiskolai szinten tanulja valaki a biztonságszervezést, mint menedzseri szakirányt, akkor kiváltható -e az ottani vizsgák teljesítésével egy OKJ-s bizonyítvány?

De mi is ez a Biztonságszervező I és II. képzés?

 

UPDATE: Igen, az egyik hozzászóló megjegyezte, ezek még a régi OKJ szerinti azonosítószámok. Az újak is ennyit érnek, nincs átjárhatóság, az érdeklődésre kapott válaszok is frissek. Erről szól a cikk.

 

 

Biztonságszervező I.:

Feladata: Rendészeti-vagyonvédelmi, őrzési, tűz- és munkavédelmi, polgári védelmi, katasztrófa-elhárítási feladatok végzése, ill. az ilyen tevékenységek megszervezése és irányítása.

Alapadatok
- OKJ-szám: 54891901
- Szakmacsoport: Egyéb szolgáltatások
- Szint: emelt szintű szakképesítés
- Betölthető foglalkozás: Egyéb védelmi szolgáltatási foglalkozások (5369) >>
- Felelős minisztérium: BM-OM

Képzési adatok
- Képzési idő: 300 óra (maximálisan támogatható óraszám)
- Lehetséges képzési forma: csak felnőttképzésben tanulható.
- Elmélet aránya a képzésben: 30%

Feltételek
- Szükséges iskolai végzettség: érettségi
- Szakmai előképzettség: szükséges
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: nem szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges

A munka jellege

Döntően zárt munkahelyen, járkálva, ülve, monitor előtt végzett szellemi munka.

Jellemző tevékenységek

Rendészeti-vagyonvédelmi, őrzési, munkavédelmi, tűzvédelmi szabályzatok, katasztrófa-elhárítási terv készítése; a szabályok betartásának ellenőrzése; a védekezés, őrzés, megelőzés megszervezése; elsősegélynyújtás; oktatás tartása, ill. megszervezése; jogszabályok figyelése és alkalmazása; vagyonvédelmi eszközök kezelése; jegyzőkönyv készítése.

Követelmények

Ismerje a vagyonvédelem, a személyvédelem, a tűzvédelem, a polgári védelem technikai eszközeit és legyen képes használatukra, az elektromos-elektronikus eszközök esetén karbantartásukra; ismerje a fegyveres szolgálat ellátásának, az őrző-védő kutyák tartásának, a jelző-, védő-, mozgást korlátozó eszközök használatának szabályait; ismerje az objektumok védelmi rendszerének kiépítésével, a rendészeti, vagyonvédelmi szervezet felépítésével, az őrséggel, őrzéssel, fegyveres őrszolgálattal kapcsolatos szabályokat és elveket; rendelkezzen alapvető kriminalisztikai, krimináltechnikai, pszichológiai, minőségbiztosítási, munkavédelmi, környezetvédelmi, sugárvédelmi, vegyvédelmi, gazdasági, adatvédelmi, informatikai ismeretekkel; ismerje a fegyverekkel kapcsolatos szabályokat; ismerje a tűzveszélyes berendezések használatának szabályait, az anyagok tűzveszélyességi besorolását, a tűzoltó-felszereléseket, a különböző szakterületekre vonatkozó tűzvédelmi előírásokat; ismerje a munkavédelmi előírásokat, a biztonságtechnikai, munkavédelmi vizsgálatok, a minősítés és minőségtanúsítás, a balesetkivizsgálás szabályait, a különböző veszélyforrásokat, az egészséges munkahely kialakításának elveit; ismerje a polgári védelmi kötelezettség tartalmát, a katasztrófákkal kapcsolatos tudnivalókat, a rendkívüli események esetén ellátandó teendőket; legyen képes a különféle szabályzatok elkészítésére és az azokban foglaltak érvényre juttatására, oktatás megszervezésére és megtartására, az élet- és vagyonvédelem megszervezésére és végrehajtására, szállítmányok őrzésének, kíséretének megszervezésére, rendezvények biztosítási tervének elkészítésére, bűncselekmény felderítését elősegítő intézkedések megtételére, az élet- és vagyonmentéssel kapcsolatos intézkedések megtételére, tűzvédelmi és tűzoltási feladatok elvégzésére, tűzveszélyességi besorolás készítésére, elsősegélynyújtásra, a védőfelszerelések karbantartásának megszervezésére, a szükséges környezetvédelmi intézkedések meghatározására, munkavédelmi szemle, üzembe helyezési eljárás szervezésére, okmányok, dokumentációk készítésére; tartsa be a munkájára vonatkozó szabályokat, előírásokat.

