2009.08.19.
10:58

Írta: Szekuriti Blogger.

56. Cigánybűnözés?

Igaza van Edinának, az utóbbi posztjaim közül több foglalkozott ezzel a kisebbséggel. Mint a hozzászólásomban már leírtam, most aktualitásokról akartam írni ezekben a bejegyzésekben. De mi is az a cigánybűnözés, és kell -e vele külön foglalkozni, vagy ez is csak a bűnözés egyik formája?

A válasz nyílván nem egyszerű. Egyes liberális emberek az irányban szólaltak fel, hogy a cigánybűnözés szóösszetétel használata kirekesztő, faji megkülönböztetés, esetleg rasszizmus. Ha most elrugaszkodunk egy picit a hülye politikától, meg a sok okos(kodó) embertől, akkor észrevehetjük, hogy kriminológiai* szempontból a cigánybűnözés is csak egy kategória. A kriminológia egyik fő eszköze a rendszerezés, kategóriákba sorolás lenne.

Azért lenne, mert ma a kriminológiai kutatásokban, statisztikákban nincs olyan kimutatás, mely a cigánybűnözést mérné. Pedig logikus lenne, külföldön sok helyen van is. Elrugaszkodva még mindig a politikától, a megélhetési jogvédőktől, a cigánybűnözést is csak egy kategóriának foghatjuk fel, ugyanúgy, mint a sárgarépa-tolvajok bűnözését, vagy akár a kínai-bűnözést (ez így milyen hülye szó lett). Azért kellenek a kategóriák, hogy statisztikákat gyárthassunk, kutatásokat, elemzéseket készíthessünk. Csak míg a cigánybűnözésnél a cigányok (romák) bűnözési szokásait vizsgálhatjuk, úgy utóbbiaknál a sárgarépa tolvajok, illetve a kínaiak bűnözési szokásait.

Felvetődhet, ki a cigány? Az, aki annak vallja magát. Például. Vagy aki a cigányság, mint népcsoport kultúrális, társadalmi, és más jellemzőit viseli magán. Felejtsük el a III. Birodalomban is alkalmazott módszert, mely szerint orvosi eszközökkel, fejméret, forma, stb. alapján soroljuk az embereket rasszokba.

Ki is nyer a cigánybűnözés emlegetésével? Elsősorban a politika. Miért? Azért, mert ha valaki cigányozik, vagy valaki rasszistázik, akkor azzal lesz elfoglalva, nem pedig azzal, hogy XY politikus mit csinált/mint nem csinált.

Másrészt a média. Ugye alapeset, hogy egy újság jobban fogy, ha a címlpaján ott virít egy kisgyerek, aki autóbaleset után darabokra szakadt az aszfalton. Undorító dolog az ilyen, de ebből élnek. Ugyanígy jól megy a bolt, ha a címlapon az van, hogy Kolompár Edömér megölte a 12 éves Noémit, de az is, hogy Rasszizmus? Cigányokat ölnek?

Akkor most megéri kategóriákba sorolni a bűnözési formákat? Meg, nyílván azt szerettem volna átadni, hogy egyrészt hülye aki a politikusokra hallgat, illetve aki a média minden szavát készpénznek veszi, másrészt például a kriminológiában a fent leírtaknak megfelelően lehet okosságokat gyártani. Ne ijedjünk meg, nem náci az összes kriminológus szakember, attól hogy ők cigánybűnözés kategóriát létesítenek/létesítenének, attól még ugyanúgy létesítenek más népcsoportokra is.

Jók -e az ilyen tanulmányok? Jók lennének, igazából. Ugye ha ezekből a tanulmányokból az jön le, hogy a 0-14 éves cigány gyerekek például 20%-a követett már el bolti lopást, míg a teljes népességnél nézve a 0-14 éves gyerekeknél csak 0,001% az arány, akkor mindjárt rá lehet jönni, hogy hoppá, itt valami gebasz van. Utánanézve rá lehet jönni az okokra, azokat megszüntetvén csökken ebben a népességcsoportban a bűnözés, nő a lakosság biztonságérzete, ráadásul a jó útra terelt/el nem kallódó gyerkőcöknek nagyságrendekkel jobb esélye lesz tanulni, dolgozni, ergo beilleszkedni a többségi társadalomba.

