2009.07.02.
07:46

Írta: Szekuriti Blogger.

25. Uasokat vertek a HÉV-en: reakció

Ez komoly. A múltkori történettel kapcsolatban leírtam már a véleményem, de most olvason az Indexen a BKV reakcióját:

A biztonsági őrök valamennyi esetben megfelelnek a munkájuk végzéséhez törvényben előírt feltételeknek, közölte az esettel kapcsolatban a BKV sajtóirodája. Az őrök tanfolyamon vesznek részt, ahol megtanulják a jegy-és bérletfajtákat, azok időbeli és területi érvényességét, a HÉV-forgalomra vonatkozó főbb szabályokat, és társasági etikai és viselkedési kódexét.

A biztonsági őröknek vizsgát is kell tenniük, csak ezután végezhetnek szolgálatot a HÉV területén. A járőröknek a személy- és vagyonvédelmi feladatuk mellett biztosítaniuk kell, hogy az utasok betartsák az utazási feltételekben foglaltakat. Ennek érdekében figyelmeztethetik az utast, pótdíjazási eljárást kezdeményezhetnek a jegyellenőrnél vagy kizárhatják az utazásból - olvasható a cég közleményében. (Index)

Most komolyan. Mekkora hamubasütött ökörség ez? Ja, a tanfolyam, mi? Magyarországon ennek akkora hatása van. Tanfolyamot végzett, tehát sztár, ért hozzá, ki van képezve, stb. De milyen tanfolyamot?

Olyat, mint a vagyonőri képzés? Ahol 15000 Ft-ért végigülsz néhány szombatot, lediktálják a vagyonőri törvényt feketén-fehéren, esetleg egy kis magyarázattal? Utána 300 órát dolgozol egy vagyonőri cégnek ingyen, ez lesz majd a gyakorlat. És persze a vagyonőri vizsga, ahol soha senki nem bukott még meg, pedig elég sokan a nevüket alig tudják leírni..

Anno nálam olyan volt, hogy a rendőrség központi telephelyén az írásbeli vizsgánál amikor végeztem, a felügyelő rendőrtiszt átolvasta egyesével a lapokat, és elmondta, mit kellene még beírni a ketteshez. Nem azért, mert olyan durva kérdések lettek volna (aki olvassa ezt a blogot egy ideje, az láthatja, hogy van nálam másféle tudás a háttérben), csak annyira idióta módon voltak megfogalmazva a kérdések, mintha a "Rovar részei" című kérdést a "Eöáöáá, rész, eööáöóó, benne eöááe reppüllő izzééé" formában teték volna fel..

Na ja. Aztán persze a tanfolyam megkezdése után derült ki, hogy igazából 80000 Ft-ért nem kell a 300 órás ingyenmunkát elvégezni, mert akkor a tanfolyam pótolja ezt. Érdekes, nem? Ki lehet találni, mit választottam..

Akkor hagyjuk a tanfolyamot végzett dumát. Ez is ilyen idióta beidegződés, mint a diploma. Ma minden 4., 5. ember diplomára készül, de ettől most sztár lenne? A diploma értékét a kereslet adja, ezért van az egyik oldalon a mérnöki képzés, míg a másikon a tanári. Arról meg ne is beszéljünk, hogy manapság az összes megmondóember, állami, politikai felsővezető jó része Moszkvában szerezte a diplomáját, valamilyen politikai egyetemen. Na ezért hagyjuk a diplomás, képzésen vett rész kezdetű magyar népmesékbe (se) való szólamokat.

Ez a mondat amúgy a kedvencem a nyilatkozatból: "ahol megtanulják a jegy-és bérletfajtákat, azok időbeli és területi érvényességét, a HÉV-forgalomra vonatkozó főbb szabályokat, és társasági etikai és viselkedési kódexét"

Milyen viselkedési, meg etikai kódexet? Ez is olyan európai kifejezés, nem? A kódex valami ilyesmi lehet, lefordítva érthetőre:

1. Ne baszd pofán az utast!
2. NE BASZD POFÁN AZ UTAST!
3. Köszönni kell!
4. Ne baszd pofán az utast! És köszönj!
5. Ha valami baj van, akkor tagadj le mindent!
6. Köszönj! ÉS ne baszd pofán az utast!

Jó vicc? Sajnos nem az..

9 komment

Címkék: bkv közlemény

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr781221413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

warrant officer 2009.07.02. 10:02:11

Üdv!

Bevallom én voltam az eddigi 1 "nem tetszett" szavazó. Nem azért mert nem igaz. Sajnos minden szava igaz. Azért nem tetszett, mert megint csak a felszínt sepregetjük. Ami jelenleg a vagyonőri, elnézést : biztonsági őri szakmában folyik az pont olyan, mint az ország. Gondolat ébresztőnek írok pár sort, sok lesz benne a kérdés.