Akkor a Biztonságszervező II. képzés:

Feladata: Rendészeti-vagyonvédelmi, őrzési, tűz- és munkavédelmi, polgári védelmi, katasztrófa-elhárítási feladatok végzése.

Alapadatok
- OKJ-szám: 34891901
- Szakmacsoport: Egyéb szolgáltatások
- Szint: középfokú szakképesítés
- Betölthető foglalkozás: Egyéb védelmi szolgáltatási foglalkozások (5369) >>
- Felelős minisztérium: BM-OM

Képzési adatok
- Képzési idő: 400 óra (maximálisan támogatható óraszám)
- Lehetséges képzési forma: csak felnőttképzésben tanulható.
- Elmélet aránya a képzésben: 30%

Feltételek
- Szükséges iskolai végzettség: 10. (az 1998/99-es tanév előtt végzetteknek 8.) évfolyam elvégzése
- Szakmai előképzettség: szükséges
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: nem szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges

A munka jellege

Döntően zárt munkahelyen, járkálva, ill. ülve végzett szellemi munka.

Jellemző tevékenységek

Rendészeti-vagyonvédelmi, őrzési, munkavédelmi, tűzvédelmi szabályzatok, katasztrófa-elhárítási terv készítése; a szabályok betartásának ellenőrzése; a védekezés, őrzés, megelőzés megszervezése; elsősegélynyújtás; oktatás megszervezése; jogszabályok figyelése és alkalmazása; vagyonvédelmi eszközök kezelése; jegyzőkönyv készítése.

Követelmények

Ismerje a vagyonvédelem, a tűzvédelem, a polgári védelem technikai eszközeit és legyen képes használatukra; ismerje a fegyveres szolgálat ellátásának, az őrző-védő kutyák tartásának, a jelző-, védő- és kényszerítőeszközök használatának szabályait, a rendészeti feladatokat ellátók jogait és kötelezettségeit, a fegyverekkel kapcsolatos szabályokat; ismerje a tűzveszélyes berendezések használatának szabályait, az anyagok tűzveszélyességi besorolását, a tűzoltó-felszereléseket; ismerje a munkavédelmi előírásokat, a biztonságtechnikai, munkavédelmi vizsgálatok szabályait, a különböző veszélyforrásokat, a munkaélettannal, a környezetkárosítással kapcsolatos alapfogalmakat; ismerje a polgári védelmi kötelezettség tartalmát, a katasztrófákkal kapcsolatos tudnivalókat, a rendkívüli események esetén ellátandó teendőket; rendelkezzen vállalkozási, szervezési, számítástechnikai alapismeretekkel; legyen képes a különféle szabályzatok elkészítésére és az azokban foglaltak érvényre juttatására, az élet- és vagyonmentés megszervezésére és végrehajtására, csoportvezetői szintű feladatok ellátására, szállítmányok őrzésére, kíséretére, tűzoltási feladatok elvégzésére, elsősegélynyújtásra, a védőfelszerelések karbantartására, mérőeszközök használatára, okmányok, dokumentációk készítésére; tartsa be a munkájára vonatkozó szabályokat, előírásokat.

