2009.10.19.
17:51

Írta: Szekuriti Blogger.

74. A vagyonvédelem a H1N1 felelőtlen terjesztője

Szituációs játék. A szereplők: biztonsági őrök és az újinfluenza-vírus, a H1N1.

Tulajdonképpen a vagyonvédelmen kívül írhattam volna még a fél országot is, ezek az emberek azok, akik nem rendesen bejelentve - a.k.a. minimálbérre bejelentve -, vagy egyáltalán nem bejelentve dolgoznak. Azért a vagyonvédelem szereplőit emelem ki mégis, mert egyrészt ez a Szekuriti Blog egyik profilja, másrészt a biztonsági őrök inkább vannak emberek között, mint az építőmunkások, vagy más hasonlóan foglalkoztatott munkások.

 

Tegyük tehát fel, hogy egy biztonsági őr olyan helyen dolgozik, ahol sok-sok ember átmegy naponta. Ez lehet egy multi központja, egy turisztikai központ, vagy akár a metró bejáratánál lévő szűk keresztmetszetű kordon.

És őrünk elkapja a H1N1-et. Megbetegszik, de ahelyett, hogy úgy, mint sok-sok ember, elmenne táppénzre, vagy megnézetné magát az orvossal, inkább felveszi betegen is a munkát.

Aztán lehet, hogy munka közben összeesik, kihívják hozzá a mentőket, ők elviszik, majd a kórházban megállapítják, hogy újinfluenzája volt. Röviddel ezután az ÁNTSZ emberei kivonulnak a munkahelyének számító irodaházba, és felmérik a terepet, esetleg karantén-szabályokat vezetnek be.

A másik lehetőség, hogy őrünk nem esik össze. Kihordja lábon az influenzát, és közben nap, mint nap, sok-sok embernek tovább is adja. Ez a rosszabbik eset, hiszen a megfertőzöttek továbbadják megint másoknak, és azok is továbbadják ...

 

Mondjuk ez nem hangzik olyan veszélyesnek, mint ahogyan először a média bereklámozta a H1N1-et, én mostanában már azt hallom sok embertől, hogy ők be sem oltatják magukat. De mi van, ha az előbbi szituációs játékot nem ezzel a vírussal játsszuk el, hanem egy másikkal, amelyiknél magasabb a halálozási arány (nem millióból az 1-2), és a lappangási ideje is kicsit nagyobb?

Fel kell tennünk azt a kérdést, hogy a hülye őr miért nem megy el táppénzre, ha beteg?

Egyfelől nem hülye, csak nincs meg a lehetősége rá, hogy elmenjen. Ha a munkaadója nem is rúgja ki azért, mert beteg merészel lenni, és még táppénzt is kap (na itt a vagyonvédelemben dolgozók legalább fele már kiesett volna), akkor a táppénzt a bejelentett bruttó fizetése után kapja. A minimálbéres bejelentéssel kicsit csaltam, mert a vagyonőrködés középfokú szakképzettségnek minősül, így a minimális, papíron kapott bruttó bére jelenleg 87500 Ft.

Tehát akkor 87500 bruttó után kapva a táppénzt az havi 40000 Ft körüli összegre jön ki nettóba. És akkor rájöhetünk, miért nem lehet ebből megélni. Még akkor is, ha csak egy hétig beteg, és 1 heti fizetése esik ki.

Mit lehet tenni? Igazából semmit. A (bejelentett+kézbekapott) nettó 100-120000-es fizetésből élő őrök nem fognak táppénzre menni, mert különben nem tudják kifizetni a számlákat, éhezik a család. Az őket foglalkoztató alvállalkozó nem fogja bejelenteni őket bruttó 200000 Ft-ra, hogy legyen normális táppénz és nyugdíj, mert azután sokkal több adót és járulékot kellene fizetni.

 

Ördögi kör, ugye? Háborúban azt mondják, támadjuk meg az ellenséget a vonalak mögött, egy esetleges biológiai támadásnál olyan embereket fertőzzünk meg, akik mindig, mindenhol ott vannak. Na ennek a célcsoportnak egyértelműen megfelelnek a vagyonőrök. Van sok másféle szakma is, akik állandóan közöttünk vannak, pl. a tanárok, de ők ugye ideális esetben elmennek táppénzre, nem fertőzve tovább sok-sok embert.

Azért kicsit ironikus lenne, ha a mostani vagyonőri szakmában található visszásságokat azután kapná fel a média, hogy egy komolyabb vírust a fent leírt módon terjesztették volna tovább a betegen is dolgozó biztonsági őrök. Akkor persze lenne oknyomozás, meg szörnyülködés, a tévéműsorokban is állandóan ezzel foglalkoznának. De akkor most miért nem?

(Ma megint két szavazás van.)

 

Szólj hozzá!

Címkék: nyugdíj influenza biztonsági őr táppénz alvállakozó h1n1

A bejegyzés trackback címe:

https://szekuriti.blog.hu/api/trackback/id/tr281461157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása