2009.09.24.
08:30

Írta: Szekuriti Blogger.

67. Ennyit ér a kerékpáros-szigor

Update, 2009.09.26., 14:33: A Critical Mass-felvonulás egyik főszervezője, Kükü szerint a kislányt nem egy kerékpáros, hanem egy robogós sodorta el. Ha ez igaz, akkor szégyen, amit a magyar média művel. Részletek a Critical Mass honlapjának eme bejegyzésében...

Gondolom mindenki előtt ismert, hogy felújítják a Margit-hidat. Emiatt elvileg a kerékpárosoknak is csak tolniuk szabadna a bringát a híd járdáján, sőt miután nemrégiben elsodortak egy kislányt, miközben megszegték ezt a szabályt, szigorításokat ígértek.

Ér -e valamit ez a szigor, betartják/betartatják -e? Hétvégén megnéztem, részletek a posztban...

Nos, először hadd idézzek a Kerékagy egyik posztjából az előzményekről:

A lezárt Margit hídon eddig is azt javasolták, hogy a biciklisek szálljanak le és tolják a kerékpárokat,
...
az amúgy is keskenyebb járdán a gyalogosok között szintén nincs elég hely biciklivel közlekedni.
...
Úgy tűnik, az óvatosság indokolt volt, szeptember 6-án egy biciklis elsodort egy 4 éves kislányt.
...
A múlt hétvégén történt baleset miatt keményítettek be a járőrök a hídfőknél, mindenkit leparancsolnak a kerékpárokról, illetve segédmotorokról és azt kérik, tolják át a hídon.
...
A szigorítás addig marad érvényben, amíg a közlekedés biztonságának garantálása ezt indokolja. Aki nem szereti tolni a biciklijét, kénytelen másik híd felé kerülni.

 Mint azt már írtam, kiugrottam, megnéztem ezt a fene nagy szigorítást. A dátum 2009.09.20-a volt, vasárnap reggel 08:30-kor.

A hídhoz a budai oldalról közelítettem, és csak simán átgyalogoltam a pesti oldalra. A budai hídfőnél állt egy rendőrautó, egy rendőr, egy biztonsági őr. A hídon, kb. 20 méterrel arrébb, szintén egy biztonsági őr szotyizott.

Általánosságban azt mondhatom, hogy még ezen az álmos vasárnapi reggelen is volt forgalom a hídon, kocogók, robogót toló ember, család gyerekekkel, és bringások "ofkóz".

Mint az a YouTube videón is látható, jó pár bringás, főleg aki Pestről érkezett, nem tolta a kerékpárt, hanem tekert vele. Aki Buda felől jött, az leszállt a yard előtt, de volt aki később újra nyeregbe pattant, és úgy hajtott végig.

Igen, direkt vettem fel olyan bringást is, aki becsülettel végigtolta a híd egész szakaszán a gépét, mert ez nem a BulvárBlog, kicsit sarkítva lett volna, ha csak olyan videókat vágok össze, amin bringások száguldanak végig. Ezért lett az átsétálós, folyamatosan vevős, nem várakozós-szemtelen bringásokra videós ez a blog.

Akkor ennyit ér ez a szigorítás? Na ja, ez bőven lehetett volna megint Abszurdisztán kategória. Mert az, szép kis történet, már az előzményektől indulva is.

Ugye kitalálták, hogy a felújítás alatt majd lesz lehetőség a normális kerékpáros közlekedésre. Aztán egy huszárvágással módosítottak ezen, nem kell kerékpározni a hídon, hogyan is, elég ha a kerékpárosok a KRESZ szabályainak megfelelően áttolják a (híd) járdán a bicót. Ez is vicces, minden táblánál, tájékoztató füzetnél ez a KRESZ szó így ki van emelve. Nem fontos, hogy mit ígértünk, nem fontos, hogy anyáztok, a KRESZ!, a KRESZ!, az a hivatkozási alap. Ez is jellemző az országra, itt mindig van egy szabály, egy törvény, amit tudunk lobogtatni. Benn vagy a városban, sehol egy vécé, bemennél egy közintézménybe, ahol a portán van vécé, meg ha már a te adódból fizetnek ott mindenkit, egy pisi biztos belefér -- de nem, a szabály nem engedi!