 

Most akkor nézzük meg a teljesség igénye nélkül, mit is tanul egy Biztonsági/Biztonságszervező menedzser egy egyetemen vagy főiskolán:

  • kriminológia
  • kriminalisztika
  • humán erőforrás menedzsment
  • vállalkozásszervezés
  • büntető- polgári- és még sok másféle jogág
  • vagyonvédelmi ismeretek
  • biztonságtechnikai ismeretek
  • munkavédelem
  • adatbiztonság
  • informatikai biztonság
  • polgári védelmi ismeretek
  • tűzvédelmi ismeretek
  • pszichológia
  • biztonsági menedzsment
  • vezetési ismeretek
  • személyvédelmi ismeretek
  • krízismenedzsment

Kb. ezek a mindenhol kötelező, szakirányú tárgyak, amelyek elvileg átjárhatóak az egyes főiskolai/egyetemi karok között, szóval ha valaki valahol teljesíti ezeket, nagy valószínűséggel intézmény váltásnál elfogadják azokat teljesítettnek az új intézményben is. Tökéletesen megfelelnek a Katonai képzéseknél is (pl. titkosszolgálati tiszt, stb.), ahol az MSC diploma mellett még ezirányú tárgyakat is 2 féléven belül teljesíteni kell, melyek alapdolgok a katonai képzésnél. Ilyen esetben ezeket már teljesíti a hallgató, hiszen előző BSC vagy MSC képzésében már megcsinálta.

Nos, amúgy mesélték, hogy egyik srác megcsinálta a Biztonságszervező I és II. képzéseket, melyek 100-120000 Ft-ba kerülnek egyenként, utána a melóhelyén meg akarták tenni 4 őr főnökének, olyan csoportvezető jelleggel, óránként plussz 20 Ft-tal megtoldva az órabérét. Igen, OKJ! Nem lóg ki a csoportól, nevezetesen hogy egy OKJ arra jó lehet, hogy legyen papírunk arról, amit már csinálunk (pl. pincér, eladó, biztonsági őr), de amúgy olyan nagyon nem számít sehol sem.

Jah, hogy a felkeresett cégek mit is válaszoltak, miért is nem lehet a felsőoktatásban már teljesített szakirányú vizsgákat egy bizonyítványkiállítási-díj befizetése után OKJ-s papírra cserélni?

  1. azért, mert a főiskolák meg egyetemek nem modulszerűen képeznek (ÉS AKKOR NEM TANUL AZ EMBER??)
  2. mert a törvény így írja elő (KÉSZ, PUNKTUM, PERSZE, A TöRVÉNY...)

&@&{#@#@ (Ide jönne a káromkodós rész...)

14 komment

Címkék: okj biztonságszervezés

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr121117763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

euAgWzgmmtq7K 2009.05.12. 21:51:37

nem 55-tel kezdődik az OKJ, és emiatt nincs akkreditálva felsőoktatási szinten. ez van.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.05.12. 21:53:42

NEM erről van szó!!!!!!!!!!!

Az OKJ direkt nincs viszonyban a felsőoktatással.

Részletesen lásd:

hvg.hu/karrier/20090225_szakkepzes_okj_interju_karrier/page2.aspx

hegylako19 2009.05.12. 21:56:27

Nem a régi OKJ-ben szereplő adatokra kéne hivatkozni. A megadott OKJ számok már érvényüket vesztették! Van új OKJ követelménye mind a két képzésnek. Először utána kéne nézni, mielőtt elkezdesz írogatni!

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2009.05.12. 22:02:04

Jó cikk. Az a baj az OKJ-kkel, hogy szutyok. Ha valakit nem vesznek fel egyetemre, oda megy. Ha valaki nem tudja mit csináljon, oda megy. Elvégzi, van papírja, mégis a legtöbb esetben nem sok hasznát látja.

OKJ-ről uprgradelni egyetemi/főiskolai tanulmányokra, vizsgákat kiváltani meg végképp nem lehet.

Ismerősöm meg még 2000 környékén végzett programozó érettségi képesítő vizsgát (érettségi+1 tárgy még a programozásból is), aztán két évvel később kiadták neki a szoftverüzelemtetői OKJ-t meg az ECDL teljes 7 modulos vizsgakönyvet is, mert simán lefedte az képesítő érettségi vizsgája.

Egy ismerősöm van, aki ügyintéző, mert van ilyen OKJ-s papírja, gyakorlatilag telefont kell felvenni, Excel-t meg Word-ot kezelni, e-mailt írni, ehhez biztos sokat hozzátett az OKJ.