Ugye, hogy nem gonosz dolog ez? Csak a politika...

A végén még talán ide kellene írnom a törzsolvasóim által már jól ismert szemléletemet: számomra teljesen mindegy, hogy ha valaki elkövet egy bűncselekményt az cigány, magyar, néger (oké: roma, ??, afroamerikai), vagy férfi, nő, illetve gyerek, felnőtt, nyugdíjas .. a bűn elkövetőjét mindig azonos módon kell megbüntetni. Szóval aki bűnös, az bűnhődjön, nyerje el méltó büntetését. És ne legyen súlyosbító/enyhítő körülmény hogy cigány. Mert ez az igazi rasszizmus.


* A kriminológia a bűnözéssel, mint társadalmi tömegjelenséggel és a bűncselekménnyel, mint egyedi társadalmi jelenséggel foglalkozó bűnügyi tudomány.

A bűnözés társadalmi tömegjelenség, amely egy adott társadalomban, egy meghatározott időszak alatt elkövetett és ismertté vált közvádas bűncselekmények és azok elkövetőinek és áldozatainak összességét jelenti.

Társadalmi tömegjelenség: a bűnözés társadalmiléag meghatározott, az adott társadalom viszonyai, változásai meghatározzák a bűnözés jellegét, mennyiségi és minőségi vonatkozásait. Tömegjelenség voltát az adja, hogy mennyiségileg leírható, relatíve nagy számban jelentkezik (volumen), sajátos mozgása (dinamikája), változása (tendenciája) és összetétele (struktúrája) van.

Forrás: Dr. Dános Valér - Kriminológiai ismeretek, Rejtjel Kiadó

10 komment · 1 trackback

Címkék: cigánybűnözés

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr661320142

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: M. Péter György nyílt levele a magyarországi rasszizmusról Los Angelesből 2009.08.19. 13:02:35

"-Ez egy könyv? -Nem, ez a plafon." (egy életcentrikus orosz nyelvkönyvből) Kedves honfitársaim! Roma barátaim! Szomorú vagyok, szomorú, mint a farkatlan füles a szivárvány tövében. Lógathatnám kamillába csepegő orro...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moRtiZ 2009.08.19. 11:48:37

Remek post, 100%-osan egyet értek vele.

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2009.08.19. 12:08:59

Én azért kérdeztem, h miért megy ezen az oldalon ez a cigányozás .. ami megy, mert ez egy vagyonőrös oldal. A vagyonőrök között az össztársadalmon belüli arányukhoz képest felülreprezentáltak a cigányok .. (szóval van itt egy ellentmondás)

Archenemy 2009.08.19. 12:16:05

Rászistá pószt! Há eccsém, há nem monta senki neked basszájba, hogy á cigányok jaó gyerekek? Á cigányok nem bűnöznek! Há rászístá vágy? Te kecseg!
.
.
Logikus egy olyan csoportba tartozó emberrel óvatosabbnak lenni, amelyik csoport bűnözési rátája messze fölötte van más csoportokénak.

Ezt nem bűnözéssel, de pl. balesetokozással, elhalálozási eséllyel a biztosítók is alkalmazzák: a dohányzó emberek életbiztosítása magasabb (holott nem minden dohányos hal meg korábban, mint bármelyik nemdohányos), a fiatalok autóbiztosítása többe kerül (holott nem minden fiatal okoz több balesetet, mint középkorú vagy idősebb társa), stb.

Kockázatelemzésnek, kockázatcsökkentésnek hívják, ha az ember egy másik emberről úgy igyekszik következtetéseket levonni, hogy csak nagy vonalakban ismeri: kora, egészségi állapota, származása, stb.

