2009.08.23.
11:00

Írta: Szekuriti Blogger.

58. Minősített időszakok az országvédelemben

Egy kicsit jobban ráértem, így legyenek a minősítetett időszakok a téma. Mik is a minősített időszakok? Például a rendkívüli állapot, a szükségállapot ilyen. Ezekről lesz bővebben szó ebben a bejegyzésben.

Elsőként, mi is az a minősített időszak? Az országvédelem definíciója szerint olyan időszak, amikor az állam életét, rendes működését, az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságát, belső-, vagy külső eredetű, illetve társadalmi-, természeti-, vagy technikaijellegű erőhatalom megjelenése veszélyezteti, és ennek elhárítására az Alkotmány felhatalmazása alapján a rendkívüli jogrend eszközei vehetők igénybe.

 

Elköltöztünk, a bejegyzés itt folytatódik...

21 komment · 1 trackback

Címkék: minősített időszak országvédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr131330884

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Cozma kezdte a verekedést... 2009.08.25. 09:12:14

Bizony ezt sokan megjósolták, most már ki is mondta Mester úr(?!): Marian Cozma kezdte a verekedést. Szegény N. Győzőék a rendkívül kimerítő bodzaszedés után meg csak egy jót akartak szórakozni, amikor ez a "galád" sportember elkezdte lö...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drJano 2009.08.23. 14:06:28

Hmm, ez elég korrekt lett :)
Lehet tippet adni szakmai cikkekre, olyan témákban,amik érdekelnek?
pl:
-magán biztonsági cégek és a rendőrség, kormányőrség együttműködése( lásd:1-2éve rengeteg cikk volt az In-Kal szerepéről a politikusok védelme kapcsán, feg,h kiemelkedő technikával rendelkeznek)
-mennyire jellemző a területi harc a nagyobb cégek közt( In-kal, G4, Valton), vagy inkább le van osztva,h ki mivel foglalkozik elsősorban ( rendezvény, objektum, stb)
-az ex rendőri vezetők által vezetett cégek ( pl.: Expol- Doszpot, ők védik a fél a belvárost) Kíváncsi lennék, hogy ezek az összefonódások mennyire alakultak már ki a rendőri munka közben (persze tudom,h nagyon, csak azért érdekes lenne tudni a részleteket)
Ha túl necces témák, akkor bocs az ötlet miatt:)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.08.24. 20:00:20

Hiánypótló összefoglaló, gratulálok!

Gyulimali 2009.08.24. 20:05:47

Bakker!

Mi az, hogy: "nem tervezett sugárszennyezés"???
Miért, van tervezett is???

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2009.08.24. 20:10:38

@Gyulimali: Az embereket folyamatosan éri sugárzás, a természetes háttérsugárzás állandó jellegű, de változó mértékű lehet. Ennek értéke azonban nagyságrendekkel kisebb, mint egy ilyen erőművi balesetnél, és nincs semmilyen negatív élettani hatása az emberre.

LOOOVE · http://szerelmes.dolgok.com 2009.08.24. 20:33:21

Ezek nem filmek és sorozatok? :D

kívülálló 2009.08.24. 20:52:32

Hála istennek, hogy ezek a minősített időszakok mostanában nem következhetnek be.

Mert nincs "Honvédelmi Tanács", csak a tagjai, Szekeres elvtárs, Szili katika, Draskovics mindenhez értő aduász, Bajnai libaszakértő, Vadai elvtársnő, Lendvai Ildikó, Kiss Péter elvtárs, talán még Lampert Mónikát is maguk mellé veszik, hogy ütőképes legyen a testület:)))

Ennek a sok szerencsétlennek az első ülése már rendkívüli állapotot eredményezne.
És minősítené a minősített időszakokat:))

Mindfield 2009.08.24. 20:52:49

Ez olyan ZH szerű lett..:) Nagyon hivatalos, jól összeszedett. Gratula!

Benkő Nóra 2009.08.24. 20:57:44

Szuper összefoglaló, sokat tanultam belőle, köszönet érte!

Volna viszont egy kérdésem is. Arról nem írtál sehol, hogy a Tanács kikből jön létre ill. ki választja őket? Mindig az adott helyzethez illő szakemberek alkotják eme tanácsot, vagy politikusok a futó pártokból?

akyyy 2009.08.24. 21:56:45

Ennek mi köze a hogyvolthoz és sixx elvtárs szabadságához?

¿Qué tapas hay? 2009.08.24. 22:03:39

@Gyulimali: Van "tervezett sugárszennyezés", ezt hivatalosan tervezett kibocsátásnak nevezik. (kiemelt létesítmény (atomerőmű, kísérleti és tanreaktor, uránbánya, radioaktív hulladéktároló, A-szintű izotóplaboratórium, kiégettfűtőelem-tároló) szabályszerű működése esetén a kibocsátási útvonalakra, valamint a kibocsátott radionuklidokra vagy azok csoportjaira megállapított éves kibocsátás. (15/2001. (VI. 6.) KöM rendelet)

Persze a nukleáris veszélyhelyzetre is van gyönyörűszép definíció, de annak idézéséval kár lett volna a jól érthető és tetszetősen megfogalmazott posztot elcsúfítani.

Kommentként azért belefér:

"nukleáris veszélyhelyzet: bármilyen okból bekövetkező, az emberek nem tervezett sugárterhelését, valamint radioaktív anyagok környezetbe történő kibocsátását eredményező olyan helyzet, amikor a lakosságra és környezetre káros radioaktív sugárzási szint, vagy szennyezettség jelenik meg, vagy jelenhet meg, illetve áll fenn, és amelyben a lakosságot érintő következmények elhárítása vagy enyhítése érdekében állami, önkormányzati intézkedésre van vagy lehet szükség;" (165/2003. (X. 18.) Korm. rendelet 2. § a))

S. Annyi 2009.08.24. 22:40:36

Tudsz valamit ecsém?
Hinteni kell az imát? Nagyon szar lehet a maszopnak....