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2009.05.12. 22:06:28

@hegylako19: Tudom, de a két képzés ugyanaz, más számmal. Az infó friss, szóval ha a régi OKJ-s képzést nézzük, ha az új OKJ-s képzést nézzük, ugyanaz a tészta, erről szól a cikk.

Javítva!

Csavarhúzós 2009.05.12. 22:18:28

Jogilag így korrekt, tényleg nincs átjárhatóság. De fordítva sincs. Ha valakinek mondjuk van egy felsőfokú informatikai OKJ képesítése, és egyetemen szeretné legalább az alapszintű informatikai kurzust kiváltani vele (bevezetés a számítógépek világába, mondjuk) akkor az kredit-elfogadó bizottság kiröhögi, mert ők csak felsőoktatásban teljesített tanulmányt fogadhatnak el.
A motiváló ok pedig nyilván az, hogy nekik az a jó, ha fizetsz tandíjat, még ha néha röhelyes dolgokért is. Volt például olyan, hogy egy jogász mérlegképes könyvelői OKJ-s képzést csinált, abban van egy jog vizsga, természetesen nem hagyhatta ki.

euAgWzgmmtq7K 2009.05.12. 23:17:43

akkor mégegyszer leírom: csak a legfelső szintű/55-tel kezdődő sorszámú OKJ papírral van átjárhatóság a felsőoktatásba, ezek kétévesek, és jellemzően vagy felsőoktatási intézmények tartják, vagy közvetlenül ellenőrzik a vizsgáztatásukat.
(valahogy nem lep meg, hogy biztonsági szakmában dolgozók ezt képtelenek megérteni egy egyszerű bővitett mondatból, amit beírtam az elején)

nothing.at.all (törölt) 2009.05.13. 00:07:29

@d.hardman:
szerintem neki fordított a problémája.
vagyis egyetemi diplomával szeretne okj-s papírt.
bár én azt nem értem minek.
ez nekem olyannak tűnik, mintha valaki felsőfokú nyelvvizsgával akarna alapfokúról papírt.
de minek?

euAgWzgmmtq7K 2009.05.13. 00:29:15

@nothing.at.all: igen, de az általam említettek kivételével, a kisebb rendű vagy nemtom hogy mondjam okjk nincsenek akkreditálva, úgyhogy jogi lehetőség nincs semmilyen beszámításra egyik irányba se. az hogy mi értelme lenne, azt már nem is firtatom, a nyelvvizsgás példád jól mutatja. de egyébként lehet hogy pl diplomás munkakörbe nem vennék fel, mert sokat kéne fizetni, így okjvel foglalkoztatnák, és pl azért kényszerülne erre...

Almaspite 2009.05.13. 08:18:03

Egy értelmét látom a dolognak:

Tételezzük fel, hogy valaki a felsőoktatásban teljesíti a Biztonságszervező tantárgyat (ami jócskán lefedi az OKJ-s képzést), de még mielőtt diplomázna, valami oknál fogva kimarad a főiskolából. Ha kapna a teljesített tárgyról egy OKJ-s papírt, akkor ebben az esetben, még mielőtt bukott szarként lehúznák a klotyón*, lesz a kezében valami dokument, amivel azért el tud valahol helyezkedni és nem kell éhenhalnia...

*Csillagközi invázió, Zim kiképző őrmester

euAgWzgmmtq7K 2009.05.13. 18:45:10

@Almaspite: OKJ papírhoz záróvizsgát mindenképp kell tennie, nem elég a tárgyakat teljesíteni. egyébként szerintem ez a felsőoktatási intézményekben tartott f.fokú képzéseknél nem is lenne elképzelhetetlen, kérvényt kell írni.