Erre rászizmust sikoltozni lehet, csak butaság. Társadalmi elvárás lehet, hogy ne tegyen különbséget az ember roma és nemroma közt, de ha ez egyszerűen logikátlan, és ennek a logikátlanságnak még negatív következménye is van, akkor a logika bizony igen gyorsan felül fogja írni a társadalmi elvárásokat.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2009.08.19. 12:28:50

Ide is linkelnék (törölj, ha gusztustalan vagyok), mert szeretném felkarolni MINDKÉT problémát:
ciganyhorda.blog.hu/2009/08/19/magyarbunozes_felelem_a_magyaroktol

Az viszont tény, hogy újabban tényleg nagyon sokat foglalkozol a cigányokkal! Ez nem volt rád jellemző. Mi történt, amiről nem beszélsz? Mi volt az a pont, ahol úgy döntöttél, hogy ilyen sztorikat, posztokat fogsz írni?

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2009.08.19. 12:42:18

@EdinaEdina: @Tom Bobb: Hát, nem arról szól ez a poszt, hogy a megkülönböztetést, a rasszistázást és hasonlót csak a politika gerjeszti, miközben a bűnöző az bűnöző, a munkás az munkás, stb .. bőrszíntől függetlenül?

Ja igen, ez egy kriminológiai témájú poszt, sokkal komolyabb témák is lesznek újra, 3-4 napon belül. Ha Edina nem haragudott meg most rám véglegesen (szerintem nem kellene), akkor remélhetőleg jöhetnek a levelek is. :)

Mad dog 2009.08.19. 20:23:28

Gratula ! Látom Mohácsi Viki eszement dolgai ragadósak :Azoknak a fajvédő ingyenélőknek lenne egy javaslatom : költözzenek egy fertőzött vidékre és ezek után nyilatkozzanak ! Majd ha élesbe megcsinálják őket akkor esetleg másképp gondolkodnak majd?:!

bjh gugzgvtv gzgvzlvkv bbbbz (törölt) 2009.08.20. 01:19:14

tizenéve jártam-járok vagyonőrök közé, cigány nem volt közöttük, keményebb srácok, légiósok, bűnözők, volt rendőrök, munkanélküli diplomások viszont igen (igen, diplomás is sok van közöttük)

cigány vagyonőrt csak boltban látok irodákban nem, nem hiszem hogy a tapasztalt vagyonőrök között 10% körül lennének a cigányok mint a népességben

Adani 2009.08.21. 13:35:28

Viszont gondolom sok vagyonőr találkozik cigányokkal a munkája során. Az egyik kedvenc olvasmányomban a Tesco Titok 1-2 könyvben is megemlítik őket, majdnem mindig mikor a bolti lopásokról van szó. Elsősorban rájuk volt jellemző az, h valamit mindig loptak akkor is ha amúgy lazán közelítette a kosár tartalma a 100 ezret. Valami mindig volt a zsebben és ők maguk mondták azt mindig, h hát tesó ez a véremben van. És ha ők mondják ugye akkor lehet benne valami.

Megaztán egyedül ők jönnek mindig azzal mikor elkapják őket, h "há' most azsé' mer' cigány vagyok?" Kínaitól arabtól, magyartól stb. sosem hallani ilyet.

Viharkabát 2009.08.25. 17:21:32

Két idézetet szeretnék idebiggyeszteni (az egyiket olvastam, a másikat hallottam saját füleimmel):
" Csak azt a statisztikát hiszem el, melyet magam hamisítottam." Winston Churchill, tökismeretlen politikus
" A kriminalisztika, kérem szépen, egy áltudomány." Dr. B.G. a Rendőrtiszti Főiskola tanára

Gondolom kitalálható, melyiket olvastam... :D

Egyébként a romák felülreprezentáltságáról (de szép szó!) a bűnözésben és annak okairól néhány szociológus kutatásai érdekes adatokkal szolgálhatnak (pl. Ladányi János). A kriminológia ugyanis - szerintem - csak a szociológia egyik szakága. Mondom, szerintem.
süti beállítások módosítása