Visszatérve az eredeti témánkhoz, igen életképes elképzelés az, hogy miután a bringások eltekertek jó pár kilométert gyakorlatilag pillanatok alatt, nem álltak a dugóban, nem nyomorogtak a BKV-n, vagy csak drága minden átszállásra 300 Ft-ot költeni a jegyre, nos, ők elérkezvén a hídhoz, szálljanak le, majd cammogjanak át a tömeggel, nyilván ezért bringázik mindenki, mert nem akar gyorsan helyet változtatni, jó az lassan is...

Oké. fogadjuk el, hogy leszarják a bringások érdekeit, hiszen olyan kevesen vannak, biztos azért van lassan több kerékpár szervíz minden sarkon, mint kocsma, na szóval tolják, oké, ez a szabály. Más nincs akkor, tolni kell.

Na de ezt tartassuk is be, mert a múltkoriban elsodortak egy kislányt, és a média úgy felkapta, most a politikának cselekednie kell .. akkor büntessünk, és állítsunk biztonsági őrt a hídra.

Na de vazzeg! És itt jön, ami engem érdekel, ugye megint jól megoldották. Kiraknak egy-két rendőrt, egy-két biztonsági őrt a híd egyik végébe. Jaj, le is szállnak az emberek a bringáról és tolják.. de most komolyan, senkinek nem jutott eszébe, hogy nagy részük pár méter múlva újra nyeregbe pattan? Csak nekem?

 

Igen, majd jön a magyarázat: nem, ez nem így van, csak hétvégén lehetséges ez, hétköznap máshogy van, meg trehányak az őrök .. nos akkor nézzünk pár esetet:

1. Az őrök kevesen vannak az egész hídra.

Oké, akkor legyen minden 100, 50, 20, stb. olyan szemkontaktusnyira, középen egy rendőrrel, hogy mindjárt büntethessen/lebaszhasson is. Ha nincs pénz rá, akkor kár erre a két őrre is pénzt áldozni, mert a hatás ugyanaz, mintha nem lenne őr a hídon.

2. A biztonsági cég rosszul oldotta meg a feladatot, szólunk nekik, javítják a hibákat.

WTF? Ha ez a feladat nehéz egy biztonsági cég számára, akkor az nulla. Kidobni őket!
Ha elég pénzt kaptak, mégis két őrt raktak csak ki, akkor sumákolnak, kidobni őket!
HA az őrök fele ellóg, akkor nincs hatékony ellenőrzés, kidobni őket!

 

Nah, van még kérdés? Nekem megint az fáj a legjobban, hogy óránként több ezer forintért/őr felbérelnek egy biztonsági céget, az kifizet az őröknek nettó 300-350 Ft-ot, nem bejelentve, vagy nettó 70000-re bejelentve. És megint az állam/Budapest pénzéből szórják a pénzt/adják oda haveri biztonsági cégeknek, láthatóan a nagy semmiért.

Jah amúgy tessék mondani Budapest főváros felelősei, ha Önök felbérelnek valakit egy biztonsági feladatra, akkor azt nem szokás ellenőrizni a város részéről is? Mert nálunk úgy van, ha csak riasztót kötünk be, és a vásárló kéri készenléti egységeket baj esetén, akkor az első pár riasztás biztos a vevő próbája, hogy tényleg tudjuk -e a dolgunkat.

Nehéz lett volna kisétálni kiAudizni a hídig, hogy lássák, mennyi az annyi? Köszönjük, egyes, le lehet ülni!