Hang Ember 2009.05.27. 12:03:02

Hali mindenkinek. Mostanában időhiány miatt nem olvasgattam a blogot, pedig jó, most bepótoltam.
A poszthoz: Én a Bolyain végeztem biztonságtechnikai mérnökként. Mikor harmadéves hallgatók lettünk elvégezhettük a Bánkin működő xy akkreditált vizsgabizottság mellett a Biztonságszervező I.-et csökkentett képzési óraszámban azzal a feltétellel, hogy öt eredményes félévnek meg kellett lennie a főiskolai képzésünkből, mivel a főiskolán is azokat a tantárgyakból vizsgáztunk amelyek a biztonságszervezős tananyag 85%-át teszik ki. Munkavédelemből, katasztrófa-elhárításból, őrzésvédelemből, ezen belül szállítmánykísérésből, kockázatelemzésből és jogi ismeretekből kaptunk plusz oktatást. Vizsga után kaptunk munkavédelemből egy külön törzslapot, amely középfokú munkavédelmi tevékenység ellátására jogosít fel de - figyelem- csak oktatási és kulturális intézmények területén. Tehát egyéb pl. ipari termelő cégeknél nem láthatok el munkavédelmi felügyeletet. Főiskolán mindent összevetve öt félévet hallgattunk tűzvédelmet, államvizsgáztam belőle de nem végezhetek tűzvédelmi tevékenységet (önállóan), mert a Tűzoltóság nem ismeri el a diplomámat - mármint tűzmegelőzési szempontból. Pedig a jogszabályoktól kezdve a tűzoltó berendezések működésén át, a riasztási kategóriákig és Tűzoltóság szervezeti felépítéséig mindent meg kellett tanulnunk. Ráadául egy tűzoltó tiszt volt a tanárunk. El kellene végeznem a tűzoltóság által indított és akkreditált kb 6 hónapos tanfolyamot és csak akkor "állnának velem szóba" . Szóval igencsak hézagosak ezek a képzések, illetve az egyes intézményrendszerek közti átjárhatóság sincs központilag szabályozva, sőt egyáltalán a biztonságtechnika teljeskörű szabályozása nincs egységesen lefektetve. Vannak törvények, vannak szabványok, ajánlások a szakma területén de nem kerek - még most sem - az egész.

coree 2009.07.01. 19:34:48

Sziasztok!

most láttam az oldalt, örülök hogy van ilyen is:) de tényleg.

nos, az oktatással kapcsolatban, kb. 3 éve működik a Rendőrtiszti Főiskolán nappali/ esti szakon biztonsági szakirány, azaz az első hivatalos "cicil" szak. Elvégzése 3-4 év, Rendőrtisztis diplomát ad, de elvileg az állami rendészeti szervekhez nem jó, pl. nem lehetsz rendőr ezzel (jelen állás szerint). Jelenleg ez a biztonsági szakma (pl. élőerős üzletág) szakspecifikus legmagasabb sulija, mert itt nem 4. évben szakosodsz irányra, hanem végig ezeket tanulod. Pl.: Kriminalisztika, Pszichológia, Szociológia, BTK, PTK, BE, egyéb jogok garmadája, Munkajog, Szervez-vezetés, kommunikáció, Közlekedésrendészet, Kriminológia, Katasztrófavéd, Bizt.Techn., Vagyonvédelem, Információvédelem, stb..
Igen jól szervezett az oktatás, relatíve kedvező ár, fél év: 106.000 Ft.- A tanárok profik. (Jelenleg ezt végzem)
Master képzés most indul majd, + 2 év.

OKJ, réges-régen volt divat, illetve ugródeszkának jó. Sajna a legtöbb cégnél nem veszik komolyan, viszont bőszen szervezik az embereket rá, mert jó bevétel. (maga a képzési anyag ok, bővebb ismeretek, mint az alapon, -talán ilyet kellene alapban- de elszúrták az egész alapképzést szerintem, "embergyárakat" hoztak létre, tisztelet a kivételnek, igen hiányos ismeretekkel lökik át a friss vagyonőröket a képzési központokban.

A főiskola erőssége, válaszolva a téma kérdésére, hogy x. év, X. vizsga, kevés témazárónk volt, gondoltam gyorsan beiratkozom egy magánnyomozóira (halmozásképpen:) ), a fenti indexemben letudott tantárgyakra mind felmentést kaptam, csak "kis szakdolgozatot" kellett írjak, és megvolt a papír. Elvileg ennek a diplomája simán érvényes a magánnyomozásra (okj nélkül), és (tényleges) biztonsági vezetői posztra is.
Ajánlom mindenkinek, sziasztok!
süti beállítások módosítása