A jelenlegi helyzetnek 20 évre visszanyúló múltja van. A rendszerváltás után az állam seperc kivonult a közszféra védelméből. Akik maradtak azok éjjeliőrök, nyugdíjas portások voltak.
1. Hiány volt vagyonőrből. Reakció ->> gyors képzés ->> eredmény -->> gyenge szakmai tudás.
2. A szakmának nem volt múltja és nincs értéke. (lásd: ezt bárki meg tudja csinálni) -->> következmény - >> minimális fizetés, szakmai fejlődés megkövetelése szinte sehol. Órabér 500Ft. havi kereset 80e FT. hivatalosan. Nem hivatalosan havi válllalt munka 280-300 óra!! bére 100-120 eFT. Az kb 24 óra szolgálat 24 pihenő. Továbbképzés? Miből? Mikor?
A 2005-s vagyonőri tv. sokat javított az 1998 évi IV.es tv.-en De nem eleget. Hézagok, hibák sokasága. Kamara? Tavaly 15 megkérdezett vagyonőrből 15 nem tudta hogy új törvény van. Ebből a 15-ből 10 azt se tudta mit tehet és mit nem :-(
Tavaly új OKJ képzési rendszer, modulrendszer. A vagyonőri tv. hozzá módosul? Kamara?
Végre rájöttünk, 20 év után, hogy a téglagyári őr a pénzszállító és a testőr az külön szakma, Hurrá.
Nem folytatom. Lenne mit összehangolni, a szakmát meg lejáratják ezek a sz@házi, tudatlan, barmok, akik valamikor kaptak egy papírt. Felülvizsgálat? Újra vizsga? Fizikai és szellemi képességek alapján besorolás?
És akkor a csodás fegyvertörvényről még nem is szóltam. Pl. Ma Mo-n nem lehet gáz-és riasztófegyvert munkában használni.
Mit várunk a "szakmától"?
Gyors megoldásom:
1. Teljes felülvizsgálat -> aki nem megfelelő azt eltávolítani.
Hiány lesz vagyonőrből. -> Béreket meg lehet emelni -> Követelményt lehet támasztani.

Hopp, felébredtem :-)

WO

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2009.07.02. 10:46:18

@warrant officer: Kösz a hozzászólást, remélem a blog azért tetszik. Fogok írni az általam helyesnek vélt megoldási javaslatról, ha van még valamit hozzátenned, jöhet akár e-mail-ben is.

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2009.07.02. 10:47:09

@warrant officer: Kösz a hozzászólást, remélem a blog azért tetszik. Fogok írni az általam helyesnek vélt megoldási javaslatról, ha van még valamit hozzátenned, jöhet akár e-mail-ben is.

Megélhetési rasszista 2009.07.02. 11:14:57

Most erre mit lehet mondani? Havi br. 90-100-ért ilyen embert kapsz a piacon.

warrant officer 2009.07.02. 11:49:51

@Biztonsági Őr:

Tetszik a blog, eddig még nem találkoztam vele.

Szakmabeliként töménytelen ötletem és javaslatom lenne, de minek? Aki 3 percet "dolgozott" a szakmában, az mind tudja amit leírtam, maximum érdeke fűződik hozzá, hogy ne változtasson rajta. Ez ma Mo.

Célom csupán annyi volt, hogy aki nem tudta az is lássa pár mondatban, hogy miért van, ami van. Természetesen ez sem mentesít senkit a kulturálatlan, agresszív viselkedés alól.

Az előző kommentemhez még egy elméleti kérdés.
Ki találkozott már olyan céggel aki elfogadható indokból (gondolok itt a vagyonőri törvény megsértésére, szabs-be, ütköző dologra) kirúgott vagyonőrt?
Én is tudok párat.
És ki tud olyan cégről aki ezt jelentette a Kamarának és ezért a vőrt kivágták?

WO

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2009.07.03. 12:59:18

Én olyan suliba jártam, ahol jó volt az oktatás. A számonkéréssel, a vizsgáztatással volt a gond, mindenkit átengedtek. Az oktatásban ellenőrizetlenül óriási állami pénzek mozognak és felhasználásának hatékonyságát senki, nem ellenőrizi. Ezért sikerült egyszerű gazdasági tevékenységgé lealacsonyítani a l v.őri oktatást. :(

д · http://www.hovane.blogspot.com/ 2009.07.04. 10:27:26

bár nem kapcsolódik szorosan a témához, azért még hasznos lehet: hovane.blogspot.com/
süti beállítások módosítása