Shadearmy. 2009.08.25. 06:14:19

Csak zárójelben jegyezném meg, hogy 5 minősített időszak van.
Nem beszéltél a "megelőző védelmi helyzetről".

Tömören valami ilyesmi: Külső fegyveres támadás veszélye esetén, vagy szövetségi kötelezettség teljesítése érdekében az országgyűlés meghatározott időre hírdeti ki és külön dönt az általános hadkötelezettség bevezetéséről.

Shadearmy. 2009.08.25. 06:19:26

@Benkő Nóra:
Kérdésedre válaszolva a Honvédelmi Tanács összetétele:

Elnöke a Köztársasági elnök, tagjai az országgyűlés elnöke, a frakció vezetők, a miniszterelnök, a miniszterek, a Honvéd vezérkar főnöke (tanácskozási joggal)

Feladata: a fegyveres és rendvédelmi szervek irányítása, a védelmi igazgatás irányítása, a polgári védelem és a nemzetgazdaság irányítása.

tudos77 2009.08.25. 08:18:49

Kimaradt a megelőző védelmi helyzet. Azzal teljes a dolog.

blog23 2009.08.25. 09:08:01

"megelőző védelmi helyzetről ...
... az országgyűlés meghatározott időre hírdeti ki és külön dönt az általános hadkötelezettség bevezetéséről."

Ez mindig is érdekelt, talán itt van aki tudja is hogy működik ez: szal az ugye teljesen nyilvánvaló hogy önként senki nem olyan hülye hogy kockáztassa az életét, könyörgöm 2009 van, mégis milyen alapon kötelezhetnének bárkit is erre? Szal konkrétan hogyan próbálják meg ilyen esetben rávenni az embert hogy bevonuljon, illetve mennyi idő van ilyenkor elmenekülni az országból ha én bár barom miatt nem akarom lelövetni magam?
Meg ugye alapvető elvitathatatlan emberi jogom megvédeni az életem amennyiben az veszélyben van minden eszközzel, szal tulképp akár agyon is verhetem azt aki engem kötelezni akar annak kockáztatására.
Ezért nem értem igazából ezt az egészet, oké hogy kihirdetik de pár ezer idiótán kívül úgysem fog senki menni, nem a középkorban élünk már lol.

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2009.08.25. 09:14:44

@blog23: Jó felvetés. Erre lenne használatos a professzionális haderő felállítása. Természetesen ez más kategória, mint az általános hadkötelezettség, a tendenciák mégis az előbbi megoldás felé mutatnak. Az is igaz, hogy mostanában nem volt jelentősebb háború. Erről is írok majd egy posztot, jó téma!

Shadearmy. 2009.08.25. 09:19:09

Ez azért nem ilyen egyszerű, hogy kihírdetik és fogom a motyómat világgá menni!

Minden Magyarországon lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárságú férfi 18-40 év között kihírdetett rendkívüli állapotban, vagy megelőző védelmi helyzetben az országgyűlés külön döntése alapján hadkötelezett.

Mentességi okok:
- egészségileg alkalmatlan
- házastársa katonai szolgálatot lát el
- védelmi igazgatási szervek alkalmazottai
- aki korábban polgári szolgálatot teljesített vagy annak engedélyezését kezdeményezte (persze nem egyidőben a kihírdetéssel)

Shadearmy. 2009.08.25. 09:20:51

Blog23! Szóval vegyél feleségül egy katonacsajt és máris nem kell menned seggbelövetni magad, ha szitu van :-)

tárhejj · http://atarhely.hu 2009.08.25. 09:39:45

Precíz munka, gondos kidolgozás.

szbszig 2009.08.25. 15:01:49

@Shadearmy.: A zárójeles persze rész számomra például egyáltalán nem egyértelmű. Igaz, én a konkrét törvényi hátteret nem ismerem, csak az alkotmányból az idevágó szakaszt:


"70/H. § (1) A haza védelme a Magyar Köztársaság minden állampolgárának kötelessége.

(2) Rendkívüli állapot idején vagy ha arról megelőző védelmi helyzetben az Országgyűlés a jelenlévő képviselők kétharmadának szavazatával határoz, a Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező, nagykorú magyar állampolgár férfiakat - törvényben meghatározottak szerint - hadkötelezettség terheli. Akinek lelkiismereti meggyőződése a katonai szolgálat teljesítésével összeegyeztethetetlen, polgári szolgálatot teljesít.

(3) A Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező, nagykorú magyar állampolgárok számára törvény polgári védelmi kötelezettséget és rendkívüli állapot idejére honvédelmi munkakötelezettséget írhat elő.

(4) A természetes személyek, a jogi személyek és a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek gazdasági és anyagi szolgáltatás teljesítésére kötelezhetőek.

(5) A honvédelmi kötelezettségről szóló törvény elfogadásához a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges."


Úgyhogy szerintem ezt a kérdést is körbe lehetne járni részletesen, legalább olyan érdekes lenne, mint a fenti bejegyzés. ;)

Benkő Nóra 2009.08.25. 19:07:49

@Shadearmy.: Köszi! Azért reméltem, hogy egy nukleáris katasztrófa esetén nem a botcsinálta politikusok, hanem atomenergetikai szakemberek alkotják a Tanácsot...
süti beállítások módosítása