(Apróbb megjegyzés: A bringások védelmére kell kelnem az elsodort kislány ügyében is. Még ha szabálytalan is volt a kerékpáros, vajon miért van ez? Azért mert nincs más lehetőség átkelni egyik hídon sem BudapestenM És ez kinek a hibája? Ez is olyan, mint amikor egy jobbra kanyarodó nyerges vontató szétlapított egy hazafele tartó, szabályosan, egyenes irányban, a bringaúton haladó bicóst, és a csóró teherautó sofőrt hibáztatják. Persze, de ki tervezte azt a kereszteződést, lámpabeállításokat, miért lehet külföldön felelősen tervezni a közlekedést, és itthon miért nem?)

 

A végére még két kép, az elsőn az alsó rakpart munkásai, munka közben. Valószínűleg meeting van az aznapi munkáról. A második kép az első kép egy részletének nagyítása. Nah, nem leszek gonosz, végül is vasárnap reggel 08:30 volt...

 

 

 kattints a képre az eredeti mérethez!

  kattints a képre az eredeti mérethez!

 

5 komment

Címkék: videó demszky rendőr kerékpár felújítás margit híd főváros biztonsági őr

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr141403354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balapety 2009.09.24. 08:47:04

Úgy tudom,pár napja még középen is volt rendőr.

д · http://www.hovane.blogspot.com/ 2009.09.24. 10:00:12

igazából ez nem szabály kérdése, hanem az emberek (gyalogos, biciglis) hozzáállásának kérdése.
ha az emberek nagy része normális, nincs szükség annyi fölösleges szabályra.

(nyílvános wcről: valahol dél-amerikában úgy oldotta meg a polgármester, hogy a vendéglátóhelyeknek ingyen kellett biztosítani ezt a lehetőséget az embereknek, mert kevés volt a nyílvános wc a városban)

Adani 2009.09.24. 22:30:16

:

EZ amúgy a vendéglátóhelyek döntésén múlik. A többség szerencsére toleráns lyen ügyben hiszen reklámnak is jó, lehet, h az az ember, akit beengedtek Wc-re legközelebb már csak ezért jön, hanem megjegyzi ,h igen itt normálisak hiszen ordítozás nélkül bemehettem legközelebb majd ide fogok jönni ha mondjuk megszomjazom. Az pedig a másik ,h ha tényleg igazán kell akkor próbáljon meg visszatartani ,h bemenjek. pl. ha rámjön a hasmars akkor bizony ember legyen a talpán aki megállít. :) Ha pedig muszáj fogyasztani akkor max. szólok ,h egy pohár ásványvizet kénék az olcsóbb fajtából, de megvárni nem tudom, hozzák utánam. .)

fandrew 2009.09.25. 00:43:44

Eloszlatnék egy tévhitet: a járdán szabad biciklizni.
Ismétlem, a Margit-híd járdáján szabad biciklizni!

A KRESZ szerint olyan úttest járdáján max. 10 km/h-val szabad kerékpárral közlekedni, ha az úttest kerékpáros közlekedésre nem alkalmas.
54. § (2)
net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=97500001.KPM#pr1303

Szeptember első felén a rendőrök mindenkit egyenként felszólítottak, hogy szálljon le a kerékpárról. Ilyenkor persze a rendőri felszólításnak eleget kell tenni, ezért büntethettek is. De azóta nincs rendőr, csak a felújító cég kérése, hogy szálljanak le a biciklisek, de aki leszáll, csak szívességet tesz.

Sajnos sokan száguldoznak, az valóban balesetveszélyes, de lassan (10km/h), kellő rutinnal áttekerni egyáltalán nem veszélyes, én is minden nap így teszek.

automentesnap 2009.09.25. 23:44:22

"A Magyar Kerékpárosklub hivatalosan kikérte a rendőrségtől a sztorit, és robogós gázolt a híd járdáján, csak a sajtó rákente a bringásokra."

alleycat.hu/blog/20090917/mit-tesz-az-eso
süti beállítások módosítása